Oireet säröily ja neulan pomppiminen.
Kun neulalle on annettu tietyt "parametrit" joiden sisällä sen toiminta on normaalia, ei niitä kannata alittaa, eikä ylittää.
Uusi neula saattaa vielä seurata pienillä alipainoilla uraa niin, ettei säröä kuule. Mutta käytössä olleessa neulassa tarvitaan se tietty paino, että neula pysyy urassa. Jos neula on siis suositeltu käytettävän 3-5g:n painolla, niin on joksenkiin turhaa ruveta pitämään sitä esm 2.5g painoilla. Silloin neula toimii väärin.
Valmistajan ilmoittama optimaalinen neulapaino taas lienee juurikin sellainen paino, jolla neula pysyy urassa myös kuluneena. Toki kun neula on loppuun ajettu, ei se pysy enää silloinkaan.
Yksi suurinpia neulaa urasta hypyttäviä tekijöitä on soittimien väärä käyttö, ei niinkään itse neula. Jos soitin ei ole täysin vaakasuorassa, äänivarren kiinnitykset eivät ole sopivalla kireydellä (käytettyjen ongelma), tai levyä runtataan liiaksi.
Aiemmin tuli vuosikaudet soiteltua eri neuloilla, jotka kestivät kohtuullisesti parikin vuotta 2.0 - 2.5 g:n painolla. Lähinnä pelottaa levyjen kuluminen, jos meneekin tuplaamaan painot vanhaan verrattuna...
Jos levyjen kuluminen on se kammottava hirviö, niin suosittelen nappaamaan jostain elliptiset neulat, joiden suosituspainot ovat mahd. alhaiset. Alle 2g:n suosituspainoa ei kuitenkaan dj-puolen elliptisistä löydä. Taitaa olla ihan stanttonin ja ortofonin elliptiset kaikki 2g:sta ylöspäin.
Pienimmät neulapainot hyväksyy Shuren m44g (0.75-1.5g), joka toisaalta on pallopäinen.
Merkki- ja neulakohtaisia eroja tietysti on, mutta eikö yleensä esim 4g:n (dj-)neula kuluta levyä enemmän kuin esim 2g:n (hifi-)neula?
Samalla tapaa voisi verrata esm ralliauton ja normaalin henkilödiiselin polttonesteen kulutusta :)
Tokihan hifineula kuluttaa levyjä paaljon vähemmän, mutta esm hifineulaa ei parane käsipelillä laskea levylle. Eikä varsinkaan pyörivälle levylle. Hifi-neulojen painot liikkuvat siellä 0.5-1g tienoilla pääsääntöisesti. Ovat siis hitusen herkempiä ulkopuolisille vaikutteille kuin noin ydinlatauksen kestävät dj-neulat.
Eli raskaampi neula kuluttaa keskimäärin enemmän levyä? Eli jos haluaa säästää levyjään, kannattaisi ehkä katsella (dj-)neuloja, joilla suositusneulapaino on mahdollisimman alhainen?
Pääpiirteittäin noin, mutta sekin
mahdollisesti vain omassa neulatyypissä.
Kehtaisin esim väittää elliptisen neulan kuluttavan 2.5g painoilla vähemmän levyä, kuin shuren m44g 1g-painolla. Pallopäisessä neulassa kontaktipinta uraan on hävyttömän pieni. Kitkaa ei tosiaankaan tule paljoa uran väliin, mutta neulapaine uran seinämään on järettömän suuri. Kun taas elliptisellä kontaktipintaa on huomattavasti enemmän, kitkaa on enemmän, mutta neulapainetta uran seinään ei niin paljoa.
Erikoishiottuja neuloja jos käyttämään pääsee, silloin neula on melkein uran muotoinen. Ura ei siis juurikaan voi kulua.. Kaikki vaan niin riippuu vähän mistä aina milloinkin :)
Summasummarum: Levysoittimen säädöt oikeiksi, soitin suoraan, ja neulaan valmistajien ilmoittamien arvojen mukaiset painot. Korkeudet kohdalleen, ja antiskating kohdalleen. Elliptinen (tai special elliptical) neula koneeseen. Unohdetaan skrätsääminen..