Helsinki nro51
loput offtopic, tavallaan
Haatasen vieraana tutkija Teppo Eskelinen
Kirjoittanut kirjan "Hyvä talous"
http://areena.yle.fi/audio/1302516265745
random poimintani sekoitettuna omiin ajatuksiini, pyydän anteeksi sekavuutta.
Luottoluokitsijat ovat valtioiden herroja ja herrat määrittelevät suunnan. Ongelma tässä on se ettei kaikki ole taloudellisesti mitattavissa, joten taloustiedolla ei voida tehdä pitkäkantoisia päätöksiä. Taloudella ei ole varsinaista suuntaa kuin oma intressinsä, kasvu. Todellisuudessa pääomamarkkinat, missä liikkuu suurinosa rahasta, eivät ole mitattavia, vapaita markkinoita, eikä siten järkevää varainhoitoa.
Kansalle sanotaan että markkinat ovat ideaali, matemaattinen ja luonnontieteellinen, mitattavissa oleva. Onhan se - muttei kovin hyvin!
Kreikkakaan ei olisi ongelmissa, jos se saisi keskuspankilta rahaa suoraan. Mutta markkinat katsovat että lainanantokriteerit eivät täyty. Miksi kaataa rahaa reikään jos pohjaa ei näe? Katsotaan että markkinat toimivat paremmin kun annetaan valtioiden kaatua yksitellen. Ratkaisu siis olisi, mutta miten euroalue voi muuttua liittovaltioksi, jos kansalliset päätäntäelimet tuntevat itsensä kusetetuiksi?
Talous nähdään yhtenäisenä kokonaisuutena, mutta oikeasti on monia talouksia. Ongelmaksi tulee että eri talouksia mitataan käsitteillä, jotka menevät sekaisin. Hyvä reaalitalous kasvaa, mutta hyvä finanssitalous ei, vaan sen pitäisi kohdentaa varoja järkevällä tavalla reaalitalouden käyttöön.
Nykyinen finanssitalous rahoittaa rahoitusta. Se on tuottavampaa kuin reaalitalous. Kasvavissa määrin taloudellinen toiminta seuraa finanssipuolen sykliä sekä toimitsijoiden VEIKKAUKSIA
Suomen valtionvarainministeriön julkaisut ovat nykyään antidemokraattisia, heidän tehtävä on laittaa politiikot kuriin. Tämä hätätilarooli otettiin Suomessa käyttöön 90-luvulla. Hätätila pitää huolta rahoituksesta, ja samalla ihmisten väliset suhteet taloudellistuvat liikaa. Lähtökohtaisesti tulonjako on epätasa-arvoinen, ja kun varallisuus periytyy, emme voi kuin haaveilla demokraattisesta valinnan mahdollisuudesta.
Älkäämme kuitenkaan vaipuko masennukseen!
Äänestysintoa!