Tässä nyt on moni valittanu siitä, että XP on epävakaa ja Linux:ssa taas laitteisto ongelmat ei hetkauta sitä lainkaan. Totta kyllä, mutta XP kummiskin on taustaltaan DOS ajoilta missä laitteet käyttävät tietokoneen resursseja suoraan. Tämähän ongelma on vieläkin laajasti, minkä takia erillaisten rauta kombinaatioiden ja huonojen ajureiden takia XP:n saaminen stabiiliks on omaa tähtitiedettä. Tämähän on tiedetty ongelma minkä takia lanseerattiin .NET Framework (tai tarkennettuna yksi näistä syistä, muihin syihin en mene kun ne ei nyt tähän liity mistä nyt on threadissä keskusteltu). *nix maailmahan on ollu rakenteeltaan alusta-alkaen moniajoinen jolloin myös niiden tuomat ongelmat on otettu huomioon koko käyttöjärjestelmän rakenteessa - täysin toisinpäin, kun Windows.
.NET Frameworkissa ohjelmat pyörivät CLR:n päällä eli siis, kun koodaat ohjelmat .NET:llä millä kielellä tahansa niin loppujenlopuksi se käännetään CLR:n ymmärtämään muotoon ja pyörii sen PÄÄLLÄ jolloin voit koodata yhtä ohjelmaa eri objekteja eri kielillä ja silti homma toimii saumattomasti sekä mikä nyt tulee tähän vakausongelmaan, että ohjelmat ovat paljon stabiilempia. .NET ohjelmat eivät varaa itse koneesta muistia ja hallitse sitä, jolloin erinäiset muisti / puskuri jne. ongelmat on historiaa (periaatteessa .NET:ssä Garbage Collector hoitaa täysin muistin hallinan joka automaattisesti tietää mitkä objektit eivät ole enää käytössä ja vapauttaa muistia jne). Samoin turvallisuus ja kaikki "low-level" kutsut hallitsevat CLR. Tosin... ongelma vain, et ajurithan kirjoitetaan wintoosalle niin, että ne käskevät suoraan laitteistoja rautatasolla joskin vaikka on olemassa näitä pieniä välitasoja ACPI / DirectX jne. mutta loppujenlopuksi ajurit käsittelevät rautaa suoraan jolloin saadaan XP tosi epästabiiliksi helposti... MUTTA. Ihanaa... Mikkisoftalla on ratkaisu tähän ongelmaan nimeltä tuleva Longhorn. (periaatteessa wintoosassa kaiken hallitsee Windows API, mutta ... tämä antaa tehdä koneelle aivan mitä tahansa ilman mitään tarkistuksia kontrollia joten käytännössä ohjelmat käsittelevät resursseja ja muita aivan mielivaltaisesti)
.NET Framework on periaatteessa "emulaatio" joka toimii nykyisten käyttisten päällä, mutta Longhornissa tämä muuttuu toisinpäin eli CLR toimii natiivisena, mutta kaikki vanhat muut ei .NET ohjelmat toimivat "emulaation" alla - luulevat, että ohjelma käskee suoraan jotain laitteiston komponenttia vaikka käytännössä Longhorn "emuloi" käskyjä yhteensopivuuden takaamiseksi.
Ajurit ja KAIKKI kirjoitetaan samalla periaatteella, kuin nykyään .NET ohjelmat jolloin Longhornin ydin on suojattu jonka ympärillä pyörii CLR:n vastaava moottori (Longhornissa näillä välikerroksilla on niin hienot lyhenteet, että ei niitä muista hullukaan enkä jaksa kaivaa Longhown powerpoint esityksiä koneelta - mutta siis sama periaate) eli ajurit kirjoitetaan, mutta ajetaan turvallisesti omalla tasolla ja hyvin samaan tyyliin *nix käyttisten kanssa.
Tosin nyt tullaan siihen, et tietysti kumpi on nopeampaa... et ohjelma juttelee suoraan laitteiston kanssa vaiko et siinä on välissä eri kerroksia ja vaikka saisit ohjelmat optimoitua niin miten saat sen alla olevat kerrokset optimoitua? Et mitenkään, siinä pitää vain luottaa mikkisoftaan et ne saa ton moottorin toimimaan todella nopeasti. Joskin minulla ei ole mitään epäilystä, että ei sais kun ne on saanu .NET:n pyörimään teholtaan ohi jo *nix järjestelmien. Tottakait tämä on aina hitaampaa, mutta taas pitää muistaa minkälaisiin koneisiin Longhown on speksattu. Jos nyt 2006 julkaisuaikataulu pitää niin gigoja on niin paljon koneissa et on oikeastaan aivan sama minkälaisten tasojen päällä ohjelmat rupeavat pyörimään (Avalon).
Mitä tullaan nykyiseen tilanteeseen, niin kyllä minusta edelleen XP on vakaa - jos vain on hyvin valitut komponentit koneessa. Mitä tulee kannettavien virransäästöön niin *nix järjestelmiä on turha tässä edes verrata, kun XP puolella virransäästö tai sen kulutus on huomattavasti paljon pienempää, kuin *nix puolella joka ei ymmärrä puoliakaan virransäästöfeatureista mitä rauta osaa tehdä.
Ne joita kiinnostaa kuunnella pitkään ja hartaasti Longhornin arkkitehtuuria niin:
http://www.microsoft.com/seminar/shared/asp/view.asp?url=/seminar/en/20040213solarch05/manifest.xml&rate=1
Ai niin, ne joita innostaa komentotulkki niin praise the lord. Mikkisofta on kuunnellut teitä, se tuo sen takaisin entistä enemmän laajennettuna tai itseasiassa sillä voi tehdä aivan mitä vain. Windows 2000:ssa näitä karsittiin aikalailla pois, mutta Windows 2003:ssa näitä tuotiin todellapaljon taas takaisin. Sama trendi jatkuu eli käytännössä featuret mitä voit tehdä klikkaamalla voit tehdä typottamalla. Tämä täyskäännös tuli mikkisoftaan tulleiden palautteiden takia, joten kyllä se kuuntelee samoin Windows 2003:ssa scriptaus on aivan sairasta, missä voi asentaa printtereitä, ajureita jne. GPO:n kautta minkälaisten kriteereiden kanssa. (asenna hotfix1 jos koneessa ei ole tätä päivitystä, jos koneen nimessä on tämä niin asenna tämä printteri ja näillä konffauksilla yms.).