64 posts, 4 pages, 13,041 views
Gradu on julkaisu jos se julkaistaan.
Julkaisun tunnistaa ISBN:stä tai ISSN:stä. Sillä on julkaisija ja sen voi yleensä tilata itselleen vaikkapa kirjaston kautta.
Tarkennukseksi vielä: itse tarkoitin tieteellisellä julkaisulla nimenomaan tiedeyhteisön arvostelukäytännön läpi käyneitä artikkeleita (refereed articles) kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa.
Miten muuten olette onnistuneet yhdistämään duunin ja gradun kirjoittelun?
Olen myös huomannu suuren eron amk:n ja yliopiston välisessä koulutustasossa. AMK:ssa meille opetettiin ohjelmointia siten, että opettaja antoi paperin missä olis ohjelman koodi valmiina ja se sama piti kirjoittaa koneelle. Täällä yliopistossa mennään hiukan syvällisemmälle tasolle asioissa. Tosin kyllä se opetuksen taso riippuu ihan koulusta
Tosiaan wordillä ei noiden yli 50 sivun dokumenttien hallinta oikein onnistu. Eniten häiritsevät automaattiset asetukset, jotka muokkaavat tekstiä välillä miten sattuu. Juuri rakenteen ja ulkoasun muotoilu mieleiseksi on ollut helvettiä. Käyttäisin mieluusti jotain muuta, jos osaisin. Olen vain liian laiska opettelemaan, joten kärvistelen sitten wordin parissa. Päivittyvän sisällysluettelon luominen on sentään onnistunut ihan hyvin.
Gradu on julkaisu jos se julkaistaan.
Millä perusteilla graduja sitten julkaistaan? Jollakin tavallahan ne on joka tapauksessa oltava saatavilla, koska ne ovat julkisia opinnäytetöitä.
Onhan tuo ihan hyvä määritelmä, mutta mielestäni tuo jättää ulos monia sellaisia papereita, jotka täyttävät omaa käsitystäni vastaavan tieteellisen julkaisun määritelmän. Äkkipäätään ajatellen tuosta jäävät ulos kaikki kotimaiset julkaisut, jotka joillakin aloilla voivat olla hyvinkin keskeisessä asemassa. Toisekseen kaikkien konferenssien ja workshoppien artikkeleita ei välttämättä julkaista millään virallisella kustantajalla, vaan paperit saattavat olla saatavilla esimerkiksi verkossa.
Lisäksi voisin kuvitella, että tulevaisuudessa internetin vaikutus tieteellisessä julkaisemisessa tulee kasvamaan. Onhan jo nytkin joitakin pelkästään verkossa ilmestyviä tiedelehtiä. Tosin en tiedä onko niiden merkitys vielä kovinkaan suuri tieteen tekemisessä.
Lisensiaattityönsä/gradunsa tehneiden kannattaa muistaa että myös verkkojulkaiseminen on mahdollista, E-thesiksen sivuilta löytyy ainakin osa elektronista julkaisutoimintaa harjoittavista opinahjoista. Ei tarvitse printtailla niille sukulaisille ja kavereille turhia paperiversioita.
Lisensiaattityönsä/gradunsa tehneiden kannattaa muistaa että myös verkkojulkaiseminen on mahdollista, E-thesiksen sivuilta löytyy ainakin osa elektronista julkaisutoimintaa harjoittavista opinahjoista. Ei tarvitse printtailla niille sukulaisille ja kavereille turhia paperiversioita.
Tämä on kyllä selkeästi makuasia. En sanoisi, ettei *tarvitse* printtailla. Itse odotan innolla juuri sitä, että on se kansiin laitettu paperiversio kädessä ja sen voi sitten ojentaa vaikka jonkun sukulaisen tai ystävän selattavaksi. Tulee jotenkin konkreettisemmin sellainen olo, että tässä tämä nyt on, valmiina. Jos se jää biteiksi koneelle/verkkoon niin sitä fiilistä ei ehkä tule. Mutta meitä on monenlaisia. :)
Meidän laitoksen gradut: http://www.uta.fi/laitokset/tiedotus/tutkimus/gradu1.html
Opinnäyte yliopistolta tai muusta korkeakoulusta julkaistaan; oppilaitoksen omassa sarjassa ainakin, muualla mahdollisesti. Joskus erittäin harvoin se salataan, mutta monen opinnäytteen kanssa on käynyt niin, että kaikki julkiset kappaleet ovat kadonneet. Käytännön tason salaus on siis sitä, että firman edustaja käy pöllimässä tarpeettomat kappaleet ja ne jotka jäävät jonnekin, eivät ole ihan vaivatta vakoojan saatavilla.
Kyllä tää jouluks valmistuu, kyllä kyllä.
Mitenkäs muut?