Roland MC-303 Pwnage!

By dB, Monday 11.8.2008

roland_mc303.jpg

No niin. Pitihän ne rahat johonki sitten tuhlata. Mutta eipä kuitenkaan turhaan sillä tämä peli on
tosi hyvässä kunnossa ja kaikki namiskat toimii ja ovat kiinni. Sain myytyä tämän isoveljen Roland EG-101:n pois jaloista edellisellä viikolla.
Periaatteessa MC-303 on EG-101 pöytä/DJ-versio ilman koskettimia. Tosin kunnon sekvensserillä ja ohjelmointiominaisuuksilla höystettynä.

Nyt vaan kun löytäis kunnon tutoriaaleja ja oppisi vielä midillä pystyy ohjaamaan laitetta. Käsin ohjelmointi on tuskaisan hidasta. Ennen tätä oli kovassa käytössä Electribe M-1 jonka muistin ohjelmoin aivan täyteen. En tiedä miten kätevä olisi mc-303 livekäytössä kuten esim. Electribe. Mielestäni Korg oli jotenkin helpompi käyttää.

Kyseessä kuitenkin aivan erilainen ja ominaisuuksiltaan laajempi laite kuin ja toimintoja on hieman enemmän kuin pienemmissä rumpukoneissa esim. Korgilla niin tässä ehkä efektejä on hieman vähemmän.
MC-303:tä voidaan käyttää esimerkiksi vaikka soundimoduulina kotistudiossa kun vedetään midi-sovittimella usb-porttiin. Monissa sovelluksissa on jopa templateja eri laitteille vakiona. Voi olla että esim. Ableton Live:n midi-kanavaan voidaan ilman vaikeita kommervenkkejä tämä laite asettaa melko helposti.

Roland MC-303:n polyfoniaa löytyy 28 äänen verran.
Speksejä lisää: http://www.mawek.com/roland/mc-303.html

Soundit:

Trance ja tekno soundeja on heti saatavilla valmiista preset asetuksista.

96-soundit ovat melko tutut aikalaiselle dance-fanille. Jossakin kohtaa oli myös Haddaway-tyylinen renkutus. :D

Tyypilliset ja klassiset rumpusoundit löytyvät tr 909 808 sarjoista. Myös valkoista kohinaa löytyy. Jos haluaa siitä muokata vaikka omia soundeja niin vain lyhentää decay arvoa ja voi saada vaikka tehtyä perkussiosoundeja tai hihat-ääniä.

Basso

303 bass - basso soundit on hyvät vaikka aivan tb-303 tasoisia filtteröintejä (lue: kumiankkaa/sian vinkunaa) ei saa niin hyvin tehtyä mutta perus 303 soundi löytyy ja filtterillä siitä saa melko kivan
bassosynan. Bassoa voi vahvistaa takana olevalla "low boost" ruuvilla joka korostaa matalia taajuuksia. Ainoa huono puoli on mieto rahina joka lähtee low boost ruuvia kääntäessä.
Käytössä oli rahinaäänen kuullessani AKG-studioluurit jotka kyllä toistavat jokaisen pienenkin rahinan tarkasti. No mutta pieni vintage rahina ei haitanne.

Pientä miinusta verrattuna uudempiin rumpukoneisiin on step-sekvensserin olemattomuus.
Muuten tämä toimii mainiona lisänä ja soundipankkina kun tekee originaaleja Roland-sämplejä.

Comments

Please login to read and write comments.