Yliluonnollisuuksia?

204 posts, 11 pages, 56,831 views

Epailija

Posts: 5,636

#121 • • Epailija Physicist, 2nd class.

mkuisma:
No etköhän nyt vähän liioittele?



Missä kohdin? Tutkimusvarojen rajallisuuden suhteen? Voit huviksesi etsiä käsiisi tilastoja haettujen ja myönnettyjen apurahojen suhteesta. Se ei ole kaunista katseltavaa, vaikka ajattelisikin, etteivät kaikki hakemukset ehkä rahoitusta ansaitsekaan.


Joo, mä ajattelin että jos sulle olisi tullut siitä parempi mieli *piis* Olen saanut nyt sellaisen käsityksen ettei täällä kellään voi olla sellaista argumenttia johon sulla ei olisi viimeistä sanaa sanottavana. Kukaan ei taida olla samassa liigassa sun kanssa tai jotain...



Käsityksesi on väärä, mutta semmoinen syntynee helposti jos on itse kyvytön tällaisia argumentteja tarjoamaan. Tai okei, myönnetään: viimeinen sana irtoaa minulta helposti, mutta kyllä se ihan hyvin voisi olla se "hitto, olet sittenkin oikeassa".

--
Life is complex - it has both real and imaginary parts. -Anonymous

Aziz Combat Fighter

Posts: 6,592

#122 • • Aziz Combat Fighter

mkuisma:
Tietenkään rahaa ei riitä koskaan kaikille, mutta eipä ole kaikilla maailman ihmisillä ruokakaan ja se on kuitenkin paljon ikävämpi asia..



Voi jumalauta....

mkuisma:
Eipä muuten teleportaation tutkimistakaan rahoittanut ilmeisesti kukaan muu kuin USA:n armeija. Sekin tutkimus oli monien mielestä tarpeetonta ja liian scifiä kunnes hiljaittain fotonien siirto onnistuikin laboratiorio-olosuhteissa.



Ei kai kännyköiden säteilyäkään kukaan tutkinut vielä lankapuhelinaikoihin? Teleportaation tutkimus tässä vaiheessa on vielä täysin turhaa, sillä edes perustavanlaatuisia aineensiirron mekanismeja ei tunneta, saatikka sitten suoranaisia teleportaatiokeinoja. Btw, ihminen ei koostu fotoneista.

mkuisma:
Tuleepa mieleen esimerkiksi postauksesi, jossa kovin varman tuntuisesti olit sitä mieltä, että joogalla saavutettu tila voidaan selitää aivotoiminnalla. Niin olikos sinulla tästä jotain oikeasti uskottavaa dataa? Ja erityisesti siitä että mistä ko. aivotoiminta johtuu? Tietenkin tällainen saavutettu mielentila näkyy aivotoiminnassa sen jälkeen kun tila on jo saavutettu. Silti tiede ei tietääkseni (korjaa jos olen väärässä) osaa selittää millä mekanismilla ko. tilaan on päästään, eikä samaa tilaa pystytä fysikaalisilla keinoilla luomaan.



Miksi joogalla saavutettua tilaa ei voisi selittää aivotoiminnalla? Se, että tarkkaa tietoa k.o. tapahtumasta ei ole ei tarkoita sitä, etteikö Occamin partaveitsi tässäkin asiassa tekisi aiheesta todennäköisesti tarkimman hypoteesin selittämällä syyksi aivotoimintaa.

Aivoja ei kovin hyvin vielä tunneta, tieteen piirissäkään. Tutkitaan kyllä.

mkuisma:
Sitäpaitsi usein asioista löytyy "luotettavaa" tutkimusta pöydän molemmilta puolilta ja luulen että luet enimmäkseen vain sen "toisen" puolen papereita (okei itse syyllistyn varmaan ihan samaan). Otetaan nyt esimerkiksi vaikka kännykkäsäteilyn aiheuttama syöpä, josta on varmaan yhtä monta puolesta kuin vastaan tutkimusta ja kaikkia voidaan pitää yhtä uskottavina. Ketään normaalia ihmistä ei varmaan edes enää kiinnosta..



Mistä helvetistä sä revit näitä "tutkimuksia"? Kännyköiden aivosyöpäyhteyksiä ei ole jatkuvista tutkimuksista huolimatta havaittu laisinkaan. Besides, kännyköiden lähettämä säteily on aallonpituudeltaan sellaista, että se humahtaa suoraan ihmisen läpi vaurioittamatta solujen DNA:ta, eikä siten aiheuta edes teoriassa syöpää.

(Penn & Teller - Safety Hysteria)
Aziz Combat Fighter

Posts: 6,592

#123 • • Aziz Combat Fighter

mkuisma:
---
Aivoja ei kovin hyvin vielä tunneta, tieteen piirissäkään. Tutkitaan kyllä.
---

Juuri niin.. eli ei nyt vielä hötkyillä



Ai et nyt ei saakaan tutkia?

mkuisma:
Kyllähän mä uutisia seuraan.. ainakin mun televisiosta tulee vuoronperään päinvastaisia päätelmiä



Joo ja Seitsemän Päivää raportoi kanssa siitä miten nepalissa syntyy kuuskätinen vauva kun sen äiti oli sanonut sanat "matkapuhelin" raskaana ollessaan... Miks mä oon missannu nää uutiset?
mekaanikko

Posts: 1,176

#124 • • mekaanikko don selecta

Epailija:
Monesti näitä tutkimuskohteita on jo kuitenkin tutkittu aikaisemmin. Esimerkiksi kylmäfuusio ei välttämättä sinällään ole sitä pahimman laatuista epätieteellistä hörhöilyä, mutta on ihan eri asia onko se siltikään järkevä tutkimuskohde enää tässä vaiheessa. Kyllä sitä on ihan vakavamielisestikin tarkasteltu ja todettu, että käytännössä idea ei vain toimi. Muistaakseni siinä on ihan periaatteellisia outouksia, mitkä tekevät esimerkiksi tavallisen fuusion huomattavasti järkevämmäksi tutkimuskohteeksi.



No jos nyt mietitään tätä kylmäfuusioesimerkkiä. Wiredissä oli taannoin erinomainen artikkeli aiheesta: http://www.wired.com/wired/archive/6.11/coldfusion.html

Itse en tietysti seuraa tiedemaailmaa kovinkaan aktiivisesti kun en ole itse alalla, mutta mikäli artikkelin luoma kuva asiasta pitää paikkaansa, kylmäfuusiota tutkivien tiedemiesten on liki mahdotonta mm. saada artikkeleitaan julkaistua. Syynä ei ole se, että joku olisi sitovasti osoittanut, että kylmäfuusio ei voi toimia, vaan se, että alan "pioneeritutkijat" ilmeisesti väärensivät tutkimustuloksia ja onnistuivat vedättämään kaikkein kunnioitetumpiakin tiedelehtiä. Nykyisin aihetta tutkivat elävät edelleen tämän stigman varjossa.

Totta kai jos joku saisi valmiiksi esimerkiksi toimivan, sähköä tuottavan "kylmäfuusiovoimalan" tai muun kiistattoman konkreettisen osoituksen siitä että homma toimii, tämä stigma varmaan katoaisi, mutta in the meanwhile tutkimus takertelee paikoillaan johtuen pelkästään siitä, että jotkut aihetta tutkineet ovat käyttäneet epärehellisiä metodeja.

Kun on olemassa ihan oikeasti potentiaalia omaavia tutkimuskohteitakin, niin miksi tiedemaailman pitäisi kuluttaa vähiä varojaan tuollaiseen toimintaan? Ei tässä kuitenkaan ole kyse mistään "uudesta ja tutkimattomasta" tieteen alueesta. Miksi tiedemaailman pitäisi hakata päätään johonkin, mikä hyvin vahvasti vaikuttaa seinältä?



En toki sano, että mihin tahansa tutkimukseen pitää antaa rahaa, mutta ei rahoitettavien kohteiden valinta suinkaan ole ongelmatonta. Kaikki tutkimuskohteet pitäisi arvioida tasapuolisesti ja silloin tällöin ottaa pieniä riskejäkin. Silloin kun joku tutkimuskohde leimataan epätieteelliseksi ilman sitovaa näyttöä, otetaan kyllä riski, mutta vallan vääränlainen. En siis tarkoita esimerkiksi, että homeopatian tutkimiseen pitäisi saada lisää rahaa, koska aiemmat tutkimukset ovat sen jo melko sitovasti osoittaneet humpuukiksi, mutta minusta ainakin olisi ihan mielenkiintoista nähdä vaikkapa jonkun poikkitieteellisen (psykologia, historia, insinööritieteet ym.) tutkimushankkeen tuloksia jolla kartoitettaisiin abduktiokokemuksia ja ufohavaintoja. En tarkoita, että tällaiseen tutkimukseen pitäisi ohjata satoja miljoonia, mutta onhan kyseessä kuitenkin ilmiö, jolla on laaja yhteiskunnallinen vaikutus ja jota on tutkittu varsin vähän. Epäilen kuitenkin, että tiedeyhteisön asenteet hankaloittavat tällaisen tutkimuksen tekemistä, ainakin rahoituksen saamista sille. Voi olla että olen väärässä ja ehkä tällaisia tutkimuksia on tehtykin.

--
Erään pikkutytön nenään kasvoi kaksi vaaleansinistä nauhaa. Tapaus oli siinä mielessä harvinainen, että toisessa nauhassa luki "Mars" ja toisessa "Jupiter".
-- Daniil Harms: Uusi anatomia

siveys

Posts: 2,492

#125 • • siveys lovely

Ana-5000:
Mistä helvetistä sä revit näitä "tutkimuksia"? Kännyköiden aivosyöpäyhteyksiä ei ole jatkuvista tutkimuksista huolimatta havaittu laisinkaan. Besides, kännyköiden lähettämä säteily on aallonpituudeltaan sellaista, että se humahtaa suoraan ihmisen läpi vaurioittamatta solujen DNA:ta, eikä siten aiheuta edes teoriassa syöpää.


http://www.globalchange.com/radiation.htm

Tuossa tästä aiheesta äärimmäisen hyvä fyysikon kirjoittama popularisoiva kirjoitus, jossa asiaa on käsitelty monipuolisesti ja tutkimusten valossa. Lopputulos on se, että kukaan ei vielä oikeasti tiedä miten kännykät vaikuttavat ihmisiin, sillä tätä on äärimmäisen vaikeata tutkia. Ne todistetusti vaikuttavat joidenkin eläinten aivosoluihin ja ne myös vaikuttavat ihmisen toimintaan (esimerkiksi verenpaineeseen), mutta suoria terveysriskejä ei kyetä hirveän hyvin tutkimaan, sillä meillä ei ole varastossa massoittain häkki-ihmisiä, joille voitaisiin tehdä aivoleikkauksia - ne ovat nimittäin yleensä enemmän tai vähemmän tappavia. Eläinten aivosolut ovat erilaisia kuin ihmisten aivosolut, joten suoria johtopäätöksiä ei tästäkään voida vetää.

Jos kännyköiden ja wlan-laitteiden säteily pelottaa niin hankkikaa puhelimeenne korvanapit ja kantakaa puhelinta laukussa taskun sijaan sekä ripustakaa wlan-tukiasemanne johonkin korkealle. Säteilyn vaikutus nimittäin heikkenee käsittääkseni aika radikaalisti etäisyyden kasvaessa. Oikeasti kukaan ei voi tässä vaiheessa sanoa varmuudella, että kännykän aktiivinen ja pitkäaikainen käyttö ei aiheuta syöpää tai muita ongelmia kuten alzheimerin tautia, sillä kännykät ovat todella uusi ilmiö ja teknologiat muuttuvat koko ajan niin, että tutkimus ei pysy perässä. Toisaalta varmuudella ei voida myöskään sanoa, että käytöllä olisi ihmiselle haitallisia vaikutuksia.

Lukekaa tuo artikkeli jos asia kiinnostaa enemmän.
Juhgu

Posts: 7,921

#126 • • Juhgu Virnistelijä
Mitä säteilyä ihmiset kännyköissä muuten pelkäävät? Radioaaltojen kammoksunta ainakin on varsin turhaa, kun niitä saa kaupungilla kuitenkin kokoajan lävitseen satoja (kännykät, radiot, langattomat verkot jne).

--
Mitään juuri kirjoittamaani ei ole sellaiseksi tarkoitettu.

Byproduct (live)

ratsastuskoulu

Posts: 604

#127 • • Edited ratsastuskoulu

mkuisma:
Voi olla että monet asiat joita nyt pidämme ihan selkeinä (vaikkapa painovoima) menevätkin kokonaan uusiksi. Voi olla että lopputuloksena tullaan siihen tulokseen että huuhaat olivatkin oikeassa alusta asti, voi myös käydä niin että huuhaista tulee entistäkin enemmän huuhaita. Siihen asti toivoisin että oltaisiin avoimia kaikille mahdollisuuksille eikä automaattisesti tuomittaisi uusia tai outoja asioita.



Jees, tätä itsekin toivon. Keskustelua seuranneena kaikki, mitä ei vielä ole tieteellisesti todistettu, on joillekin ihmisille liian kova paikka, esimerkkinä ana. Esim kommentti "no ihminen ei koostu fotoneista" herätti kyllä hilpeyttä ruudun tällä puolella, oma kanta pidetään kylmästi tietyistä faktoistakaan välittämättä.

Mielestäni tällainen sokea faktoihin perustuva ajatusmalli on aivan yhtä petollinen kuin pelkkään huuhaaseen perustuva. Maalaisjärkeä saa näissä asioissa käyttää, ja kaikkien tulisi kyseenalaistaa joitakin omia näkemyksiään.

Myöskään omaan postaukseeni en mitään vastausta saanut - tietenkään.
Karski

Posts: 6,049

#128 • • Edited Karski Pomon kätyri

Juhgu:
Mitä säteilyä ihmiset kännyköissä muuten pelkäävät? Radioaaltojen kammoksunta ainakin on varsin turhaa, kun niitä saa kaupungilla kuitenkin kokoajan lävitseen satoja (kännykät, radiot, langattomat verkot jne).



miten se tekee siitä (pelosta) turhaa että niitä (radioaaltoja)
saa kokoajan lävitseen *ding*

Mitä jos ne radioaallot on syynä siihen et puolet teineistä
on angstisia goottinihilistejä, aikuiset rouhii käsittämättömät
määrät psyykelääkkeitä ja loput ihmiset on muuten vaan
pihalla?

--
Paid by the Alliance
to slay all the giants.

John

Posts: 1,384

#129 • • John Lauma

MiikkaL:
Myöskään omaan postaukseeni en mitään vastausta saanut - tietenkään.



Ehkä sen takia että et käyttänyt omaa kokemustasi vankkana todisteena sitä että kaikki yliluonnollinen on totta ja kaikki tiedemiehet pitäisi kaikki tappaa tylsällä lusikalla...

Samanlaisia tunteita mullekin on tullut välillä jostakin kaverista, tyttöystävästä tai sukulaisesta, mutta koskaan ei ole kuitenkaan tapahtunut heille sillä hetkellä mitään... veikkaisin että kokemuksesi on mielenkiintoinen sattuma.

--
Fancy some cheese, Gromit?

Tenechtica

Posts: 1,025

#130 • • Tenechtica
En tiedä onko näissä kohta kertomissani asioissa mitn yliluonnollista, mutta varsin kummalliselta on kyseisinä hetkinä tuntunut.
Ensinnäkin, nukuin ihan normaalisti ja olin käsittääkseni kai kunnon unessa, jolloin ei tiedä mitä ympärillään tapahtuu, kunnes minut valtasi todella pelottava ahdistus: heräsin kauhun-tunteeseen, mutten pystynyt liikkumaan, koska pelkäsin jotain. Mitään ei näkynyt missään, sen verrain uskalsin ympärilleni katsoa, mutta tunne kesti ja kesti. Se oli salamannopea ja lamaannuttava herätys kauhulla varustettuna, enkä edes tainnut nähdä mitään untakaan vaikka sikeästi unessa olinkin. Ei ollut mitään syytä tuntea kauhua, mutta siihen kuitenkin heräsin ja kesti todella pitkään ennen kuin rauhotuin.. Syytä tähän en keksi, kunnen nähnyt mitään painajaistakaan, näinkö ylipäänsä mitään unta.
Toinen juttu liittyy myöskin nukkumiseen. Nuorempana kävi niin, että ikäänkuin heräsin ja huusin vaikka äitiä, mutta en saanut pihahdustakaan ulos. Hämäävintä on, etten edes pysty varmaksi sanomaan, että olinko oikeasti hereillä vai en. Jännää on myös se, että isällekin oli käynyt näin joskus. Luultavasti nämä ovat jotain uneen ja nukkumiseen liittyviä poikkeustiloja tms ihan luonnollista, muttei siltä ainakaan tuntunut. Selityksiä voisin ottaa vastaan kyllä..
nemo

Posts: 656

#131 • • nemo Wanha kettu

Tenechtica:
En tiedä onko näissä kohta kertomissani asioissa mitn yliluonnollista, mutta varsin kummalliselta on kyseisinä hetkinä tuntunut.
...
Luultavasti nämä ovat jotain uneen ja nukkumiseen liittyviä poikkeustiloja tms ihan luonnollista, muttei siltä ainakaan tuntunut. Selityksiä voisin ottaa vastaan kyllä..



Valveuni & unihalvaus, kts: http://www.skepsis.fi/ihmeellinen/valveuni.html

--
Tää on mun sigu

Tenechtica

Posts: 1,025

#132 • • Tenechtica

nemo:
---
Tenechtica:
En tiedä onko näissä kohta kertomissani asioissa mitn yliluonnollista, mutta varsin kummalliselta on kyseisinä hetkinä tuntunut.
...
Luultavasti nämä ovat jotain uneen ja nukkumiseen liittyviä poikkeustiloja tms ihan luonnollista, muttei siltä ainakaan tuntunut. Selityksiä voisin ottaa vastaan kyllä..

---


Valveuni & unihalvaus, kts: http://www.skepsis.fi/ihmeellinen/valveuni.html



Ok, kiitos, pitääpi tarkastella!
Juhgu

Posts: 7,921

#133 • • Juhgu Virnistelijä

Tres:
---
Juhgu:
Mitä säteilyä ihmiset kännyköissä muuten pelkäävät? Radioaaltojen kammoksunta ainakin on varsin turhaa, kun niitä saa kaupungilla kuitenkin kokoajan lävitseen satoja (kännykät, radiot, langattomat verkot jne).
---
miten se tekee siitä (pelosta) turhaa että niitä (radioaaltoja) saa kokoajan lävitseen *ding*



No onhan se aika turhaa ryhtyä varotoimenpiteisiin oman kännykkänsä takia, jos joka tapauksessa saa jatkuvasti 100 muuta kännykkää, 20 radioasemaa ja 10 WLAN-verkkoa lävitseen.

Mutta tosiaan, ehkä nuo kännykkäkammoksujat pelkäävät jotain muuta säteilyä, ja minua kiinnostaisi tietää mitä se on.

--
Mitään juuri kirjoittamaani ei ole sellaiseksi tarkoitettu.

Byproduct (live)

Epailija

Posts: 5,636

#134 • • Epailija Physicist, 2nd class.

mkuisma:
Tietenkään rahaa ei riitä koskaan kaikille, mutta eipä ole kaikilla maailman ihmisillä ruokakaan ja se on kuitenkin paljon ikävämpi asia..



Kiva juttu, mutta olisi ollut kiva, jos olisit osannut vastata kysymykseeni. Se kun kuitenkin oli varsin yksinkertainen.


Eipä muuten teleportaation tutkimistakaan rahoittanut ilmeisesti kukaan muu kuin USA:n armeija. Sekin tutkimus oli monien mielestä tarpeetonta ja liian scifiä kunnes hiljaittain fotonien siirto onnistuikin laboratiorio-olosuhteissa.



Fotonien "siirto" on ihan kiva juttu, mutta ei se anna vielä toivoa minkään esineen teleportaatiosta. Käsittääkseni kyse on ihan siitä, että yksi fotoni annihiloituu ja toinen syntyy pienen matkan päässä - kyseessä on "sama" fotoni ihan sen takia, ettei noita kahta fotonia voi millään tavalla toisistaan erottaa. En tunne kokeen tarkempia yksityiskohtia, mutta kuten Anakin jo huomautti, niin ihminen ei ole fotoni, eikä ole mikään muukaan massallinen kappale. Jotta saisit teleportattua ihmisen, niin sinun pitäisi pystyä luomaan paikkaan b kokoelma samassa tilassa ja järjestyksessä olevia alkeishiukkasia kuin mitä oli paikassa a. Tämä vaatisi paikassa a olevan ihmisen tarkkaa analyysia ihan atomäärisellä (tai sub-atomäärisellä) tasolla, mikä sekin on jo lievästi sanottuna sci-fiä. Sitten kun paikkaan b oltaisiin saatu luotua kopio, niin meillä olisi vielä paikassa a duplikaatti tästä samasta ihmisestä - ellei sitten oletettaisi, että tämä ihminen jollain tavalla annihiloituisi tuossa analyysiprosessissa tai sen jälkeen. Sanomattakin lienee selvää, että tämäkin kuuluu sinne sci-fin puolelle.


Tuleepa mieleen esimerkiksi postauksesi, jossa kovin varman tuntuisesti olit sitä mieltä, että joogalla saavutettu tila voidaan selitää aivotoiminnalla. Niin olikos sinulla tästä jotain oikeasti uskottavaa dataa? Ja erityisesti siitä että mistä ko. aivotoiminta johtuu? Tietenkin tällainen saavutettu mielentila näkyy aivotoiminnassa sen jälkeen kun tila on jo saavutettu. Silti tiede ei tietääkseni (korjaa jos olen väärässä) osaa selittää millä mekanismilla ko. tilaan on päästään, eikä samaa tilaa pystytä fysikaalisilla keinoilla luomaan.



Sanoin, että pistän selityksen tänne sitten kun eksyn kyseisen oppikirjan kanssa taas koneen äärelle. Se on siis tulossa ja vaikka et vastaisikaan enää tähän threadiin mitään, niin voit varmaan pitää silmäsi auki. Ei mene viikkoa pidempään. Sanon kuitenkin muutaman sanasen. Tiedemiehet olivat tulleet siihen tulokseen, että joogit olivat oppineet säätelemään aivotoimintaansa niin, että he "sammuttivat" erään osion aivoissaan - tässä selitys tilaan pääsemisen mekanismista. Se, miten tuo sammuttaminen tarkasti käy, ei käynyt tekstistä ilmi, mutta se ei siltikään vaadi yliluonnollista selitystä. Saman tilan fysikaalisen luomisen voisi testata helposti, mutta en tiedä onko näin tässä nimenomaisessa tapauksessa tehty. Katson, josko kirjasta löytyisi jotain, mutta epäilen, että tällaiset ihmiskokeet ovat varsin harvassa.


Sitäpaitsi usein asioista löytyy "luotettavaa" tutkimusta pöydän molemmilta puolilta ja luulen että luet enimmäkseen vain sen "toisen" puolen papereita (okei itse syyllistyn varmaan ihan samaan). Otetaan nyt esimerkiksi vaikka kännykkäsäteilyn aiheuttama syöpä, josta on varmaan yhtä monta puolesta kuin vastaan tutkimusta ja kaikkia voidaan pitää yhtä uskottavina. Ketään normaalia ihmistä ei varmaan edes enää kiinnosta..



Se johtunee ihan siitä, että eri puolilla on eri standardit tutkimusten luotettavuuden suhteen. "Sinun puolesi" kannalta on valitettavaa, että tiedemaailma edustaa sitä tiukempaa laatuvaatimusta. Mitä kännykkäsäteilytutkimuksiin tulee, niin siinä se "toinen" puoli ei käsittääkseni ole edes mukana - eihän siinä ole mitään yliluonnolliseen viittaavaakaan. Siveys erittelikin jo tämän tutkimuksen ongelmakohtia, joten en niihin sen pahemmin puutu. Ristiriitaiset tulokset eivät kuitenkaan ole tieteessä mikään lopullinen, kaiken pilaava katastrofi varsinkaan kun tutkimus on vielä varsin nuorta. Ne auttavat löytämään totuuden.

--
Life is complex - it has both real and imaginary parts. -Anonymous

Epailija

Posts: 5,636

#135 • • Epailija Physicist, 2nd class.

mekaanikko:
No jos nyt mietitään tätä kylmäfuusioesimerkkiä. Wiredissä oli taannoin erinomainen artikkeli aiheesta: http://www.wired.com/wired/archive/6.11/coldfusion.html



Erinomaisesta en tiedä. Aika suuripiirteistä tekstiä nimittäin. Olisin esimerkiksi mielelläni kuullut, mitkä laboratioriot ja missä maissa kuluttavat varoja kylmäfuusion tutkintaan jne.


Itse en tietysti seuraa tiedemaailmaa kovinkaan aktiivisesti kun en ole itse alalla, mutta mikäli artikkelin luoma kuva asiasta pitää paikkaansa, kylmäfuusiota tutkivien tiedemiesten on liki mahdotonta mm. saada artikkeleitaan julkaistua. Syynä ei ole se, että joku olisi sitovasti osoittanut, että kylmäfuusio ei voi toimia, vaan se, että alan "pioneeritutkijat" ilmeisesti väärensivät tutkimustuloksia ja onnistuivat vedättämään kaikkein kunnioitetumpiakin tiedelehtiä. Nykyisin aihetta tutkivat elävät edelleen tämän stigman varjossa.



Palaan aiheeseen tuon kylmäfuusion periaatteellisen toimivuuden suhteen, mutta siinä saattaa kyllä olla perää, että tiedejulkaisut voivat olla erityisen varovaisia tällaisten aiheiden suhteen. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ne eivät kävisi läpi samaa seulaa kuin muutkin, mikä tarkoittaa sitä, että kylmäfuusiotutkimukset joutuvat "peer review":n kohteeksi ihan normaaliin tapaan. Useampi alan fyysikko (julkaisusta riippuen kahdesta ylöspäin) käy artikkelin läpi, antaa siitä arvionsa julkaisun päätoimittajalle, joka taas tekee lopullisen päätöksen julkaisusta. Jos eri arvioijat antavat eri arvion, saatetaan julkaisu lähettää edelleen kolmannelle (neljännelle, viidennelle jne.) arvioijalle. On vaikea uskoa, että yksikään tällainen arvioija ei julkisesti älähtäisi, jos hän kävisi läpi suuret määrät kylmäfuusiota käsitteleviä tutkimuksia, hyväksyisi ne ja joutuisi katsomaan kuinka päätoimittaja priorisoi jotain selvästi pienemmän merkityksen omaavia tutkimuksia näiden edelle.


En toki sano, että mihin tahansa tutkimukseen pitää antaa rahaa, mutta ei rahoitettavien kohteiden valinta suinkaan ole ongelmatonta. Kaikki tutkimuskohteet pitäisi arvioida tasapuolisesti ja silloin tällöin ottaa pieniä riskejäkin.



Ja epäilemättä niitä otetaankin. Edes kaikki perustutkimus ei ole sellaista, että selviä tuloksia saataisiin vielä ensimmäisillä apurahoilla.


Silloin kun joku tutkimuskohde leimataan epätieteelliseksi ilman sitovaa näyttöä, otetaan kyllä riski, mutta vallan vääränlainen.



Hmm. Metodit voivat olla epätieteellisiä, mutta tuskin itse tutkimuskohde. Jotkin tutkimuskohteet eivät vain yksinkertaisesti joko ole mielenkiintoisia tai sitten ne eivät ole ajankohtaisia (esim. miksi myöntää apurahoja ihmisen teleportaatiomahdollisuuksien tutkimiseen, kun yhtäkään molekyyliä ei vielä olla onnistuttu siirtämään).


En siis tarkoita esimerkiksi, että homeopatian tutkimiseen pitäisi saada lisää rahaa, koska aiemmat tutkimukset ovat sen jo melko sitovasti osoittaneet humpuukiksi, mutta minusta ainakin olisi ihan mielenkiintoista nähdä vaikkapa jonkun poikkitieteellisen (psykologia, historia, insinööritieteet ym.) tutkimushankkeen tuloksia jolla kartoitettaisiin abduktiokokemuksia ja ufohavaintoja.



Tällaisia käsittääkseni on jo aika liuta, vaikka mutuksi meneekin, joten mielestäni on ihan loogista, ettei lisärahoitusta ihan heppoisin perustein myönnetä. Pallosalamat, jotka ovat olleet yksi selittävä tekijä ufo-havainnoissa, sen sijaan voivat jo ollakin mielenkiintoinen tutkimuskohde.

--
Life is complex - it has both real and imaginary parts. -Anonymous

Epailija

Posts: 5,636

#136 • • Epailija Physicist, 2nd class.

mkuisma:
Mun uskomus on että tiede löytää vielä ratkaisun kaikkiin outoihin juttuihin.



Moneen outoon juttuun on jo löydetty ihan hyvä ratkaisu. Ainoa ongelma on se, että ne eivät sovi sinun ja kaltaistesi maailmankuvan kanssa yhteen.


Voi olla mahdollista että tämä tapahtuu jonkun suuren löydön ansiosta, joka pakottaa meidät miettimään monet asiat uudestaan. Voi olla että monet asiat joita nyt pidämme ihan selkeinä (vaikkapa painovoima) menevätkin kokonaan uusiksi.



Lainaan dixoffia, joka sanoi tästä jo varsin hyvin.

dixoff:
Niin, mihinkäs se arkipäivän fysiikka muuttuisikaan. Edelleen koulussa opetettava Newtonin mekaniikka on täysin validia tavaraa, vaikka Einstein suhteellisuusteorioineen tuli ja pisti dynamiikan lakeja uusiksi oikein huolella. Oleellista on, että Newtonin mekaniikka edelleen pätee einsteinilaisen mekaniikan erikoistapauksena, kun objektien suhteelliset nopeudet ja systeemeissä esiintyvät gravitaatiovuorovaikutukset oletetaan riittävän pieniksi. Toisin sanoen: lähes kaikissa normaali-ihmisen arkielämään liittyvissä mekaanisissa ilmiöissä. Mikään ei anna ymmärtää, että ihan heti jotain muuta olisi luvassa.

Voi toki osoittautua, että suhteellisuusteoria ei kerro kaikkea massiivisten kappaleiden mekaniikasta, vaan on olemassa joku Parempi Teoria, joka antaa odottaa itseään. Joka tapauksessa kun tämä Parempi Teoria joskus keksitään, sen täytyy väkisinkin palauttaa erikoistapauksenaan sekä suhteellisuusteoria että Newtonin mekaniikka, koska molemmat ovat kokeellisesti omilla saroillaan toimivaksi osoitettuja rakennelmia. Sama pätee muihinkin luonnonlakeihin: täyskäännöstä ei ole luvassa, korkeintaan yleistyksiä. Sen verran koeteltua matskua nykyiset fysikaalisten tieteiden mainstream-teoriat ovat.



On silkkaa haihattelua uskoa siihen, että painovoima ilmiönä tulisi muuttumaan radikaalisti. Tämän takia ei myöskään ole odotettavissa, että sitä kuvaavat mallit heittäisivät häränpyllyä. Tämä asia ei voi oikeasti olla näin vaikeasti sulatettava.


Kiitos ja anteeksi.. en ajattele pahaa teistäkään jotka ovat potkineet mua neniin. Päinvastoin, kiitos, olen joutunut itsekin miettimään paria asiaa uudestaan ja toivon myös että munkin jutut antoivat teille jotain uutta ajateltavaa.



Pah, tuntuu siltä kuin olisin nähnyt vastaavan pseudoilijapostauksen monesti aikaisemmin. Vetäydytään keskustelusta mainostaen omaa kasvua, vaikka oikeasti suuri osa keskustelusta on ollut kysymysten väistelyä ja pahimmillaan jopa suoranaista valehtelua (viittaan tällä mm. väitteeseesi kvanttifysiikan perusteista - epäilen, ettet ole tippaakaan tutustunut kyseiseen aiheeseen). Valitettavasti et ole onnistunut tarjoamaan ainakaan minulle juuri mitään uutta ajateltavaa, sillä olet toistanut varsin onnistuneesti samaa toimintamallia, mitä niin monet muutkin pseudoilijat. Viestiesi sisältö on ollut valitettavan kevyttä tavaraa, etkä ole kunnostautunut kritiikkiin vastaamisessa.

Lyhyesti: I've had better.

--
Life is complex - it has both real and imaginary parts. -Anonymous

mekaanikko

Posts: 1,176

#137 • • mekaanikko don selecta

Epailija:
Erinomaisesta en tiedä. Aika suuripiirteistä tekstiä nimittäin. Olisin esimerkiksi mielelläni kuullut, mitkä laboratioriot ja missä maissa kuluttavat varoja kylmäfuusion tutkintaan jne.



No, ota huomioon Wiredin kohdeyleisö. Melko popularisoivaa ja tiivistettyä tekstiä artikkelin täytyy olla. Minusta se oli hyvä, mutta tietysti en tunne aihetta entuudestaan.

On vaikea uskoa, että yksikään tällainen arvioija ei julkisesti älähtäisi, jos hän kävisi läpi suuret määrät kylmäfuusiota käsitteleviä tutkimuksia, hyväksyisi ne ja joutuisi katsomaan kuinka päätoimittaja priorisoi jotain selvästi pienemmän merkityksen omaavia tutkimuksia näiden edelle.



Nythän kyse ei ole siitä, että jotkut auktoriteetit kuten päätoimittajat ja rehtorit estäisivät suurta joukkoa asiaan uskovia tutkijoita tutkimasta, vaan että tiedeyhteisössä on laajalti omaksuttu käsitys että kylmäfuusio on humpuukia, kuitenkaan ilman että kukaan on sitovasti osoittanut ettei se voisi toimia (ainoastaan yritykset osoittaa se toimivaksi ovat epäonnistuneet). Tämä siis, mikäli ko. artikkelin väitteet pitävät paikkansa (ja sehän on myös lähemmäs 7 vuotta vanha juttu joten tilanne on voinut sittemmin muuttuakin suuntaan tai toiseen).

Pointtini on siis, että tiedeyhteisössä kullakin hetkellä vallitseva paradigma on usein ällistyttävänkin tiukkaan hakattu vaikka yhteisön perusfilosofiaan kuuluu juuri tämä jatkuva muutos. Toki tieteilijän pään saa yleensä paljon helpommin kääntymään vahvalla näytöllä kuin esimerkiksi uskonnollisen vakaumuksen muuttumaan, mutta se ei muuta sitä että tieteentekijöilläkin on irrationaalisia asenteita siinä missä muillakin ihmisillä. Nämä olisi hyvä tunnistaa ja pyrkiä eliminoimaan niiden vaikutus tutkimukseen ja tutkimuskohteiden valintaan.

Tieteen ja tekniikan historia on täynnä ihmisiä, jotka ovat julistaneet jonkin asian kategorisesti mahdottomaksi vain joutuakseen nöyrtymään vain muutamia vuosia myöhemmin. Esimerkiksi lordi Kelvin ilmoitti vuonna 1895 että ilmaa raskaammat lentolaitteet ovat fysikaalisesti mahdottomia ja niitä on siten aivan turha tutkia ja kehitellä. En tarkoita tällä sitä, etteikö joitakin olettamuksia voida pitää jo "beyond reasonable doubt" selvitettynä sellaiseen pisteeseen, ettei niitä ole mieltä tutkia enempää, mutta varovaisuus lopullisten tuomioiden jakelussa olisi paikallaan varsinkin silloin kun jonkun asian (esim. teleportaation mahdollisuus) tutkimus on vasta aivan alussa. (Ei tämä tietysti tarkoita sitäkään että tässä nimenomaisessa asiassa pitäisi mennä perse edellä puuhun ja yrittää suoraan kokonaisen ihmisen teleporttausta tms., mutta itse en tässä vaiheessa menisi vielä lopullisesti sanomaan että se on täysin mahdotonta.)

--
Erään pikkutytön nenään kasvoi kaksi vaaleansinistä nauhaa. Tapaus oli siinä mielessä harvinainen, että toisessa nauhassa luki "Mars" ja toisessa "Jupiter".
-- Daniil Harms: Uusi anatomia

Tripla-T

Posts: 373

#138 • • Tripla-T Räntämäen Lataamo
Jos yliluonnollisuudella tarkoitetaan asioita, jotka ylittävät aistimme ärsykerajan, niin silloin niitä saattaa olla olemassa. Olen varma, että maailmassa on asioita ja tapahtumia, jotka eivät "näy" meidän aisteillaimme. Jos ajattelee, esim. Miten hyttynen näkee maailman ja kuinka me näemme maailman niin kyse on aivan erilaisista aistikokonaisuuksista, eikä hyttynen koskaan voi nähdä asioita samalla tavalla kuin me.

Ja muuten, se, että fotonilla ei ole massaa perustuu olettamukseen. Kuitenkin fotoni reagoi painovoimaan, joten sillä pitäisi olla massa. Kuten sanoin, kaikkea ei tulla ikinä tietämään, sillä osa asioista jää aina ulkopuolelle a) Koska olemme liian tyhmiä b) aistimme ei kykene siihen.

--
Crom ! - Conan Barbaari

Epailija

Posts: 5,636

#139 • • Epailija Physicist, 2nd class.

mekaanikko:
No, ota huomioon Wiredin kohdeyleisö. Melko popularisoivaa ja tiivistettyä tekstiä artikkelin täytyy olla. Minusta se oli hyvä, mutta tietysti en tunne aihetta entuudestaan.



En ole tutustunut julkaisuun aiemmin, joten kohdeyleisöstä en entuudestaan tiennyt mitään. Enkä kyllä tiedä vieläkään. x)


Nythän kyse ei ole siitä, että jotkut auktoriteetit kuten päätoimittajat ja rehtorit estäisivät suurta joukkoa asiaan uskovia tutkijoita tutkimasta, vaan että tiedeyhteisössä on laajalti omaksuttu käsitys että kylmäfuusio on humpuukia, kuitenkaan ilman että kukaan on sitovasti osoittanut ettei se voisi toimia (ainoastaan yritykset osoittaa se toimivaksi ovat epäonnistuneet). Tämä siis, mikäli ko. artikkelin väitteet pitävät paikkansa (ja sehän on myös lähemmäs 7 vuotta vanha juttu joten tilanne on voinut sittemmin muuttuakin suuntaan tai toiseen).



Katsoin mitä eräs ikiliikkujia ja ilmaista energiaa koskeva essee sanoi aiheesta ja vaikka aihetta käsiteltiinkin hyvin lyhyesti ja pintapuolisesti, niin muutama seikka tuli esille. Ensinnäkin tutkimus tosiaan jatkuu joissakin piireissä ja kylmäfuusion tiimoilta oli jossain välissä jopa julkaistu yksi tutkimus, mutta tuloksissa ei ollut hurraamista (käytännössä siis syntyneiden fuusioreaktioiden määrä oli niin pieni, ettei se antanut toivoa mistään uudesta energialähteestä). Käytännön ongelmat kylmäfuusiossa ovat nekin varsin yksinkertaista sorttia ja essee mainitsi näistä kaksi. Ensinnäkin jotta kahdesta vetyatomista saataisiin muodostettua yksi heliumatomi, täytyy atomien liike-energian olla tarpeeksi suuri sähköisten repulsiovoimien voittamiseksi. Suuri liike-energia taas kääntyy varsin suoraan lämpöenergiaksi, joka on lähinnä tilastollinen keskiarvo jonkin atomi- tai molekyylijoukon liike-energioista. Toinen kirjan mainitsema syy oli, että atomit ovat hemmetin pieniä. Kahden ytimen törmäyttäminen toisiinsa on vähän sama kuin yrittäisi saada kahta biljardipalloa kohtaamaan kuutiossa, joka on viisi kilometriä kanttiinsa (mittasuhteet eivät välttämättä ole täysin oikeita, mutta esimerkki antanee jonkin käsityksen). Jos nopeudet ovat pienet, taittuvat etäisyydet varsin hitaasti ja todennäköisyys, että biljardipallot kohtaavat jonkin aikaintervallin sisällä, on varsin pieni. Suuremmat nopeudet merkitsevät suurempia todennäköisyyksiä törmätä - ainakin siinä tapauksessa, että atomit pääsevät poukkoilemaan edestakaisin, eivätkä vain ohitettuaan jatka matkaansa.

Periaatteessa siis ei ole mahdotonta, että fuusioreaktioita tapahtuu myös huoneenlämmössä - lämpötilahan on vain tilastollinen keskiarvo, joten jollakin yksittäisellä atomiparilla saattaa olla energiaa tarpeeksi sähköisten voimien kukistamiseen. Ongelma vain on siinä, että näiden reaktioiden määrä ei (ilmeisesti) oikein voi kasvaa sellaiseksi, että siitä olisi ratkaisuksi ihmiskunnan energiapulaan. Korkeiden lämpötilojen fuusioreaktiot tarjoavat tämän takia enemmän potentiaalia omaavan tutkimuskohteen.


Pointtini on siis, että tiedeyhteisössä kullakin hetkellä vallitseva paradigma on usein ällistyttävänkin tiukkaan hakattu vaikka yhteisön perusfilosofiaan kuuluu juuri tämä jatkuva muutos. Toki tieteilijän pään saa yleensä paljon helpommin kääntymään vahvalla näytöllä kuin esimerkiksi uskonnollisen vakaumuksen muuttumaan, mutta se ei muuta sitä että tieteentekijöilläkin on irrationaalisia asenteita siinä missä muillakin ihmisillä. Nämä olisi hyvä tunnistaa ja pyrkiä eliminoimaan niiden vaikutus tutkimukseen ja tutkimuskohteiden valintaan.



Toki tieteentekijälläkin voi olla irrationaalisia asenteita - ihmisiähän hekin ovat. Lisäksi on mahdotonta olla kaikkien alojen ekspertti, jolloin tiettyjen asioiden suhteen saattaa hyvinkin esiintyä ennakkoluuloja. Eilenkin kuuntelin - joskin hieman hämmentyneenä - itseään hiukkasfyysikoksi tituleeranneen henkikön huolestumista EPR-paradoksista ja kuinka tämä ei oikein ollut ymmärtänyt miksi se ei anna tukea astrologialle ja että kuinka se hänen mielestään uhkaa romuttaa suuren osan tieteistä. Astronomiluennoitsija kehotti paradoksin suhteen kääntymään jonkin hiukkasfyysikon puoleen (jonka jälkeen kysyjä siis sanoi itse olevansa sellainen), mikä oli ihan järkevä kehoitus - eihän astronomikoulutus edellytä (ainakaan Suomessa) sen kummempia kvanttimekaniikan opintoja tai aiheeseen tutustumista. Sivuhuomautuksena sanottakoon, että allekirjoittanut ainakin ymmärsi miksi EPR-paradoksi ei anna tukea astrologialle, mutta ilman muutamia kvanttifysiikan luentoja se olisi vaatinut hieman enemmän miettimistä. Outoa tässä on se, että hiukkasfyysikoiden kyllä käsittääkseni pitäisi olla varsin sinut edes joidenkin kvanttimaailman ilmiöiden kanssa, mutta tämä (lähemmäs kuusikymppinen) hiukkasfyysikko edustanee sitä ajatuksellista koulukuntaa, jota Einsteinkin aikoinaan edusti - että ei-lokaaliset efektit eivät ole järkeenkäypiä. Voi olla, että ne eivät sitä olekaan, mutta valitettavasti ne on kokeellisesti todettu olemassaoleviksi.

En kyllä ole ihan varma minkälaiseen paradigmaan yllä yrität viitata. Tieteeseen kuuluu kyllä jatkuva muutos, mutta se ei ole ainakaan nykyisellään niinkään muutosta täysin erilaisten asioiden välillä kuin olemassaolevien teorioiden hiomista. Jos vaikka mietitään nykyistä kvanttifysiikkaa, niin voi olla, ettei nykyinen formalismi ole täydellinen, mutta ei ole toivoa sellaisesta kvanttifyysisestä mallista, joka ei sisältäisi ei-lokaalisia ilmiöitä. Varsin monet nykyiset teoriat omaavat vankan empiirisen pohjan, joten ei ole sinällään mikään ihme jos tiedemiehet tuntuvat pitävän kynsin ja hampain kiinni vanhoista teorioistaan. Olen itse tavannut henkilön, joka oli kehitellyt jonkin vaihtoehtoisen mallin kuvaamaan sähköisiä voimia (tms.), mutta ei ollut saanut juuri mitään julkaistua. Relativistisen kvanttimekaniikan luennoitsijamme totesi, ettei uusien mallien kehittelyssä sinällään ole mitään vikaa, mutta kyseinen malli ei ollut kovin mielenkiintoinen, koska se ei ottanut huomioon suhteellisuusteoriaa, joka taas on todettu varsin toimivaksi.


Tieteen ja tekniikan historia on täynnä ihmisiä, jotka ovat julistaneet jonkin asian kategorisesti mahdottomaksi vain joutuakseen nöyrtymään vain muutamia vuosia myöhemmin. Esimerkiksi lordi Kelvin ilmoitti vuonna 1895 että ilmaa raskaammat lentolaitteet ovat fysikaalisesti mahdottomia ja niitä on siten aivan turha tutkia ja kehitellä. En tarkoita tällä sitä, etteikö joitakin olettamuksia voida pitää jo "beyond reasonable doubt" selvitettynä sellaiseen pisteeseen, ettei niitä ole mieltä tutkia enempää, mutta varovaisuus lopullisten tuomioiden jakelussa olisi paikallaan varsinkin silloin kun jonkun asian (esim. teleportaation mahdollisuus) tutkimus on vasta aivan alussa. (Ei tämä tietysti tarkoita sitäkään että tässä nimenomaisessa asiassa pitäisi mennä perse edellä puuhun ja yrittää suoraan kokonaisen ihmisen teleporttausta tms., mutta itse en tässä vaiheessa menisi vielä lopullisesti sanomaan että se on täysin mahdotonta.)



Totta kyllä. Varovaisuus on hyvästä, eikä kunnon tiedemies vannokaan minkään teorian olevan lopullinen totuus. Eihän malleja olisi mitään syytä viilata paremmiksi, jos näin olisi. Esimerkiksi teleportaatio menee kuitenkin minun mielestäni näillä näkymin kategoriaan "käytännössä mahdoton" aikaisemmin mainitsemistani syistä. En usko, että ainakaan oman elinaikani rajoissa joudun sanojani syömään, mutta merkittäköön historiankirjoihin, että jos joku keksii keinon tuon toteuttamiseen, niin annan propsit ja myönnän ilomielin olleeni väärässä. *vink*

Mutta tosiaan, tiukkoihin raameihin jumiutuminen on myrkkyä tieteelle ja nykyinen koulutus käsittääkseni kyllä tähtää siihen, että oppilaat oppisivat edes hieman ajattelemaan itsekin vain vanhojen partojen palvomisen sijaan. Samalla pyritään toisaalta myös opettamaan, että ihan liian avoin ei myöskään kannata olla, vaan pitää mielessä kriittisyyden hyödyllisyys ja vanhat testatut teoriat. Pyörää ei kannata lähteä keksimään uudestaan.

--
Life is complex - it has both real and imaginary parts. -Anonymous

Epailija

Posts: 5,636

#140 • • Epailija Physicist, 2nd class.

Tatuovi:
Jos yliluonnollisuudella tarkoitetaan asioita, jotka ylittävät aistimme ärsykerajan, niin silloin niitä saattaa olla olemassa.



Valitettavasti en usko, että yksikään paratutkija tai tiedemies määrittelee yliluonnollisen noin.


Olen varma, että maailmassa on asioita ja tapahtumia, jotka eivät "näy" meidän aisteillaimme.



Tämä ei ole mikään yllätys, vaan opetetaan jo ihan peruskoulussa.


Jos ajattelee, esim. Miten hyttynen näkee maailman ja kuinka me näemme maailman niin kyse on aivan erilaisista aistikokonaisuuksista, eikä hyttynen koskaan voi nähdä asioita samalla tavalla kuin me.



Jälleen tuttua kauraa peruskoulun biologiantunneilta.


Ja muuten, se, että fotonilla ei ole massaa perustuu olettamukseen. Kuitenkin fotoni reagoi painovoimaan, joten sillä pitäisi olla massa. Kuten sanoin, kaikkea ei tulla ikinä tietämään, sillä osa asioista jää aina ulkopuolelle a) Koska olemme liian tyhmiä b) aistimme ei kykene siihen.



Noinhan sen voisi järkeillä ihan yksinkertaisimman fysiikan perusteella. Fotonin massattomuus on toki ainakin osaltaan aksiomaattinen, mutta ei se nyt ihan vailla empiiristä tukeakaan ole. Mallit, jotka olettavat fotonin massattomaksi, ovat osoittautuneet varsin toimiviksi, eikä kukaan ole onnistunut pysäyttämään fotonia, vaan fotonin "pysähtyessä" se katoaa. Näin kävi esimerkiksi Puistokemistin mainostamassa tutkimuksessa, jossa valonsäde (fotoni) "pysäytettiin". Fotoni katosi ja sen sisältämä informaatio tallentui pysäyttävän materiaalin hituihin. Kun olosuhteet muuttuivat jälleen sellaisiksi, että "pysäytetty" fotoni pystyi jatkamaan matkaansa, emittoivat nämä hiukkaset täysin identtisen fotonin kuin mitä alkuperäinen oli ollut.

Fotonin reagointi painovoimaan johtuu taas siitä, että massa kaareuttaa avaruutta. Syvällistä analyysia aiheeseen en osaa kuitenkaan tältä istumalta antaa, sillä tutustumiseni suhteellisuusteorian eri muotoihin on ollut varsin pintapuolista ja tapahtui muutama vuosi sitten. Voin kuitenkin virkistää muistiani ensi viikolla ja palata asiaan.

Uskon kyllä, että olet oikeassa kohdassa a). Emme ole tarpeeksi välkkyjä ymmärtämään kaikkea. Aistimme eivät kuitenkaan ole se rajoittavin tekijä, sillä voimme auttaa aistejamme erilaisilla apuvälineillä (elektronimikroskoopit etc.). Jossain vaiheessa apuvälineidenkin raja tulee todennäköisesti vastaan, mutta sinun antamasi määritelmän mukaan olemme tutkineet yliluonnollisia asioita jo vuosisatoja.

--
Life is complex - it has both real and imaginary parts. -Anonymous