Pelkäätkö sinä että lama tulee?

233 posts, 12 pages, 51,798 views

MissKoo

Posts: 1,289

#1 • • MissKoo
Pelkäätkö sinä lamaa? Pelkäätkö, että työpaikka lähtee jos lama tulee?

Itse muistan näin teinivuosien laman lapsena miten harmaata se aika oli.. tuntui, että kaikki pelkäsivät duuniensa puolesta ja mekin oltiin silloin kahden asunnon loukussa yli puoli vuotta. Ulkomaanmatkat loppuivat kuin seinään ja muutenkin rahasta oli tiukkaa. Pelkäätkö että tämä tilanne tulee toistumaan?

Ihmiset ottavat aivan törkeän ylisuuria asuntolainoja, kaiken maailman kulutusluottoja ja korot senkun nousevat.. kauhulla odotan mihin korot nousevat ja onko sitten enää varaa edes omistaa asuntoa. Bensan hinta on korkeammalla kuin koskaan ja jotkut maalailevat tälläistä maailmanlopun meininkiä. Mikä neuvoksi? Itseäni ainakin huolestuttaa jo jonkin verran..
Samu81

Posts: 1,224

#2 • • Edited Samu81 kokolihaa
Varmasti huolestuttaa, varsinkin jos on kymppi- tai satojen tonnien lainoja erilaisten kulutusluottojen, osamaksujen ja muiden muodossa. Tästä, varsinkin nuorien velkaantumisesta tuollaisten kautta on ollut useamminkin juttua mm. Kauppalehdessä sekä Taloussanomissa. Avaa hyvin silmiä kun noita lukee.. No, kukin taaplaa tavallaan, toiset lainarahalla, toiset ei :)
Tälläistä 100% velatonta kaveria harmittaa oikeastaan vain öljyn hinnan älytön nousu, kiitos keinottelun, ja sitä seuraava älytön inflaatiovauhti. Se laukkaa täällä meillä jo päälle 4,5%:ssa, ja EU:ssakin korkeimmillaan 16:sta vuoteen. Taisi olla jotain 3,6%.
Maalailevatpa EKP:n isot kihot juurikin tämän päivän Kauppalehdessä jo piruja seinille stagflaation muodossa, tilanne jossa inflaatio kiihtyy vaikka on talous on matala / jopa laskusuhdanteessa.

Lama?
Ennenkuin maalailet lamaa seinille, olisi hyvä ottaa tarkoin selvää siitä, mitä ko. termillä oikein tarkoitetaan :)
Jos hyvin simppelisti tarkastellaan 1990 -luvun alkua niin henk. koht en jaksa uskoa, että vastaavaa koettaisiin. Silloinhan yksi suurimmista laman syistä, kotitalouksien velkaantumisen lisäksi oli se, että Neuvostoliiton ollessa hajoamispisteessä sekä lopulta hajottua, Suomen ulkomaankaupasta hyvin iso osa stoppasi siihen paikkaan.
Eikä tuo 90 -lvun alun keissi allekirjoittaneen perheeseen suuremmin vaikuttanut, vanhempien talous oli velaton myös tuolloin ja jatkoimme lomamatkojen tekemistä ym. -elämistä liki samaan malliin. Toki oma osansa oli myös vanhempien ammateilla, eivät olleet töissä sellaisissa toimissa joissa suurempaa irtisanomisvaaraa olisi ollut.

--
Unelma ja toimistohommia *ding*

Mar6

Posts: 2,178

#3 • • Edited Mar6 Team Apinaorkesteri
No en oikeestaan.. Selvittiinhän hyvin edellisestäkin, ei siis tuhonnut meidänkään perhettämme *lmao*
Kannattaa kyllä varata viimeinen 500 euroa jonnekin varmaan paikkaan talteen jos alkaa ahdistaa liiaksi.. Voi sitten ostaa lentoliput jonnekin kaukoidän saarelle jossa ihmiset hymyilevät 24/7 ja ovat onnellisia tietämättä mitään tietokoneista, kännyköistä ja luottokorteista *pepsodent*

--
-Where there is house there is a home-

tomii

Posts: 3,594

#4 • • tomii kallion herttua
Meitsi kyl pelkää. Teki viimeksikin aika pahaa jälkeä joidenkin ihmisten elämään. :/

--
reivaan kunnes kuolen

Jimmyfi

Posts: 904

#5 • • Jimmyfi
vähän joo.. vaikuttaa lainan korkoihin ikävästi.. onneksi on "hitaasti nouseva" lainan korko mutta tekee mieli äkkiä maksaa pois ennenku lainan korot oikeesti nousee sinne 20% >_>

--
solarSwarm Recordings : Worlds only social network record label
http://www.solarswarm.com Le Brand New Super WEbsite! Tsek it Outties

Motto: syö mitä tahot kuhan naatit!

$

Posts: 1,802

#6 • • $ Destination weekend!
En pelkää. Toivottavasti ei tule kuitenkaan.

Viimeksi muutettiin perheen kanssa aivan sattumalta Belgiaan kesällä 1991 ja palasin syksyllä 1994 Tanskasta takaisin Suomeen. Eli pahimmat lamavuodet tuli vietettyä "jemmassa".

Oman perheen talouteen lama ei vaikuttanut. Itse olin myös lamasta kohtalaisen epätietoinen. Suomen kanavia ei näkynyt ja hesarista luin vielä vain sarjakuvia. Netistä nyt puhumattakaan..

Kyllä kuitenkin pohdin 11-vuotiaana miten Suomen talousongelmat saataisin ratkaistua kun asiasta tuli ajoittain keskusteltua perheen kanssa.
Anselmi

Posts: 2,578

#7 • • Edited Anselmi And sell me
En. Ei tarvitse hirveästi historiaa katsoa niin johan ymmärtää että nousu- ja laskusuhdanteita tulee ja menee. Ei vain pidä sen hetkisen tilanteen uunottaa että kyse olisi pysyvästä ilmiöstä. Kun
vain muistaa pysyä erossa isoista asunto ja muista lainoista ja pitää terveen määrän
taloudessa pelivaraa niin hyvää tulee:) Eikä niissä isoissakaan lainoissa mitään, kunhan tajuaa että esim. 25 vuotta on pitkä aika ja ne korot voi silloin käydä siellä yli kympissä helpostikin,
eli ei elä siinä uskossa että aurinko paistaa aina.

Edit:
Jos vastaukseni olisi kyllä, niin kokisin että näillä hyvillä säillä olisi todella tärkeää pysähtyä
tarkastelemaan itseäni kuluttajana ja sitä kuinka varmalla/epävarmalla pohjalla toimintani
on.

--
sen pituinen se

Jinx

Posts: 2,615

#8 • • Jinx Superfeminine
Kyllä varmaan jonkinlainen lama on tuloillaan mutta ei varmastikkaan niin paha kuin tuo 90-luvun alussa ollut.
Oman työpaikan puolesta ei tarvitse pelätä.

--
Pyllykkä

Avatar
#10 • • opmdevil Guest
Lama tulee, se on väistämätön. Joillekin se on sitten enemmän tai vähemmän voi voi. Mulle todennäköisesti vähemmän.
RiD

Posts: 2,817

#11 • • RiD Nukemi
En.

En asu suomessa!
Tulkoot prkl!

--
*super* *possu*

Jone

Posts: 8,258

#12 • • Jone Archibald Haddock
Itsellä on skidiä varautumista mahdolliseen talouden notkahtamiseen ilmassa. Poikkeuksellisen suuri osa lafkaan sisään tulevasta rahasta menee tällä hetkellä investointeihin, koska haluan vähentää investointitarpeita muutamalta tulevalta vuodelta niiltä osin kuin se on mahdollista. Tällä tähdätään siihen, että huonompien aikojen kohdalla tapahtuva liiketoiminnan mahdollinen lievä hiljentyminen ei vaikuttaisi omaan elintasoon merkittävästi.

Vastaavasti kämppien tsekkailussa on otettu aika voimakkaasti maltti käteen, koska tällä hetkellä ison lainan ottaminen tuntuu vaan jotakuinkin typerimmältä mahdolliselta vaihtoehdolta. Jos tässä ottaisi mukavan lainan nykyisen taloudellisen kantokyvyn mukaan niin voisi tulla suru puseroon muutaman vuoden kuluttua ja tällaista tuntuu olevan paljon ilmassa. Jostain mulle tuntemattomasta syystä monia nuoria aikuisia eivät tunnu pelottavan sellaisetkaan lainat joihin ei oikeastaan ole varaa edes sillä hetkellä kun ne otetaan.

Sinänsä ei kyl huoleta, mutta miksipä huolettaisikaan? Käytännössä velattomana ja tarvittaessa melkein mitä tahansa leipänsä eteen tekevänä miehenä on hyvä olla vaikka nalli napsahtaisikin. *joo*
Juhgu

Posts: 7,921

#13 • • Edited Juhgu Virnistelijä
Suomen Pankeissa ollaan opittu ja varauduttu, ja erittäin hyvällä todennäköisyydellä mitään 90-luvun alun kaltaisia ongelmia ole tulossa. (Venäjästä tai USA:sta en sit tiedä). Talouskasvu on kyllä hidastumassa, mutta se onkin ollut viime aikoina niin nopeaa, että sellaisen jatkuminen olisi aika älytöntä. Notkahdus siis luvassa ennemminkin kuin mikään romahdus. Ja eläkeikään siirtyvien suurten ikäluokkien ansiosta pulaa tulee olemaan työvoimasta eikä niinkään työpaikoista.


Jimmyfi, 25.6.2008 10:49:
onneksi on "hitaasti nouseva" lainan korko mutta tekee mieli äkkiä maksaa pois ennenku lainan korot oikeesti nousee sinne 20% >_>



Jos olet sitä mieltä että näin on tapahtumassa, ni sit kantsii sijoittaa äkkiä :P

--
Mitään juuri kirjoittamaani ei ole sellaiseksi tarkoitettu.

Byproduct (live)

oZq

Posts: 153

#14 • • oZq

Juhgu, 25.6.2008 18:56:
Suomen Pankeissa ollaan opittu ja varauduttu, ja erittäin hyvällä todennäköisyydellä mitään 90-luvun alun kaltaisia ongelmia ole tulossa. (Venäjästä tai USA:sta en sit tiedä). Talouskasvu on kyllä hidastumassa, mutta se onkin ollut viime aikoina niin nopeaa, että sellaisen jatkuminen olisi aika älytöntä. Notkahdus siis luvassa ennemminkin kuin mikään romahdus. Ja eläkeikään siirtyvien suurten ikäluokkien ansiosta pulaa tulee olemaan työvoimasta eikä niinkään työpaikoista.


Jotakuinkin samanlaisia mietteitä on itsellänikin. Talouskasvu varmasti hidastuu ja ehkä jonkinlainen laskukausikin nähdään. Kuitenkaan älyttömän syvään lamaan en usko. Pankkien varautumisen/oppimisen lisäksi tilanne on 90-luvun alkuun verrattuna erilainen siinä mielessä, että nyt kuulumme yhteiseurooppalaiseen talousalueeseen ja tämän pitäisi tasata jyrkimpiä vaihteluita.

Tuo Jonen mainitsema etenkin nuorten aikuisten tyyli ottaa (ja saada) lainaa on kyllä hämmästyttänyt itseänikin. Suuria asuntolainoja on otettu suht. matalan koron aikana ilman, että on laskettu muutamankaan %-yksikön nousun mahdollisuutta korkoihin. Toki asuntolainan maksuaikaan sopii korkean ja matalan koron aikoja molempia.
:D

Posts: 3,707

#15 • • Edited :D
Eipä kyllä varmasti ihan lamaan asti touhu ole manossa. Mutta tosiaan
taloudessa ei voi olla aina ylämäkeä.

Niin vastaus kysymykseen, en pelkää, mut seuraan tilannetta. ;)
Juhgu

Posts: 7,921

#16 • • Edited Juhgu Virnistelijä

oZq, 25.6.2008 19:09:
---
Tuo Jonen mainitsema etenkin nuorten aikuisten tyyli ottaa (ja saada) lainaa on kyllä hämmästyttänyt itseänikin. Suuria asuntolainoja on otettu suht. matalan koron aikana ilman, että on laskettu muutamankaan %-yksikön nousun mahdollisuutta korkoihin. Toki asuntolainan maksuaikaan sopii korkean ja matalan koron aikoja molempia.



Juu, ja voihan niitä kuukausieriä sit rukata pienemmiksi (ja maksuaikaa pidemmäksi) jos yhtäkkiä ei maksukyky meinaa riittää, ja jos hinnat ei romahda, niin asunnon voi myöskin aina myydä.

Itse en puolestani hiffaa ollenkaan miksi jengi ottaa noita pikavippejä täysin älyttömillä koroilla ja parhaimmillaan vielä hankkivat itsensä ongelmiin niiden kanssa.


Se paljon puhuttu tosihalpa opintolainakaan ei nykyisin btw ole niin tosi halpaa, yksi lukuvuosi = 9kk x 300euroa = 2700 egee, 5% vuosikorolla pääsee siis maksamaan (tai lisäämään pääomaan) 135 euroa. (Huom. opiskelijoiden budjetit.) Ei käy ollenkaan kateeksi niitä joilla on vaikkapa 4 tai 5 vuoden opiskelusta velat, eli pahimmillaan vuotuisia korkoja enemmän kuin kuukausituloa.

Menee vähän ohi aiheen, mutta tosi hienoa että tuollainen pitää ottaa maksettavaksi (siinä missä muut sosiaalituen varassa saavat vastaavan elintason ilmaiseksi), ellei halua elää pelkällä opintotuella, joka on nykyisin se n. 450 euroa. Kansanedustajat ja ministerit ovat sitä mieltä, että se 450e kyllä pitäisi riittää kaikkeen, kun samaan aikaan toisaalla ilmoittavat että 5000e+ ei heille itselleen riitä. Hienoja ihmisiä.

--
Mitään juuri kirjoittamaani ei ole sellaiseksi tarkoitettu.

Byproduct (live)

Avatar
#17 • • Rujo Mutantti Guest
Ei pelota koska ei ole mitään menetettävää.
Avatar
#18 • • gnomex Guest
Suht sama. Vois tullakkin :/
aform

Posts: 291

#19 • • Edited aform
Täytyy toivoa ettei vuoden 2007 kokouksen suunniteltu öljy @ 200 per tynnyri toteudu. Kuten on kerrottu päätetyn. Tämä tuleva talous rysäytys voi olla kovin viimeisen 100 vuoden aikana. Asia kun voi mutkistua tod. näköisesti syksyllä tapahtuvien seikkojen johdosta. Ei ole sattumaa, että ihmisillä on juuri nyt hirmuiset velat ja lainojen korkoja kiristetään.


7.4.2008 - Goldman Sachs: oil will super-spike to $200 per barrel
http://www.belfasttelegraph.co.uk/business/article3677643.ece

09.06.2008 - Potential Future Hyperinflation
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=9256

19.6.2008 - RBS issues global stock and credit crash alert
http://www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?xml=/money/2008/06/18/cnrbs118.xml

20.6.2008 - Israel appears to rehearse Iran attack: report
http://news.yahoo.com/s/nm/20080620/ts_nm/israel_iran_military_dc

Dokkari joka jokaisen itseään kunnioittavan tulisi katsoa.
http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936&q=the+money+masters&ei=saBiSNXjMYT22gLR1uCpBw
Avatar
#20 • • REivaaja Guest

Juhgu, 25.6.2008 19:23:
5000e+ ei heille itselleen riitä. Hienoja ihmisiä.

6000€ muistaakseni. Tosin he ovat kituuttaneet samalla rahalla.