Hansu:
Monissa korkeakouluissa lukukausi päättyy jo toukokuun alussa ja alkaa vasta syyskuun puolella, joten siihen jää reippaasti aikaa hankkia kesätöitä (niiden löytyminen ei ole tietysti aina itsestäänselvyys). Työskentelemällä koko kesän saa ihan kivasti rahaa kasaan, tosin kesällä hiukkasen v*tuttaa kun ei makseta asumislisää, vaan vuokra lankeaa kokonaisena omalle kontolle. Kesäsäästöillä voi parhaimmillaan elää ihan kohtalaisesti vuodenvaihteen yli, riippuu tietysti kulutustottumuksista ja vuokran suurudesta sekä muista tuista. Ja vaikka opintolaina kuinka ahdistaisi, kannattaa sitä mieluummin ottaa ainakin hieman kuin elää tuhkaan ja säkkiin pukeutuneena puutostautien armoilla.
Soluasumista kaihtaville... Ei se nyt mikään maanpäällinen helvetti ole (paitsi ehkä niissä harvoissa tapauksissa kun kämppikseksi sattuu joku _ihan oikeasti_ sekopäinen tyyppi). Asuminen on ihan siedettävän hintaista, ja muutaman vuoden solussa asuttuaan on usein mahdollisuus päästä suht' edulliseen yksiöön. Solussakin on mahdollista viettää melko itsenäistä elämää, eihän kukaan pakota kaveeraamaan kämppisten kanssa tervetimistä syvällisemmin. Itse asuin 3 vuotta solussa (vuokra oli silloin n. 800 mk / kk), josta pääsin tilavaan (32 m2) yksiöön (olisiko ollut n. 240 / kk, harvinaisen edulllinen kylläkin). Nykyisin asustelen kaupungin vuokra-asunnossa avokkini kanssa, mutta valitettavasti ainakaan Helsingissä opiskelijoilla ei ole mahdollista hakea kaupungin edullisia asuntoja.
Niinpä.
Itse elin koko opiskeluajan opintotuella+asumislisällä+200e kuussa. Tästä maksoin _kaiken_ mahdollisen. Kesäduunia tuli painettua 3 täyttä kuukautta, välillä jopa 4, sillä tähän on korkeakoulussa mahdollisuus. Jos palkka olisi vaikka 1300 e/kk (jonka saa todella helposti monesta teollisuusfirmasta) niin kesätulot on vähintään 4000, tod näk jopa yli. Tosta 4000e veroja ja maksuja menee varmaan varmaan 9% eli yli 3600 jää käteen.
Opintotukea ja asumislisää saa maksimissaan about 400e/kk.
Siten opiskelijalla on mahdollisuus kesätöitä tehdessä n. 700e kuukausituloon verojen jälkeen. Tällä summalla pitäisi oikeesti tulla toimeen todella hyvin. Jos tällä ei tule toimeen, on asuinneliötä varmaan aika paljon, asuinpaikka pitkänsillan eteläpuolella, kahvila/pubikulttuuri tullut hyvin tutuksi tmv.
Tottakai noissa tukijutuissa on täysiä naurettavuuksia kuten liian pienet tulorajat, eri opiskeluasteiden tukimäärät, pääkaupunkiseudun korkeiden vuokrien kompensoimattomuus jne jne jne. Mutta siltikin, opiskelija joka hieman katsoo miten elää ja kelpuuttaa itselleen sen halvemman kämpän selviää _erittäin_ hyvin kuukaudesta toiseen ilman, että pitää miettiä onko tänään rahaa ruokaan vai ei.
t: opiskeluajat ohi, ilman jatkuvia töitä, ilman lainaa ja ilman yhtään nälkäpäivää.