J-Tone:
Mikä aiheuttaa suuret överitilastot? Vaikea annosteltavuus, tietämättömyys vaaroista vai aineen arvaamattomuus tai vaihteleva 'vaikutuspitoisuus'?
Muihin kysymyksiin jätän vastaamatta jotten
syyllisty väärän tiedon levittämiseen, mutta
tässä voin yhtyä Vaavun jo aiemmin esittämään
arvioon övereiden uuden yleistymisen syistä.
Periaatteessa laktonia voisi olla liikkeellä
standardinmukaisessa teollisuuspitoisuudessaan
(siis: n. 99,7% laktonia), mutta koska ahne keksii
keinot, on laktonia joissain tapauksissa jatkettu
vedellä (millään muullahan sitä ei olisi edes järkeä
jatkaa, vesi kun on lähes ilmaista). Tämän seurauksena
henkilö, joka on tottunut nauttimaan vaikkapa kolme
millilitraa tätä jatkettua seosta saattaa yllättyä
ikävästi nautittuaan standardilaktonia.
Tähän kun lisätään se, että laktoni on suhteellisen
uusi ilmiö johon liittyy liioiteltuja toiveita ja hypetystä
('jos vedät överit, nukahdat vain hetkeksi ja heräät
muutaman tunnin kuluttua' - muudan henkilö GHB:stä
vuonna 1997) ja että sekakäytön (lähinnä alkoholi & GBL/GHB)
riskejä väheksytään valistuneempienkin käyttäjien
keskuudessa, on överitilasto jo puoliksi selitetty.
Tuttavapiirissä överitapaukset ovat tosin johtuneet ensisijaisesti
joko mittausvirheistä (ks. standardivahvuista 99,7%
laktonia on luultu laimennetuksi) tai siitä että GBL:ää
sisältänyttä nestettä on nautittu epähuomiossa
(esim. pöydällä olleesta pullosta on otettu huikkaa
varmistumatta ensin siitä että kyseessä tosiaan
on sitä mitä etiketissä lukee).
Itse pidänkin aina huolen siitä, että nautin vain
sellaisia nesteitä joiden sisältö on omassa
kontrollissani, olipa humalatilani miten syvä tahansa.