Köyhän opiskelijan etnistä ruokaa (eli mitä syödä silloin kun tilillä on vain pari euroa ja haluaa syödä kuitenkin muuta kuin makaronia)
Punainen kananpoikacurry Bangladeshista
900 g broileria (marinoimattomia)
6 isoa valkosipulin kynttä
3x1 cm pala tuoretta inkivääriä
2 isoa tomaattia
1 tomaattipyre
1 tl jeeraa
4 rkl öljyä
400 g silputtuja sipuleita
3 tl chilijauhetta
3 tl jauhettua korianteria
1/2 tl jauhettua kurkumaa
3/4 tl jauhettua garam masalaa
1 tl suolaa
6 dl vettä tai kanalientä
1 tl omena- tai valkoviinietikkaa
Hienonna valkosipuli, inkivääri, tomaatit, tomaattipyre ja jeera tehosekoittimella hienoksi.
Kuumenna öljy kattilassa ja ruskista sipuleita kevyesti. Lisää chilijauhe. Laske viiteen ja sekoita joukkoon 1/2 dl vettä. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää korianteri ja kurkuma ja hämmennä 1 minuutti. Lisää garam masala ja aavistus vettä. Sekoita ja paista 1 minuutti.
Lisää broilerinpalat ja suola ja paista paloja mausteseoksessa koko ajan hämmentäen niin, etteivät mausteet pala pohjaan. Sekoita 3 minuutin kuluttua joukkoon tomaattiseos. Lisää 2-3 minuutin kuluttua 6dl vettä tai kanalientä ja hauduta broileri kypsäksi (kansi päällä). Lisää lopuksi viinietikka ja hauduta 1 minuutti.
Tarjoa basmatiriisin kanssa.
Omia huomioita reseptistä:
- Jos eletään budjettivaihtoehdolla, kannattaa käyttää broilerinkoipia, jos taas rahaa on enemmän, voi käyttää rintaleikkeitä tai -fileitä. Broilerinkoivissa on kuitenkin se etu, että niissä on luut mukana. Luut antavat liemeen hautuessaan hyvää makua. Myös nahat kannattaa jättää, ja ottaa pois vasta syötäessä.
- Broilerinkoipia on ehkä helpompi käsitellä, jos ne paloitellaan kahtia. Leikkaa liha ja nahka veitsellä nivelen kohdalta poikki ja väännä nivel varovaisesti irti.
- Broilerin kypsymisaika riippuu palasten koosta. 30-45 minuuttia riittää ainakin koiville. Liha on kypsää kun se irtoaa luista helposti.
- Ohjeessa oleva chilijauhe tarkoittaa 100% jauhettua chiliä, ei mitään paprikalla jatkettua höystöä. Ainakin rajahin extra hot chili powderilla ruoasta tulee kohtalaisen tulista. Jos tulinen ruoka ei ole oma juttusi, voi määrää vähän vähentää.
- 900g kanankoipia vastaa aika tarkkaan kolmea koipireittä. Isoruokaisille tästä riittää kaksi annosta. Lisukkeiden kanssa tarjottuna ruoka riittää kolmelle.
- Jos kuivamausteet ovat kotona valmiina, tulee ruoan kokonaiskustannukseksi alle kolme euroa. Tietenkin mausteiden hankkiminen nostaa ensimmäisen tekokerran hintaa. Toisaalta kuivatut mausteet säilyvät kaapissa pitkään.
- Ohje on otettu eräästä intialaisesta keittokirjasta.