Pallo Skenemies @ access.org :: Klubikulttuuri aallonpohjass

121 posts, 7 pages, 9,433 views

Avatar
#41 • • Edited jUSSi Guest


Tästä olen eri mieltä. Uskon, että jonkinmoinen hintapohja ollaan saavutettu jo puhtaasti siitä syystä että promoottorit saavat jo nyt taistella tosisaan jotta homma pysyy plussan puolella.



??

halpa == huono
kallis == hyvä

En usko, hyvät bileet voi saada aikaan pienemmälläkin rahallisella panostuksella. Sitäpaitsi kaikki eivät tavoittele voittoa bilejärkkäyksellä, jolloin esim. lipun hinta voidaan saada yllättävän alas (kyllä, diggaan enemmän robin hood -meiningistä kuin isosta bisneksestä oman mielimusiikki saralla). Ei pidä päästää kaikkea bisnekseksi. Pitää niitä kemuja olla ihan vain omaksi ilokseen ja tätä onneksi tukee vanhojen järjestäjien poistuminen ja uusien syntyminen.


Lisäksi yleisö kaipaa yhä uusia kokemuksia, joita ei saavuteta vain ja ainoastaan samoilla dj:llä.



Tämä on minusta jo ongelma itsessään. Milloin deejiistä tuli tärkeämpi kuin musiikista? Ja mikä on esim. teknoklubin brändi? Brändihan lupaa aina samaa? Ei kiitos, minä otan omani mieluummin vaihtelulla.

edit: Siis toki deejiin vaihto tuo itsessään jo uusia levyjä ja siten uutta musiikia, mutta silti näen deejiin aseman liian korostuneena.
Avatar
#42 • • ---[-]--- Guest




Tästä olen eri mieltä. Uskon, että jonkinmoinen hintapohja ollaan saavutettu jo puhtaasti siitä syystä että promoottorit saavat jo nyt taistella tosisaan jotta homma pysyy plussan puolella. Esimerkkinä voisi myös ajatella, että hinnan laskeminen esim kahdeksaan euroon kymmenestä, vaatisi 700 hengen tilalle lähes 900:a, tai 400 hengen tilalle 500, jotta tulot pysyisivät edes samoina (saati sitten jos haluaa kannattavuutta). Samalla tämä kuitenkin aiheuttaisi aika massiivisen lisäyksen ryysikseen, joka helposti taas kääntyisi järjestäjiä vastaan.



No lomalla ollessani en ole kiinnittänyt huomiota aivan satalasissa tohon hesan hintapolitiikkaan. On selvää, että mikäli promoottorit pysyvät hengissä, niin screen, pussy yms. eivät voi lipunhintaa enää laskea. Harvoin hintoja yleensä edes lasketaan. Turussa me 6.6 Fantsun syndeis lasketaan edelleen lipunhintaa, vaikka budjetti on kovempi kuin aikaisemmin. Saas nähdä kuinka käy.;)
Avatar
#43 • • ---[-]--- Guest



Osa klubeista tulee varmasti profioitumaan pelkästään suomalaisiin nimiin, mutta en usko että tämä pätisi kaikkiin klubeihin. Tähän on mielestäni kaksi syytä: brändin erottaminen muista on yhä vaikeampaa kun samat nimet veivaavat joka paikassa. Lisäksi yleisö kaipaa yhä uusia kokemuksia, joita ei saavuteta vain ja ainoastaan samoilla dj:llä.

Jotta suomalaiset tyytyisivät suomalaisiin tarvittaisiin mielestäni suuria persoonia ja loistavia esiintyjiä. Tästä esimerkkinä vaikkapa proteus joka vuonna 2002 oli oikeasti aivan uskomaton ilmiö ...

Lisäksi suuret nimet vetävät kyllä tuvan täyteen jos kaikki muu osuu kohdalleen. Tästä esimerkkinä vaikkapa monet kerman valinnat tämän vuoden puolella, plump, grandmaster ja size



Brändin erottaminen on toki vaikeampaa ja kun ottaa huomioon Suomen vähäisen klubien määrän, on selvää että jotkut haluavat profiloitua ulkolaisella nimellä. Tosin klubien mahdollisuuksiin vaikuttaa todella räikeästi yleinen ravintolakulttuuri. Mikäli jengi ei jaksa muutenkaan pyöriä rafloissa, on epätodennäköistä, että ravintoloitsijat haluisivat tukea lainkaan promoottoreita. Mikäli ravintolakulttuuria kuvastaa laskusuhdanne, ymmärrettävää on, että promoottoreiden olo tulee tukalammaksi ja toiminen mahdottomaksi.

Ihmiset haluavat toki kokemuksia ja uusia sellaisia. Väitän, että bileissä käyvien asiantuntemus rajoittuu suhteellisen pienelle porukalle. En usko, että muutamia kriittisemmän maun omaavia lukuunottamatta djn niitä white labeleita täytyy soittaa. Tosin djt kuuluvat tietty musiikin osalta kriittisempiin, suurin osa bailaajista ei.

Uusia valovoimaisia esiintyjiä kyllä kaivataan. Proteus oli sellainen ja todellista buumia ei kukaan sen jälkeen ole mielestäni synnyttänyt. Mutta tohon klubbailuun kuuluu niin monta muutakin seikkaa. Musiikki on tärkeä osa, mutta ei mielestäni tärkein. Yleinen ilmapiiri ja viihtyisyys saa minut helposti raahattua paikalle.
Avatar
#44 • • ville Guest



halpa == huono
kallis == hyvä



Enhän mä noin sanonut (:

totesin vain yleensä, että tällä hetkellä lippujen hinnat ovat mielestäni tasolla, josta niitä ei voi enää laskea. Viimeaikojen laskeneiden hintojen takia olen myös sitä mieltä, että hinta/laatusuhde on täydellinen niin suurissa klubeissakin kuin pienissä ug bileissä.


Tämä on minusta jo ongelma itsessään. Milloin deejiistä tuli tärkeämpi kuin musiikista?



Tämä on itseasiassa hauska muna vai kana keskustelu. Kumpi siis on tärkeämpi: dj vai promoottori?

Omasta mielestäni promoottori. DJ:n tehtävä on vain viimeistellä ilta ...
Avatar
#45 • • e-cho Guest


Mikäli jengi ei jaksa muutenkaan pyöriä rafloissa, on epätodennäköistä, että ravintoloitsijat haluisivat tukea lainkaan promoottoreita. Mikäli ravintolakulttuuria kuvastaa laskusuhdanne, ymmärrettävää on, että promoottoreiden olo tulee tukalammaksi ja toiminen mahdottomaksi.



Toisaalta, mikäli ravintoloissa käy ilmankin klubeja runsaasti asiakaskuntaa, joka (mitä todennäkoisimmin) juo klubbaajia enemmän viinaa, ei ravintoloitsijoille jää juurikaan (imagosyitä enempää) mitään syitä antaa järjestää paikoissaan klubi-iltoja, kun taas vähenevän asiakaskunnan myötä ravintoloitsijoille muodostuu tarve yrittää vetää yleisöä paikalle hieman erikoisemmilla jutuilla, kuten juuri klubeilla..
Avatar
#46 • • ville Guest


Väitän, että bileissä käyvien asiantuntemus rajoittuu suhteellisen pienelle porukalle.



Tämä on aivan totta ... monta kertaa esim Screenissä ihmiset ovat kyselleet kukas vieras siellä on tänään ja levyjä pyörittämässä on ollut sellaisia nimiä kuin Warren, Seaman tai Fontaine ...

Toisaalta heille tuntuu usein olevan tärkeää, että bileissä silti on maailmanstara. Ehkä sitä voisi pitää imagokysymyksenä sillä onhan se eri asia olla klubilla jossa käy staroja maailmalta vaikka niitä ei nimeltä tuntisikaan.
Avatar
#47 • • Edited tR3mONt Guest
Oiva topikki ja paljo kaikkee hyvää läppää. Kannan korteni myöskin kekoon postauksellani (muurahaisten lailla suoritamme tehtävää.) ;)
Postaukseni liittyy k16/k18 tapahtumiin trella.

Yks syy miks jengiä esim. tampereen bileissä on käyny huomattavasti vähemmän verrattuna johki 96-99 on se kun 'normaali'ihmiset nykyään saattaa ajatella etteivät he kuulu joukoon.
Kattelin tossa videoo voyage bileistä tullikamarilla 96 ja siellä oli kaikenlaista bilettäjää. Sillon ei kai vielä' tarttenut olla erityisen laitettu pirunsarviin ym. latexijuttuihin(eikä se missään lue että nykyäänkään pitäis) mut näkisin että monet nuoremmat jättää ehkä tulematta sen takia kun 'ei oo mitään päällepantavaa'.

Myös se että bileissä trella ei ole kunnon nostatushousee tullu aikoihin. Sillon kun Sharp boys(vai olikos sse stretch&vern) oli täällä ja ite olin joku 16 niin meno oli muikea. Kaikki tykkäs ja oli messissä. Se oli helppoo biletysmusaa kaikille. Meinaa sitä että täälläpäin kaikki ei välttämättä oo niin messissä ns. hienosta ja laadukkaasta äänimaailma progeilusta. On siis toki osa ja lisättäköön että uusille asiakkaille se musiikki on mielenkiintoinen ilmiö jota saattaa lähtee mielellään tsekkaan.

Jossai 97 tienoilla oli Doom-bileet tullikamarilla jossa tuli rankempaa musiikkia. muistan että itse asiakkaana näin jo flabasta että nyt on rankan musiikin bileet. Sittemmin sitä rankkaa musiikkia on ollu melkolailla joka isoissa bileissä ja porukkaa tippuu sen takia kun 'ei vaan jaksa sitä hakkausta'.
Muutaman kerran oon kuullu asiakkaiden suusta niiden poislähtiessään tullikamarilta että `musa oli hirveetä p*skaa ja pää meinas hajota..' Tarkotan siis että illassa vois tulla teknoa, housea, trancea ja nunrg:tä. Teknokaan ei niin vieraannuttavaa 'normijengille' kun nrgmättö. tottakia nrgbileitä kannattaa pitää. olihan ihmisillä tosi kivaa viime v.loppuna Finrg launchpartyissa nonstopissa :)

Porukkaa saa paikalle jos tapahtumasta tekee spektaakkelin ja mainostaa v*tun hyvin. Ennakkoflabat puoltavuotta ennen niinkuin Turbulencessa aikanaan. Vappu ja koulujenloppu pyynikillä. jengiä satakuussataa ja sinne niitä ennakkoflaboja upposkin aika hyvin. Bileet (osa 1 ja osa 2 olikin todella menestyksekkäät tuotoiltaan ja ihmismäärältään, eikä paikalla tullikamarilla ollut kummallakaan kerralla ketään ulkomaalaista!!!)

Yks aika paha ongelma tällä hetkellä noissa k16/k18 bileissä on se vuoden alusta voimaan astunut LAKI joka sanoo että alkoholia ei saa anniskella missään paikassa jonka välittömässä läheisyydessä on alle 18vuotiaita. Se asettaa ongelman. 16 vuotiaista saadaan asiakkaita (teineiltä rahat pois [läppä] että pileet kannattaa järkätä!) joilla olis jotain parempaa tekemistä kun dokailla kadulla ja 18vuotiaat pääsis karsinaansa/klubin puolelle juomaan bissee ja pois pyörimästä 16vuotiaitten jaloista.. :D Luvathan lähti hienosti Docklands bileiltä köyliön lallintalolla. Hyvän tapahtuman pitäis palvella asiakkaita monessakin suhteessa. Musassa ja tietty siinä että yli 18v ihmiset saa siideriä ja bissee. tai vettä tai kolaa. tai kahvia. joo ja dekot ja videoscreenit ja hyvä PA ,ilmapiiri, kaverit, å soo åsoo..

Keskustelua on ollu jollain foorumilla siitä että jengi rahastaa bileillä dollarinkuvat silmissä. Ei se halpaa oo! Tässäkin topikissa on ollut puhetta siitä kuinka bileistä ottaa järkkääjät takkii vaikka hipat ois pääasiassa ollu hyvät.

....niimutjoo. ei asiat mitenkää megahuonosti mun mielestä oo. kunhan tuli höpöteltyä. glad påSK =)
Avatar
#48 • • pHaze Guest


Pois tollaset vuodatukset accesssista! Täysin turha polemiikki, mitä sitten jos on genressä vaihtuvuutta...


Nyt en aivan ymmärtänyt mitä tuo viimeinen lauseesi tuossa edes tarkoittaa, mutta miksi ihmeessä on turhaa että asioista keskustellaan ja että niistä herätetään keskustelua? Ja jos pidät tuota vuodatuksena, niin olet käsittänyt asiat hieman väärin :)
Avatar
#49 • • Edited Vieras Guest



Uusia valovoimaisia esiintyjiä kyllä kaivataan. Proteus oli sellainen ja todellista buumia ei kukaan sen jälkeen ole mielestäni synnyttänyt.



Mielenkiintoista sinänsä, että omien havaintojeni perusteella Proteus on ainoa todellista lavakarismaa omaava dj Suomessa koskaan. Korjatkaa tämä välittömästi jos olen väärässä, historiani alalla on melko lyhyt.

Varsinkin inttiaikana tuli esiin seuraavanlainen ilmiö: nuorisolla, teineillä ja vaikkapa ammattikoulun käyneillä löytyi cd-r-levylaukustaan hyvin usein joku Proteuksen mixtape ja muuta tarttuvaa nopeampaa elektronista soundia. Harvat heistä kuitenkaan oli ikinä käynyt varsinaisissa rave-bileissä tai kunnollisessa klubi-illassa. Ehkäpä potentiaalista asiakaskuntaa löytyisi jos markkinointi vietäisiin hyvin lähelle kuluttajia selkeällä ja vetoavalla tyylillä.
Vastaavaa vertailua voi tehdä myös esimerkiksi välillä Darude ja teknoskene. Miksi Darude ei synnytä assosiaatiota ihanasta plur-kiksumaailmasta? Pitäisikö Darudea buukata isompiin massatapahtumiin? Nythän ressukka joutuu keikkailemaan ties missä.

Yllämainittua ilmiötä on havaittavissa ajoittain nais-dj:den esilletuonnissa, jolloin soittotaidot ovat helposti jäänet toisarvoiseen asemaan. Poikkeuksia toki löytyy tässäkin tapauksessa, enkä kaipaa mitään sovinisti-leimaa.

Näitä esimerkkejä soveltaessa joutuu promoottori myös tiettyjen eettisten valintojen äärelle. Ei ole mielestäni itsestäänselvää, että perinteistä artistin ulkoiseen esiintymiseen ja medianäkyvyyteen perustuvaa tähtikulttia on tarpellista luoda tekno/klubiskeneen.
Avatar
#50 • • erkko Guest



Näitä esimerkkejä soveltaessa joutuu promoottori myös tiettyjen eettisten valintojen äärelle. Ei ole mielestäni itsestäänselvää, että perinteistä artistin persoonaan ja esiintymiseen liittyvää tähtikulttia on tarpeellista luoda tekno/klubiskeneen.



pieni sivuhuomautus:

dj:n persoonaan liittyvä tähtikultti on kuulunut klubikulttuuriin sen alkuajoista saakka, alunperin toki johtuen osittain siitä, että klubit pyörivät usein yhden ainoan dj:n voimin.

lisätietoa dj:n historiasta löytyy esim tuolta:

http://www.jahsonic.com/DJs.html

tätä nykyä tuo ilmiö on maailmanlaajuisesti toki paisunut järjettömiin mittasuhteisiin ja johtanut ankeaan tilanteeseen, jossa kuluttajan osana on lukea klubimusiikkimedioista todellisuudesta vieraantuneiden dj-idoliensa kokaiinihuuruisia riemunkiljahduksia heidän esitellessään satojen parien tennarikokoelmiaan ja avoautohankintojaan - jutuissa, joiden pointtina on mainostaa artistin uusinta keskinkertaista tuotosta, jonka on julkaissut jokin medioita mainossopimuksiensa avulla tiukassa kuristusotteessa pitävistä levy-yhtiöistä.

en pidä myöskään mainittua dj:n "lavakarismaa" (vrt. proteus) minään itseisarvona tai ratkaisuna mihinkään. useimmiten klubidj puhuu lähinnä soittamansa musiikin kautta. esimerkiksi riittänee dj orkidea, joka on noussut suomen suosituimmaksi dj:ksi epäilemättä aivan muin avuin kuin lavapresenssinsä myötä.

joka tapauksessa, riippumatta siitä mikä massoja kulloinkin liikuttaa, valtavirran vastaparina oleva underground elää aina.

-e
Avatar
#51 • • Edited Vieras Guest




pieni sivuhuomautus:

dj:n persoonaan liittyvä tähtikultti on kuulunut klubikulttuuriin sen alkuajoista saakka, alunperin toki johtuen osittain siitä, että klubit pyörivät usein yhden ainoan dj:n voimin.



Aivan, mutta viittasinkin lähinnä tähän show/media-puoleen. Selvennetään sitä nyt vielä tuohon aiempaankin...

Nimiä tullaan luonnollisesti seuraamaan aina, mutta mukavampaa toki jos maine rakentuu mahdollisimman pitkälle soittotaitojen varaan.
Avatar
#52 • • Edited Tapi T Guest



Minkä helvetin takia pitäis maksaa jollekin deejiille 10000egee, kun se veivaa lättyjä pari tuntia. Suhteellisuus puuttuu täysin.


Sana. Bileiden kulut pitäisi IMO muodostua ensisijaisesti aivan muista asioista kuin DJ:n palkkiosta. Lisäksi väitän, ettei kukaan DJ ole ikinä soittanut edes 2000e:n arvoisesti...


Ja mikä on esim. teknoklubin brändi? Brändihan lupaa aina samaa? Ei kiitos, minä otan omani mieluummin vaihtelulla.


Itselleni - ja varmasti monelle muullekin, brändi on eräänlainen ennakkoon syntyvä odotus tulevasta illasta. Brändi syntyy yleensä parin edellisen klubilla käymisen perusteella tai saattaa syntyä jopa järjestäjien maineesta. Varsinkin silloin, kun on useimpia samanarvoisia vaihtoehtoja, on brändilla ratkaiseva merkitys.

Brändi lupaa aina samaa - laatua. Laatua niin musiikin, tekniikan, ihmisten ja atmosfäärinkin osalta. Hyvää brändiin kuuluu se, että se kykenee muutoksiin ja voi usein tarjota jotain edellisistä kerroista poikkeavaa olkoon se sitten musiikkia, uusia dekoja, syötävää...tms. Brändi heikkenee, jos se jää polkemaan paikoilleen.


monta kertaa esim Screenissä ihmiset ovat kyselleet kukas vieras siellä on tänään ja levyjä pyörittämässä on ollut sellaisia nimiä kuin Warren, Seaman tai Fontaine ...

Toisaalta heille tuntuu usein olevan tärkeää, että bileissä silti on maailmanstara. Ehkä sitä voisi pitää imagokysymyksenä sillä onhan se eri asia olla klubilla jossa käy staroja maailmalta vaikka niitä ei nimeltä tuntisikaan.


Itsekin olen useamman kerran törmännyt tähän.

Asiaa on tullut usein kelailtua, ja olen päätynyt siihen lopputulokseen, että tälläinen porukka pitää klubia vain jonkinlaisena itseisarvona, eikä ole siis järin kiinnostunut siellä soittavasta DJ:stä tai musiikista. He myös saattavat haistattaa pitkät koko touhulle, ja tulla mestoille vaikka esim. kaverin houkuttelemina. Olenpa törmännyt myös jengiin, joka käy klubeilla, "koska on makeeta käydä klubeilla..." Useimmiten tälläinen passiivisesti suhtautuva porukka ei myöskään erityisemmin välitä siitä, onko paikalla Dj Rape Keravalta vaiko joku superstara Jenkeistä.

Itse olen aina hyvinkin tarkkaan perillä tulevista bileistä (line-upista, DJ:n historiasta ja mahdollisista erikoisuuksista), ja olenkin monta kertaa ihmetellyt, että kuinka niin monet muut ovat em. asioista niin täysin pihalla.
Avatar
#53 • • Edited Rong Wright Guest
...
Avatar
#54 • • Samus Aran Guest


..Lisäksi väitän, ettei kukaan DJ ole ikinä soittanut edes 2000e:n arvoisesti...


Eipä ole kovin usein tullut 2000 e pääsylippuakaan vastaan ;)

Tuskinpa kukaan DJ väittää soittavansa musiikillisesti +10000 e taideteoksia, mutta DJ-valinnoilla saadaan ihmiset liikkeelle (tavalla tai toisella) ja kuumat DJ:t maksavat sen sitä kautta takaisin. 2000 e saa aika näppärästi kasaan jo 10 e hinnalla.
Avatar
#55 • • jUSSi Guest


Tämä on itseasiassa hauska muna vai kana keskustelu. Kumpi siis on tärkeämpi: dj vai promoottori?

Omasta mielestäni promoottori. DJ:n tehtävä on vain viimeistellä ilta ...



Kas, minun mielestäni tärkeintä on kuitenkin musiikki.

Totta on, että promoottori valitsee deejiit ja deejiit musiikin,
mutta silti koko jutun pointti (ainakin minulla) on musiikki. Tämän
kun useampi sisäistäisi niin sillä soittajalla/promoottorilla ei olisi
loppujen lopuksi niin suurta merkitystä, sillä hyviä soittajia ja
promoottoreita suomesta kyllä löytyy.

Deejiiden kierrätyksessä näen järkeä vain silloin kun sillä pyritään
tuomaan musiikillisesti jotain uutta mukaan.
Avatar
#56 • • ville Guest


Kas, minun mielestäni tärkeintä on kuitenkin musiikki.



Kysymys on nähtävästi huonosti aseteltu ....

Lähinnä oli tarkoitus verrata näiden henkilöiden tärkeyttä illan onnistuisen kannalta. Tässä suhteessa pidän siis promoottoria tärkeämpänä kuin dj:ä, vaikka molemmat ovat illan onnistumisen kannalta oleellisia.
Avatar
#57 • • jUSSi Guest
Sallittakoot ihmisille eriävät mielipiteet. Taidan itse olla niin
vanhan koulun miehiä, että puitteilla ei ole oikeastaan mitään
merkitystä. Tästä syystä esim. Kerman erittäin pelkistetty meno
toimii mielestäni erittäin hyvin. Ainoa mitä kaipaan joskus on
paljon savua ja vanhaa kunnon stroboa. Pari kiloa strobovaloja
kun tekee meiningistä oikean!
Avatar
#58 • • kytkönen Guest
bileskene ollut aika stagnantti (onks toi sana) jo pidemmän aikaa. ei välttämättä musiikillisesti, mutta sama "dj + valot + pa + baari" konsepti on jo puhki kulunut homma. se toimii kyllä, mutta tosiaankin riippuu vain noista elementeistä.

kun bileillä alettiin tekemään rahaa, riskinotto väheni (paitsi ehkä taloudellinen)... Nyt jos voitot pienentyvät, ehkäpä sellainen "luova hulluus" tulee taas kuvioihin ja bileitä duunataan aivan eri konsepteilla.

jos olisi resursseja (tilat, valot, rahaa...), sitähän voisi tehdä vaikka minkälaista performanssi-rave-taide-hybridi touhua... uusia puitteita ja ideoita...

ei bileiden tarvitse aina olla hikistä tanssimista... voisi myös olla elegantteja drinksujubinoita yms...

en mä tiedä.
Avatar
#59 • • ---[-]--- Guest




Tuskinpa kukaan DJ väittää soittavansa musiikillisesti +10000 e taideteoksia, mutta DJ-valinnoilla saadaan ihmiset liikkeelle (tavalla tai toisella) ja kuumat DJ:t maksavat sen sitä kautta takaisin. 2000 e saa aika näppärästi kasaan jo 10 e hinnalla.



Niinpä....markkinatalouden ehdoilla. Siksi tällaiseen periferia- Suomeen ei saada roudattuu enää ketään. Bailaajien kannattais hieman tiputtaa odotuksia, koska muutosta ei ole luvassa.
Avatar
#60 • • Edited Mrrshan Guest
.