Formaattiradiot

109 posts, 6 pages, 14,944 views

Avatar
#1 • • jUSSi Guest
http://calm.iki.fi/soittolistat/

Katsokaa vaikka Novan soittolistaa:

Jos päivässä on 1440 minuuttia ja oletetaan että uutisiin yms. pölinään kuluu vaikka 1/3 päivästä, eli musiikille jää 16 tuntia eli 960 minuuttia. Jos keskimääräinen popralli kestää 3 minuuttia, tämä tarkoittaisi sitä, että päivässä ehtisi soittaa 320 kappaletta.

Radio Nova (karmein formaattituubi koskaan) onnistuu soittamaan kuukauden aikana 466 eri kappaletta. 466 !!!! Ne mahtuis kaikki melkein yhteen päivään.

vittu, pää hajooooooooooo :panic:

Onneksi ei ole pakko kuunnella ja vaihtoehtojakin löytyy. Kirottuja olkoon markkinatutkimukset, jotka sanovat että 15 minuutin sisään pitäisi tulla kappale jonka kuuntelija tunnistaa ja tykkää....
Avatar
#2 • • Laite Guest
Olispa sellanen kanava joka soittais scorpionsia koko ajan.
Avatar
#3 • • Edited sonni Guest
on se kyllä hölmöä, miten asioistatietävät ja asioistapäättävät
pomot ja expertit ja ties mitkä eivät näytä muuta tekevän, kuin
aliarvioivan muita kanssaeläjiä. keski-ikäistenkin keskuudessa
tuollainen turvallisuusvaatimus kuin 15minuuttia on niin naurettavan
harvinaislaatuinen olettamus. niin ainakin haluaisin oikeasti uskoa.

enemmänkin olen kuullut löpinää, kuinka ne samat viisut vituttaa
lähes jokaista. mutta ehkä tosiaankaan meidän ei tarvitse tietää
eikä miettiä mitä oikeasti oikeasti haluamme. tutkimukset ovat
luotettavia, mitään syytä huoleen ei ole.

niin ja loppuun pakko vielä mainita, että god bless it-ala & dem
nettiradiot.
Avatar
#4 • • JussiS Guest
YleX:ää pystyy duunissa jotenkin kuunteleen sen kahdeksan tuntia putkeen, ilman et tarvii alkaa hakata radiopeltoreita paskaks. Johtuu varmaan siitä et sieltä tulee ihan laadukasta puhettakin, eikä vain NRJ/Kiss FM - tyylistä ylipirteetä "Kello on nyt 12.30 ja ulkona paistaa aurinko, seuraavaksi meille esiintyy thii räsmys ylisoitetulla paskahitillään in the shädöys". YleX:n biisirotatioon tuntuu muutenkin kuuluvan noin tuplasti enemmän biisejä kuin muihin formaattiradioihin, vaikka kaikissa noissakin biisit soi ihan liian usein.
Avatar
#5 • • rhedlund Guest
kuunnelkaa Radio Robin Hoodia älkääkä marisko :hah:
Avatar
#6 • • dixoff Guest

YleX:n biisirotatioon tuntuu muutenkin kuuluvan noin tuplasti enemmän biisejä kuin muihin formaattiradioihin, vaikka kaikissa noissakin biisit soi ihan liian usein.



Just viime lauantaina kun tuli ajettua autolla 14 h päivän aikana, ja kuunneltua koko matka YleX:aa, huomasin vaan, että ei silläkään kanavalla kovin hyvin mene. Kaikki päivän aikana kuunnellut ohjelmat soittivat samoja biisejä (lukuunottamatta puoli kahdeksalta aamulla tullutta puolen tunnin lastenohjelmaa), monet ajankohtaiset rallatukset kuuli 2-3 kertaa. Juontaja vain vaihtui välillä, mutta pidemmän päälle kyllä huomasi, ettei siinä loppujen lopuksi mikään muuttunut, samat biisit jatkoivat soimistaan ehkä hieman eri tekosyyllä. Ne aalloilla höpöttävät radioäänetkin alkoivat loppujen lopuksi kuulostaa ihan samalta.

Saattoi tietty olla, että lauantai oli vähän huono päivä kuunnella kyseistä kanavaa, kun päivän aikana ei ollut juuri erikoisohjelmia, mutta täytyy kyllä sanoa, että kanavan normaali päivälähetys ei juurikaan eroa mistä tahansa paljon parjatusta hittiasemasta.

Toisaalta, ehkä tässä nyt on kansa saanut sitä mitä tilaa. Kun hittiasemat 90-luvulla alkoivat vallata radioaaltoja Kiss FM:n johdolla, monet kiittelivät siinä juuri sitä, että vihdoinkin on kanava joka keskittyy kunnon hittimusaan, eikä tuhlaa aikaa mihinkään täyteshittiin tai toimittajan lempibiiseihin joita kukaan ei jaksa kuunnella... :scared:
Avatar
#7 • • JussiS Guest
Eikös muuten Ylekin muuttunut formaattiradioksi jo RadioMafian aikoihin? Ainakin mä muistaisin että Ylen soittolistoja vastaan tapeltiin jo silloin, eli eihän YleX sinänsä ole kuin muuttanut soittolistojaan hieman kaupalliseen suuntaan. Siltikin verrattuna esim NRJ:hin tai Kiss FM:n, tulee Yleltä kuitenkin huomattavasti enemmän "hyvää" musaa.
Avatar
#9 • • dixoff Guest

Eikös muuten Ylekin muuttunut formaattiradioksi jo RadioMafian aikoihin? Ainakin mä muistaisin että Ylen soittolistoja vastaan tapeltiin jo silloin, eli eihän YleX sinänsä ole kuin muuttanut soittolistojaan hieman kaupalliseen suuntaan. Siltikin verrattuna esim NRJ:hin tai Kiss FM:n, tulee Yleltä kuitenkin huomattavasti enemmän "hyvää" musaa.



Noinhan se meni. Onhan toki se YleX:n soittama listahuttu ihan asiallisesta päästä siinä sarjassa, ja itselläni oikeastaan se konseptin puisevuus iski päälle vasta siinä vaiheessa, kun hyvin pitkästä aikaa tuli tosiaankin kuunneltua samaa kanavaa koko päivän aamusta iltaan (07-23). Pieninä annoksina kanava palvelee kyllä ihan hyvin, vaikkei kuuntelisikaan mitään tiettyyn spesiaalijuttuun keskittyvää erikoisohjelmaa.
Avatar
#10 • • rhedlund Guest
viime vuonna duunissa vaihtu radiokanavat viikon välein..tarjolla oli Nova, Kiss, Radio Sata ja Radio 88,2...kaikki samaa huttua. Pisti oikeesti vituttamaan jossain välissä ku ei tullu muutaku sitä saatanan lattaripaskaa a'la enrique, ricky, cher & muut :mad: "Kesä ei ole koskaan kuullostanut paremmalta" yeah right...
Avatar
#11 • • ERROR Guest
Joudun kuuntelemaan päivät pitkät formaattiradioita töissä. Paskimmaksi olen havainnut yllättäen Radio Cityn, joka toistaa vuosikymmenestä toiseen samoja aikuisrock rääkkäyksiä. Uskomattominta on mielestäni se, että rock jos mikä sisältää aivan uskomattoman määrän vaihtoehtoja ja tarjontaa, mutt silti ko. kanava kykenee soittamaan vain sen kapean kaistaleen tunnetuimpia vingutuksia. Poppi kanavia kuuntelee jo astetta mieluummin pelkästään tuotannollisten asioiden takia (soundit saattavat ärsyttävässäkin biisissä olla sen verran pitkään modattuja, että jos keskittyy vaikka vain percussioihin niin niistä saa jotain ehkä irti). Näillä vain toisto aste on niin helvetin korkea, että kyllästyminen tulee puolessa tunnissa. Suomenkieleistä hyvää musiikkia sen sijaan ei ole olemassakaan! Eli kaikki kanavat jotka soittavat suomirock / suomipop / iskelmä ym.. crappia täytyy kiertää erittäin kaukaa. Näiden etuna on kuitenkin jotenkin oudosti monipuolisuus (siis suomipop kanavalla ainakin), eli tyylejä on aika laajalti edustettuna. Novat ja vastaavat sen sijaan ovat erittäin lähellä radio cityn degeneroivaa vaikutusta iänikuisilla I will always love you:llaan.

Stealthunitissa joku joskus sanoi ettei kenenkään pitäisi joutua kuuntelemaan musiikkia josta ei pidä, vaikka se vaatisikin kaikille kuulokkeet päähän!

Olen täysin samaa mieltä!
Avatar
#12 • • miikkah Guest
Minä kuuntelen Sävelradiota.

Hittilistat kuulee tarpeellisessa määrin yleisillä paikoilla liikkuessaan, Groove ja Classic soittaa samoja (usein vanhoja) biisejä, YleXiä ei ehkä tiistaita lukuunottamatta oikein jaksa.

Puristiteknot plattarin miksauksista, jatsit aihetta tarkemmin seuraavan osapuolen levystöstä, polkat kerran vuodessa bileistä ja rokit keikoilta.

Tämän vuoksi tällainen 'aikuisen maun' radioasemavalinta..
Avatar
#13 • • :t:c: : : Guest
Mukaillen erään stand-up koomikon rutiinia;

'Format radio is for music what KFC is for chiken'
Avatar
#14 • • rewind Guest
YleX:ää tulee kuunneltua, vaikka välillä meinaa kaukosäädin lentää seinään kun samat biisit soi 10 kertaa päivässä. Hyvin on havaittavissa, miten YleX toimii suurimpien levy-yhtiöiden mainostuskanavana. Klo 18-> tulee ihan kuunneltavaa, harmi vaan että nykyään X-Ryhmäkin soittaa samaa listasontaa, jota on tullut jo aikaisemmin päivällä.

Onneksi nettiradiot pelastaa.
Avatar
#15 • • pakana Guest
Omat päätelmät formaattiradioiden menestyksen syistä perustuu havaintoihin duunipaikalla - kun täällä kuunneltiin Novaa ( :crybaby: ), ihmettelin kun reagoin ainoana alati toistuviin kappaleisiin. Hyvinä päivinä Nova soitti vielä samoja biisejä samoihin aikoihin päivästä toiseen, oli aamupäiväbiisejä ja sitten iltapäiväbiisejä :) Kun aloin ääneen valittamaan pakkotoistojen määrää, katsoivat vanhemmat työntekijät kummastellen - eivät he olleet mitään huomanneet. Novan kohderyhmäläiset reagoivat musiikkiin vain kun se poikkesi jollain tapaa kanavan perustarjonnasta.

Mitäs sitä laajasta valikoimasta maksamaan, kun kuuntelijat ovat tyytyväisiä niin kauan kuin mennään kultaista keskitietä.

Sitten novamammat lähti muihin töihin ja kokeiltiin Radio Cityä, joka tosiaan saatto soittaa Stairwayn kerran päivässä, sitten Ylexiä, jonka typerät juontajat raasto jo muidenkin hermoja. Kanavalla on muutama uskomaton tapaus.

Nykyään tilanne on hallussa, totutin porukan Radio Helsingin kautta omaan mp3-selektioon - lasken siedätyshoidon onnistuneeksi kun voin soittaa kaikkea V. Delaysta A Perfect Circleen :D ... ja kun ei ite jaksa miettiä mikä sopii tunnelmaan niin Radio HKI on IMO laatuasema joka pettää harvoin.

Formaattiradioista kärsivät, teillä on toivoa! ÄLKÄÄ ANTAKO PERIKSI!!! :mad:
Avatar
#16 • • Quu Guest

Paskimmaksi olen havainnut yllättäen Radio Cityn, joka toistaa vuosikymmenestä toiseen samoja aikuisrock rääkkäyksiä.



Kyl. Itseasiassa en tiedä kumpi on tällä hetkelle enemmän paskaa, 8h päivässä cityä, vai 8h päivässä NRJ:tä. Kummallekkin skenariolle altistun useita kertoja viikossa duunipaikalla. Rock yleisesti ärsyttää vähemmän kuin nykypäivän pop, mutta City on vaan niin vitun paska mitä tulee soittolistoihin.

Silloin harvoin kun kuuntelen radiota vapaaehtoisesti, on asemana Groove Fm. Todella hyvä kanava mun musiikkimaulle.
Avatar
#17 • • dope white Guest
Juuh. Täällä Porin suunnalla kun ei kuulu paljoa asemia, ainoa vaihtoehto on groove fm, vaikka sekin on formaattiradio. Ainoa kanava jossa ei tule samaa 3 biisiä 15 min välein joka tunti. Grooven musiikkivalikoima on helvetin laadukasta, lukuunottamatta johonkin tiettyyn aikaan tulevaa siirappista kasarislovaripotpuria.
Nettiradiot olisivat hyvä vaihtoehto, jos niitä pystyisi kuuntelemaan jossain muualla kuin kotona 4 seinän sisällä (ulkona paistaa aurinko). Harvemmin, siis valitettavan harvoin, ehtii niitäkään kuuntelemaan.
Kun näitä tutkimuksia nyt tehdään, voitaisiin tutkia myös, miten paljon ihmiset ovat alkaneet ostaa levyjä radioiden yksitoikkoisuuden takia. Eikä tähän tarvitse sisällyttää sitä, miten paljon internet-lataukset ovat lisääntyneet. Tuntuu, että levy-yhtiöt ja nova&kiss ym. kaivavat kilpaa maata toistensa ja omien jalkojen alta.

-g.

Ps. Törmäsin tuossa taannoin pariisin radio novan kokoelmaan (novatunes) ja jos suomen radio novassa soitettaisiin edes yhden kerran vuodessa yhtä tyylikäs biisi kuin kokoelman heikoin lenkki oli, vetäisin rastin seinään. Ja ISON. :angry:
Avatar
#18 • • KarriN Guest
hyivvittu! täällä toinen joka joutuu kärsimään radio novasta koko duunipäivän.

ne, joilla on mahdollisuus vaihtoehtoon, kuunnelkaa vaikka Radio Helsinkiä. tälläkin hetkellä tulee Annien selektioita.

-K
Avatar
#19 • • Individual Guest
Itse kaupallisella radiokanavalla työskentelevänä joudun hieman kommentoimaan tuota minkä perusteella kanavan soitettava musiikki valitaan.
Suomessa on olemassa ns. valtion verorahoin ja lupamaksurahoin tuettu radio, eli Yleisradio ja sitten kohta entisistä paikallisradioista syntyneet kaupalliset radiokanavat.
Ja koska juuri em. kaupallisia taajuuksia ylläpidetään, kuten nimikin sen sanoo mainosmarkoin, on silloin kanavien olemassaolon kannalta välttämätöntä yrittää mielyttää mahdollisimman montaa ihmistä niissä ikäryhmissä, joissa kyseisen taajuuden potenttiaaliset kuuntelijat ovat.
Silloin, vaikka kuinka vastenmieliseltä se saattaakin kuullostaa, ei voida tehdä kovin jyrkkiä kokeiluja soitettavan musiikin suhteen. Se voi hävittää kuuntelijat taajuudelta ja se merkitsee sitä, että mainostajatkin häipyvät ennenpitkää taajuudelta ja kuten sanoin ne mainosmarkat ovat se raha millä sitä toimintaa pyöritetään. Ja tätä tarvetta olla mahdollisimman kuuntelijaystävällinen radio kohderyhmien ihmisille lisää myös se, että kilpailu on erittäin, erittäin kovaa eri kanavien kesken.
Se minkä perusteella soitettava musiikki sitten valitaan ei todellakaan ole mistään hatusta vedetty tai päätetty Suosikkia lukemalla vaan tarkkojen tutkimusten tulos ja osaltaan myös useasti vuodessa julkaistava KRT, eli Kansallisen Radiotutkimus osoittaa kanavan johdolle ja musiikkipääliköille missä mennään kuuntelijalukujen osalta ja niiden perusteella jokainen kanava tekee johtopäätöksensä oman musiikkinsa ja ohjelmavirtansa suhteen ja tottakai myös kuuntelijapalaute on yksi tärkeä osa kokonaisuutta rakennettaessa.
Se, että jotkut ovat täällä ottaneet esimerkiksi Radio Helsingin ja sen soitettavan musiikin. Pitää muistaa että kyseinen radiokanava soi vain pääkaupunkiseudulla ja ainakin minua ihmetyttää se, etteivät he ole lähteneet laajentumaan muualla Suomeen, koska se jokaisen kaupallisen ja muunkin radiokanavan tavoite on, olla markkinajohtaja ja myös kuunnelluin taajuus.
Ymmärrän, että kanavan soittama hieman marginaalisempi, soittolistoista välittämätön musiikkitarjonta mielyttää sellaista ihmistä, jonka musiikkimaku jo valmiiksi poikkeaa ns. "valtavirrasta", mutta vastatkaapa siihen, että koska esim. teknomusiikki ( vrt. Nessin Beatbox-ohjelma ) on marginaalista musiikkia Suomessa alkaisiko se yht'äkkiä mielyttämään niin suurta kuulijakuntaa, että Radio Helsingin olisi mahdollista rahallisesti laajentua edes puolivaltakunnalliseksi taajuudeksi.
Siinä minä olen samaa mieltä, että tulevaisuudessa tulee nykyinen soittolistoihin perustuva musiikkivirta muuttumaan, mutta miten se on eri asia.
Mutta kertauksena vielä...Koska kyse on kaupallisesta toiminnasta, jolla on todella hurja kilpailu Suomessa pitää kanavien yrittää miellyttää mahdollisimman montaa ihmistä. Niin yksinkertaista.
Minun mielestäni tämä kritiikki tulisi kohdistaa meidän kaikkien vero-ja lupamaksurahoilla tuettuun Yleisradioon. Eikö sen kanavan tulisi antaa vielä enemmän vastinetta sitä tukevalla kansalle, vaikka juuri rohkeampien kappalevalintojen muodossa.
Mutta ilman ihmisten kritiikkiä ei voida koskaan mitään kanavaa kehittää.

Loppuun vielä pari linkkiä kaupallisten radiotten maailmaan:
www.rabfinland.fi ( Tietoa radiokanavista ja etenkin radiomainoksista )
www.finnpanel.fi ( Tietoa kuuntelijaluvuista )
Avatar
#20 • • J Raninen Guest

Ylexiä, jonka typerät juontajat raasto jo muidenkin hermoja.


Sitä mä en tosiaan ymmärrä, että jos sinne musan väliin pitää pakosti tunkea puhetta, niin kuka on määritelly sen, ettei siinä puheessa saa olla mitään sisältöä? Jaaritellaan vaan joutavia jostain juontajan bussimatkalla näkemästä mainoksesta tai kultakalan vaihdevuosista tms. Jos ei oo sanottavaa, niin pää kiinni tai juontaja vaihtoon.