Moni myös arkielämän tilanteissa tuntuu vetävän lakiin perustuvia johtopäätöksiään perustuen jenkkisarjoihin tai kuulopuheisiin, tai sitten esim. työpaikalla tai kesätöissä uskotaan työnantajan sanaa, vaikka tämä polkisi työntekijän lainmukaisia oikeuksia esim. palkanmaksussa, lomakorvauksissa tai sairaspoissaoloissa.
Jotta näin ei tarvitsisi olla ja porukan ei tarvitsisi pähkäillä aiheista siellä täällä ja että omakohtaiset lain epäkohdat ja kysymysten käsittely saataisiin kohdistettua yhteen, ajattelin avata asiasta topicin.
esimerkki aiheesta.
monen, varsinkin nuoremman työssäkäyvän kanssa olen käynyt keskustelun siitä ettei voi olla sairaana ja työnantaja ei maksa palkkaa.
laki sanoo yksinkertaisuudessaa:
"Sairausajan palkka
Työntekijällä, joka on sairauden tai tapaturman vuoksi estynyt tekemästä työtään, on oikeus sairausajan palkkaan. Jos työsuhde on jatkunut vähintään kuukauden, työntekijällä on oikeus saada esteen ajalta täysi palkkansa sairastumispäivää seuranneen yhdeksännen arkipäivän loppuun, enintään kuitenkin siihen saakka, kun hänen oikeutensa sairausvakuutuslain (364/1963) mukaiseen päivärahaan alkaa. Alle kuukauden jatkuneissa työsuhteissa työntekijällä on vastaavasti oikeus saada 50 prosenttia palkastaan."
palkkaa maksetaan siis päiväpalkka tai merkityt vuorot.
Tiedot suomen laista, ja lakiteksti löytyy osoitteesta http://www.finlex.fi/lains/index.html
hakusanoiksi esim. työsopimuslaki, järjestyslaki, poliisilaki, rikoslaki yms.