Paras ruokaohjeesi?

616 posts, 31 pages, 208,660 views

Avatar
#301 • • Tapi T Guest

Noin yleisesti ottaen parasta joulussa on kyllä kalapuoli.


Kyllä!


Muakaan ei ole joulussa oikein ikinä erityisemmin napannut nuo laatikot, kinkut, rosollit ja mitä niitä nyt ikinä onkaan. Noita on kyllä ihan kiva kerran vuodessa aina syödä, mutta paljon suuremmat kiksit saan juuri noista kaloista. Äiskän kylmäsavulohihyytelö, muikuin mäti, graavatut kalat ja joulupäivän aamuna kl. 09 auki poksahtava Veuve Cliquot Brut saavat jo tärisemään!

Meillä syödään tänä vuonna kalojen ja kinkkujen lisäks jälkkäriksi allekirjoittaneen jälkkäriodysseija; pieni creme brulè, basilikalla maustettua valkosuklaajäätelöä, viikunasalaattia ja vadelmamelbaa.
:hah:
Avatar
#302 • • Wayne G Guest

Kasvissyöjille vinkiksi, että hyvin varustetuista ruokakaupoista saa CaviArt -nimistä merilevävalmistetta, joka korvaa mainiosti kaviaarin ja mädin joulupöydässä. Tarjolla kolmea väriä: mustaa, punaoranssia ja keltaista.



jos mä en nyt ihan väärin muista, mut tossa CaviArt:ssa tai olla kyl rasvakalan mätiä joukossa. tai villakuoreen.
Avatar
#303 • • vaavu Guest

Piparkakut ja sinihomejuusto



Tänään tuli testattua kokonaan uusi makuyhdistelmä: kylmäsavustettu poro, sinihomejuusto ja karpalohyytelö. Kuulosti alkuun aika hurjalta, mutta kun noita kasasi cream crackereiden päälle jokaista sopivassa suhteessa, niin tulos oli todella hyvää. Sinihomejuusto ja poro ovat molemmat oikein suolaisia ja voimakkaita, ja karpalo tuo makeaa happamuutta sinne sekaan.
Avatar
#304 • • Karo Guest
Tällaista olen pariin kertaan kokkaillut, ja hyvää on! Ja nopeakin vielä.

Paistettua tonnikalaa ja couscouslisäke

Pari desiä couscousia
Erivärisiä paprikoita suikaloituna
Sipuli tai pari (puna- tai kelta)
Pari valkosipulin kynttä
Herkkusieniä (ei pakollinen)
Muita vihanneksia jos haluat
Vähän tuoretta chiliä
Reilusti tuoretta korianteria
+
Tuoretta tonnikalaa
Limeä
Pippuria ja suolaa myllystä

Keitä couscous ohjeen mukaan (öljyn ja voin kera toki). Kuullota pannulla sipulit, valkosipulit ja chili. Lisää paprikat, sienet ja muut mahdolliset vihannekset. Paistele kunnes kasvikset ovat rapsakan kypsiä. Mausta ripauksella oreganoa, suolaa ja pippuria. Sekoita couscous ja kasvikset ja silppua joukkoon reilusti (!) tuoretta korianteria.

Leikkaa tonnikala noin 1,5cm:n siivuiksi. Paista kuumalla pannulla voissa pari minuuttia molemmin puolin. Tonnikala saa jäädä sisältä punertavaksi ja mehukkaaksi. Pirskota päälle limeä ja mausta reilusti suolalla ja pippurilla.
Tarjoile.

Tonnikalan sijaan voi käyttää myös esim. miekkakalaa, jos sellaista on saatavilla. :)
Avatar
#305 • • LindaGP Guest

Blondie: Onkos teidän rapujuhlilla tarjottu tätä? Ainakin itse havaitsin suomenruotsalaisissa juhlissa aina piparkakkuja ja aurajuustoa olevan tarjolla samassa vadissa.



Meillä ei syödä rapuja, kun yli puolet perheestä on allerginen mereneläville. Piparkakkuja ja juustoja on kyllä. :D
Avatar
#306 • • Hansu Guest

Noin yleisesti ottaen parasta joulussa on kyllä kalapuoli.



En osaisi edes kuvitella joulua ilman silliä ja graavilohta/-siikaa (jota meillä on aina sanottu suolakalaksi, samaten kuin meetwurstia suolamakkaraksi). Toinen juhla johon em. kalat erottamattomasti kuuluu on juhannus. Silli + "suolakala" + uudet perunat = juhannus.

Kaikkein paras kalaelämys on kyllä ollut, kun Ahvenanmaalla ostettiin suoraan savustamosta kullekin kokonainen savusiika, jotka sitten syötiin saman tien sormineen lämpimällä rantakalliolla merelle tähyillen.
Avatar
#307 • • vaavu Guest
Köyhän opiskelijan etnistä ruokaa (eli mitä syödä silloin kun tilillä on vain pari euroa ja haluaa syödä kuitenkin muuta kuin makaronia)

Punainen kananpoikacurry Bangladeshista

900 g broileria (marinoimattomia)
6 isoa valkosipulin kynttä
3x1 cm pala tuoretta inkivääriä
2 isoa tomaattia
1 tomaattipyre
1 tl jeeraa
4 rkl öljyä
400 g silputtuja sipuleita
3 tl chilijauhetta
3 tl jauhettua korianteria
1/2 tl jauhettua kurkumaa
3/4 tl jauhettua garam masalaa
1 tl suolaa
6 dl vettä tai kanalientä
1 tl omena- tai valkoviinietikkaa

Hienonna valkosipuli, inkivääri, tomaatit, tomaattipyre ja jeera tehosekoittimella hienoksi.
Kuumenna öljy kattilassa ja ruskista sipuleita kevyesti. Lisää chilijauhe. Laske viiteen ja sekoita joukkoon 1/2 dl vettä. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää korianteri ja kurkuma ja hämmennä 1 minuutti. Lisää garam masala ja aavistus vettä. Sekoita ja paista 1 minuutti.
Lisää broilerinpalat ja suola ja paista paloja mausteseoksessa koko ajan hämmentäen niin, etteivät mausteet pala pohjaan. Sekoita 3 minuutin kuluttua joukkoon tomaattiseos. Lisää 2-3 minuutin kuluttua 6dl vettä tai kanalientä ja hauduta broileri kypsäksi (kansi päällä). Lisää lopuksi viinietikka ja hauduta 1 minuutti.

Tarjoa basmatiriisin kanssa.

Omia huomioita reseptistä:
  • Jos eletään budjettivaihtoehdolla, kannattaa käyttää broilerinkoipia, jos taas rahaa on enemmän, voi käyttää rintaleikkeitä tai -fileitä. Broilerinkoivissa on kuitenkin se etu, että niissä on luut mukana. Luut antavat liemeen hautuessaan hyvää makua. Myös nahat kannattaa jättää, ja ottaa pois vasta syötäessä.
  • Broilerinkoipia on ehkä helpompi käsitellä, jos ne paloitellaan kahtia. Leikkaa liha ja nahka veitsellä nivelen kohdalta poikki ja väännä nivel varovaisesti irti.
  • Broilerin kypsymisaika riippuu palasten koosta. 30-45 minuuttia riittää ainakin koiville. Liha on kypsää kun se irtoaa luista helposti.
  • Ohjeessa oleva chilijauhe tarkoittaa 100% jauhettua chiliä, ei mitään paprikalla jatkettua höystöä. Ainakin rajahin extra hot chili powderilla ruoasta tulee kohtalaisen tulista. Jos tulinen ruoka ei ole oma juttusi, voi määrää vähän vähentää.
  • 900g kanankoipia vastaa aika tarkkaan kolmea koipireittä. Isoruokaisille tästä riittää kaksi annosta. Lisukkeiden kanssa tarjottuna ruoka riittää kolmelle.
  • Jos kuivamausteet ovat kotona valmiina, tulee ruoan kokonaiskustannukseksi alle kolme euroa. Tietenkin mausteiden hankkiminen nostaa ensimmäisen tekokerran hintaa. Toisaalta kuivatut mausteet säilyvät kaapissa pitkään.
  • Ohje on otettu eräästä intialaisesta keittokirjasta.
Avatar
#308 • • miikkaL Guest

Köyhän opiskelijan etnistä ruokaa (eli mitä syödä silloin kun tilillä on vain pari euroa ja haluaa syödä kuitenkin muuta kuin makaronia)



Rahatilanne siis ilmeisesti tuon ostoslistan jälkeen? Jo 900g kanaa maksaa _aika paljon_ :scared:
Avatar
#309 • • vaavu Guest

Rahatilanne siis ilmeisesti tuon ostoslistan jälkeen? Jo 900g kanaa maksaa _aika paljon_ :scared:



Tapiolan Stockalta perjantaina kurantti hinta oli 2,19e kilolta marinoimattomille broilerinkoiville. Laskin ihan kuitin kanssa että tuohon ruokaan tarvittavien ainesosien hinta ilman kuivamausteita jäi alle kolmen euron.
Avatar
#310 • • JussiS Guest
Kanaa (tai miksei lihaakin, täytyykin koittaa) ala JussiS

Kanan (broilerin) rintafileitä (1 kpl / syöjä)
Voitaikinaa (kaupan pakastealtaasta)
Kananmuna
Herkkusieniä (mieluiten kokonaisia, mut purkkiversiokin käy)
Aurajuustoa
Perunaa (Rosamunda on aika hyvä, mut muutkin käy)
Basilikaa (tuoretta)
Persiljaa (tuoretta)

Mausta kanafileet kevyesti suolalla (ja broilermausteella jos löytyy), ja paista ne KEVYESTI paistinpannulla molemmilta puolilta (sen verran että väri vähän vaihtuu). Pilko herkkosienet ja paista öljyssä kevyesti. Ota sulanutta voitaikinaa, ja kauli se niin isoksi, että se riittää kanafileen ympäri. Aseta kanafile voitaikinan päälle, ja tee viiltoja noin lihan puoliväliin saakka. Ripottele päälle basilikaa, aurajuustoa ja herkkusieniä. Kääri voitaikina paketiksi lihan ympärille, ja voitele pinnalta munalla. Heitä uuniin (200 astetta).

Raasta perunat raastimella (noin 2 / syöjä). Revi raasteen joukkoon basilika ja persilja. Mausta suolalla ja oliiviöljyllä (öljyä tarpeeksi). Tee raasteesta "kakkuja" (vähän niinkuin jauhelihapihvejä), 1 syöjää kohden. Paista kuumalla paistinpannulla sen verran kummaltakin puolelta, että saa väriä. Sen jälkeen pistä uuniin (200 astetta).

Ruoka on valmista, kun voitaikina on saanut mukavasti väriä pintaan (noin 40 minuuttia).

Kanan tilalle voi koittaa myös lihaa.
Avatar
#311 • • Moraani Guest

Kanaa (tai miksei lihaakin, täytyykin koittaa) ala JussiS[

tee viiltoja noin lihan puoliväliin saakka.



Naminami, kuulostaa hyvältä. Tarkottaako noi viillot siis syvyyttä?
Avatar
#312 • • kytkönen Guest
tuli mieleeni josta JZZ:n reseptistä täytetyt kananrinnat joita tein joskus:

x kpl kananrintoja joissa vielä nahka päällä
parman kinkkua
basilikaa
pestoa
mozzarella (tms juustoa)

pistä veitsellä kanafileen läpi pitkittäissuunnassa, jotta saat lihaan "onkalon" johon tunget parmankinkkua (tai paistettua pekonia), mozzarellaa, basilikaa. tunge pestot nahan alle. laita hammastikkuja strategisiin paikkoihin pitämään koko hoitoa kasassa, sauté tulikuumalla pannulla nopeasti... ota tikut pois ja tunge uuniin. Tässä välissä voisi tietysti laittaa JZZ:n ohjeiden mukaan fileet voitaikinaan ja sitten uuniin.

--

tässä vielä pestonteko-ohje, omatekemä on nimittäin 10x parempaa kuin kaupasta ostettu valmispesto:

1 ruukkubasilika (lehdet vain tietysti, ei multia)
½ ruukkupersilja
1 isohko valkosipulinkynsi leikattu pieneksi (ei välttämättä hienonnu blenderissäkään)
parmesan juustoa raastettuna (ei kauheesti)
about 60ml extra virgin oliiviöljyä (tää voi vaihdella aika paljon, mutta kyllä sitä saa aika paljon olla ni eipä tarvii sitten lisätä myöhemmin pastaan)
hyppysellinen merisuolaa

sit vaan jauhaa sen hienoksi =) kaikenmaailman yrteillä tota voi maustaa, täytyy kokeilla eri juttuja. myös aurinkokuivattuja tomaatteja vois koklaa..

pinaatti/nokkonen toimii myös.
Avatar
#313 • • JussiS Guest

Naminami, kuulostaa hyvältä. Tarkottaako noi viillot siis syvyyttä?


Jeps, sen verran syvälle, että sulanut aurajuusto maustaa lihaa sisältäkin. Oman maun mukaan tietty.
Avatar
#314 • • Taedium Guest

Raasta perunat raastimella (noin 2 / syöjä). Revi raasteen joukkoon basilika ja persilja. Mausta suolalla ja oliiviöljyllä (öljyä tarpeeksi). Tee raasteesta "kakkuja" (vähän niinkuin jauhelihapihvejä), 1 syöjää kohden. Paista kuumalla paistinpannulla sen verran kummaltakin puolelta, että saa väriä. Sen jälkeen pistä uuniin (200 astetta).

Näytti kivalta toi ohje. (Vaikka valmisvoitaikinaa joutuu käyttää. Pitänee ostaa, koska en osaa ite tehä voitaikinaa.)

Mut ihan hyvää settii duunasin yks kerta. Eli tämä samainen idea. (Jossain raflassa muistaakseni näin tämmösen tms. ja himassa kokeilin, että onstuisko. Onstu.)

Raastetaan yksi peruna ja yksi omena. Snadisti suolaa ja reilusti oliiviöljyä. Jätetään basilika ja persilja pois. No basilikaa voi snadisti tipauttaa ehkä, en kokeillu. Mut sama idea muuten. Eli pannulle ja uuniin.

Tän kanssa duunasin sellasia kahden 2 euron kolikon kokosia, puol senttii paksui porsaspalasia ja ne maustoin ja paistoin. Soossin voi jokainen tehdä ja mä wokkasin pähkinäöljyssä pitkii papui vielä. Pavut keoksi taakse lautasen sivuun, omenaperunakakku keskelle ja sit siihen kakun eteen ne porsaanpalaset. Hiukka kastia perään ja se on siinä.

Nimittäin omena kuuluu porsaan kanssa. Porsas tykkää omenasta.
Avatar
#315 • • kytkönen Guest
joo voitaikinan teko on perseestä koska sitä joutuu veivaamaan aika huolella.


--

kytkösen keyser soze-keitto


savustettua gouda juustoa vähän (kuutioitu)
purjoa n. 5cm valkoista osaa
1 tavallinen peruna (kuutioitu)
bataattia tavallisen perunan verran (kuutioitu)
palsternakkaa vähä (kuutioitu)
½ pieni sipuli (hienonnettu)
2 valkosipulin kynttä (hienonnettu)
(ruoka)kermaa
voita
oliiviöljyä
4 siitakesientä (hienonnettu)
pekonia
persiljaa

Sulata voi pannussa :
D ja kaada oliiviöljyä vähän sekaan.
paistele sipulia alhaisella lämmöllä (sauté) kunnes karamelisoitunut,
lisää valkosipulithakkelus ja purjot n. puolivälissä. kun sipuli on
valmis, lisää peruna, bataatti, palsternakka ja sienet. Lisää
oliiviöljyä jos tarvis, paistele rauhassa nousevalla lämmöllä muutamia
minuutteja. Lisää kanaliemi (tai kasvisliemi) ja juusto, keitä
8-10min. Heitä tehosekoittimeen, jauha hienoksi - jos nopeus on
säädettävä, käytä alempia/keskinopeuksia. Heitä takaisin pannuun, voit
lisätä lientä jotta saat haluamasi koostumuksen. Paista
(amerikan)pekonista mahd. rapeaa, hienonna murskaksi, kaada keitto
kippoihin, ripottele keskelle "kasa" pekonia ja heittele persiljaa
päälle. Jos olet vege, voit tehdä vaikka valkosipulicroutonseja
pekonin sijaan.



jep. ja sitten tostahan helposti keksii variaatioita, porkkanaa, jamssia, lanttua yms voi kokeilla. tosi smuutin makusta ja hyvä vaikkapa alkuruoaksi.

jos joku keksii jonkun killerikombon ni mua kiinnostaisi kuulla siitä. piis :)

ainiin ja toi keitto on hyvää esim patongin ja valkkarin kanssa
Avatar
#316 • • Tapi T Guest
Vittu kun on tylsää duunissa. Apinoin kytköstä ja lisään lusikkani sosekeittosoppaan. Mä syön tätä kerran viikossa.

***

Kukkakaalisosekeitto lisukkeineen - köyhän opiskelijan special edition
Keitto

[*]1 kukkakaali
[*]4 dl kasvislietä
[*]1 dl kuivaa valkoviiniä
[*]2 dl kuohukermaa
[*]1 salottisipuli
[*]2 oksaa timjamia
[*]valkopippuria
[*]fleur de seliä
[*]voita

Lisukkeet

[*]4 kpl 50g:n kuhafileetä
[*]4 kampasimpukkaa
[*]4 osteria
[*]20g kaviaaria
[*]lehtipersiljaa

1. Pese kukkakaali ja leikkaa siitä nuput talteen. Hienonna sipuli. Avaa osterit ja ota niiden mehut talteen.

2. Freesaa kukkakaalia ja sipulia voissa hiljaisella tulella muutama minuutti, älä anna ruskistua. Lisää fleur de sel. Taviksille tiedoksi: fleur de sel on hienointa olemassa olevaa merisuolaa, jossa on aivan oma 'soundi'. Suolalla on todellakin väliä, heitä jozot ja kaiken maailman pansuolat mäkeen!

3. Lisää kattilaan valkoviini, timjami, kasvisliemi ja ostereista talteen ottamasi liemet. Anna kiehua n. 20 min tai kunnes kukkakaali on täysin kypsää. Soseuta keitto, lisää vaahdoksi vatkattu kerma ja mausta valkopippurilla.

4. Mausta kuhafileet ja kampasimpukat suolalla ja grillaa kypsäksi. Kampasimpukat kuuluvat jäädä sisältä hieman raa'aksi, 1min/puoli riittää.

5. Kokoa annokset. Pyöräytä keitto sauvasekoittimella kuohkeaksi ja kaada sitä hieman lautaselle. Asettele grillatut kampasimpukat, kuhafileet ja raaka osteri lautasen keskelle. Kruunaa annokset kaviaarilla lisää pari oksaa lehtipersiljaa.

Juoma: Moët & Chandon, Dom Pérignon 1995
Avatar
#317 • • Karo Guest
Sosekeitot on kyl rok. Itse laitan yleensä sipulia, purjoa, valkosipulia, perunaa, porkkanaa, bataattia ja kenties lanttua. Voita, liemikuutio ja yrittimausteita. Joskus ehkä loraus kermaa tai valkoviiniä. Edellä mainitun kaltaista keittelin juuri huonokuntoiselle isoäidilleni, joka ei kuulema viikkoihin ollut syönyt kunnolla. Minun soppaani hän söi hyvällä ruokahalulla ja otti jopa lisää. :happyroll:

Kaikkein halvin sosekeittohan on perinteinen purjo-perunakeitto, johon tulee sopivassa suhteessa purjoa, perunaa, kasvislientä, kermaa ja valkopippuria (ja valkosipulia jos haluaa). Yksinkertaisista aineista yllättävän maukas keitto. :)
Avatar
#318 • • dixoff Guest
Kanaa oli pakastimessa, ja kaapissa oli iät ja ajat lojunut joutilas kookosmaitopurkki. Tällaista käyttöä niille sitten kehitin, ja kyllä kannatti.

Uunibroileria kookoskastikkeessa

Kahdelle:

2 kpl broilerin rintaleikkeitä
2 keskikokoista sipulia
1 keskikokoinen paprika
2 valkosipulinkynttä
400g (1 purkki) kookosmaitoa
Paloiteltua ananasta (n. kahden ananasrenkaan verran)
Manteleita (tai muuta kaapista löytyvää pähkinää)
1 rkl maissijauhoa suurustamiseen

Mausteeksi:
1-2 tl chilitahnaa
Suolaa, mustapippuria, kurkumaa n. 1 tl kutakin (maun mukaan tottakai)
Kanelitanko


1. Paista paloitellut sipuli, valkosipuli ja paprika pannulla, ja kumoa ne pataan tai sopivaan uunivuokaan.
2. Paista myös kanoja pannulla ihan kevyesti, että saavat vähän väriä pintaan, ja laita hetkeksi sivuun.
3. Laita muut ainekset pataan/vuokaan. Lisää myös mausteet tässä välissä ja sekoita hyvin. Lopuksi laita kanat makoilemaan muiden ainesten päälle.
5. Laita koko komeus 200-asteiseen uuniin tunniksi. Anna ensimmäisen puoli tuntia keitoksen olla ilman kantta, jälkimmäisen kansi päällä.
6. Kypsentämisen jälkeen ota kanelitanko pois keitoksesta ja tarjoile ruoka jasmiiniriisin kera.
Avatar
#319 • • Wayne G Guest

köyhän opiskelijan special edition
[*]4 kpl 50g:n kuhafileetä
[*]4 kampasimpukkaa
[*]4 osteria
[*]20g kaviaaria


Juoma: Moët & Chandon, Dom Pérignon 1995



Eihän köyhällä opiskelijalla oo ikinä varaa noihin lisukkeisiin&juomiin.

4 kpl 50g:n kuhafileetä



Ja ton kokoset kuhafileet kandee unohtaa...kuhan alamitta Suomessa on 37cm ja noi on korkeíntaan ollut pyyntihetkellä 15cm.... :(
Avatar
#320 • • kytkönen Guest
toi tapi t'n systeemi kuulostaa varsin hyvälle! voin kuvitella kuhan ja kukkakaalin oleva hyvä yhdistelmä... nam! pakko kokeilla. shamppis ei vaan mun ruokajuoma of choice ole, poreilee sen verran :)

seuraavaksi täytyykin opetella tekemään kirkkaita keittoja...

ainiin ja toi suolahomma on aivan helvetin totta.