lillikutti,
ei dyykatun lihan syöminen tee kyseisen kuolleen eläimen elämälle tarkoitusta, mutta toki kaikki hukkaan heitetty energia (ruoka) on hyvä käyttää hyödyksi.
Kyllä se mun silmissä antaa, samalla tavalla kun mä kelaan jotain dyykattua leipää, ja kaikkea sitä työtä ja vaivaa mikä siinä ihmisillä ja luontoäidillä on ollut takana. Tuntuu vaan hyvältä syödä se, sen sijaan että tää kaikki olisi tapahtunut niin, että sillä on liki _ainoastaan_ negatiivisia seurauksia. (niinkuin maatalous vaikka, josta ei kyl paljon hyvää sanottavaa löydy mun mielestä. vaan yritäpä elää keräilemällä nyky-Suomessa, tai maailmassa ylipäätään...)
kokeile nälän pidättämiseen tofua, seitania tai vaikkapa ruista. tai ehkä et oo vaan syönyt tarpeeksi. eikös sitä muutenkin suositella syömään pieniä aterioita monta kertaa päivässä sen sijaan että söisi itsensä täpötäyteen kerran tai pari päivässä.
Joo, siis söin tossa kuus vuotta pelkkää kasvisruokaa, maitotuotteita ja joskus harvoin kalaa, ja joku lyhyt pätkä meni vegeillessäkin. Ja tykkään laittaa ruokaa, eli kaikkea on kyl kokeiltu. Paitsi seitania en kyllä viitti laittaa kun siinä menee niin iso osa sen ruoan energiasta hukkaan. Tai ainakin mulla ei jostain grahamjauhopussista ihan valtavaa palaa protskuja jäänyt, muu meni kyllä viemäristä alas huuhdellessa.
Sit tossa kyllä yllätyin kun ekaa kertaa söin talvella jotain kanaa, ja ei ollut seuraavana päivänäkään vielä nälkä pitkään aikaan :P
Siitä mun mielestä ei mihinkään pääse, että ihmisen elimistö on ihan erinomaisen hyvin sopeutunut lajihistoriallisesti lihaa hyödyntämään. Jatkotoimenpiteet on sitten muusta kun pelkästä biologiasta onneks kiinni...
Toisaalta mitä lihaan tulee, teollinen liha on kyl ihan eri tavaraa kun luonnossa elänyt. Kaikki hormonit, lääkkeet, muokattu rasvakoostumus jne.
Tää nyt oli lähinnä mun omaa pohjustusta sille, että enhän mä mikään kasvissyöjä ole, vaikka käytännössä jos jossain pitää valita, niin pitää sellaiseksi kuitenkin julistautua kun kysellään esimerkiksi erikoisruokavalioita tapahtumissa tms.
näin on ehkä jalostettujen eläinten kohdalla. ihmisten muokkaamiselta säästyneet lajit varmasti elävät mieluiten villeinä.
Toki. Mutta mun mielestä jalostetun eläimen elämän arvo ei ole sen pienempi kun villinkään. Eli jos onnellisia lehmiä voi pitää, ja siitä samalla saada muutettua ihmiselle ravinnoksi kelpaamatonta ruohoa juustoksi ja jogurtiksi (mm, suuria herkkujani molemmat), niin en näe kuviossa mitään valtavan suurta ongelmaa.
Meitsi:Proteiinikysymys on muutenkin paha. Luomueläintenkin rehussa saa olla ainakin vieläs siirtymäkaudella 20% ei-luomua rehua, eli luomumaidonkin proteiinien aminohapot voi olla alunperin jostain Argentiinan tai Brasilian soijaplantaaseilta peräisin, kukaan ei voi tietää.
Joku tofu ja ylipäätään ulkomailta tuodut tuotteet ei vaan oo mun mielestä hyvä ratkaisu, ei välttämättä vaikka ne olis luomua/ reilua kauppaa. Varsinkin noi halvat tofut, joiden raaka-aineiden tuotanto-oloista ei kukaan voi sanoa yhtään mitään.
Toisaalta en kyl pelkkään herneeseen ja härkäpapuun mun proteiininsaantia halua turvata :/
onko tämä nyt puolustus kuluttaa tehotuotettua lihaa? eikö se ole kuitenkin ekogisempaa kuluttaa kasviproteiini itse kuin että kierrättäisi sen tuotantoeläimen kautta lautaselle?
Ei missään nimessä ole teollisen lihantuotannon puolustelua!
Lähinnä sitä, että proteiinijuttu on tosi monimutkainen, ja ekologisesti läheltä pyydetty kala on kyllä kepein vaihtoehto mun mielestä, vaikka miten päin asiaa miettisin. Vapaana laiduntava karja olisi toinen, ja itse asiassa tosi tosi monet kulttuuriympäristöön sopeutuneet lajit tulevat häviämään ihan pian Suomesta kun vanhanmallinen laidunnus ja niitto on loppunut.
Maatalouteen kuitenkin pitää varata aika isoja maapinta-aloja, ja pelto on kuitenkin vain vähän toisenlainen tehdas kuitenkin. (vaikka olisi miten luomua...)
Tietenkään en tiedä, miten viismiljoonaiseen kansaan tällanen kuuri uppoaisi, tai olisiko se edes mahdollista. Se ei silti muuta miksikään sitä, että tää on yks asia missä Linkola on harvinaisen oikeassa...
Aika pitkään kasvissyönnissäkin oli tää asenne ihmisillä että se on automaattisesti kanssa jotenkin tosi ekologista, vaikka ulkomaisista tuotteista puhuttaessa tuosta ei ole missään nimessä usein kyse.
Nykyään onneks reilun kaupan ja muun myötä ihmiset alkaa kelailemaan sitäkin, että mistä ja miten ne (soija)pavut ja muut jännät tuotteet tulee kauppojen hyllyille.
Tiedolla voi kuitenkin näissä asioissa vaikuttaa. Mutsi on kaupassa töissä, ja sen taannoisen Hesarin Kuukausiliitteen espanjalaisten tomaattien tuotanto-oloista kertovan jutun jälkeen niiden menekki vissiin romahti ihan täysin. Eikä ole mikään keskustan tiedostavan väen luomukauppa btw kyseessä. Toisaalta en tiedä nyt kun aikaa on mennyt, mikä on tilanne, kuulin ton joskus hmm ainakin kuukausia sitten. Mut pointti kuitenkin: ihmiset ON kyllä valmiita tekemään valintoja, jos niille annetaan vain vaihtoehtoja...
Ja vaikka pavut, pähkinät tms olisikin tuotettu luontoa silmälläpitäen, ja niiden tuottaja olisi saanut niistä reilun korvauksen, on silti mun mielestä ylipäätään tosi outoa roudata ruokaa maailman puolelta toiselle, vaikka sitä liki kaikkialla on omastakin takaa.
Mun puolesta voisi kaikkien hedelmien yms kaupan pistää jäihin vaikka saman tien, ei niitä täällä kukaan tarvitse oikeasti. Juurekset, marjat yms säilyy ongelmitta yli talven, on hyviä ja niistä saa kyllä kaikki vitamiinit mitä tarttee.
Tai ainakin lentorahtina kulkevia hedelmiä ihmiset voisi vähän kelata. Mutsi kertoli kanssa, että suurin osa eksoottisista hedelmistä (U know, muut kun peruskama) menee roskiin, mutta niitä on "pakko olla" kun ihmiset niitä haluaa. Ja kaikki lentäen tänne jostain maailman laidalta. Ei hyvä :/
Tästä sit päästään siihen, mitä hyviä proteiinintuottajia Suomessa kasvaa... Pelkät herneet ja härkäpavut on aika ankeaa safkaa, ja pelkkä grammojen laskeminen ei auta, kun esim viljojen aminohappokoostumus on usein ihmisen kannalta aika epäoptimaalinen.
Summa summarum:
Kotimaisia juureksia, marjoja, sieniä yms tavaraa, ei mitään viljoja.
Itse pyydettyä kalaa.
Maitotuotteita vapailta lehmiltä/vuohilta/lampuilta.
Tohon jos pystyis, en kyl keksi miten ruokavaliota enään parantaisi.
Tai no, ehkä hampputofulla. Tuttu TKK:lla teki joskus opinnäytetyönään hampputofun tuotantoprosessin, mutta ei se vissiin ketään kiinnosta, ei mennyt kaupaksi minnekään. Hamppu kuitenkin kasvaa Suomessa vaivatta, ja sen aminohappokoostumus on vissiin ihmisen kannalta oikein hyvä. Ja sit olis se juttu että kun joku luomuhampputofu olis ainakin aluks monta kertaa etnokauppojen import-soijatofua kalliimpaa, niin olis kyllä harvassa ne hipit, jotka sitä vaivautuis ostamaan :/