yleinen yhteiskuntafilosofia, kelailu ja maailmanparannustop

1,317 posts, 66 pages, 345,742 views

Avatar
#1081 • • Ryvon DJ Guest

Originally posted by Taedium
Simpanssitkaan eivät ole siis eläimiä? Hehän harrastavat ryöstöretkiä naapuri simpanssiheimoihin ja kidnappaavat naaraita ja poikasia. Tappavat urossimpansseja ja vievät ruokaa yms. toisiltaan. Siis ihan järjestäytynyttä toimintaa.



Jälleen kerran en tiedä miten monimutkaisia juttuja simpanssit ajattelevat, mutta jos ne puhuvat keskenään selvästi, ja niillä on järkeviä filosofisia keskusteluja sekä huolia banaaniverosta, oletan että uusi nopeasti kehittyvä laji on olemassa.
Millä nimellä simpanssit itsensä ovat määritelleet, sitä pitää kysyä simpansseilta itseltään.

Työkaluja käyttäviä elukoitahan taitaa olla ihmisen lisäksi kuutisen kappaletta maailmassa - siis lajeja.



Joo, siksi viittasin ihmiseen laajasti työkaluja käyttävänä ryhmänä. Alunpitäen ihmisenkin taidot ovat varmasti rajoittuneet kivellä hakkaamiseen. On kyse siitä, miten pitkälle olio voi tehdä innovaatioita keksimästään jutusta. Jos olio on erehdyksen kautta huomannut että kuollutta materiaa voi käyttää hyödyksi, jatkaako hän sen soveltamista ja kehittämistä, vai pysyykö metodi muuttumattomana. Useimmat lajit eivät ole kehitystyötä tehneet, vaan esim. hyönteiset toimivat pesänrakentamisessaan varmasti samalla lailla kuin miljoonia vuosia sitten.

Ryvon DJ:n perusteiden mukaan simpanssi ei ole eläin.



Tiedän ihmisen lähtökohdat, en ole määritellyt mikä simpanssi on. Onko simpanssi puoli-ihminen, vai ihminen huono eläin, kas siinä pulma.
Avatar
#1082 • • Ryvon DJ Guest

Originally posted by Mixa
Tuon perusteella tietoa ei ole olemassa.



Tieto on vain tulkinta jostain ilmiöstä / asiasta, ei mikään absoluutti.
Mitä täsmällisempää tietoa (tulkintaa), sitä paremmat mahdollisuudet käyttää sitä menestyksekkäästi. Kuitenkaan mitään absoluuttia "totuutta" (perimmäistä luonnetta Platonin määritelmän mukaan), asioista ei koskaan todennäköisesti saada.

Originally posted by Ryvon DJ
Kaikenlaiset rajatilatapaukset, jotka eivät erota valve- ja harhamaailmaan eroa, eivät ole henkisesti terveitä.



Originally posted by Mixa
Todellisuus ja ihmisen käsitys on vain huonoa harhaa....miten nyt tulkitset sen tähän tilanteeseen?



Kumpi on siis oikea tulkinta maailmasta, pakkopaitapotilaan, vai kadunmiehen tulkinta?
Käytin henkisesti terveen määritelmää ihmisestä, joka toimii yleisten hallitsevien lainalaisuuksien ja käsitysten mukaan. Eli ts. hämähäkit EIVÄT normaalisti ryömi ulos kehosta ja syö silmiä. Pakkopaitapotilaan todellisuus on sen sijaan juuri tätä, oman pään sisäistä harhaa/todellisuutta. Muut eivät näitä harhoja näe ja koe. Mutta jos näkisivät, se olisi yleisesti tunnustettu todellisuus. Pakkopaitapotilas olisi siis tällöin "terve".

Tuosta sanonnasta: erittäin harva ihminen on tyytyväinen elämään sellaisenaan, aina on jotain "pientä" korjattavaa.
Jos siis lähdetään siitä että:

haaveet paremmasta maailmasta = harhaa,
on siis:
todellisuus (päällimmäinen tunne/tulkinta maailmasta) = huonoa harhaa
lopputulos:
= täyttymättömiä haaveita.
=todellisuus = huonoa harhaa

Selkeätä :)
Avatar
#1083 • • Felis Guest


Joo, siksi viittasin ihmiseen laajasti työkaluja käyttävänä ryhmänä. Alunpitäen ihmisenkin taidot ovat varmasti rajoittuneet kivellä hakkaamiseen. On kyse siitä, miten pitkälle olio voi tehdä innovaatioita keksimästään jutusta.


Lukemani mukaan (lähde alhaalla) ihmisen erottaa muista eläimistä nimenomaan työkalujen valmistaminen ja omaperäinen kehittäminen, ei niinkään käyttäminen. Simpansseille on myös opetettu kivityökalujen valmistamista, ja ovatkin sen oppineet, mutta tutkijoiden mukaan ne eivät ole osoittaneet kykyä kehittää niitä itse. Eikä kivityökalujen valmistaminen suinkaan ole helppoa puuhaa, joten ihan vahingossa niitä ei ole tehty.


Juu ei löydy ainakaan näin pikaisella etsimisellä muuta, kuin että Hominid lajin pääpiirteisiin kuuluu pystyasento. Habilis oli muistini mukaan osittain vielä rystykävelyn varassa. Juu, niin eiköhän se, että Habilis käveli myös pystyssä, voida laskea sitten pystykävelyn mukaan.


Niin siis, ensimmäistä pystykävelijää ei tiedetä, koska siltä ajalta (n. 7-5 miljoonaa vuotta sitten, vähän lähteistä riippuen) ei ole fossiileja säilynyt. Myöhemmistäkin löydöistä menee usein arvailun puolelle, koska leuan muodosta on vähän hakalaa päätellä liikkumismuotoa... Homo habilis käveli kuitenkin jo ihan pystyssä. Homo-laji on näemmä määritelty aivojen koon perusteella - 600 kuutiosenttiä ja siitä ylöspäin. Homo erectus on löytynyt ja saanut nimensä ennen habilista, joten nimet eivät ole ihan johdonmukaisia.


Georgicuksesta ei oikein löydä mitään infoa, kun ei kai kokonaista luurankoakaan ole vielä löytänyt. En oikein siitä löytänyt mitään infoa sen mahdollisista kävelymuodoista. Tai oikeastaan mitään infoa.


No, siitä ei kai todella tiedetä mitään. National Geographic kirjoitti viime elokuussa: "...this scull reopens so many questions about our ancestry taht one scientist muttered: "They ought to put it back in the ground.""


Emmekö kouluttamalla kuitenkin kykene auttamaan jonkin eläimen tietoisuutta....vai onko kysymys yhteydestä ja sen mahdottomuudesta?


Öö..ei? Tietoisuus vaatii sen verran hienostunutta tietojenkäsittelyä, ettei muilla eläimillä yksinkertaisesti rauta riitä. Tietoisuus on kiinni ihmisaivojen fyysisestä rakenteesta, niin kuin vaikkapa koirien hajuaisti on kiinni fyysisestä rakenteesta. Kenties ehkä tulevaisuudessa, jos vaikka gorillat kehittyvät tuosta (mikä näyttää kyllä aika epätodennäköiseltä, koska ne luultavasti kuolevat sukupuuttoon ennen kuin saavat mahdollisuuden...) Toisaalta useimmille eläinlajeille tietoisuus olisi täysin turha energiasyöppö. Ainoastaan simpansseilla ja ehkä muilla ihmisapinoilla on niin mutkikas sosiaalinen ympäristö, että tietoisuudesta kannattaisi maksaa niin kallis hinta kuin siitä pyydetään. Ilmeisesti niilläkään ei kuitenkaan ole ollut tarvetta samanlaiselle tietoisuudelle kuin ihmisellä, koska epäilemättä niillä muuten sellainen olisi.

Antropologiset kannanotot Richard Leakeyn kirjasta Ihmiskunnan juuret.
Avatar
#1084 • • Edited :t:c: : : Guest



Georgicuksesta ei oikein löydä mitään infoa, kun ei kai kokonaista luurankoakaan ole vielä löytänyt. En oikein siitä löytänyt mitään infoa sen mahdollisista kävelymuodoista. Tai oikeastaan mitään infoa.



Kallosta löytyy hyvät faktat tälläisestä paikasta:

http://www.talkorigins.org/faqs/homs/d2700.html

Siellä on myös linkki tuonne Feliksen mainitsemaan National Geographicin juttuun... (jos toi nyt on se sama luupala :D )
Avatar
#1085 • • Sniff Guest

Niin siis, ensimmäistä pystykävelijää ei tiedetä, koska siltä ajalta (n. 7-5 miljoonaa vuotta sitten, vähän lähteistä riippuen) ei ole fossiileja säilynyt. Myöhemmistäkin löydöistä menee usein arvailun puolelle, koska leuan muodosta on vähän hakalaa päätellä liikkumismuotoa... Homo habilis käveli kuitenkin jo ihan pystyssä. Homo-laji on näemmä määritelty aivojen koon perusteella - 600 kuutiosenttiä ja siitä ylöspäin. Homo erectus on löytynyt ja saanut nimensä ennen habilista, joten nimet eivät ole ihan johdonmukaisia.



katsokaahan nuo aikaisemmin postaamani linkit...
Avatar
#1086 • • Edited Ryvon DJ Guest

Originally posted by Karo
...onko se "tyhmä, kokematon ja huonolla itsetunnolla varustettu" sitten niin hyvää seksiseuraa? Voihan sitä jyystää, mutta tuskin antaa kovin paljon vastineeksi, vai? Ainakin seksitopicissa kaikki tuntuu arvostavan molempien osapuolten aktiivisuutta ja nautintoa. :rolleyes:



Joo, mutta puhunkin ihan eri asiasta.
Osa näistä baareissa liikkuvista tyypeistä on hyväksikäyttäjiä, ei heitä kiinnosta pätkääkään reilu meininki partnerin kanssa, tai tämän tunteet. Jos siis luoksesi tulee joku tyyppi ja "luotaa" sinut, ei kannata ihmetellä jos hän siirtyy heti toisen naisen luokse, ei sillä ole mitään tekemistä viehättävyyden tai kauneuden kanssa, mutta on kokonaan tekemistä älykkyytesi ja mahdollisen vastustuksesi kanssa.
Niinkuin sanoin, kaikilla ei ole puhtaat jauhot pussissa.
Avatar
#1087 • • Karo Guest
Hesarin tiedesivuilla oli tammikuussa kaksi mielenkiintoista artikkelia, jotka sivuavat tota teidän "ihminen on vain biologinen eläin" vs. "ihminen on pelkkä kulttuuriolento" väittely. Harmi vaan, että netissä ei ole juttuun kuulunutta tietokulmaa, jossa näppärästi kumottiin monia teidänkin esittämiä argumentteja.

http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20030118ER3

(kannattaa vilkaista molemmat jutut)

Pari vuotta sitten ilmestyi myos mielenkiintoinen kirja "Geenien tulo yhteiskuntatieteisiin", joka herätti tuolloin kiivasta väittelyä.
Esimakua:

http://www.saunalahti.fi/erakko/geenit.html
ja
http://www.utu.fi/agricola/nyt/arvos/tekstit/370.html

Oma mielipiteeni asiasta on varsin ristiriitainen. Toisaalta uskon, että ihminen on läpeensä kulttuuriolento. Emme pysty tarkastelemaan omaa olemustamme ja ympäroivää maailmaa mitenkään objektiivisesti, vaan olemme oman kielellisen hahmotuskykymme vankeja. Kannattaa myos muistaa, että jopa käsitteet "kulttuuri" ja "biologia" eivät ole mitään absoluuttisia, vaan pelkästään sosiaalisia konstruktioita, ihmisen itsensä keksimiä. Monet kyseenalaistavat moisen kahtiajaon keinotekoisena.

Toisaalta taas en haluaisi mennä niin pitkälle, kuin monet postmodernit tutkijat ja filosofit menevät. Sillä välillä tunnen hyvinkin konkreettisesti itseni "biologisena" olentona. Kun tunnen nälkää, janoa, kipua, himoa jne. Nämä ovat myos puhtaita nimeämistä vapaita tuntemuksia, joiden olemassaolo tavallaan vahvistaa kokemustani eläimenä, muiden elävien olentojen kaltaisena.

Vaikka esim. Judith Butler (jos haluatte lukea todella vaikeaa teoriaa, lukekaa Butlerin Gender trouble) väittää, että mitään luonnollisia alkuperäisiä sukupuolia (edes "biologisia") ei ole, ja olenkin osittain samaa mieltä, niin kun kärsin kuukautiskivuista, en voi olla ajattelematta, että ei tämä verenvuoto nyt pelkkä sosiaalinen konstruktio tai kulttuurin tuotos ole!

Get it? ;)
Avatar
#1088 • • Taedium Guest


Eikös neanderthalilaisillakin kuitenkin esiintynyt kulttuuria?

Kevätihmisellä esiintyi jo alkeellista puhetta, epäillään. Ja uskotaan myös, että Erectuksella oli jo tuli käytössä. Eiköhän sen jälkeen tulleilla lajeilla ole jo vähän vankempaa pohjaa, luulisin.


Eikä niiden sukupuutolle kai vieläkään ole kyetty keksimään yhtä yksimielistä selitystä - ei mitään ratkaisevaa eroa, joka selkeästi olisi ollut syyllinen.

Sapiens Neanderthaliksen sukupuuton kuoloon on varmaankin yhtenä suurena osatekijänä vaikuttanut Sapiens Sapiensin sotaisuus. Näin olen antanut itselleni kertoa. Paskiaisia ovat.


Kukaan ei kai ole väittänyt, että ihmiset eivät kuuluisi eläinkuntaan, vaan että aina ei ole relevanttia viitata muihin eläimiin ihmisestä puhuttaessa.

Haa, kehää kierrämme, Dani Cior taisi tuon kysäistä jo. Vielä kerran: Ryvon DJ kertoi ihmisestä erillään eläimistä. Kysyin luomisteoriasta. Siitä tuli sitten kiista, että ihminen on joskus ollut eläin, vaan enää ei kannata niin laskea. Ja minulle on tänä päivänä epäselvää mitä kukin tarkoittaa, sillä olettamalla että hän tarkoittaa mitä minä haluan hänen tarkoittavan ei tule hyvää jälkeä. Sitten kun evoluutio on 100% selitetty ja sitä pidetään ainoana oikeana totuutena, niin en enää kysy mitä tarkoitetaan, kun puhutaan ihmisestä erillään eläimistä. Tai sitten kun nekin jumalattomat tai tieteen orjat kaikki eivät usko, että jokin suurempi (ei välttämättä jumala) on meidät luonut. Näytä minulle se maailma, jossa kukaan ei usko mihinkään mitä tiede ei voi esittää todeksi ja missä tiede on erehtymätön. Pyydän. Anon. (En rukoile.)

"Prayer must never be answered: if it is, it ceases to be prayer and becomes correspondence." - Oscar Wilde

Siis. Minä haluan, että kun puhutaan Windows XP:stä, niin puhutaan siitä käyttöjärjestelmänä, kuten vanha MS-DOSkin oli - Käyttöjärjestelmä. Se, että XP on graafinen ja sisältää muitakin pelejä kun Gorillan, ei muuta sitä faktaa miksikään, etteikö se olisi käyttöjärjestelmä. Se on kaikki mitä olen tässä koko asiassa pyytänyt. Polkupyörä on kulkuneuvo, samoin avaruusraketti. Se, mikä on voimanlähteenä ja missä se kulkuneuvo liikkuu ei muuta sen kulkuneuvon perusominaisuutta mihinkään. Siis sitä kuljettamista.


Jos joku tuntee erityisen hyvin kääpiösimpanssien tai delffiinien sukupuolikäyttäytymistä, niin saa toki esittää kannanottoja.

Kääpiösimpansseilla muuten tuo raiskaus on yleistä ja sitä käytetään rangaistusmuotona. Myöskin riidan sopimiseen. Myöskään ei heillä ole niin tarkkaa kuksiiko sitä samaa vai vastakkaista sukupuolta edustavan kanssa. Eivätkä ole niin tarkkoja onko se toinen osapuoli jo sukukypsä vai ei. Tai edes onko se sukua vai ei. Oli muuten puoliksi kuksimista se dokkari, jonka näin. Tais tulla ihan YLE:ltä, eikä kaapelilta. Joku sunnuntai-krapula-aamu se oli.


Joillain ihmisapinoillakin on todettu alkeellista tietoisuutta, mutta ei lähellekään yhtä kehittynyttä kuin ihmisillä.

Kysy sitä Kokolta.


Tuon perusteella tietoa ei ole olemassa.

Tästä puhuttiin jo aikaisemmin. Periaatteessa ei. Sun pitää vaan luottaa siihen, että aistisi ei petä ja että tieto on tietoa, eikä tiedon tallentajallakaan ole se "todellisuus" pettänyt. Tästä varmaan osaisi joku kertoa paremmin, joka on 60-luvulla muodissa olleita nautintoaineita kokeillut.

Muuten. Se, että Erectus käveli kahdella jalalla ei ole se ensimmäinen. Tietoni olivat erheelliset. Kevätihmisestä en löytänyt, että kävelikö pelkästään kahdella jalalla vai oliko rystyset mukana, mutta löysin infoa Australopithecuksista. Jo Afarensis käveli kahdella jalalla jo kolme-neljä miljoonaa vuotta sitten. Ja tuolla puhuttiin jo Millennium Manista.

Noita Sniffin linkkejä en ihan vielä kokonaan oo lukenu, mut juu toi Millennium Man on sit vissii eka. Kuuluko toi noihin Australopithecuksiin, vai mihin?


Myöhemmistäkin löydöistä menee usein arvailun puolelle, koska leuan muodosta on vähän hakalaa päätellä liikkumismuotoa...

Koska olemme pystyssä, emmekä nelinkontin, on meidän kurkkumme eri muotoinen, kuin esmes koiralla. Ja siksi äänihuulemme ovat kehittyneet myös niin, että voimme kontrolloida suusta tulevaa ääntä puheen muotoon. Ja kun meidän leukamme on myös huomattavan paljon lyhkäisempi, onnistuu se myös sitäkin kautta. (Nopeampi liikuttaa, ku pitkää leukaa.) Jos olisimme nelinkontin, ei meidän äänihuultemme asento olisi optimaalinen puheeseen, joten todennäköisesti olisi leukaluummekin pidempi ja soveltuisi paremmin muuhun tärkeämpään, kuin puhumiseen. Näin minä uskon.
Avatar
#1089 • • ---[-]--- Guest



Tästä puhuttiin jo aikaisemmin. Periaatteessa ei. Sun pitää vaan luottaa siihen, että aistisi ei petä ja että tieto on tietoa, eikä tiedon tallentajallakaan ole se "todellisuus" pettänyt. Tästä varmaan osaisi joku kertoa paremmin, joka on 60-luvulla muodissa olleita nautintoaineita kokeillut.



Siis tietoa on oltava olemassa. Miten joku voi kyseenalaistaa tiedon, jota ei ole olemassa???

...oon sun kanssa samaa mieltä, että käsitteistä tulee puhua yleisinä käsitteinä. :)
Avatar
#1090 • • ---[-]--- Guest


, Kun tunnen nälkää, janoa, kipua, himoa jne. Nämä ovat myos puhtaita nimeämistä vapaita tuntemuksia, joiden olemassaolo tavallaan vahvistaa kokemustani eläimenä, muiden elävien olentojen kaltaisena.



...aisteja kaikki kaikessa....
Avatar
#1091 • • ---[-]--- Guest



Kumpi on siis oikea tulkinta maailmasta, pakkopaitapotilaan, vai kadunmiehen tulkinta?
Käytin henkisesti terveen määritelmää ihmisestä, joka toimii yleisten hallitsevien lainalaisuuksien ja käsitysten mukaan. Eli ts. hämähäkit EIVÄT normaalisti ryömi ulos kehosta ja syö silmiä. Pakkopaitapotilaan todellisuus on sen sijaan juuri tätä, oman pään sisäistä harhaa/todellisuutta. Muut eivät näitä harhoja näe ja koe. Mutta jos näkisivät, se olisi yleisesti tunnustettu todellisuus. Pakkopaitapotilas olisi siis tällöin "terve".



Jos kahta vastakkaisasettelua vihaan, niin ne ovat nämä:

Oikea vs. Väärä
Hyvä vs. Paha

....mielisairaskin on vain käsite. Hänen todellisuutensa on kuitenkin ympäristöstä opittua eli tässä tapauksessa kadunmiehen tulkinnasta opittua. Juuri siksi en halua käyttää noita käsitteitä. Tai Bush julistaa olevansa hyvien puolella, vaikka itse en ole asiasta samaa mieltä...
Avatar
#1092 • • Taedium Guest


Oikea vs. Väärä
Hyvä vs. Paha

[...]

Bush julistaa olevansa hyvien puolella, vaikka itse en ole asiasta samaa mieltä...

Tää on muuten sellanen, mitä mä oon useammallakin foorumilla mesonnu. Just se, että Bush julistaa olevansa hyvä ja kaikkien on otettava just mustavalkonen hyvä vs. paha kanta. Jos et oo USA:n puolella, niin oot paha, eli terroristien puolella.

Ja just joku Irlantikin, jolle öljykriisi olis vaan plussaa, (Kokeilkaa joskus tätä liikennettä. Miljardi autoo keskellä päivää, eikä kukaan osaa ajaa.) niin minkä ihmeen takia tän maan pitäs ottaa joku kanta? Miksi?

Tullaan taas siihen, että yhdistetään maailma pahaa vastaan. Ja sit on yksi yhteinen tavote. Ja sit voidaan implementoida yksi yhteinen hallitus. Tai jotain. Ja sit mennää taas sinne salaliittoteoriatopicin puolelle jatkaa.
Avatar
#1093 • • Edited Ryvon DJ Guest

Originally posted by Mixa
Jos kahta vastakkaisasettelua vihaan, niin ne ovat nämä:

Oikea vs. Väärä
Hyvä vs. Paha



Kuka on asetellut mitään vastakkain? En minä ainakaan.

Tosiasiashan on, että enemmistö määrää todellisuuden, ainakin itselleen, joten sitä käytetään standardina määriteltäessä toisia todellisuuksia.
Eri todellisuuksilla ei kuitenkaan ole mitään todellisia arvomääreitä, ne vain ovat. Itse valitsisin kuitenkin aina sen todellisuuden, jossa olisi jotain järkeä, ts. jonka lainalaisuudet ovat edes suht ennustettavissa ja järkeiltävissä. Siksi en haluaisi pakkopaitaan kirkumaan Kaisa Variksen nimeä ja hiihtämään ympyrää, koska siinä ei ole "mitään järkeä".

Mixalla taitaa olla erityisiä sopeutumisvaikeuksia käsitteen "sairas", tai "terve" kanssa, joten odotan mielenkiinnolla jotain neutraalimpia määreitä ko. olotiloille.
En mielelläni kuitenkaan lukisi, että kaikki ovat sairaita, koska kaikki eivät ole sairaita ;) Ja P.C.-määritelmät voi unohtaa samantien. On niin rasittava aina sanoa jotakin "fyysisesti ja psyykkisesti vajaatehoiseksi", kun voi sanoa TERVEELLÄ suomen kielellä: SAIRAS :D
Avatar
#1094 • • Taedium Guest


Kuka on asetellut mitään vastakkain?

USA. Edusti sitä sitten Dubya tai Bush Sr. tai Sädepyssy tai ...
Avatar
#1095 • • ---[-]--- Guest



Mixalla taitaa olla erityisiä sopeutumisvaikeuksia käsitteen "sairas", tai "terve" kanssa, joten odotan mielenkiinnolla jotain neutraalimpia määreitä ko. olotiloille.
En mielelläni kuitenkaan lukisi, että kaikki ovat sairaita, koska kaikki eivät ole sairaita ;) Ja P.C.-määritelmät voi unohtaa samantien. On niin rasittava aina sanoa jotakin "fyysisesti ja psyykkisesti vajaatehoiseksi", kun voi sanoa TERVEELLÄ suomen kielellä: SAIRAS :D



Tuo ei kyllä mene YHTÄÄN YHTEEN edellä AIKAISEMMIN kirjoittamasi kanssa, mutta ei se mitään. Ei mene minullakaan.....oletko muuten koskaan lukenut Jean Jacques Rousseauta???? .....se vasta kantaa hedelmää.... ;)

...ja ei mulla mitään sopeutumisvaikeuksia ole sairas-terve- käsitteen kanssa sen enempää kuin hyvä-paha tai oikea-väärä. Kaikki ovat kaikkea ja kaikki eivät ole mitään. Länsimainen tulkinta ei mua kiinnosta paskan vertaa....enemmistön näkökulma vielä vähemmän. Onko se SAIRASTA? .....huomaa ristiriita:D
Avatar
#1096 • • Felis Guest


Jos kahta vastakkaisasettelua vihaan, niin ne ovat nämä:
Oikea vs. Väärä
Hyvä vs. Paha


Esittelen teille hyvän ystäväni Pilkun... ;)

Oikea ja väärä ovat samoin kuin hyvä ja pahakin määritelmällisesti toistensa vastakohtia. Ne eivät muuta voisi ollakaan. Toisaalta kaikki ne ovat vain käsitteitä, joiden soveltaminen maailmaan ei ole yksiselitteistä, reaalimaailmassa kun oikeaa ja väärää ei ole olemassa sen enempää kuin hyvää ja pahaakaan, vaan niille täytyy jokaisen itse keksiä sisältö. Maailmasta löytyy tosiaan niitäkin käsiteuskovaisia, jotka uskovat kaikkien maailman asioiden olevan jaettavissa johonkin luokkaan, kun minun mielestäni taas useimmat asiat maailmassa edustavat harmaan eri sävyjä. Toisaalta IMO nämä käsitteet ovat silti hyvin käyttökelpoisia, kunhan vain muistetaan niiden suhteellisuus.
Avatar
#1097 • • Ryvon DJ Guest


Tuo ei kyllä mene YHTÄÄN YHTEEN edellä AIKAISEMMIN kirjoittamasi kanssa...



Mikä siinä on ristiriitaista?
Avatar
#1098 • • mmm... Guest



Esittelen teille hyvän ystäväni Pilkun... ;)

Oikea ja väärä ovat samoin kuin hyvä ja pahakin määritelmällisesti toistensa vastakohtia. Ne eivät muuta voisi ollakaan. Toisaalta kaikki ne ovat vain käsitteitä, joiden soveltaminen maailmaan ei ole yksiselitteistä, reaalimaailmassa kun oikeaa ja väärää ei ole olemassa sen enempää kuin hyvää ja pahaakaan, vaan niille täytyy jokaisen itse keksiä sisältö. Maailmasta löytyy tosiaan niitäkin käsiteuskovaisia, jotka uskovat kaikkien maailman asioiden olevan jaettavissa johonkin luokkaan, kun minun mielestäni taas useimmat asiat maailmassa edustavat harmaan eri sävyjä. Toisaalta IMO nämä käsitteet ovat silti hyvin käyttökelpoisia, kunhan vain muistetaan niiden suhteellisuus.



Parahin ystäväni heittomerkki kertoi juuri uskovansa suunnilleen sataprosenttisesti lähes kaikkiin tuossa käyttämistäsi käsitteistä. Hyvä ja paha / oikea ja väärä ovat hänelle pienestä pitäen tuttuja, vaikka ovatkin inhottavan suhteellisia eivätkä esiinny fysiikassa. Hän on kuitenkin aina pitänyt juuri 'reaalimaailman' käsitettä täysin käsittämättömänä, itse asiassa suurista suurimpana kusetuksena. Mikä ihme se sellainen paikka on ja miten sinne päästään (ei kai kukaan halua elää "irreaalimaailmassa"!)?? ;)
Avatar
#1099 • • mmm... Guest


Jos kahta vastakkaisasettelua vihaan, niin ne ovat nämä:

Oikea vs. Väärä
Hyvä vs. Paha

....mielisairaskin on vain käsite. Hänen todellisuutensa on kuitenkin ympäristöstä opittua eli tässä tapauksessa kadunmiehen tulkinnasta opittua. Juuri siksi en halua käyttää noita käsitteitä.



No jopas sitä ollaan kriittisiä. Ootko huomannut, että kun oikein alat miettimään, niin et voi kohta sanoa juuri muuta kuin "1=1". Tai ehkä et sitäkään, koska matematiikkakin saattaa olla vain inhimillinen konstruktio eikä siis "oikeasti todellinen" (mitä 'todellinen' sitten ikinä onkaan). Ja logiikkakin on vain ihmisen logiikkaa, joten pakko lakata olemasta ihminen ja muuttua eksaktia formaalikieltä käyttäväksi koneeksi. Ei tuu arvokysymystenkään kanssa turhia ongelmia...

Ehkä kuitenkin kannattaisi mieluummin vain tyytyä olemaan ihminen, ja käyttää ihmisen kieltä kaikessa rikkaudessaan ja vajavaisuudessaan. Yrittää ymmärtää muita ja tehdä omat käsityksensä ymmärrettäviksi. Ainahan formaalikielilläkin voi toki kommunikoida, mutta ehkä sen voisi säästää vaikka luonnontieteilijöiden saunailtoihin.:p
Avatar
#1100 • • pakana Guest


Tosiasiashan on, että enemmistö määrää todellisuuden, ainakin itselleen, joten sitä käytetään standardina määriteltäessä toisia todellisuuksia.
Eri todellisuuksilla ei kuitenkaan ole mitään todellisia arvomääreitä, ne vain ovat. Itse valitsisin kuitenkin aina sen todellisuuden, jossa olisi jotain järkeä, ts. jonka lainalaisuudet ovat edes suht ennustettavissa ja järkeiltävissä. Siksi en haluaisi pakkopaitaan kirkumaan Kaisa Variksen nimeä ja hiihtämään ympyrää, koska siinä ei ole "mitään järkeä".



Käsitteellinen lapsus. Edelleenkään ei ole kuin yksi todellisuus, joka on kaikille yhteinen. Sen luonnetta eivät määrää yksilöt, eivät yksin eikä yhdessä... ei kukaan edes pysty määrittelemään sen luonnetta, ainoastaan jäsentämään itseään koskevaa osaa parhaansa mukaan. Ainakaan kukaan ei valitse sitä todellisuutta, jossa elää.

Yksilöiden enemmistö tietenkin määrää sen, millaista maailmankuvaa eli "tapaa jäsentää todellisuus" pidetään "oikeana".