DjVade

DjVade

January 2023

IT-työläisen uran vaiheet

By DjVade, Sunday 15.1.2023

ei oo mun tekstiä mut kannattaa jakaa tänneki

----

20-30v: NUORUUDEN INTO

Tässä iässä IT-alalla työskentely on vielä uutta ja jännittävää. Työyhteisö koostuu monenlaisista persoonista, ja meininki on päällisin puolin katsottuna suhteellisen normaalia nuorten jullien toilailua. Ammattiylpeys on huipussaan, eikä urakehityksestä oteta vielä liikaa paineita. Firman bileissä vedeteään kännit ja painitaan toimitusjohtajan kanssa ilman huolta huomisesta.

Töitä riittää nuorille innokkaille osaajille, jotka eivät vielä osaa pyytää oikeudenmukaista palkkaa.

30-40v: RUUHKAVUODET

Rohkeimmat ovat jo ryhtyneet yrittäjiksi tai vaihtaneet alaa, mutta enemmistö porukasta painaa IT-hommia hyvällä intensiteetillä. Ostetaan asunto, perustetan perhe, harrastetaan töiden jälkeen palauttavaa liikuntaa.

LinkedIn-profiilia päivitetään ahkerasti, ja sertifikaatteja suoritellaan, jotta uusi työpaikka löytyisi YT-neuvottelujen jälkeen nopeasti. Usein se löytyykin - tämän ikäiset sopivat erittäin hyvin vaativiin asiantuntijatehtäviin, sillä heidän on asuntolainansa vuoksi pakko jaksaa vaikka työnantaja löisi millaisen vuoren haasteita eteen.

40-50v: PUDOTUSPELI

Tämä on keskimäärin se kaikkein rahakkain ja toisaalta haastavin ikävaihe, kun oma jaksaminen muodostuu pullonkaulaksi. Tietokoneen ruutua on tuijotettu jo vuosikausia ja elämä on puolivälissä - tätäkö haluan elämältäni? Päätetyöskentelyn terveysvaikutukset tuntuvat sekä päässä että kropassa. Kaukonäköisimmät ovat säästäneet itselleen sijoituksia, joiden turvin alan vaihto tai jopa ennenaikainen eläköityminen sujuu pehmeämmin. Toiset taas hyppäävät täysin loppuunpalaneina pois ilman selkeää suunnitelmaa jatkosta.

Urakeskeisimmät kokevat että IT-ala on heidän ainoa keino saada koulutusta vastaavaa palkkaa. Siksi he jaksavat vetää huippuosaajan rooliaan, vaikka sisimmässään heitä ei enää kiinnosta. Toisaalta monien ikätovereiden jättäessä pelin kesken korostuu oman osaamisen tärkeys työnantajan silmissä, ja ikävimmät hommat voi helposti delegoida muille.

Hiljainen enemmistö roikkuu mukana ainoastaan koska ei keksi muutakaan vaihtoehtoa elättää itsensä. "Pari vuotta vielä, että saisi asutolainan maksettua ja lapset isoiksi."

50-60v: TYYTYMINEN

Yli viisikymppinen ja vielä alalla? Huh! Onnittelut jos terveydestäsi on vielä jotain jäljellä. Ilmeisesti tosiaan viihdyt paremmin tietokoneiden kuin ihmisten parissa, tai sitten sinulla ei vaan satu olemaan mitään merkityksellisempää annettavaa ihmiskunnalle. Oli miten tahansa, olet alistunut kohtaloosi korporaation rattaana. Mutta ainakin olet kaltaistesi seurassa, joten todennököisesti viihdyt keskimääräistä paremmin työyhteisössäsi.

Tähän mennessä monet ovat löytäneet melko stabiilin position jonkun ison talon linjaorganisaatiossa. Kunhan muistaa olla pyytämättä liikaa palkkaa ja jakamatta kaikkea tietoa nuoremmille, ei työnantajalla ole erityistä syytä hankkiutua eroon juuri sinusta - paitsi jos YT-neuvottelut sattuvat kohdalle. Onneksi elämäntilanteesi vuoksi potkut eivät olisi enää maailmanloppu.

Myös konsulttina on mahdollista tehdä edelleen uraa. Jos olet kestänyt riepottelua ja epävarmuutta tähän asti, niin kestänet jatkossakin. Kun pystyt kerta toisensa jälkeen näyttäytymään tietyn osaamisalueen varmana peruspuurtajana, ei iällä oikeastaan ole mitään väliä tästä eteenpäin. Olet joka tapauksessa "vanha", mutta ketään ei kiinnosta tarkka ikäsi.

60v-: ELÄKÖITYMINEN
Näin vanhoihin dinosauruksiin töymää alalla äärimmäisen harvoin, mutta kyllä heitä on todistettavasti siellä. On edelleen mysteeri mikä saa ihmisen pysymään IT-alalla näin pitkään - yleensä jokseenkin vapaaehtoisesti. Kyse lienee henkilökohtaisten ominaisuuksien ja sattumien summasta.

Kollegoina he ovat joka tapauksessa mainioita, koska heillä ei ole työuran suhteen enää mitään hävittävää. Heidän osaamisensa muinaisista teknologioista on niin syvällisstä sorttia, että sitä ei yrittämälläkään saisi siirrettyä toiselle henkilölle - hieman yllättäen jopa työnantajat ymmärtävät sen. Nauti siis heidän leppoisasta seurasta kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Ansaitulle eläkkeelle jäänti tulee usein juuri silloin kun konkarin tukea eniten tarvittaisiin.

IT-alaa harkitseville #2

By DjVade, Sunday 15.1.2023

jatkoa edellisestä...

---

ENTÄ NE HYVÄT PUOLET?

Kyllä, niitäkin on:

* IT-alan palkat ovat kansainvälisestä kilpailusta huolimatta edelleen kelvollisia. Työehtosopimukset pitävät tyypillisesti huolen, että liksasi on keskimäärin hieman parempi kuin perusduunarilla, vaikka olisit keskivertotyyppi. Jos lasket palautumiseen ja kehon huoltoon käytetyt tunnit mukaan työajaksi, tuo ero hieman tasoittuu. Myös erot työurien pituudessa on huomioitava - vain hyvin harva jaksaa tai pystyy tekemään IT-alan töitä eläkeikään asti.

* Etätyömahdollisuudet ovat tyypillisesti erittäin hyvät, mikä varmasti miellyttää sinua, jos olet kotona viihtyvää sorttia etkä kaipaa sosiaalisia kontakteja työn kautta. IT-alalla etätyö tarjoaa myös uskomattoman hyvät mahdollisuudet laiskotteluun, jos työnteko ei satu kiinnostamaan.

* Vapaus - tietyllä tasolla edelleen. Kukaan pomosi ei todennäköisesti ymmärrä mitä tarkalleen ottaen teet töissä kaikki päiväsi. Jos siis vietät toisinaan yksittäisen työpäivän tai viikonkin ilman että saat aikaan yhtään mitään, kukaan ei huomaa sitä. Pääasia on, että kannat vastuusi, saat pidemmällä tähtäimellä edes jotain hyödyllistä aikaan, ja pystyt tarvittaessa selittämään statuspalaverissa mihin olet aikaasi käyttänyt viime aikoina.


YHTEENVETO

Jollain tässä maailmassa pitää tulla toimeen, ja kaikilla aloilla on lieveilmiönsä. Mikäli pystyt säilyttämään terveytesi jatkuvan stressin, emotionaalisen tyhjyyden ja merkityksettömyyden keskellä, saattaa IT-ala tarjota sinulle kohtuullista toimeentuloa useiksi vuosiksi.

Jos sinulla on jo IT-alan tehtäviin sopiva tausta ja koulutus, eikä mitään muuta vaihtoehtoa näköpiirissä, niin anna mennä: Tee hommia niin kauan kuin pää kestää ja muista huoltaa itseäsi riittävästi vapaa-ajalla. Laita osa palkasta säästöön ja luonnostele B-suunnitelma ajoissa, ettet jää tyhjän päälle sinä päivänä, kun olosuhteet ylittävät sietokykysi rajat lopullisesti.

Jos taas olet nuori, joka vasta harkitsee mihin suuntautua opinnoissa, niin harkitse vielä kerran. Se että olet teini-ikäisenä tykännyt surffata netissä ja pelata tietokoneella, ei tarkoita millään tavoin, että nauttisit IT-alalla työskentelystä.

Löydät todennäköisesti mielekkäämpiä uravaihtoehtoja, kun työnnät pelkosi hetkeksi syrjään ja kysyt itseltäsi, mikä sinua todella kiinnostaa tässä maailmassa ja minkä tyyppisten asioiden tekeminen saa sinut oikeasti onnelliseksi.

IT-alaa harkitseville #1

By DjVade, Sunday 15.1.2023

Ei oo mun tekstiä mut tämä kannattaa jakaa tänneki

----

"Millaista on työskennellä IT-alalla?"

Tämä kirjoitus on tarkoitettu IT-alaa harkitseville nuorille ja vanhemmillekin, jotka eivät vielä tunne omakohtaisesti alan lieveilmiöitä.


JATKUVAT YT-NEUVOTTELUT

Ei ole mikään salaisuus, että IT-alalla käydään irtisanomisiin johtavia YT-neuvotteluja todennäköisesti enemmän kuin missään muualla. Valmistaudu viettämään suurin osa työvuosistasi irtisanomisuhan alla. Se rassaa hermoja ja nakertaa terveyttä. Jatkuva epävarmuus myös jarruttaa elämässä eteenpäin pääsyä, kuten esimerkiksi perheen perustamista.

GLOBAALI KILPAILU

IT-alalla edessäsi aukeavat laajat kansainväliset työmahdollisuudet, mikä on periaatteessa positiivista. Asian väistämätön kääntöpuoli on kuitenkin, että joudut kilpailemaan asemastasi ulkomaisen halpatyövoiman kanssa. Sinun kustannustasosi on todennäköisesti kalliimpi kuin intialaisen osaajan, joten työpaikkasi jatkuvuutta kyseenalaistetaan säännöllisin väliajoin firman johtoportaassa.


VANHENEVA OSAAMINEN

IT-alalla osaaminen vanhenee nopeasti. Jos työskentelet uusien teknologioiden parissa, niin osaamistasosi periaatteessa puolittuu noin kolmen vuoden välein. Arvosi työntekijänä laskee siis vääjäämättä, ellet opiskele jatkuvasti lisää. Kuinka monta vuosikymmentä kuvittelet jaksavasi sellaista? Mitä ajattelit tehdä, kun voimat ehtyvät?

Toki IT-alalta löytyy myös rooleja, joissa osaaminen on selvästi pitkäikäisempää, mutta yleisesti ottaen kokemusta ei arvosteta samalla tavoin kuin monissa muissa ammateissa.

Kaiken kaikkiaan IT-alalta ei löydy turvallisia eläkevirkoja, vaan joudut kerta toisensa jälkeen lunastamaan paikkasi.


PROJEKTILUONTOINEN TYÖ

Useimmat IT-alan työtehtävistä ovat luonteeltaan projektimaisia. Kun yksi projekti on saatu valmiiksi, jostain tulee kyllä usein seuraava. Ehkä - tai sitten ei.

Alan kirjoittamaton sääntö on, ettei suorittava porras kovin mielellään haluaisi saada projektia täysin valmiiksi, sillä se tarkoittaa suurta epävarmuutta. Uutinen projektin aikataulun venymisestä puolella vuodella otetaankin ilolla vastaan, vaikka sitä näennäisesti harmitellaan. Toimeentulo on turvattu taas pieneksi hetkeksi.

Projektiluontoisuuden haittapuoli on myös, että se tehokkaasti estää sinua rakentamasta pysyviä, luottamuksellisia suhteita työkavereihisi. Juuri kun olette mukavasti hitsautuneet yhteen, löytäneet yhteisen huumorin ja alkaneet jopa luottaa toisiinne, projektitiiminne hajoaa. Introvertille ja hitaasti verkostoituvalle ihmiselle tällainen on hyvin kuluttavaa.


"KETTERÄ KEHITTÄMINEN"

Ketterä kehittäminen (eli agile) on viimeisen kymmenen vuoden aikana IT-alalla yleistynyt projektimenetelmä, jolla on hyvin ylevät ja periaatteessa hyvää tarkoittavat tavoitteet.

Käytännössä ketteryys kuitenkin tarkoittaa, että tiimi laitetaan työskentelemään jatkuvassa "loppurutistusmoodissa" koko projektin ajan. Se on erittäin kuluttavaa. Tiimin työsuoritusta mitataan säännöllisin väliajoin ja jokaisen tiimiläisen on päivittäin raportoitava edistymistä. Tekeminen on pahimmillaan erittäin sekavaa singahtelua sinne tänne, ja pitkäjänteisyys kärsii. Jos olet fiksu ja kaukonäköinen ihminen, ainoa tapa kestää tätä on ottaa hälläväliä-asenne.

Aitoa ammattiylpeyttä on vaikea tuntea tällaisissa puitteissa.


IHMISKAUPPA

Toisen ihmisen myymistä pidetään sivistysvaltioissa yleisesti ottaen tuomittavana asiana. Kuitenkin IT-alalla ihmiskauppa kukoistaa hyvin räikeänä. Siinä missä prostituoidut myyvät kehoaan, it-konsultit myyvät aivojaan.

Mikäli mielit säilyttää työsi, et voi olla liian nirso projektien tai asiakkaiden suhteen. Unohda siis luovuus ja itsesi toteuttaminen - suurimman osan ajasta teet sitä mitä käsketään.

Sinut pakotetaan ajattelemaan mielessäsi ongelmia, jotka eivät pohjimmiltaan voisi vähempää kiinnostaa, koska et ole itse saanut vaikuttaa riittävästi ongelman määrittelyyn. Käytännössä siis huoraat aivojasi, et ole enää kokonaisvaltainen tunteva ihminen vaan pelkkä "resurssi".

Ja kaikki vain siksi että saisit rahaa asuntolainasi ja laskujesi maksamiseen. Vuodesta toiseen, kunnes olet liian vanha tai henkisesti sairastunut.


EPÄEETTISYYS

It-alalla toteutetaan myös paljon järjestelmiä, jotka aidosti parantavat ihmisten hyvinvointia. Jos pääset sellaisten parissa työskentelemään, olet onnekas. Mutta paljon tehdään myös eettisesti kyseenalaista työtä:

* Pelejä ja mediasovelluksia, jotka koukuttavat ihmisiä.
* Analytiikkajärjestelmiä ihmisten vakoiluun.
* Automaatioratkaisuja, joiden vuoksi moni menettää työnsä ja yksinäisyys yhteiskunnassa lisääntyy.

...sekä tietenkin lukuisia suoranaisia huijauksia, joissa asiakkaalle on luvattu aivan muuta kuin mitä pystytään realistisesti toimittamaan.

IT-alan työntekijänä et voi aina valita, millaisten projektien parissa joudut työskentelemään.


EPÄSOSIAALISUUS

IT-ala saattaa vaikuttaa epäsosiaalisen nuoren näkökulmasta ihanteelliselta vaihtoehdolta; saa puuhastella tietokoneiden kanssa rauhassa! Vuorovaikutuskin hoituu kätevästi sähköpostilla tai pikaviestimillä!

Urasi alkutaipaleella saatat kokea tämän erittäin positiivisena, mutta siinä kolmen-neljänkympin kohdalla todennäköisesti oivallat henkisen kasvun myötä, että ne ovat toiset ihmiset eivätkä tietokoneet, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Alat kaipaamaan enemmän normaaleja, kokonaisvaltaisia ihmiskontakteja arkeesi; normaalia keskustelua toisen ihmisen kanssa, vapautunutta naurua, ystävällistä hymyä jne.

IT-alalta tällaisia ihmiskontakteja on keskimääräistä vaikeampi saada, ja seura tekee helposti kaltaisekseen - tai onnettomaksi. Monet työkavereistasi ovat lievästi autistisia tai muulla tavoin tunne-elämältään hieman epänormaaleja. Työn luonne on muutenkin sellainen, ettei se kannusta empaattiseen kanssakäymiseen.

Oivallat että työsi itse asiassa estää sinua kehittymästä ihmisenä täyteen potentiaaliisi, vaikka se urasi alkupuolella tarjosikin sinulle hieman ujona henkilönä "turvapaikan".


FYYSISEN TOIMINNAN PUUTE

Sinut on sidottu viettämään suuri osa elämästäsi ruudun ja näppäimistön äärellä. Ainoastaan sormesi työskentelevät, muuten jökötät paikoillasi lihakset jumissa. Tunnet olevasi kuin häkissä oleva tuotantoeläin, ilman mahdollisuutta normaaliin lajityypilliseen käytökseen ja riittävään liikkumiseen. Kehosi rappeutuu.

Työn fyysinen yksipuolisuus altistaa sinut vuosien saatossa myös vakaville mielenterveysongelmille. Se mikä aluksi oli helppoa ja mukavan kevyttä, muuttuukin pidemmän päälle vankilaksi.


PAKOTETTU NUOREKKUUS JA PÖHINÄKULTTUURI

Tällä vuosituhannella IT-alalle on pesiytynyt ikuista nuorekkuutta ja startup-henkeä korostava pöhinäkulttuuri, oli kyse miten isosta firmasta tahansa. Ollaan ketteriä, innovatiivisia, itseohjautuvia, hakkereita, yksisarvisia, jne. Tätä teatteria jaksaa jonkin aikaa, ja uran alkupuolella se saattaa jopa tuntua ihan oikeasti hauskalta, mutta ennemmin tai myöhemmin se alkaa vääjäämättä vituttaa.

Sinun on silti pakko näytellä mukana, ettet leimaudu änkyräksi dinosaurukseksi.

Väkinäisen oloinen nuorekkuus on toisaalta ymmärrettävä selviytymiskeino siihen, että jatkuva epävarmuus ei salli ihmisten kypsyä henkisesti aikuisiksi arvokkaasti ja rauhassa.


ENGLANNIN KIELI

Miten monilta turhilta palavereilta säästyttäisiinkään, jos asiat olisi mahdollista puhua kerralla selväksi suomen kielellä. Oman äidinkielen käyttö olisi yksilön näkökulmasta paitsi selkeämpää, myös emotionaalisesti rikkaampaa. Saisi olla oma itsensä.

Mutta IT-alalla dokumentointikielenä on aina englanti. Myös palavereissa käytetään englantia, kun täytyy tasapuolisuuden vuoksi huomioida se viime vuosikymmenellä maahan muuttanut ulkomaanvahvistus, joka ei ahkerasta opiskelusta huolimatta vieläkään osaa suomea. Eikä hän sitä varmasti suomalaisessa IT-firmassa opikaan, vaikka haluaisi.

Kuunnellessasi Jabra-puhelimen kautta Nokia-englantia pakon edessä sönköttäviä kollegoitasi, saatat alkaa pohtia, että käyttäisit jäljellä olevan ainutlaatuisen elämäsi mieluummin johonkin muuhun.