Ei oo mun tekstiä mut tämä kannattaa jakaa tänneki
----
"Millaista on työskennellä IT-alalla?"
Tämä kirjoitus on tarkoitettu IT-alaa harkitseville nuorille ja vanhemmillekin, jotka eivät vielä tunne omakohtaisesti alan lieveilmiöitä.
JATKUVAT YT-NEUVOTTELUT
Ei ole mikään salaisuus, että IT-alalla käydään irtisanomisiin johtavia YT-neuvotteluja todennäköisesti enemmän kuin missään muualla. Valmistaudu viettämään suurin osa työvuosistasi irtisanomisuhan alla. Se rassaa hermoja ja nakertaa terveyttä. Jatkuva epävarmuus myös jarruttaa elämässä eteenpäin pääsyä, kuten esimerkiksi perheen perustamista.
GLOBAALI KILPAILU
IT-alalla edessäsi aukeavat laajat kansainväliset työmahdollisuudet, mikä on periaatteessa positiivista. Asian väistämätön kääntöpuoli on kuitenkin, että joudut kilpailemaan asemastasi ulkomaisen halpatyövoiman kanssa. Sinun kustannustasosi on todennäköisesti kalliimpi kuin intialaisen osaajan, joten työpaikkasi jatkuvuutta kyseenalaistetaan säännöllisin väliajoin firman johtoportaassa.
VANHENEVA OSAAMINEN
IT-alalla osaaminen vanhenee nopeasti. Jos työskentelet uusien teknologioiden parissa, niin osaamistasosi periaatteessa puolittuu noin kolmen vuoden välein. Arvosi työntekijänä laskee siis vääjäämättä, ellet opiskele jatkuvasti lisää. Kuinka monta vuosikymmentä kuvittelet jaksavasi sellaista? Mitä ajattelit tehdä, kun voimat ehtyvät?
Toki IT-alalta löytyy myös rooleja, joissa osaaminen on selvästi pitkäikäisempää, mutta yleisesti ottaen kokemusta ei arvosteta samalla tavoin kuin monissa muissa ammateissa.
Kaiken kaikkiaan IT-alalta ei löydy turvallisia eläkevirkoja, vaan joudut kerta toisensa jälkeen lunastamaan paikkasi.
PROJEKTILUONTOINEN TYÖ
Useimmat IT-alan työtehtävistä ovat luonteeltaan projektimaisia. Kun yksi projekti on saatu valmiiksi, jostain tulee kyllä usein seuraava. Ehkä - tai sitten ei.
Alan kirjoittamaton sääntö on, ettei suorittava porras kovin mielellään haluaisi saada projektia täysin valmiiksi, sillä se tarkoittaa suurta epävarmuutta. Uutinen projektin aikataulun venymisestä puolella vuodella otetaankin ilolla vastaan, vaikka sitä näennäisesti harmitellaan. Toimeentulo on turvattu taas pieneksi hetkeksi.
Projektiluontoisuuden haittapuoli on myös, että se tehokkaasti estää sinua rakentamasta pysyviä, luottamuksellisia suhteita työkavereihisi. Juuri kun olette mukavasti hitsautuneet yhteen, löytäneet yhteisen huumorin ja alkaneet jopa luottaa toisiinne, projektitiiminne hajoaa. Introvertille ja hitaasti verkostoituvalle ihmiselle tällainen on hyvin kuluttavaa.
"KETTERÄ KEHITTÄMINEN"
Ketterä kehittäminen (eli agile) on viimeisen kymmenen vuoden aikana IT-alalla yleistynyt projektimenetelmä, jolla on hyvin ylevät ja periaatteessa hyvää tarkoittavat tavoitteet.
Käytännössä ketteryys kuitenkin tarkoittaa, että tiimi laitetaan työskentelemään jatkuvassa "loppurutistusmoodissa" koko projektin ajan. Se on erittäin kuluttavaa. Tiimin työsuoritusta mitataan säännöllisin väliajoin ja jokaisen tiimiläisen on päivittäin raportoitava edistymistä. Tekeminen on pahimmillaan erittäin sekavaa singahtelua sinne tänne, ja pitkäjänteisyys kärsii. Jos olet fiksu ja kaukonäköinen ihminen, ainoa tapa kestää tätä on ottaa hälläväliä-asenne.
Aitoa ammattiylpeyttä on vaikea tuntea tällaisissa puitteissa.
IHMISKAUPPA
Toisen ihmisen myymistä pidetään sivistysvaltioissa yleisesti ottaen tuomittavana asiana. Kuitenkin IT-alalla ihmiskauppa kukoistaa hyvin räikeänä. Siinä missä prostituoidut myyvät kehoaan, it-konsultit myyvät aivojaan.
Mikäli mielit säilyttää työsi, et voi olla liian nirso projektien tai asiakkaiden suhteen. Unohda siis luovuus ja itsesi toteuttaminen - suurimman osan ajasta teet sitä mitä käsketään.
Sinut pakotetaan ajattelemaan mielessäsi ongelmia, jotka eivät pohjimmiltaan voisi vähempää kiinnostaa, koska et ole itse saanut vaikuttaa riittävästi ongelman määrittelyyn. Käytännössä siis huoraat aivojasi, et ole enää kokonaisvaltainen tunteva ihminen vaan pelkkä "resurssi".
Ja kaikki vain siksi että saisit rahaa asuntolainasi ja laskujesi maksamiseen. Vuodesta toiseen, kunnes olet liian vanha tai henkisesti sairastunut.
EPÄEETTISYYS
It-alalla toteutetaan myös paljon järjestelmiä, jotka aidosti parantavat ihmisten hyvinvointia. Jos pääset sellaisten parissa työskentelemään, olet onnekas. Mutta paljon tehdään myös eettisesti kyseenalaista työtä:
* Pelejä ja mediasovelluksia, jotka koukuttavat ihmisiä.
* Analytiikkajärjestelmiä ihmisten vakoiluun.
* Automaatioratkaisuja, joiden vuoksi moni menettää työnsä ja yksinäisyys yhteiskunnassa lisääntyy.
...sekä tietenkin lukuisia suoranaisia huijauksia, joissa asiakkaalle on luvattu aivan muuta kuin mitä pystytään realistisesti toimittamaan.
IT-alan työntekijänä et voi aina valita, millaisten projektien parissa joudut työskentelemään.
EPÄSOSIAALISUUS
IT-ala saattaa vaikuttaa epäsosiaalisen nuoren näkökulmasta ihanteelliselta vaihtoehdolta; saa puuhastella tietokoneiden kanssa rauhassa! Vuorovaikutuskin hoituu kätevästi sähköpostilla tai pikaviestimillä!
Urasi alkutaipaleella saatat kokea tämän erittäin positiivisena, mutta siinä kolmen-neljänkympin kohdalla todennäköisesti oivallat henkisen kasvun myötä, että ne ovat toiset ihmiset eivätkä tietokoneet, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Alat kaipaamaan enemmän normaaleja, kokonaisvaltaisia ihmiskontakteja arkeesi; normaalia keskustelua toisen ihmisen kanssa, vapautunutta naurua, ystävällistä hymyä jne.
IT-alalta tällaisia ihmiskontakteja on keskimääräistä vaikeampi saada, ja seura tekee helposti kaltaisekseen - tai onnettomaksi. Monet työkavereistasi ovat lievästi autistisia tai muulla tavoin tunne-elämältään hieman epänormaaleja. Työn luonne on muutenkin sellainen, ettei se kannusta empaattiseen kanssakäymiseen.
Oivallat että työsi itse asiassa estää sinua kehittymästä ihmisenä täyteen potentiaaliisi, vaikka se urasi alkupuolella tarjosikin sinulle hieman ujona henkilönä "turvapaikan".
FYYSISEN TOIMINNAN PUUTE
Sinut on sidottu viettämään suuri osa elämästäsi ruudun ja näppäimistön äärellä. Ainoastaan sormesi työskentelevät, muuten jökötät paikoillasi lihakset jumissa. Tunnet olevasi kuin häkissä oleva tuotantoeläin, ilman mahdollisuutta normaaliin lajityypilliseen käytökseen ja riittävään liikkumiseen. Kehosi rappeutuu.
Työn fyysinen yksipuolisuus altistaa sinut vuosien saatossa myös vakaville mielenterveysongelmille. Se mikä aluksi oli helppoa ja mukavan kevyttä, muuttuukin pidemmän päälle vankilaksi.
PAKOTETTU NUOREKKUUS JA PÖHINÄKULTTUURI
Tällä vuosituhannella IT-alalle on pesiytynyt ikuista nuorekkuutta ja startup-henkeä korostava pöhinäkulttuuri, oli kyse miten isosta firmasta tahansa. Ollaan ketteriä, innovatiivisia, itseohjautuvia, hakkereita, yksisarvisia, jne. Tätä teatteria jaksaa jonkin aikaa, ja uran alkupuolella se saattaa jopa tuntua ihan oikeasti hauskalta, mutta ennemmin tai myöhemmin se alkaa vääjäämättä vituttaa.
Sinun on silti pakko näytellä mukana, ettet leimaudu änkyräksi dinosaurukseksi.
Väkinäisen oloinen nuorekkuus on toisaalta ymmärrettävä selviytymiskeino siihen, että jatkuva epävarmuus ei salli ihmisten kypsyä henkisesti aikuisiksi arvokkaasti ja rauhassa.
ENGLANNIN KIELI
Miten monilta turhilta palavereilta säästyttäisiinkään, jos asiat olisi mahdollista puhua kerralla selväksi suomen kielellä. Oman äidinkielen käyttö olisi yksilön näkökulmasta paitsi selkeämpää, myös emotionaalisesti rikkaampaa. Saisi olla oma itsensä.
Mutta IT-alalla dokumentointikielenä on aina englanti. Myös palavereissa käytetään englantia, kun täytyy tasapuolisuuden vuoksi huomioida se viime vuosikymmenellä maahan muuttanut ulkomaanvahvistus, joka ei ahkerasta opiskelusta huolimatta vieläkään osaa suomea. Eikä hän sitä varmasti suomalaisessa IT-firmassa opikaan, vaikka haluaisi.
Kuunnellessasi Jabra-puhelimen kautta Nokia-englantia pakon edessä sönköttäviä kollegoitasi, saatat alkaa pohtia, että käyttäisit jäljellä olevan ainutlaatuisen elämäsi mieluummin johonkin muuhun.
Comments