Tietyssä ammatissa toimivan väestön suotuisa tulokehitys ja työllisyyden kohentuminen nostivat kotitalouksien keskimääräisiä tuloja ja samalla suhteellista köyhyysrajaa, eli suomeksi osa tienaa enemmän kuin ennen, joten se kumuloituu sitten suhteellisessa laskutavassa "parantaen tulosta". Suomessa on silti köyhiä. Sama linkki jälleen, mutta nyt kuva 4.4.
Hmm... eikös tuo nimenomaan "huononna tulosta" eli anna köyhyystilanteesta synkemmän kuvan. Ylä- ja alapään välissä olevien kotitalouksien (huomattava ryhmä) tulot ovat kasvaneet -> köyhyysraja nousee (melko suurillakin tuloilla määritellään vielä köyhäksi) -> ne, joiden ansiokehitys ei ole pysynyt muiden tahdissa, jäävät tämän rajan alle eli ovat köyhiä.
En näkisi tuota suhteellista köyhyyttä niin hirveänä mörkönä, kunhan pidetään huoli siitä, että vähätuloisimmillakin on riittävästi ostovoimaa. Talouden (=hyvinvoinnin) kannalta kun on tärkeää, että tässä maassa on mahdollista myös rikastua. Jos lähdetään "kaikille kaikkea saman verran" -linjalle eli kovalla kädellä kaventamaan suhteellisia tuloeroja, niin riskinä on, että "porvaristo" häviää yrityksineen kevyemmän verotuksen maihin ja "proletariaatti" passivoituu lopullisesti sinne lähiöhelvettiin. Tällä en missään nimessä yritä vähätellä köyhyyden aiheuttamaa inhimillistä kärsimystä, mikä on monelle todellisuutta. Kansantalouden mittakaavassa ongelmaa ei kuitenkaan nähdäkseni poisteta suorilla tulonsiirroilla.
Paljon on vielä tehtävä, ennen kuin voimme sanoa poistaneemme köyhyyden.
Onko ehdotuksia?