Umbala,
No jos Ana haluaa kehittää yhdellä tavalla, ja sä et halua toimia siten ja sanot ei, musta olis kohtuullista että sä ilmoittaisit sitten sen oman kehittämis mallis, koska muuten jää kuva että olet kehittämistä vastaan?
Niin kuin aikaisemmin kerroin, mielestäni suurimmat ongelmat maahanmuuttoon liittyen ovat työllistyminen, rasismi ja ennakkoluulot sekä yhteiskuntaan integroitumisen hankaluus. Mielestäni nämä liittyvät pitkälti asenteisiin, ja siksi onkin tosi vaikeaa löytää keinoja, miten pitäisi petrata. Miten esimerkiksi voidaan vaikuttaa siihen, että henkilö X, joka on kasvatettu pitämään ulkomaalaisia uhkana ja jotenkin huonompina ihmisinä, muuttuu? Aika hankalaahan se on. Itse asiassa siihen ei hirveästi voida vaikuttaa enää sen jälkeen, kun arvot ovat muokkaantuneet. Koulussa voidaan tietenkin opettaa suvaitsevaisuutta, mutta onko siitä hyötyä, jos kotona viesti on päinvastainen?
Olen monesti miettinyt, miksi joissain maissa sopeutuminen ja työllistyminen on helpompaa kuin toisissa. Ainakin varsin rasistisina pidetyissä Itä-Euroopan maissa maahanmuuttajien yhteiskuntaan integroituminen on varsin huonolla tolalla. Esimerkiksi Yhdysvalloissa taas maahanmuuttajat työllistyvät hyvin. Johtuuko tämä siitä, että USA:ssa kaikki on mahdollista ja maahanmuuttajiin on totuttu, koska heitä on ollut aina? Joku saattaisi sanoa, että se johtuu USAN:n valikoivasta maahanmuuttopolitiikasta. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus, koska laittomia maahanmuuttajia on varmasti moninkertainen määrä. Olen joskus kuullut sanottavan, että USA:n talous pysähtyisi ilman laittomia maahanmuuttajia, jotka tekevät suurimman osan perusduuneista, kuten siivous- ja keittiötöistä.
Toisaalta eurooppalaisittain niukka sosiaaliturva saattaa pakottaa USA:N maahanmuuttajat töihin. Kukapa kuitenkaan haluaisi alentaa suomalaista sosiaaliturvaa? Itse olen esimerkiksi sitä mieltä, että ihmisillä on tietyissä olosuhteissa oikeus olla tekemättä työtä, puhumattakaan oikeudesta perusturvaan. Siltikin kieltämättä joskus tulee miettineeksi, eikö ainakin pelkästään laiskuuttaan kotona makaavia voisi pakottaa tai ainakin kannustaa nykyistä enemmän ottamaan työtä vastaan? Tämä siis koskee sekä suomalaisia että maahanmuuttajia.
Jostain syystä Ruotsi on onnistunut integroimaan maahanmuuttajia Euroopan maista parhaiten (
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Maahanmuuttajat+sopeutuvat+parhaiten+Ruotsissa/1135231053394), vaikka se onkin hyvinvointivaltio. Voisi siis jopa väittää, ettei sopeutumattomuus yhteiskuntaan liity korkeisiin tukiin. Kuulemma Ruotsissa maahanmuuttajien työmarkkinoille pääsyä edistetään tehokkaasti, en ole kylläkään tutustunut tarkemmin heidän järjestelmäänsä. Suomessakin työmarkkinoille pääsyä on kai jonkin verran edistetty, mutta maahanmuuttajien on silti hankala saada töitä, rasismi ja kieli todennäköisesti suurimpina esteinä. Joskus, kun näen ilmoituksia, joissa etsitään suomenkieltä taitavaa siivoajaa, tulee mieleen kyllä mieleen, että mitä järkeä siinä on. Tehdäänhän monessa Suomessa toimivassa yrityksessäkin englanniksi töitä. Uskon, että kielimuurista tehdään usein suurempi este kuin se oikeasti onkaan.
Mutta ennen kuin maahanmuuttajia voidaan kannustaa työhön, on työn tekemisen perusteiden oltava kunnossa. Maahanmuuttajilla ei ole samoja mahdollisuuksia hakea ja saada työtä kuin EU-kansalaisilla ja oman yrityksen perustaminenkin on vaikeaa. Maahanmuuttajille pitäisi mielestäni antaa lupa tehdä töitä tai opiskella heti maahan saapumisesta alkaen. Kotoutusohjelmiin pääsyn ei pitäisi odottaa käsittelyajan päättymistä, joka ilmeisesti voi kestää jopa vuosia. Jos maahanmuuttaja on vuosia työelämän ulkopuolella, sopeutuminen ei varmasti ala parhaallla mahdollisella tavalla. Muutenkin turhaa byrokratiaa pitäisi välttää erityisesti maahanmuuttaja on byrokratian edessä suhteellisen kädetön. Turha byrokratia ja sääntely saattavat karkottaa erityisesti haluttuja maahanmuuttajia, joille aukenee paremmat mahdollisuudet jossain toisessa maassa.
Yksi ongelma, jota ei käy kieltäminen, on varmasti se, että Suomeen on tullut suhteessa siirtolaisiin enemmän pakolaisia kuin muualle. Syynä on varmasti sään yms. lisäksi varmasti myös suomalaisten sietokyky. Uskoisin, että pakolaisia taas ei suomalaisten asennevammat niinkään hetkauta, koska Suomi on silti parempi vaihtoehto kuin kotimaa, jossa henki saattaa olla uhattuna. Valikoiva siirtolaisuus on mielestäni ihan ok, vaikkakaan sen ei pitäisi alentaa pakolaiskriteerein otettujen määrää, sellaisten, jotka ovat todellisessa hädässä.
Tällaista pähkäilyähän tämä on, ja kuten aikaisemmin totesin, en pysty suoralta kädeltä antamaan vastauksia kaikkiin ongelmiin. Ongelmat ovat kuitenkin niin monitahoisia, etten usko mustavalkoisiin ohjelmiin. Maahanmuuton ongelmat liittyy osaltaan myös muuhun eriarvoistumiseen, enkä usko, että niistä päästään lietsomalla ennakkoasenteita entisestään.