---
Yhdysvaltain "kansalaisvahdinta" saa yhä enemmän kritiikkiä
Terroristi kunnes toisin todistetaan
Tuhansia summittaisia pidätyksiä ilman syytteitä, epämääräisiä mustia listoja, hallituksen agentteja poliittisissa tilaisuuksissa ja lähes rajattomin toimivaltuuksin operoiva johtaja, joka kehottaa ihmisiä urkkimaan naapureitaan.
Onko kyseessä kyseessä jokin "pahan akseliin" kuuluva maa? Ei, vaan Yhdysvallat.
Kambiz Butt, Ayman Gheith ja Omer Choudhary pidätettiin perjantaina liki vuorokaudeksi, koska eräs miesten keskustelun kuullut nainen luuli heitä terroristeiksi.
Viime perjantaina kolme lääketiedettä opiskelevaa muslimia vietti Floridassa 18 tuntia ristikuulustelussa käsiraudoissa, kun viereisessä kahvilapöydässä istunut nainen uskoi miesten suunnittelevan terrori-iskua ja raportoi epäilyksensä poliisille.
Miehet otettiin kiinni ja heidän autonsa pengottiin läpikotaisin. Heidät vapautettiin kuulustelujen jälkeen, ja koko tapaus todettiin väärinkäsitykseksi. Miamilainen sairaala, jossa miehet opiskelivat ilmoitti kuitenkin, ettei se halua olla enää näiden kanssa missään tekemisissä.
Miehet itse ovat sanoneet olevansa surullisia koko tapauksesta, sillä se on tuhonnut heidän haaveensa lääkärin urasta.
- Miten on mahdollista, että joku voi vain soittaa puhelun ja sitten minä joudun tutkintavankeuteen? yksi miehistä, Ayman Gheith, kummasteli.
Vallan hyvin. Terrorisminvastaisen sodan varjolla George W. Bushin hallinto on kaventanut merkittävästi kansalaistensa perusoikeuksia. Oikeastaan ainut, mihin ei ole koskettu, on oikeus kantaa asetta.
Mustalta listalta vaikea päästä pois
Viime syyskuussa läpi runnotuille säännöksille on annettu nokkela nimikin: USA Patriot (Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism).
Niiden nojalla presidentti ja oikeusministeri voivat asettaa kenet tahansa terrorismista epäiltyjen listalle. Listalle joutuneiden varat voidaan jäädyttää ja heitä voidaan salakuunnella, vangita tai karkottaa maasta.
Listalle joutumisesta ei voi valittaa mihinkään, eikä sille päätymiseen ole olemassa yksiselitteisiä sääntöjä.
Eräälle miehelle, joka joutuu joka kerta lentokentällä vaikeuksiin nimensä takia (sama kuin vangitulla al-Qaedan jäsenellä), viranomaiset suosittelivat nimen vaihtamista - se olisi helpompaa kuin listalta pois pääsy.
Presidentillä on myös rajattomat valtuudet nimetä kuka tahansa kansalainen "vihollistaistelijaksi". Kun Bush on vielä ilmoittanut maan olevan sodassa, hän voi ylipäällikkönä teljetä tuohon kategoriaan kuuluvan henkilön määräämättömäksi ajaksi vankeuteen, ilman syytettä tai mahdollisuutta tavata asianajajaa.
Ajatuspoliisi palaa?
Lisäksi oikeusministeri John Ashcroft poisti toukokuussa 26 vuotta voimassa olleen säännön, jonka mukaan FBI:n agenteilla pitää olla johtolanka tai käynnissä oleva tutkimus, jotta nämä voivat osallistua poliittisiin tai uskonnollisiin tilaisuuksiin.
Ihmisoikeusjärjestöjen mielestä tämä enteilee paluuta senaattori Joseph McCarthyn aikoihin 1950-luvulla, jolloin agentit vakoilivat vainoharhaisesti tavallisten amerikkalaisten poliittisia ja uskonnollisia mielipiteitä.
Lukuisat lehdet ovatkin viime päivinä kirjoittaneet huolestuneeseen sävyyn maan ihmisoikeustilanteesta.
Valtiovallalla on ajatusten vahtimiseen toinenkin keino. Uusien sääntöjen avulla viranomaisilla on nimittäin oikeus vaatia kirjastoilta ja kirjakauppiailta tiedot siitä, mitä kirjoja kukin on lainannut tai ostanut. Nämä puolestaan eivät saa kertoa, että tällaisia tietoja on kysytty - edes asianomaiselle henkilölle itselleen.
MARKUS TIITTULA
[email protected]
New York
http://www.iltalehti.fi/2002/09/17/20020917_uuUsa.shtml
---
että silleen. Mahtaa asiat olla huonosti kun keltainenkin lehdistö niihin tarttuu...