Virallinen huumetopikki

1,709 posts, 86 pages, 662,286 views

Avatar
#741 • • pakana Guest

Originally posted by Dani Cior:
[QB]Ja varmasti se käytettävä nipsumäärä ei ollut näin pieni, tosin ehkä se tällä hetkellä on yksi-kaksi naksua kuukaudessa, tosin hieman vaikea uskoa. Kannabis- ja vauhtikokemukset kuulosti melko uskottavilta.
QB]



Mä tarkotin just tota pajauttelua...

Omaan kokemukseen perustuen uskaltaisin melkein väittää, että viikonloppusihauttelua runsaampi käyttö aiheuttaa haittoja, lieviä tosin, mutta etenkin just työkykyyn & oppimiseen yms liittyviä. Tän ois voinu mainita.

Viihdekäyttäjiäkin on todella moneen lähtöön, kaikilla ei mopo karkaa käsistä.



...tai sitten se karkaa, vaikka sitten vaan muutaman metrin päähän 99%lla viihdekäyttäjistä, mut 89% saa sen uudelleen haltuun
Avatar
#742 • • H.Abismo Guest
Tost "viihde" käytöstä. Just käytii maanantaina ala-aalloissa tätä läpänheittoa...

Kelatkaa ku kuosittaa 2 päivää viikos ja palautumisee menee samat 2 päivää, ni 7 päivästä viikossa on arjen saavuttamattomissa 4, eli yli puolet ajasta on "pihalla"... Yli puolet! Puhumattakaa siitä et bilettää sen ti-su... Yritä siinä sitte olla aktiivinen ja toteuttaa ne kaikki loistoideat mitä mikämikämaasta on löytyny.

Ja toi palautuminenki, nyrkkisääntönä: viiden biletysvuoden välein voi lisätä yhden palautumispäivän lisää. Kyl meitsi on keskiviikkosinki suht rutiineilla ja selkäruotoon luottaen antaa parasympaattisen vaa hoitaa mitä hoidettavissa on.

Pohjat ne on jokaisessa vieterissä, jotkut vaa tarvii sen hydrauliikan et pistetää tappiin asti ja katotaa mitä käy liian lyhyellä benjinarulla. Kantapään Korkeakoulu suunnilleen puolivälissä... kurssitodistukset tosin hukassa.

Piis Aut!

- apinahymiöselässä -
Avatar
#743 • • Dani Cior Guest
Sunnuntaina eräs toimittajakaveri kertoi eräässä keskustelussa briteissä käytettävän joka viikonloppu miljoona nipsua, that's fukking lot... Ei ihme että skoudet ja poliitikot joutuu antaa jengille löysää.
Avatar
#744 • • Anonymous Guest

Originally posted by Dani Cior:
Sunnuntaina eräs toimittajakaveri kertoi eräässä keskustelussa briteissä käytettävän joka viikonloppu miljoona nipsua, that's fukking lot... Ei ihme että skoudet ja poliitikot joutuu antaa jengille löysää.



Heh, joskus Hollantilaisessa lehdessä oli juttu polisiin ratsaamasta nipsutehtaasta jossa oli poliisin arvion mukaan ehditty tekemään vaivaiset 280 miljoonaa nipsua. Massiivinen kulutus vaatii myös massiivisen tuotannon.

Täytyy kyllä sanoa että Tervo&Päivärinta sekä Ajankohtaisen kakkosen lääkekannabis juttu erosivat kyllä melkoisesti yleisestä huumausaine uutisoinnista mitä Suomessa on tottunut näkemään. Hyvä niin, ehkäpä iso laiva alkaa hitaasti kääntyä täälläkin päin maailmaa.
Avatar
#745 • • H.Abismo Guest

Originally posted by pakana:
Omaan kokemukseen perustuen uskaltaisin melkein väittää, että viikonloppusihauttelua runsaampi käyttö aiheuttaa haittoja, lieviä tosin, mutta etenkin just työkykyyn & oppimiseen yms liittyviä. Tän ois voinu mainita.



Toi on niin subjektiivista. Tunnen tyyppejä, niin maskuliineja ku feminiinejäki, jotka on polttanu päivittäin yli kymmenen vuotta ilman häiriöitä. Itellä sitä on takana about kuus vuotta, 16 vuotta ekoista paukuista, eikä se nyt oo haitannu, tosin siivoomisen on suht vaivalloista... Vastapainoks tiedän tyyppejä jotka ei voi sihauttaa yhtää ettei kotelo jumiutus pahasti, ja sit ne ei polta, simppeliä, eikö?

Mut toi joka viikonloppuinen kuosaus, se kyllä rujottaa päätä, tässäkin on tietty otettava huomioon myös henkilökohtainen sietokyky. Ite ainaki tulee tiettyjä vainareita ja skitsoiluja, mut breikki, siis kunnollinen kuukaus+, kliinaa, ainaki meitsillä, ja ihan vaa mutu pohjalta. Tietenkin pysyvät vauriot keskuhermostossa on ja pysyy, muistakaa se... siis jos muisti pelaa vielä.

Tos vkonloppuna eräskin kyseli jotai "suositteluja" douppien osalta, siis mitä ja miten...
Yleisesti ja erikseen: en suosittele mitään huumeita missään muodossa milloinkaan kenellekään.*

*(kannabista, poislukien epämääräiset kamelinpaskalla&kumiliimalla höystetyt peeällät, en laske huumeeksi... Ja alkoholin lasken.)

Love In!

- myrkynhymiölykkäs -

[ 22 April 2002: Message edited by: H.Abismo ]
Avatar
#746 • • Taedium Guest

Originally posted by H.Abismo:
Toi on niin subjektiivista. Tunnen tyyppejä, niin maskuliineja ku feminiinejäki, jotka on polttanu päivittäin yli kymmenen vuotta ilman häiriöitä.

<! --clipsis-- >

Mut toi joka viikonloppuinen kuosaus, se kyllä rujottaa päätä,

<! --clipsis-- >

Tos vkonloppuna eräskin kyseli jotai "suositteluja" douppien osalta, siis mitä ja miten...
Yleisesti ja erikseen: en suosittele mitään huumeita missään muodossa milloinkaan kenellekään.*

<! --clipsis-- >



Kannabista itse sellaiset reilu 5 vuotta polttaneena olen huomannut, että en ole edelleenkään hidastunut yhtään, silloin kun olen polttamatta. Olen juuri harjoitellut MENSA:n testeihin, sillä haluan kuulua siihen 2% maailmassa. (Tämä ei ole mitään legendaa, vaan ihan totta.) Toivottavasti siihen pääsen. Itse kuitenkin olen huomannut, että varsinkin e:n jälkeen ja vauhdin laskuissa ei oikein pysty keskittymään. Siksi hankkeeni on ikävä kyllä saanut takapakkia.

Eräs ystäväni on kertonut minulle, että hän käytti kuusi vuotta säännöllisesti klubeilla e:tä ja nyt hän on saanut aivonsa taas kuntoon. Eli sero ja dopa tasot on ihan ok, eikä masenna, kuten teki aktiivikäytön aikana laskuissa. Hän kuitenkin kertoo, että keskittymiskyky on kärsinyt ja hieman on tapahtunut uuden oppimisessakin takapakkia. Esim. sisälukutaito on kärsinyt keskittymiskyvyn myötä.

Hän ei kadu tekosiaan, mutta kertoo, ettei enää itse tekisi niin jos nyt saisi valita. Itse näköjään olen kuitenkin niin tyhmä, etten häntä usko. Tarkoitukseni on kuitekin lopettaa kaikenlainen päihteiden käyttö vuodeksi tai kahdeksi ensi vuoden puolella, jolloin keskityn harjoittelemaan MENSA:n testeihin.

Itse en tule ikinä jättämään kokonaan kannabista elämästäni, enkä myöskään alkoholia. Vauhtia, nipsuja ja kokkelia käytän, LSA:ta kokeillut, LSD:tä aion kokeilla. Ne tulen silti ensi vuonna lopettamaan. Mutta silti en ole huumemyönteinen vaikka itse näin teen. Kuten H.Abismo sanoi, en minäkään suosittele kellekkään huumeidenkäyttöä. "Bailuhuumeista" tosin pitäisi tulla lievempi tuomio, mikäli ne ovat omaan käyttöön. Myynnin tuomioita pitäisi nostaa. Huumeet pitäisi pitää edelleen laittomana ja nuorille pitäisi opettaa koulussa, että kuinka pahoja ne oikeasti on. Valheellisella propagandalla emme saavuta mitään.

Ja vielä näin loppukaneetiksi: Oma huumeiden käyttöni ei alkanut vahingossa, minulle ei tarjottu humalassa huumeita, jotka söin. Se oli tietoinen valinta, että viikon päästä perjantaina minä tulen ottamaan vauhtia, ja siitä seuraavana viikonloppuna kokkolaa ja sen jälkeen essoa. Tämä oli suunitelma ja tässä ollaan pysytty, nyt kaikkea sekaisin, ja kivaa on ollut. Mutta minulle tämä on ollut tietoinen valinta ja tietoisesti valitsen myös lopettamisajankohtani. "Älkää tehkö niin kuin minä teen, vaan tehkää niin kuin minä sanon..."

"It's better to burn out, than it is to fade." - Neil Young
Avatar
#747 • • Zam Guest
tuosta MDMA:sta:

From Erowid.com
There is solid experimental evidence that MDMA, administered in large doses and/or repeatedly, causes partial loss of serotonergic neurons in laboratory animals. Uncertain is whether this loss is permanent, reversible, or important. One study found in the rat nearly 100% recovery within a year. In another study (Ricaurte), non-human primates were dosed with MDMA and their brains were examined for morphological changes. Ricaurte found that there was no effect after 2.5 mg/kg oral doses given every two weeks, for a total of eight doses. But after a single oral dose of 5 mg/kg, he observed a 20% reduction in serotonin and its metabolite 5-HIAA, only in the thalamus & hypothalamus. There appeared to be some regrowth over time, not necessarily complete, and also some "collateral sprouting" - growth of other types of neurons in the reduced serotonin areas.




mutta mun asia on siis se, että otettuaan nipsuja, henkilönb serotiniini vapautuu ja varastoituu aivokuoreen.
Otettuaan enemmän naksuja, vapautuu tietty enämpi, mutta sitten se ei välttämättä palaudu takaisin sinne mistä se tuli (beats me?)... kaksi vuotta nipsuja päivittäin (niiku e.m.) tekisi mistä tahansa Homo -sukuisen eläimestä täysin tunteettoman henkilön, todnäk masennusta koko ajan...
eihän nuita tarvi ottaa ku kaks päivää putkee että saa kunnon laskut ja masennusta

kaverini on hevijuuseri sekä kannan, nipsujen, sienien, hapon etc... kaikki hallusinogeenit mitä suomesta saa.
viimesin idea oli tehdä itse DMT:tä esim nurmikon siemenistä (20% kuivapainosta puhdasta DMT:tä)... onneks siitä ei tullu mitää.

että sillee...
Avatar
#748 • • Pan Guest
Vaikka en olekkaan mikään aktiivi ja lasken itseni pelkäksi sunnuntaipolttelija ajattelin infota ihmisiä ensi lauantaista(4.5), jolloin järjestetään kaikkialla maailmassa marseja kannabiksen kieltolakia vastaan, kotosuomessa marssitaan ainakin Helsingissä ja Turussa.
Lisää tietoa löytää tuolta
> www.sky.org

Viime vuonna Helsingissä oli niin paljon porukkaa (Yliopistokatu päästä päähän),että mukaan voi tulla helposti ja jäädä silti kasvottomaksi marssijaksi, jos pelkää että iskä ja äiskä näkevät.
Avatar
#749 • • Zam Guest
mikähän siinä on että vaikka itsekin olen käyttäjä, en silti koskaan käytä bileissä mitään. ehkä siideriä janoon mutta useinkin olen autolla bileissä, joten en voisi humaltua siitäkään.

(tulipa kielioppia)
Avatar
#750 • • H.Abismo Guest
Prrrppsit kaikille, kenkä jaksoivat hamppumarssille viime lauantaina. Ite olin tulossa unityn jälkiaalloissa, joten kiertely sai disorientoitumaan ja hävitinkin kulkueen hetkeksi hakiessani trippejä (appelsiini) kioskilta, mut onneks se mato luikerteli taas vastaan ja demoominen sai jatkua.

Kyl se vielä joku päivä.

Keep The Faith!

- nurtsihymiöpalaa -
Avatar
#751 • • Taedium Guest
Kyllä pikkuhiljaa saisi sen hassuheinänkin laillistaa. Juuri se on erittäin harmillista, että itsenikaltaiset tupakkaa kammoksuvat ihmiset lähes pakotetaan tupakoitsijoiksi. Kun nurtsia ei ole saatavilla, ja ei viittisi bongi suussakaan olla koko ajan, niin sitä palaa on poltettava jointissa. Ja eihän se yksinään pala. Pakko siihen on sitä valkosta mallua laittaa, jotta se palaisi. Maistuu tunkkaselle ja on ikävää, kun yskittää. Yök. Onneksi laitoin omat nurmikentät kaappiin, niin voi sen loppupalan polttaa sitten vaikka bongissa kun nurtsi on leikkuukunnossa.

Ja kyllähän sitä nurtsia saisi, mutta se maksaa nyt tällä hetkellä melkoisesti. (130e / 28g) Ei tuollaista hintaa kukaan maksa. Enkä tunne, enkä haluakkaan tuntea kovin laajaa verkostoa "alamaailmasta".

Ja diskleimeri: Kannabis on laitonta, siihen älkää kajotko!
Avatar
#752 • • H.Abismo Guest

Originally posted by Reverend_R:
Ja kyllähän sitä nurtsia saisi, mutta se maksaa nyt tällä hetkellä melkoisesti. (130e / 28g) Ei tuollaista hintaa kukaan maksa. Enkä tunne, enkä haluakkaan tuntea kovin laajaa verkostoa "alamaailmasta".



Siis 4,6 e gemme? Kallista? No tietty jos puhut kenkäheinästä etkä priima kukasta. Mee Damii tsiigaa, kallein mitä oon ite maksanu oli yli 140FIM/g, mut oli se sen arvostaki, muistaakseni Sledgehammer. Eikä alamaailmaa, merkityksessä järjestäytynyt rikollisuus, ei ug, tarvii tuntea ku kasvattaa ite omat hamput. Eli järjestäytyy itse!

Eli nyt saarna vähän ontuu. En mi ventana, marijuana!

Keep The Faith!

- testhymiöify -
Avatar
#753 • • Mrrshan. Guest

Originally posted by H.Abismo:
Toi on niin subjektiivista. Tunnen tyyppejä, niin maskuliineja ku feminiinejäki, jotka on polttanu päivittäin yli kymmenen vuotta ilman häiriöitä. Itellä sitä on takana about kuus vuotta, 16 vuotta ekoista paukuista, eikä se nyt oo haitannu, tosin siivoomisen on suht vaivalloista... Vastapainoks tiedän tyyppejä jotka ei voi sihauttaa yhtää ettei kotelo jumiutus pahasti, ja sit ne ei polta, simppeliä, eikö?
[ 22 April 2002: Message edited by: H.Abismo ]



Oman kokemuksen mukaan kun illalla polttaa kohtalaisen määrän niin seuraava päivä on laiskottelua, mitään hyödyllistä en viitsi tehdä vaikka pitäisi. Ajatus alkaa kulkea vasta alkuillasta, ainakin jos on tullut nukuttua alle 8 tuntia. Ei hyvä jos pitää esim. ohjelmoida.
Avatar
#754 • • bulk Guest
Suomen huumepolitiikka on kyllä pikkuisen sekaisin, päättäjäporras ei ilmeisesti ymmärrä sitä tosiseikkaa, että välillä kaljaa on vaikeampi ostaa kuin kannikkaa.

Itse en kannabista (juuri) käytä, koska mua se ainakin passivoi melkoisesti, mutta mieluusti sallisin lakimuutoksen, joka poistaisi Suomen kaduilta kymmeniätuhansia nk. rikollisia.

Rikollisuutta ei tietenkään voi poistaa pelkästään poistamalla kaikki rikokset laeista, mutta eikö laki ole tehty ihmisiä varten eikä ihmiset lakia?

Tuntuu kovin kummalliselta, että kannabis on edelleen jopa julkisen mielipiteen mukaan tosi tuomittavia lukuunottamatta 15-25v. ikäpolvea, joka suhtautuu siihen mun mielestä yleensä asiallisen kiihkottomasti. Siitä vanhemmille on jotenkin onnistuttu tuputtamaan käsitys, kuinka "pahat huumeet" vievät lapset huonoille teille, riippumatta aineesta ja käyttötarkoituksesta, PAITSI jos kyseessä on kuningas alkoholi.

Tuntuu kovasti siltä, että päättäjille on tärkeää osaltaan pitää yllä järjestäytynyttä rikollisuutta.

Jengi heiluu kuitenkin pilvessä jos tahtoo, oli se laillista tai ei.

[ 08 May 2002: Message edited by: bulk aka. electro lt ]
Avatar
#755 • • Taedium Guest

Originally posted by H.Abismo:
Siis 4,6 e gemme? Kallista? No tietty jos puhut kenkäheinästä etkä priima kukasta. Mee Damii tsiigaa, kallein mitä oon ite maksanu oli yli 140FIM/g, mut oli se sen arvostaki, muistaakseni Sledgehammer. Eikä alamaailmaa, merkityksessä järjestäytynyt rikollisuus, ei ug, tarvii tuntea ku kasvattaa ite omat hamput. Eli järjestäytyy itse!



...No laadusta kertonee se, että puhtaasta heinästä tehty jojo ei tipauta... Se on vain hieman parempaa kun takapihalta nyhdetty heinä tai horsma. Suomen tilannetta en tiedä, toivottavasti parempi kuin täällä.

...Hassua että mainitsit kotikasvatuksen. 9 versoa pukkaa jo
Avatar
#756 • • d-mon Guest
Nykyisellä tiukalla huumelainsäädännöllä on monia ikäviä seurauksia niin bilettäjille kuin muillekin, yhteiskunnasta tällä kertaa puhumattakaan. Mi(t)kä asia(t) sinua ottaa eniten päähän? Tule ja kerro mielipiteesi äänestämällä.

Äänestyssivu

Jos mielestäsi nykytilanteessa on muutakin mätää, kirjoita siitä viesti osoitteeseen [email protected].

Tommi
Avatar
#757 • • Benjamin Guest
Siistii on silti että kaikki kokeilut ja viikonloppu-bilettäminen tuo kokoajan lisää huumekaupasta
kiinnostunutta porukkaa klubi-skeneen.

Omasta mielestäni asiat on jo menny niin pitkälle että kiinnostus klubbaukseen on melekin hyytynyt. Bileet on nykyään täynnä pikkudiilereitä tai sitten itse isomman organisaation jäseniä saalistamassa sinisilmäisiä huume-glamouria etsiviä nuoria bilettäjiä.

Jos pystytte sulkemaan silmänne siltä että kemut on nykyään täynnä oikeasti vaarallisia ihmisiä ja siltä että yks kemutusilta voi saada sut pelkäämään loppuikäsi niin ei siinä mitään. Ehkä sitten funaatte uudestaan kun asiat
menee päin helvettiä omalta kohdalta.

Ehkä ison ketjun bustaaminen tekis kemuttamisen edes vähän turvallisemmaksi ja vähemmän ihmisiä tulis hyväksikäytetyks....

-Benji

[ 11 May 2002: Message edited by: Benjamin ]

[ 11 May 2002: Message edited by: Benjamin ]
Avatar
#758 • • Dani Cior Guest

Originally posted by Benjamin:
Siistii on silti että kaikki kokeilut ja viikonloppu-bilettäminen tuo kokoajan lisää huumekaupasta
kiinnostunutta porukkaa klubi-skeneen.

Omasta mielestäni asiat on jo menny niin pitkälle että kiinnostus klubbaukseen on melekin hyytynyt. Bileet on nykyään täynnä pikkudiilereitä tai sitten itse isomman organisaation jäseniä saalistamassa sinisilmäisiä huume-glamouria etsiviä nuoria bilettäjiä.



Ehkä enemmän kuitenkin niitä pikkusäätäjiä, isommat diilerit tuskin viihtyvät kovinkaan monissa bileissä. Toki on niitä klubeja, joissa viihtyy isompiakin diilejä tekevä posse. Kaikki varmaan tietää suunnilleen mistä klubeista puhun.
Avatar
#759 • • mmmedian Guest
Niin...en tiedä onko tullut aikaisemmin, mutta menköön.

Olen jo hetken aikaa erinäisiä huumekeskusteluja seuratessani huomioinut, että todella usein vaastustajien argumenteissa nousee esille "ei huumeita voida laillistaa, koska silloin tuettaisiin järjestäytynyttä rikollisuutta" tai että " huumeet aiheuttavat rikollisuutta, sillä ne ovat laittomia(johtavat yhteyksiin ammatirikollisten kanssa)". Kuulostaa aika mielettömältä, kun ministeritason joukkopelottelijat vetoavat moisiin argumentteihin. Mielestäni ainakin tuollainen ketjupäätelmien esittäminen julkisuudessa laskee ennestään "huumevalistajien" uskottavuutta.

Henkilökohtaisesti kaipaisin todella asiallista, asiantuntevaa ja faktapohjaista keskustelua huumeista. Tyyliin lääkäreiden rehellisiä tietoonpohjautuvia kommentteja todellisita vaaroista, ammattitaitoisten yhteiskuntatieteilijöiden, ilman järjettömiä (puoleen tai toiseen) ennakko teesejä, ennusteita siitä miten aineiden x ja y laillistaminen vaikuttaisi yhteiskuntaan.

Faktaa kuitenkin on, että yksikään huume käytettynä huumeena ei ole terveellistä, mutta verrattoman hauskaa eri tuotteiden kanssa leikkiminen _voi_ olla.
Avatar
#760 • • vaavu Guest
Ohhoh, ohhoh, mitenkäs tämä juttu oikein sensuurin läpi pujahti, ja vielä sunnuntain etusivulle!
http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20020526ER1

On tää niin muikea että pakko liittää suoraan tähänkin:


Huumepolitiikka ei pure

Ovatko lontoolaiset menneet sekaisin? Yli kymmenentuhatta ihmistä marssi toukokuussa Lontoossa saadakseen kannabiksen lailliseksi. Samanlaisia mielenosoituksia on Britanniassa järjestetty viime vuosina useita.
Maassa on syntynyt voimakas kansanliike, joka vaatii nykyistä vapaamielisempää huumepolitiikkaa. Laatusanomalehti Independent on Sunday kannattaa kannabiksen laillistamista ja on itsekin kutsunut koolle mielenosoituksia. Arvovaltainen talouslehti Economist sallisi kaikkien huumeiden käytön ja kaupan.
Entä mitä portugalilaiset mahtoivat ajatella vuosi sitten muuttaessaan radikaalisti huumelainsäädäntöään? Laki kieltää edelleen käytön, mutta siitä ei anneta rangaistuksia.
Eivätkö huumeet enää olekaan yhteiskunnan pahin vihollinen: uhka, jota vastaan on taisteltava kaikin keinoin?
Huumeista koituu pahoja yhteiskunnallisia ongelmia, mutta ne johtuvat pikemminkin nykyisestä huumepolitiikasta kuin itse huumeista, kirjoittivat kansainväliset huumeasiantuntijat YK:n pääsihteerille Kofi Annanille 1998. Heidän mielestään nykypolitiikka, sota huumeita vastaan, vain pahentaa ongelmaa.

Lähes sata vuotta länsimainen huumepolitiikka on perustunut kieltoihin ja valvontaan. Tavoitteena on ollut huumeeton yhteiskunta, jota kohti on pyritty tuomitsemalla rangaistuksia huumerikoksista.
Suomi sääti huumeiden hallussapidon ja käytön rangaistavaksi ensimmäisenä Pohjoismaana 1966. Päätöstä edelsi vilkas keskustelu.
Huumeiden käyttäjiä pidettiin toisaalta rikollisten uhreina, mutta käytöstä rankaisemisella haluttiin korostaa, että yhteiskunta suhtautuu huumeisiin kielteisesti. Kuten muutkin länsimaat, Suomi rankaisee myyjiä kovemmin kuin käyttäjiä.
Parissakymmenessä vuodessa huumeet ovat lisääntyneet Euroopassa niin paljon, että poliisi katsoo käyttöä usein sormien läpi ja keskittyy torjumaan salakuljetusta ja kauppaa.
Suomen poliisi ja tulli takavarikoivat viime vuonna 589 kiloa hasista ja 137 kiloa amfetamiinia. Kansainvälisten arvioiden mukaan viranomaisten haaviin jää vain viidestä kymmeneen prosenttia huumevirrasta.
Yhdysvallat käyttää huumeiden torjuntaan eniten rahaa maailmassa, 40 miljardia dollaria (42 miljardia euroa) vuodessa. Maa on yrittänyt vähentää laitonta huumekauppaa myös tuhoamalla huumeviljelmiä Meksikossa, Perussa, Boliviassa ja Kolumbiassa.
Tuotanto ei kuitenkaan ole vähentynyt, vaan huumeliigat ovat vain muuttaneet paikasta toiseen.
Taloustieteen nobelisti Milton Friedman on hämmästellyt, mitä järkeä on mättää valtavia summia rahaa politiikkaan, joka on osoittautunut tehottomaksi. Yhdysvalloissa, jossa elää viisi prosenttia maailman väestöstä mutta neljännes vangeista, rahaa nielee esimerkiksi vankiloiden rakentaminen.
Suomessa huumepoliisi on vuosien mittaan saanut lisää rahaa ja valtuuksia. Poliisi voi kuunnella puhelimia, esiintyä huumeiden ostajana ja kohta kuunnella rikoksesta epäillyn kotia.
Entistä tehokkaammasta poliisityöstä huolimatta huumerikollisuus on lisääntynyt. Kauppiaat eivät piittaa ankaristakaan rangaistuksista, sillä voitot ovat valtavat.
Lisääntynyt huumerikollisuus näkyy vankiloissa. Vuonna 2000 Ruotsissa lähes joka kolmas vanki sanoi kärsineensä huumeongelmasta telkien taakse joutuessaan. Yli puolet vangeista kertoi jossain elämänsä vaiheessa käyttäneensä laittomia huumeita vähintään kaksi kertaa viikossa.
Suomenkin vankiloissa on ahdasta. Yhä useampi vanki on tuomittu huumerikoksesta tai omaisuusrikoksesta, jolla on hankittu rahaa huumeita varten.

Haittoja vähennettäisiin parhaiten laillistamalla kaikki, jopa kovatkin huumeet, sanoi Britannian entinen Pohjois-Irlannin asioiden ministeri Mo Mowlam taannoin Independentin haastattelussa.
Huumeiden laillistajat panisivat aineet verolle. Verotuloilla valtio voisi kattaa osan terveydenhoidolle koituvista kustannuksista.
YK on arvioinut, että laittoman huumekaupan arvo on 404 miljardia euroa - kahdeksan prosenttia koko maailmankaupasta. Rahat siirtyvät verottomina rikollisten käsiin.
Britanniassa on arvioitu, että huumeiden laillistaminen laskisi aineiden hinnan kahdeskymmenesosaan nykyisestä ja vähentäisi omaisuusrikoksia 70 prosenttia.
Laillistamista on puolustettu myös inhimillisyyteen vedoten. Economistin mielestä huumeiden käytöstä tuomitut rangaistukset syrjivät vähäosaisia.
Yhdysvalloissa poliisi puuttuu herkästi värillisten harjoittamaan huumeiden katukauppaan, kun taas hyvätuloiset käyttävät kokaiininsa kodeissaan piilossa poliisilta. Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö on pelännyt, että jatkuvasti kiinni jäävät huumeiden ongelmakäyttäjät saavat toistuvia sakkoja hoidon sijasta.
Käytöstä kiinni jääneet syrjäytyvät entisestään. Yhdysvalloissa heillä voi olla vaikeuksia saada jopa ajokorttia opintolainasta puhumattakaan.

Nykyinen huumepolitiikka sai alkunsa oopiumin kaupan sääntelystä. Uskonnolliset ryhmät ajoivat 1800-luvun Englannissa kansainvälisiä sopimuksia, jotka lopettaisivat Britannian oopiumikaupan Kiinaan.
Myöhemmin Kansainliitto ja YK laativat huumesopimuksia, joissa määritellään kielletyt aineet. Listalle päätyivät lähes kaikki Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa harvinaiset päihteet.
Kielletyt aineet valikoitiin varsin sattumanvaraisesti. Yhdysvalloissa listalle otettiin kiinalaisten ja meksikolaisten siirtolaisten huumeet: oopiumi ja marihuana. Omia päihteitään - alkoholia, tupakkaa ja kahvia - valkoinen yläluokka ei kieltänyt.
Mutta miksi Euroopan huumepolitiikka on alkanut muuttua vasta nyt, vaikka arvostelijat ovat moittineet sitä jo vuosia? Kriittiset äänet on yleensä vaiennettu, sekä politiikassa että tiedotusvälineissä.
Australialainen tutkija Desmond Manderson on esittänyt yksipuoliselle huumemielipiteelle kulttuurihistoriallisen selityksen. Sen mukaan länsimaiset yhteiskunnat ovat hyvin järjestelmällisiä ja rationaalisia. Pienikin uhka järjen yhteiskunnalle aiheuttaa raivoisan vastarinnan.
Jyrkän kielteinen huumepolitiikka tarjoaa sitä paitsi poliitikoille helpon syyllisen yhteiskunnan epäonnistumisiin.
Nils Christie ja Kettil Bruun kirjoittavat klassikkokirjassaan Hyvä vihollinen: huumausainepolitiikka Pohjolassa, että vaarallisinta huumeiden käyttöä on niiden poliittinen käyttö.
Hyvästä vihollisesta huolimatta kiellot eivät näytä vähentävän huumeiden käyttöä. Tekivätpä lainsäätäjät mitä tahansa, osa ihmisistä käyttää huumeita. Vakavia ongelmia syntyy kuitenkin vain pienelle osalle kokeilijoista ja satunnaisista käyttäjistä.

Monessa Euroopan maassa on siirrytty kohti huumepolitiikkaa, jonka tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman vähän haittaa. Käyttäjiä ei rangaista, ja hoitojärjestelmää ja valistusta kehitetään.
Esimerkiksi Espanjassa kannabiksen, kokaiinin ja ekstaasin käyttö on niin yleistä, ettei poliisi edes ehtisi jahdata ihmisiä, joilla on hallussaan pieniä määriä huumeita omaa käyttöä varten.
Huumeiden kaupan laillistajatkaan eivät halua, että aineet päästetään rajoituksetta ihmisten ulottuville. Hollannissa kannabista voi ostaa erityisistä kahviloista, ja Sveitsissä on vaikeasta riippuvuudesta kärsiville heroinisteille jaettu ainetta palvelupisteissä.
Huumeet aiheuttavat kuitenkin vaikeita terveysongelmia. Sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelevan virkamiehen Tapani Sarvannin mukaan huumeongelmaisten hoitoa on kehitettävä.
Esimerkiksi heroinistien lääkehoidolla on Suomessakin saatu parannusta narkomaanien elämänlaatuun ja huumekuolemat ja hiv-tartunnat ovat kääntyneet laskuun.
Sarvanti uskoo myös valistuksen tehoon, kunhan se perustuu tosiasioihin.
"Aikaisemmin valistajat ovat valehdelleet nuorille ja maalailleet kauhukuvia, jotka eivät ole vastanneet nuorten omia kokemuksia. Valistajien luottamus on kärsinyt kovan kolauksen", Sarvanti sanoo.

Valvonnan höllentäminen ei ole johtanut käytön hallitsemattomaan kasvuun. Hollannissa kannabista poltetaan vähemmän kuin Britanniassa, jossa käytöstä voi teoriassa saada ankaran rangaistuksen.
Maailman terveysjärjestö ja Euroopan unioni rahoittivat T?ekissä tutkimuksen, jossa käyttäjien rangaistuksia kovennettiin. Tutkimus osoitti, ettei rangaistuksista ollut hyötyä vaan haittaa, ja niinpä politiikkaa muutettiin.
Britannian sisäministeri David Blunkett on ehdottanut, että kannabis rinnastettaisiin keskushermostoon vaikuttaviin lääkkeisiin. Hän vetoaa tutkimuksiin, joiden mukaan kannabis ei aiheuta enempää terveyshaittoja kuin lailliset tupakka ja alkoholi.

Huumeiden laillistaminen lisäisi luultavasti aineiden käyttöä ja siten myös vakavia riippuvuuksia. Kuinka paljon, sitä ei tiedetä, sillä kokemusta ei ole.
Virkamies Olavi Kaukonen sosiaali- ja terveysministeriöstä on todennut, että vaikka Keski-Euroopassa kovia huumeita voi hankkia helpommin kuin Suomessa, niitä kokeillaan kaikkialla suurin piirtein yhtä paljon. Toisaalta suomalainen, humalahakuinen päihdekulttuuri voi hänen mukaansa merkitä, että huumeitakin käytettäisiin rajusti ja yhdessä alkoholin kanssa.
Mutta vapaamielisissäkin maissa huumepolitiikkaa voidaan kiristää. Hollannissa pienennettiin äskettäin kannabismäärää, jonka kahvilat saavat myydä.
Hollannin huumeiden käyttäjien hoitoa organisoivan Jellinek-säätiön johtaja Wim Buisman arvioi, ettei maan huumepolitiikka muutu oleellisesti lähivuosina. Oikeistohallitus yrittää tosin vähentää rikollisuutta maahanmuuttajien asuinalueella. Se voi Buismanin mukaan merkitä, että maahanmuuttajien hoitopaikka olisi nykyistä useammin vankila.
Tapani Sarvanti uskoo, että Suomi seuraa huumepolitiikassaan muuta Eurooppaa. "Niin tapahtuu, vaikka jotkut miten yrittäisivät täällä olla yltiöoptimisteja."
Tarvitaan aikaa.
"Asiantuntijat eivät voi vääntää maailmaa haluamaansa muottiin. Joudumme elämään pelkojen ja ennakkoluulojen tahdissa."