IT-alaa harkitseville #2

By DjVade, Sunday 15.1.2023

jatkoa edellisestä...

---

ENTÄ NE HYVÄT PUOLET?

Kyllä, niitäkin on:

* IT-alan palkat ovat kansainvälisestä kilpailusta huolimatta edelleen kelvollisia. Työehtosopimukset pitävät tyypillisesti huolen, että liksasi on keskimäärin hieman parempi kuin perusduunarilla, vaikka olisit keskivertotyyppi. Jos lasket palautumiseen ja kehon huoltoon käytetyt tunnit mukaan työajaksi, tuo ero hieman tasoittuu. Myös erot työurien pituudessa on huomioitava - vain hyvin harva jaksaa tai pystyy tekemään IT-alan töitä eläkeikään asti.

* Etätyömahdollisuudet ovat tyypillisesti erittäin hyvät, mikä varmasti miellyttää sinua, jos olet kotona viihtyvää sorttia etkä kaipaa sosiaalisia kontakteja työn kautta. IT-alalla etätyö tarjoaa myös uskomattoman hyvät mahdollisuudet laiskotteluun, jos työnteko ei satu kiinnostamaan.

* Vapaus - tietyllä tasolla edelleen. Kukaan pomosi ei todennäköisesti ymmärrä mitä tarkalleen ottaen teet töissä kaikki päiväsi. Jos siis vietät toisinaan yksittäisen työpäivän tai viikonkin ilman että saat aikaan yhtään mitään, kukaan ei huomaa sitä. Pääasia on, että kannat vastuusi, saat pidemmällä tähtäimellä edes jotain hyödyllistä aikaan, ja pystyt tarvittaessa selittämään statuspalaverissa mihin olet aikaasi käyttänyt viime aikoina.


YHTEENVETO

Jollain tässä maailmassa pitää tulla toimeen, ja kaikilla aloilla on lieveilmiönsä. Mikäli pystyt säilyttämään terveytesi jatkuvan stressin, emotionaalisen tyhjyyden ja merkityksettömyyden keskellä, saattaa IT-ala tarjota sinulle kohtuullista toimeentuloa useiksi vuosiksi.

Jos sinulla on jo IT-alan tehtäviin sopiva tausta ja koulutus, eikä mitään muuta vaihtoehtoa näköpiirissä, niin anna mennä: Tee hommia niin kauan kuin pää kestää ja muista huoltaa itseäsi riittävästi vapaa-ajalla. Laita osa palkasta säästöön ja luonnostele B-suunnitelma ajoissa, ettet jää tyhjän päälle sinä päivänä, kun olosuhteet ylittävät sietokykysi rajat lopullisesti.

Jos taas olet nuori, joka vasta harkitsee mihin suuntautua opinnoissa, niin harkitse vielä kerran. Se että olet teini-ikäisenä tykännyt surffata netissä ja pelata tietokoneella, ei tarkoita millään tavoin, että nauttisit IT-alalla työskentelystä.

Löydät todennäköisesti mielekkäämpiä uravaihtoehtoja, kun työnnät pelkosi hetkeksi syrjään ja kysyt itseltäsi, mikä sinua todella kiinnostaa tässä maailmassa ja minkä tyyppisten asioiden tekeminen saa sinut oikeasti onnelliseksi.

Comments

Please login to read and write comments.