Kon-tiki, 2.8.2006 16:05:
Tonttien hinnat on Suomessa järkyttävät. On jääräpäisiä maanomistajia, on Natura-valittajia, ja samaan aikaan maa ei ole niin tiheään asuttu etteikö isompiakin tontteja voitaisi kaavoittaa jos jotkut eivät vetäisi välistä.
En sanoisin, että tonttien hinnat suomessa ovat järkyttävät vaan tonttien hinnat muutamissa kasvukeskuksissa ja järvien rannalla ovat järkyttävät. Varmaan 90% pinta-alasta Suomessa on sellaista, joissa tontti maksaa vähän, mutta se loppu 10% missä suurin osa ihmisistä haluaa asua, maksaa sitten hiukan enemmän.
Jos ajatellaan esimerkiksi Helsinkiä / Espoota / Vantaata niin kyseessä on ihan oikeasti julkisen kaavoitetun maan puute. Ei kai Helsinki Sipoota ole nielaisemassa vain puhtaasta ilosta?
Esimerkiksi Espoossa perinteisiä tonttiarvontoja ei ole voinut paljoa järjestää, koska kaavoitetun maan alueella tontteja ei yksinkertaisesti ole. Kaavoittamatonta maata taas löytyy jonkin verran, esimerkiksi suurpelto, mutta ongelman on, että tuollaista aluetta ei voi asuttaa niin, että asunnot rakennetaan 30v tähtäimellä. Syitä tähän ovat kunnallistekniikan ja kaiken infrastuktuurin puute eli yhdenkin talon rakentaminen vaatii teitä, viemäreitä, sähköjä sun muita. Kun alue sitten kaavoitetaan niin se pitää kaavoittaa kerralla eli käytännössä alue pistetään pystyyn 5v sisällä.
Suurin ongelma pääkaupunkiseudulla ovat yksityiset maanomistajat, jotka eivät myy maata. He ovat juuri niitä, jotka omistavat ne yksittäiset tontit jo rakennettujen asuinalueiden sisällä. Toisaalta ymmärrän hyvin, että he eivät maata myy, sillä maa on heille sijoituskohde. Voisi suoraan sanottuna hiukan harmittaa kun valtio pakkolunastaa maan yleisen edun nimissä halvalla hinnalla....
Lisäksi pääkaupunkiseudun pitää muistaa pitkän linjan eli vuosikymmenien ellei peräti satojen hintakehitys. Jos nyt yhtäkkiä päätettäisiin myydä lähes kaikki kaavoitetut maat 50% alennuksella ja tuloksena olisi asuintiheyden pieneneminen, olisi tulevaisuudessa hommat aika päin pyllyä. Mitä käy maan hinnalle kun alennusmyynti on loppu? Käykö niin, että yksi sukupolvi saa tulosiirron maan muodossa, mutta seuraavaa rokotetaan sanomalla "sori, ei vaan enää ole maata".
Näinköhän mä pari vuotta sitten jonkun dokumentin, jossa verrattiin tilannetta Norjaan. Siellä poliitikot ovat järkänneet asiat niin (en tietenkään muista miten), että Oslostakin saa tontteja paljon halvemmalla kuin Helsingistä, vaikka Norja on öljymaa jossa pikkurahan puute on harvinaisempaa kuin Suomessa. Pisti tuohtumaan, vaikka olen ns. täysin tyytyväinen kerrostaloasuja.
Pitäisi tarkemmin tietää mistä tuo halpa hinta johtuu. Verotetaanko maanomistajia, onko kaavoitettu maa verotettua vai onko tonttien omistus histriallisista syistä erilainen. Pelkästään kansantuotteeseen/varallisuuteen tuijottamalla tuskin voi tehdä johtopäätöksiä.
Näinhän se on. Itse olisin valmis väittämään, että muiden muuttujien ollessa samat yksitasoratkaisu on aina parempi kuin monitaso-, mutta milloinkas kahden eri kiinteistön kaikki muuttujat olisivat täysin samat? Ja Kauklahdesta tulee ainakin nuorekas asuinalue, kun sinne voi muuttaa vaan vetreät nuoret aikuiset
No kyllä jokaisella on varmaan mummo/pappa joka jaksoi nousta portaita omassa kerrostalossa vaikka ikää olikin 70v....
Tottakai esteettömyyteen on hyvä kiinnittää huomiota, mutta imo asuntoja ei pidä suunnitella yhden ryhmän ehdoilla jos muut siitä kärsivät.
Itse kiersin Kauklahden asemalta alkaen niin paljon taloja kuin ehdin ennen sulkemisaikaa. Otantaan osui aseman viereisiä VVO:n vuokrataloja, paritaloja, Kotilo ja sitten näitä omakotitaloja. Niissä sisustus oli imo yleisesti hienompi kuin ensin mainituissa, mutta olihan se materiaalien hienoudesta riippumatta sellasta varman päälle tylsää.
Joo, no omaan kantaa tietysti vaikutti että koko päivä meni kaikkien omakotitalojen kiertämisessä ja rivi/pari/kerrostaloja en edes ehtinyt nähdä. Toisaalta etukäteen tuli kyllä katsottua decon messuluettelo ja siitä kyllä kävi ilmi, että pienemissä asunnoissa sisustusbudjetit olivat oikeesti tosi tosi pieniä.
Ja olihan sisustus tosiaan varmaa, suunnilleen sellaista mitä saattoi odottaa. Kyseessä on kuitenkin enemmän tai vähemmän sisustusliikkeiden mainokset, joten odotettavissa on, että vedetään varmaan päälle jotta tavaraa menee kaupaksi.
IMO hesarin blogissa oli sanottu aika hyvin: eikö tämä ole jo nähty? Väitteenä on, että viimevuosien sisustusbuumi, joka näkyy kaikessa mediassa, on turruttanut ihmiset ja kaikki on ikään kuin nähty. Voisin melkein allekirjoittaa tämän mielipiteen. Jos on henkilökohtaisesti yhtään kiinnostunut sisustuksesta niin vuoden sisällä pakostikin nähnyt satoja sohvia, pöytiä, keittiöitä, pienesineitä, hanoja, kaappeja jne jne jne. Tämän jälkeen samojen tuotteiden raahaaminen messuille, ympäristöön jossa kukaan ei asu, ei yksinkertaisesti voi saada ahaa-elämystä vaan siihen vaaditaan jotain todella erikoista kuten uniikkia hiekkapuhalluskuviota tai printtiä lasissa. Tällaisia juttuja taas ei ole kovin palja ja ne maksavat niin paljon, että jokaisen kohteen sisustaminen näin erikoisesti on liki mahdottomuus.
Kunnon messut oli viime vuonna Oulussa. Sen näki lehtikuvista ja tv:stä, vaikka paikalle ei päässykään. Siellä oli sekä pien- että ns. oikeaa kerrostaloa, keskimäärin vähintään yhtä hyvällä maulla tehtyä kallista sisustusta kuin Kauklahdessa ja vielä meren rannalla.
Pitäisi varmaan kaivaa viime vuoden deko ja katsella niitä kuivia kunnolla, mutta ulkomuistista sanoisin, että eroa tähän vuoteen ei juuri ollut, jos ei oteta huomioon suurempia tontteja ja merta.