Lene:
Mitenköhän on noiden koulukirjojen kanssa verrattuna yliopisto-opiskelijoita ja AMK-opiskelijoita tms. keskenään? Onko yleistä, että ostetaan ne kirjat vai lainataanko kirjastosta ja/tai kopioidaan.
Itse yliopisto-opiskelijana lainaan kirjat kirjastosta ja jos ei saa lainaa uusittua niin sitten täytyy alistua kopioimaan. Eihän siitä mitään tulisi, jos pitäisi ostaa, kun esim. yhteen tenttiin yksi kirja maksaa 169 euroa.
TKK:lla meininki on aika pitkälle se, että ihmiset ostavat kirjoja. Jonkun verran niitä lainataan, mutta lainakirjoja ei monelle riitä, kun tenttijöitä voi olla satoja ja kirjastossa on 1-2 kirjaa lainattavana. Myös kopiointia harrastetaan, mutta aika vähän sitäkin.
TKK:lla kirjojen ostaminen on sikäli kätevää, että täällä on aika tehokkaat käytettyjen kirjojen markkinat. Joka syksy ja kevät ovat uutisryhmät täynnä satoja tai jopa tuhansia osto- ja myynti-ilmoituksia. Itsekään en kovinkaan montaa kirjaa ole uutena ostanut. Kun ostaa käytettynä ja myy seuraavana vuonna käytettynä pois, ei yleensä kustannuksia hirveästi tule. Tietysti jonakin vuosina kirjat kursseilla saattavat vaihtua, ja silloin jää ns. musta pekka käteen. (Tosin niistäkin saattaa vielä jokusen euron saada, jos joku haluaa vanhalla kurssikirjalla kokeilla kurssin läpipääsyä.)