Uskotko sinä vapaan talouden parantavaan voimaan?
En. Se edesauttaa pääomien kasautumista ja eriarvoisuuden lisääntymistä.
Näen, että suuri osa nykymaailman ongelmista on vapaan talouden tai talouden vapauttamisen aiheuttamia. Vapaat markkinat eivät ole auttaneet ainoatakaan kehitysmaata kukoistukseen. Vapaiden maailmanmarkkinoiden puolustajat eivät kykene näkemään, että maailmassa on eri kehityskautta eläviä yhteiskuntia ja niillä on erilaiset tarpeet.
Korkealle kehittyneet jälkitetolliset yhteiskunnat pärjäävät vapailla markkinoilla hyvin. Ne tarvitsevat raaka-aineita tuotantoaan varten vähemmän kehittyneistä maista halpaan hintaan. Kaikenlaiset tuonti- ja vientirajoitukset tullit mukaanlukien hankaloittavat niiden tuottamien tuotteiden myyntiä maailmalla.
Maataloudella elävä agraariyhteiskunta tarvitsee protektionismia suojatakseen omaa maatalouttaan rikkaiden länsimaiden valtiollisesti tuetun, ylijäämäisen maatalouden tuotteiden vääristyneen halvoilta hinnoilta. Esimerkiksi monessa etelä-amerikan maassa vehnää ei enää kannata viljellä länsimaiden tuetun maatalouden tuottaman pilkkahintaan maailmanmarkkinoille dumpatun halvan vehnän takia. Maanviljelijät jäävät ilman toimeentuloa ja siirtyvät oopiumin ja kokaiinin kasvatukseen, koska näistä maksetaan hyvä hinta.
Länsimaat ovat rakentaneet oman hyvinvointinsa protektionismin keinoin. Kun maan sisäisiä oloja halutaan kehittää lisäämällä maataloustuotantoa, kehittämällä jalostusta ja kauppaa, kannattaa alueen ulkopuolelta tuotaville tuotteille asettaa riittävän korkeat tullit, jotta ne eivät söisi kotimaassa tuotetttujen tuotteiden kilpailukykyä. Vasta kun yhteiskunnan olosuhteet alkavat olla vakiintuneet, tulleja voidaan vähitellen madaltaa. Jalostusaseteen noustessa voidaan tulleista vähitellen luopua.
Näin on toimittu myös Suomessa. Taloutta alettiin vapauttaa asteittain 70-luvun lopulta alkane 80-luvun ollessa suurten talousuudistusten aikaa. Ja kuten kaikki hyvin tietävät, ei vapauttamisen aikataulu ja muut järjestelyt onnistuneet kovin hyvin, siitä meillä kaikilla on kokemusta 90-luvun alun laman ajalta.