hemuz, 5.8.2008 14:23:
---
Freja, 5.8.2008 14:11:
HALP!
Haussa helvetin hyvän, taivaallisen ja kielen mennessään vievän Tiramisun ohje. Eli resepti, jonka mukaan joku on joskus itse sellaisen valmistanut, että osaa varmuudella sen sanoa loistavaksi reseptiksi ja kehtaa sitä suositella.
Kiitos :)
---
Täällä ois toinenkin joka ois kiinnostunut!
Tiramisuhan on hyvin yksinkertainen kakku, jolle varsinaista oikeaa valmistusohjetta ei ole. Yhtenäistä kaikille on kuitenkin pohjan savoyardi-sokerikeksit - löydät niitä hyvistä ruokakaupoista, kahvi, erilaiset alkoholit, mascarpone-juusto ja kaakao pinnalla.
Onnistumisen kannalta tärkeää on olla pihistelemättä pohjan kostutuksessa ja alkoholin määrässä, sillä tiramisun hienostunut ja täyteläinen maku lähtee nimenomaan niistä. Sanomattakin lienee selvää, ettei random-tuorejuustoista tai sekundakekseistä ole kunnon tavaran korvaajiksi.
Ainekset:
1pkt savoyardi-keksejät
500g mascarponea
½dl sokeria
4 keltuaista
1 valkuainen
1 vaniljatanko
½dl appelsiinimehua
2dl vahvaa kahvia
½dl Van Houten-kaakaojauhetta
1dl erilaisia alkoholeja (Jallua, Kahluáa, Cointreauta, Licor 43a, Amarettoa yms.)
Näin se menee:
Palottele keksit sopivaan annosvuokaan. Kostuta ne rohkeasti vahvalla kahvilla ja alkoholeilla. Kaikkien listan viinojen kanssa ei tarvitse luträtä, tulet hyvin toimeen vaikka vaan kahdella. Varma valinta on Cointreau ja Kahluá. Älä pihistele nesteiden määrässä, riittävän kostea pohja on hyvän tiramisun kivijalka!
Sekoita vaniljatangon sisus, keltuaiset ja appelsiinimehu mascarponeen - halutessasi voit raastaa mukaan puolikkaan appelsiinin kuoren. Vatkaa valkuaiset ja sokeri tiukaksi marengiksi ja nostele mascarponemassan joukkoon. Lisää tarpeen vaatiessa sokeria, mutta huomioi, että pohjan keksit ovat hyvin makeita. Peitä vuoka kelmulla ja anna levätä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Siivilöi pinnalle reippaasti kaakaojauhetta enne tarjoilua. Huomaa, että kaakaojauheen pitää olla täyttä tavaraa, sillä sen karvaus taitaa hienosti mascarponen rasvaisuutta.
Tiramisuohjeissa näkee harvemmin valkuaisia, mutta mulla on tapana sekoittaa niitä joukkoon, koska ne parantavat massan rakennetta ja keventävät sitä hieman. Mikäli mascarpone tuntuu happamalta, niin mukaan voi lisätä muutaman desin kermavaahtoa.