C-Hill, 16.4.2009 06:48:
---
Axu-T, 16.4.2009 03:59:
---
Bullshit!
BT on tehnyt dj keikkaa... Julkaissut jopa omia Dj Albumeja, ainakin yhtä tullut diggailtua itsekin joskus vuosituhannen vaihteessa. Kyseinenkin albumi sisälsi materiaalia ja remixejä muilta tuottajilta.
---
Sir, actually, THIS is bullshit.
Jos puhut Rare & Remixed -kokkarista, niin kyseessä on miehen tuotantoa alkuperäis- ja remixversioina. Ja jos omistat alkuperäisen levyn, voitkin katsoa kuka levyn on miksannut yhteen. Ei nimittäin ole Brian. BT ei kutsu laptop-soittelua DJ-hommaksi. Ergo, he is not a DJ.
Lähinnä kai tätä levyä muistelin..
10 Years In The Life ...Lisäksi duunissa eräässä levykaupassa eksyi käsiin joku jonkin sortin kokoelmalevy jonka speksejä tutkiessa luulin näkevinäni että miksaaja/compilaation kokoaja olisi ollut BT. Tästä en vain voi mitään varmaa näyttöä antaa, aivan unholassa kyseisen albumin nimi. Joka tapauksessa molemmilla albumeilla oli muidenkin kuin BT'n itsensä tuottamia biisejä, lähinnä remixeinä. Se että onko tämä deejii-toimintaa että soittaa keikoillaan omia remixejä muiden biiseistä, vai onko kyseessä silkkaa tuottajana toimimista on sitten se juttu mitä voidaan miettiä loputtomiin. Lisäksi BT on tuottanut lukuisia artisteja lähinnä konemusiikin puolella. Ollut mm. Deep Dishin jäsen jne. Lisäksi monien popin kärkinimien ja tuottajien suosiossa. Kuinka voit edes kuvitella ettei hän ole soittanut vaikkapa omia versioitaan muiden kappaleista omissa seteissään? Valitettavasti olen vain 90-luvulla saanut käsityksen BT'stä deejiin lailla esiintyvästä tuottajasta, joka ehkä pitäisi muuttaa nykyään aivan täysin. Liian monissa yhteyksissä vain tuo dj termi tullut aikoinaan esille.
Ja tosiaan, ehkäpä dj nimen väärinkäytön nimissä markkinoilta pitäisi nykyisin alkaa pyyhkimään tuhansittain clubeissa esiintyviä "deejiitä". Ja varsinkin tuottajia. Jos laptop'n käyttö dj-instrumenttina ei enää ole suvaittavaa, yhtä hyvin kotimaassakin sadat nykyisin dj'nä työtään tekevät / tapahtumissa soittelevat artistit voivat keksiä uutta nimikettä puuhalleen. Itselleni ainakin on sama vedänkö biisejä vinyyliltä, cd'ltä vai pc'ltä ja kutsutaanko sitä tiskijukkailuksi vai jukeboxailuksi. Ja kuten selväksi on tullut BT itse ei pidä itseään deejiinä. Eli eiköhän se ole siis aivan sama, vaikka soittaakin laptop pohjalta. Livempi meininkin vain. Enemmän mahdollisuuksia (esim. suurempi määrä raitoja / live-efectejä / materiaalia helpompi muokata lennossa) ja hallittavuutta. Tottahan on että DJ tulee sanoista disc jockey, eli kun esim. Yoji Biomechanica heittää liveä parin metrin korkuisen syntikkapinon / samplereiden takaa, on deejii sanana aika kaukaa vedetty. Uskoisin että DJ sanasta luopumisella Brian Transeau kuitenkin pyrkii vetämään eron todellisen livemixailun ja rajoittuneen kahden raidan biittimixailun välillä.
Jotenkin itselle termi deejii tarkoittaa enemmänkin tallennetun musiikin esittäjää. Luova deejii-esiintyminen puolestaan sitä, että on taito muokata soittamaansa musiikkia ja saada se elämään esimerkiksi efectoinnilla ja mixauksella, scratcheillä jne. Näihin ei kuitenkaan ainoatakaan levyä tarvitse. BT sattuu vain olemaan yksi niitä maailman johtavia pioneereja, joka ensimmäisten joukossa siirtyi esittämään / mixaamaan musiikkia digitaalisesti. Samaa tekniikkaa käyttää nykyisin lukuisat esiintyvät "deejiit" ja määrä kasvaa jatkuvasti nousten kymmeniin tuhansiin. Seratolla tai Ableton Livellä soittelijat eivät ehkä kaltaisesi kriitikon silmissä ole deejiitä, mutta se mitä ja miten esitetään on silti kaksi eri asiaa. Näen itse että DJ'n suurin tehtävä on valita soittamansa musiikki ja soittaa se niin että se löytää yleisönsä. Jos tuottaja esittää jo tallennettuja raitoja ja elementtejä sekä omista että muiden tuottamista kappaleista, voitte jokainen olla sanasta dj tapauskohtaisesti mitä mieltä haluatte. Itse tykkään siitä ajatuksesta että musiikkia elävöitetään ja muokataan livenä. Jos se kaksi nihkeää vinyyliä on onnen maksimi, voidaan tämä dj-nimike unohtaa tulevaisuudessa lähes kokonaan. Vinyyli ei kuole kai koskaan, eikä myöskään kahta levyä beatmixaamalla vaihtavat tiskijukatkaan. Digital DJ'ing on kuitenkin jo yleistynyt käsite ja alan vallankumouksen nimi. Se kattaa niin valmiiksi puristetut ns. viralliset raidat, kuin yhtä hyvin accapellat, instrumentaalit, biitit, samplet, efectit, midin ja muut höysteet. Ensi lauantaina lavalle astuu mies joka on digitaalisen livemixauksen kehittäjä, suorastaan idean isähahmo. BT on asiaa kehittänyt eteenpäin eturintamassa vaikkkei deejii olisikaan, omissa eikä monien muiden silmissä.
Itselleni BT edustaa niin maaimankaikkeuden parasta tuottajaa, inspiroivaa musiikin uudistajaa, kuin myös esiintyjänä uuden vuosituhannen deejiitä. Hän on yhtälailla biittinikkari kuin bittinikkari, visionääri ja niiden tekijä. On ihan heti vaikea keksiä toinen joka menisi yhtä sulavasti Westbamin lanseeraamaan kerhoon Wizards Of Sonic.