Mutta Suomen kokoisessa maassa? Täällä erikoisryhmät saattavat olla yksinkertaisesti liian pieniä saadakseen yhtään kaupallista toimijaa kiinnostumaan. Digitaalisessa tekniikassa saattaa olla ratkaisu tähän, mutta silloin lähetystekniikan on oltava tarpeeksi edullista (ja tätä epäilen, sillä tälläkin joku haluaa tehdä hyvät rahat).
En olisi tästä kovin varma.
En minäkään, tämä vaatii aika isoja laskelmia ja tutkimuksia, ennen kuin edes jotain suuntaa-antavaa voidaan sanoa.
Ylellä uppoaa järkyttävä kasa rahaa mm. urheilukisoihin sekä kotimaisen draaman ja elokuvan tuottamiseen. Nämähän ovat asioita, jotka voisi aivan hyvin jättää mainosrahoitteiselle yhtiölle, sillä uhreilukisojen ja kotimaisen draaman tuotannossa ei näy millään tavalla ylen "riippumattomuus".
Kaupallisten yhtiöiden lähettämä urheilu on lähinnä massalajeja, eli jääkiekkoa, autourheilua ja futista. Kuka lähettäisi pesäpalloa, käsipalloa tai vaikka yleisurheilua? Hyvää suomalaista draamaa ei IMO televisiossa ole tarpeeksi (kotikatu ja salkkarit ei oo sitä!).
Jos ajatellaan, että yle oikeasti keskittyisi vain asiaan kaiken tuuban sijaan niin rahaa menisi nykyiseen toimintaan verrattuna murto-osa. Lukuja tietysti on aika hankala sanoa, mutta tuskin menee päin persettä jos sanoisi, että homma toimisi esim. 25% budjetilla. Ja tällöin sitä asiaa olisi yhtä paljon.
Tällä hetkellä YLE saa televisiolupamaksuista n. 400 me eli luulisi että 100 miljoonalla tuotteisiin vaikka kuinka sitä "asiaohjelmaa". Tämä 100me tarkoittaisi, että keskimäärin yksi talous (jos niitä on 2 miljoonaa) käyttää maksullisia palveluita 50e edestä vuodessa. Tämä tuskin on summa, joka koettaisiin niin suureksi, että palvelua ei käytettäisi. Ja tämähän voisi olla kertamaksu: maksa 50e niin näet kaikki ylen ohjelmat koko vuoden ajan.
Täysin mahdollista, edellyttäen, että YLE organisaationa säilyy ja nauttii edelleen verovaroja. Epäilykseni kohdistui enemmän siihen skenaarioon, missä YLE:ä ei olisi, ja eturyhmät olisivat itse vastuussa ohjelmistaan (a lá jenkkilä).
Henkilökohtaisesti koen, että koko televisiolupamaksu on uskomaton muinaisjäänne ajalta jolloin mainosrahoitteisia yhtiöitä ei ollut. Nykyinen paljon parempi malli olisi, että valtio voi halutessaan tuottaa asiaohjelmaa, mutta ohjelmat kustannetaan verovaroista ja valtio ostaa aikaa esim mainosyhtiöltä ilman niitä mainostaukoja. Tällä tavalla tulisi niitä "asiaohjelmia" mitä täällä halutaan. Tässä mallissa ei myöskään olisi näitä "miksi et maksa" ongelmia tai naurettavaa: "sulla on viritin, maksa" ajatuksia.
Minä taas en usko, että kaupalliset kanavat täyttäisivät YLE:n saappaat tai YLE:n ohjelmien kattavuutta milloinkaan. Siksi koen YLE:n erittäin tarpeellisena yhteiskunnallisena tekijänä.