toma, 16.1.2006 16:46:
No itse asiassa tämä nykyinen tapa kirjoittaa käsin numero lappuun ja laskea ne käsin on aivan naurettavan vanhanaikainen. Vähintäänkin tulisi siirtyä sähköiseen äänestykseen, ihanteellisesti toki jonkinlaisen biometrisen tms sähköisen tunnisteen avulla netin yli tehtävään.
Naurettava..? No, voimme katsoa esimerkiksi jenkeistä mallia, miten mainiosti siellä on tuo koneellinen äänestäminen sujunut. =)
Sähköiseen äänestämiseen liittyy aikamoinen liuta ongelmia. Käsin kirjoitetut vaaliliput on varsin läpinäkyvä järjestelmä, jossa tuloksen väärentäminen kenenkään huomaamatta on hankalaa. Sen sijaan sähköisen järjestelmän osalta nousee suuri joukko kysymyksiä siitä, miten taataan, ettei kukaan pysty peukaloimaan vaalitulosta. Erityisesti netin yli tapahtuvaan äänestämiseen liittyy ongelma vaalisalaisuuden säilymisestä ja sen takaamisesta, että äänestäjä saa tehdä päätöksensä painostuksesta vapaana. Vaalipaikalla kun toimitsijat voivat valvoa, että kukaan ei menee äänestyskoppiin äänestäjän kanssa.
Sähköiseen äänestykseen liittyy huomattavia ongelmia, kuten parissa taannoisissa USA:n presidentinvaaleissa olemme huomanneet. Asiassa ei siksi pitäisi hötkyillä, vaan suunnitella todella huolellisesti järjestelmä niin, että se on varmatoiminen, turvallinen ja helppokäyttöinen. Yhtä kaikki, vaalilakia ollaan uudistamassa siten, että jos oikeusministeriön ehdotus menee sellaisenaan läpi, jo ensi vuoden eduskuntavaaleissa olisi mahdollista äänestää sähköisesti äänestyspaikalla. Nettiäänestämistä ei pidetä vielä mahdollisena, johtuen juuri näistä vaalisalaisuuteen ym. liittyvistä ongelmista.
Muuten, mikäänhän ei estä lukemasta käsin kirjoitettuja äänestyslippuja koneellisesti. Tulos voidaan sen jälkeen vielä varmistuslaskennassa tarkistaa käsin.
ville, 16.1.2006 17:19:
Mut jos asiaa puhutaan niin imo demokratia on hyvin usein perseestä, koska kansa on tyhmää kuin saapas. Asiantuntijavaltio olisi imo paljon parempi.
Niistähän meillä onkin mainioita kokemuksia, Neuvostoliitto ja Natsi-Saksa tulevat äkkiseltään mieleen..
Asiahan on niin, että niihin kysymyksiin, joista demokraattisesti valitut edustajamme päättävät, ei yleisesti ottaen ole mitään yhtä, kenen tahansa asiantuntijan hyväksymää oikeaa ratkaisua. Kyse on arvovalinnoista. Ja juuri siksi tarvitaan demokratiaa: arvomme ovat erilaisia, demokratia on väline, jolla pyritään varmistamaan, että tehtävät päätökset vastaisivat mahdollisimman laajalti eri ihmisten arvoja. Asiantuntijoitahan toki käytetään nykyisessäkin lainsäädännössä ja muussa vallankäytössä runsaasti, mutta viime kädessä periaatteelliset linjaukset tekevät luottamushenkilöt, ja hyvä niin.