DJ levysoittimet (Technics/ Reloop/ Vestax jne.)

621 posts, 32 pages, 427,047 views

Avatar
#1 • • 029 Guest
Virallinen topikki koskien meille kaikille niin rakkaita Teknareita sekä muita DJ käytössä olevia levysoittimia.

kattaa ja jatkaa mm. aikaisempia...
Levaria
Reloop RP-4000 MK2 - review
Omnitronicin levarit
Gemini PT-2400 levysoitin?
Technics vs Vestax


[ 04 October 2001: Message edited by: 029 ]
Avatar
#2 • • DJ Spirit Guest
ihan ensiksi phoitteluni palikka kysymyksestä mutta voinko kytkeä levarin(reloop)suoraan stereoyhdistelmän AUX liitäntään?
Avatar
#3 • • Tres Guest
edit: pitäisköhän mun opetella sisälukua.

Ks. JZZ:n osyvampi vastaus.

[ 09 October 2001: Message edited by: Tres ]
Avatar
#4 • • JussiS Guest

Originally posted by ruuhi84:
ihan ensiksi phoitteluni palikka kysymyksestä mutta voinko kytkeä levarin(reloop)suoraan stereoyhdistelmän AUX liitäntään?



Älä kytke, ellei siinä ole maadoituskohtaa. Ilman maadoitusta äänirasiat saattavat vioittua pahasti. Myös äänenkuva saattaa olla todella outo, koska vinyyleihin ei voida tallentaa kovia bassoniskuja, ja korkeimpia diskantteja täydellä äänellä, vaan ne kulkevat erillisen phono-esivahvistimen kautta.
Avatar
#5 • • Anonymous Guest
Tres: Missä lukee Phono?

JZZ: Minkälainen on maadoituskohta? Itse kiinnitin mun levarit suoraan AUXiin eikä äänenlaatu sun muukaan ole pahentunut ainakaan kuukauden käytön jälkeen. Ehkä mulla oli tsägä ja siinä oli maadoituskohta
Avatar
#6 • • JussiS Guest

Originally posted by Spaze:
Minkälainen on maadoituskohta?



Öö, toi hymiö hämää, mut levysoittimen (siis vinyyli) RCA-piuhan yhteydessä kulkee kolmas piuha, jonka päässä on haarukka (sellainen metallinen). Jos tätä piuhaa ei kiinnitä mikserin/stereoiden takana olevaan maadoituskohtaan (pyöreä ruuvi, jonka alle haarukan saa istutettua) saattaa levyn pyötimisestä aiheutuva staattinen sähkö johtua neulaan, joka johtaa sen äänirasiaan, joka jos ei ole maadoitettu SAATTAA "palaa".

Mekaanikko jatkakoon tästä
Avatar
#7 • • DJ Spirit Guest
siis laitoit levarin suoraan AUXiin?onx sul erillinen vahvari vai joku stereoyhdistelmä?mul on jvc stereoyhdistelmä ja haluisin laittaa levarin suoraa kii ku viä ei o mixerii
Avatar
#8 • • MikkiHiiri Guest

Originally posted by ruuhi84:
siis laitoit levarin suoraan AUXiin?onx sul erillinen vahvari vai joku stereoyhdistelmä?mul on jvc stereoyhdistelmä ja haluisin laittaa levarin suoraa kii ku viä ei o mixerii



Ei sitä levaria AUXiin voi suoraa laittaa, koska se ei ole "PHONO" sisääntulo, eli sellainen jossa on vahvistinpiiri heti sisääntulon jälkeen vahvistamassa
sitä levarin signaalia.
Näissä PHONO-sisääntuloissa lukee aina se "PHONO", ettei
sinne ruveta työntämään mitään CD-soitinta ja kuunnella kun kaiuttimet räjähtää palasiksi säröstä.

Mitä tulee maadoitukseen.. Itse RCA:n rungot taitavat jo jonkin
verran maadoittaa levaria (voin olla väärässäkin) muttei se taida riittää. Se ylimääräinen maapiuha ainakin poistaa hurinat yms tasoittaa potentiaalierot yms häiriöt ja ilmeisesti kuten JZZ sanoi, estää
staattisen sähkön muodostumista.
Avatar
#9 • • DJ Spirit Guest
saako tohon levarin ja auxin väliin jotai palikkaa joka korjais asian?
Avatar
#10 • • mekaanikko Guest
Väännetäänpä nyt rautalangasta ettei jää kenellekään epäselväksi.

Kun vinyyli valmistetaan, bassoja heikennetään voimakkaasti jotta neula pysyisi levyä lukiessa uralla (voimakkaat bassoäänet kasvaisivat muutoin vinyylin pinnalla niin leveiksi uriksi ettei neula pysyisi enää mukana) ja diskanttia vastaavasti voimistetaan jotteivät diskantit hukkuisi pintakohinaan (levyn epätasaisen pinnan, pöyn ym. aiheuttama noise). Tätä sanotaan RIAA-kompressioksi. Bassoja täytyy siis vahvistaa ja diskanttia heikentää levyä toistettaessa, jotta alkuperäinen ääni saataisiin kuulumaan. Vahvistus tapahtuu ns. RIAA-vahvistimella (a.k.a. levysoitinvahvistin, esivahvistin).

Miksereissä, vahvistimissa jne. on yleensä kahta sorttia RCA-liitäntöjä (englanniksi RCA:sta käytetään joskus nimitystä "phono plugs", mikä on hieman harhaanjohtavaa), line- ja phono-tyyppisiä. Line-liitännät (jotka on merkitty vaikkapa Line, CD, Aux, MD, Cassette, VCR Audio jne.) ovat tavallisia, "linjatasoisia" liittimiä, joihin voidaan kytkeä esimerkiksi CD-soitin tai muu ns. linjatasoista signaalia antava laite. Phono-liitännät (jotka yleensä on merkitty tekstillä "Phono") taas ovat liitimiä, jotka vievät vahvistimen/mikserin sisäänrakennettuun RIAA-vahvistimeen, joka muuttaa signaalin edellä kuvatulla tavalla. Jos tällaiseen liitäntään kytkee linjatasoisen signaalilähteen, kuten nyt vaikkapa juurikin sen CD-soittimen, seurauksena on älyttömän luja, säröytynyt ääni. Jos line-liittimeen kytkee levysoittimen, ääni on surkeaa pihinää josta puuttuvat bassot kokonaan ja joka on muutenkin todella hiljainen.

Pääsääntö on siis: vinyylisoittimet kytketään phono-liitäntään, kaikki muu line-liitäntään (Aux, CD jne.). Kuitenkin tästä säännöstä on kaksi poikkeusta. Ensinnäkin olemassa ulkoisia RIAA-vahvistimia, jotka vahvistavat levysoittimen signaalin suoraan linjatasoiseksi. Tällöin levysoitin kytketään tähän ulkoiseen esivahvistimeen ja tämä puolestaan vahvistimen ("stereoiden") tai mikserin line-liitäntään. Toinen tapaus ovat levysoittimet, joissa on sisäänrakennettu RIAA-vahvistin, jolloin levysoitin antaa jo suoraan ulos linjatasoista signaalia. Tällaiset levysoittimet siis voi ja pitääkin kytkeä suoraan line-liittimeen. Jotkut levysoittimet (esim. Stantonin kalliimmat mallit) tarjoavat sekä linjatasoisen että phono-signaalin, joiden väliltä käyttäjä voi valita.

Jos levysoitin on kytketty mikserin phono-liitäntään, mikseriä ei enää erikseen pidä kytkeä vahvistimen phono-liitäntään (mikäli sellainen edes on, nykyisissä halpisvahvistimissa useinkaan ei ole, toisaalta hyvin kalliissakaan vahvistimissa usein ei ole koska hifistit suosivat erillistä RIAA-esivahvistinta).

Tuo maadoitusjohto on sitten taas toinen juttu. Voi olla että periaatteessa sen käyttämättä jättäminen voi jossain tapauksessa olla vahingollista levysoittimelle, mutta luultavasti tämä on melko teoreettinen mahdollisuus. Käytännössä suurin haitta sen käyttämättömyydestä on levysoittimen äänessä selkeästi kuuluva rätinä ja pauke. Maadoitusjohdolla siis ohjataan levysoittimen runkoon ym. syntyvää staattista sähköä pois soittimesta. Maadoitusjohto on siis levysoittimesta riippuva ohut johto, jonka päässä saattaa joko olla metallinen "haarukka" kuten Teknareissa tai sitten vain paljas johdon pää. Johto kytketään mikserin tai vahvistimen "maadoitusnastaan", joka usein on pyöreä, musta "tappi" jota kierretään auki hieman, jolloin sen alta paljastuu paljas metallipinta, maadoitusjohdon pää (tai "haarukka") asetetaan väliin ja tappi kiristetään uudestaan paikoilleen. Myös muunlaisia viritelmiä näkee, joskus kyseessä on ruuvi jota pitää löysätä ja kiristää ruuvimeisselillä. Maadoitusnasta on yleensä merkitty tekstillä GND tai Ground ja sen oheen on usein piirretty kuvio jossa on pystyviiva ja kolme eripituista vaakaviivaa "nuolen" muodossa. Allaoleva hässäkkä yrittää esittää em. kuviota:

'''''''''
''''|''''
''''|''''
''''|''''
'
'
''
''
'''---'''
'''''''''

Jos vahvistimessa ei ole tällaista nastaa (DJ-miksereissä lähes poikkeuksetta on, mutta jos levari on siis kiinni suoraan vahvistimessa), maadoituksen voi tehdä vaikkapa raaputtamalla vesipatterin maalin pieneltä alueelta pois ja teippaamalla maadoitusjohdon metallipään tähän kiinni.
Avatar
#11 • • mekaanikko Guest

Originally posted by ruuhi84:
saako tohon levarin ja auxin väliin jotai palikkaa joka korjais asian?



Tämä ko. palikka on siis edellä mainittu ulkoinen RIAA-esivahvistin. Kotikäyttöön riittää esim. Anttilan (ainakin Tunnelin Anttila Helsingissä myy) parin sadan markan hintaan myymä Vivancon Phono Preamp. Hifisteillä on sitten omat monen tuhannen markan esivahvistimensa, mutta tosiaan jos ei levari ja äänirasia ole samaa huippuhifikaliiperia niin ihan turha tuhlata rahojaan kalliiseen esivahvistimeen.
Avatar
#12 • • MikkiHiiri Guest
Mekaanikko veti olan takaa The Shadowsia (rautalankaa).. mutta ettei
kellekään jää epäselväksi termistö jota on käytetty, niin
täältä voi lukea selitykset.

Ja muutenkin kannattaa lukea
tämä loistava FAQ niin ei jää vehkeiden
kytkemisen kanssa epäselvyyksiä.
Avatar
#13 • • Anagonda Guest
Melkein halvemmaksi tulee ostaa joku halvempi mixeri kuin pari kappaletta noita RIA esivahvareita. Luultavasti se mixerin osto kuitenkin tulee ajankohtaiseksi jos levyjä soittelet.
Avatar
#14 • • k1mm0 Guest
olen harkinnut jonkinlaisten levareiden ostoa, mutta budjetti on aika tiukka... eli...
dj-paketit tyyliin RP-1000 MK2 silver x 2, Alien Warp white from elektroni.com
-> siis... TEKEEKÖ NÄILLÄ MITÄÄN?

[ 10 October 2001: Message edited by: Lucidd ]
Avatar
#15 • • happosepi Guest

Originally posted by Lucidd:
olen harkinnut jonkinlaisten levareiden ostoa, mutta budjetti on aika tiukka... eli...
dj-paketit tyyliin RP-1000 MK2 silver x 2, Alien Warp white from elektroni.com
-> siis... TEKEEKÖ NÄILLÄ MITÄÄN?

[ 10 October 2001: Message edited by: Lucidd ]



No se vähän riippuu .. mun ensi kosketus dj-juttuun oli Reloop RM-1020 pro (liekö enää myynnissä), laite meni rikkinäisen vahvistimen (toinen kajariulostulo pimeänä) phono in ja line out-liitäntöjen kautta mikseriin jossa ei ollut phonoliitäntää (puhumattakaan cue-mahdollisuudesta, kuulokeliitännästä, eq:ista tai crossfaderista, pelkät liu'ut ja masteri ).
Tällä opin miksaamaan ja sain tuntumaan reloopiin, mutta kun ostin ensimmäisen teknarini, niin homma alkoi taas melkein alusta. Teknaria sai jarruttaa ja töniä oikein rankalla kädellä verrattuna reloopin hipelöintiin.

No, vastaus kysymykseen: kaksi reloopia toimii ihan ok, jos meinaat vähän saada kuvaa miksaamisesta ja silleen. Jos meinaat joskus soitella keikoilla, niin teknarit on parempi vaihtoehto treenauslevareiks. Olet nimittäin aika hukassa keikalla teknareiden edessä, jos et ole koskaan soittanut ko. vehkeillä
Avatar
#16 • • Anonymous Guest

Originally posted by Lucidd:
olen harkinnut jonkinlaisten levareiden ostoa, mutta budjetti on aika tiukka... eli...
dj-paketit tyyliin RP-1000 MK2 silver x 2, Alien Warp white from elektroni.com
-> siis... TEKEEKÖ NÄILLÄ MITÄÄN?

[ 10 October 2001: Message edited by: Lucidd ]



Jos Reloopin ajot hankkia, niin hanki Reloop RP4000 mk2 levarit! Elektroni.com on paikka ja 1990mk/kpl
Avatar
#17 • • Anagonda Guest

Originally posted by Spaze:
Jos Reloopin ajot hankkia, niin hanki Reloop RP4000 mk2 levarit! Elektroni.com on paikka ja 1990mk/kpl




Eikös tossa ollu kyse halvasta setistä. Noita RP1000:sia kun saa jo useita tolla kahdella tonnilla
No ei ihan, mutta melkein.

Enemmänkin se on asenteesta kiinni. Ei niillä laitteilla niin väliä alussa ole. Tietenkin paras on paras.
Avatar
#19 • • Anonymous Guest

Originally posted by Anagonda:

Eikös tossa ollu kyse halvasta setistä. Noita RP1000:sia kun saa jo useita tolla kahdella tonnilla
No ei ihan, mutta melkein.

Enemmänkin se on asenteesta kiinni. Ei niillä laitteilla niin väliä alussa ole. Tietenkin paras on paras.



En sitten tiedä mihin käyttään kysyjä haluaa levarin, mutta RP1000 maksaa 1130mk ja RP4000 maksaa 1995mk. Ero näissä on huima:

RP1000 RP4000
Hihnaveto Suoraveto
1.0kg/cm 2.1kg/cm
1195mk 1995mk
start <1s start <0.6s

Teknisesti aika isot erot, mutta hinnassa n. 800mk ei ole paljon.
Caro²

Posts: 5,301

#20 • • Caro² Fiilis / SESSIONS2

Originally posted by Spaze:
Teknisesti aika isot erot, mutta hinnassa n. 800mk ei ole paljon.



Se on kyllä kieltämättä helppo ajatella noin, että 800mk hinnassa ei ole paljon (ittekin ajattelen niin, ja konkurssi kolkuttaa ovella jatkuvasti)

Äkkiä siihen saa kumminkin 2000mk hintaeron kun laskee loput roippeet mukaan... tästä pääsee taas siihen, että ostaa käytetyt teknarit... paitsi että ne taitaa olla vielä kalliimmat.. humm...

[ 11 October 2001: Message edited by: Caro ]