Paras ruokaohjeesi?

616 posts, 31 pages, 212,656 views

Avatar
#341 • • Taedium Guest

4. Paista tomaatteja uunissa kunnes ne ovat kuivuneet - ainakin tunti.

Njam, tein eilen tomskut valmiiks. Ny vaa sit pizzan vääntöön tänään.
Avatar
#342 • • vaavu Guest

(Ni siis kalttaamiseksi sitä kutsutaan, että viiltää nahkan auki ja laittaa kiehuvaan veteen muutamaksi sekunniksi? Outo sana.)



Mitäs muuten kalttaaminen on englanniksi? Itse kyllä käytän tuota kaltata-verbiä, mutta en ole koskaan kuullut sille muunkielistä vastinetta.
Avatar
#343 • • Taedium Guest

Mitäs muuten kalttaaminen on englanniksi? Itse kyllä käytän tuota kaltata-verbiä, mutta en ole koskaan kuullut sille muunkielistä vastinetta.

:|

Mä en ees tienny mitä se on suomeks.
Avatar
#344 • • vaavu Guest
Chai-tee

1-2 rkl mustaa teeta
1 tl kardemummaa
1-2 rkl tuoretta silputtua inkivaaria
1 kanelitanko
muutama kokonainen neilikka
2-3 rkl sokeria
5 dl vetta
2 dl maitoa

Kiehauta vesi ja mausteet kattilassa, lisaa tee. Anna hautua 5 minuuttia. Lisaa joukkoon kuumennettu maito. Siiviloi ja tarjoa heti.
Avatar
#345 • • vaavu Guest
Kiinalainen synttärimenu

Tällaista ruokaa tuli syötyä tammikuussa, kun allekirjoittaneella tuli neljännesvuosisata täyteen. Reseptit on ryöstetty kahdesta kirjasta, Ken Hom: Kiinalainen wokki sekä Kit Chan: Klassinen thai-keittiö. Tuo Ken Homin kirja on muuten oikein mainio, mutta siinä on yksi vika: kaikissa ruoissa on aika paljon suolaa. Alla olevat ohjeet sisältävät alkuperäisen annostuksen, mutta määrät voi hyvin leikata puoleen, ja siltikin ruoan kokonaissuolamäärä on korkea.

Kaikki annokset on mitoitettu kahdelle, lukuun ottamatta kevätkääryleitä (joita tulee 10-18 kpl) ja riisiä (jota on neljän hengen annos). Riisiannos riittää sekä alku- että pääruokien kumppaniksi.

Noista alla olevista kuvista ei kannata liikaa perustaa, me haluttiin kuitenkin nauttia ruoasta eikä hinkata kuvien kanssa. Tohon olisi tarvittu kunnon valaistus ja noi syvyysterävyysalueet / tarkennusvalinnat ei ole ihan hanskassa, puhumattakaan siitä että me osattaisiin tehdä yhtä hienon näköisiä annoksia kuin Tapi. Erityisesti toi jälkiruoka-annos meni ihan päin mäntyä, siinä vaiheessa iltaa kun oli jo aika hyvissä meiningeissä. :hah: Noista nyt saa kumminkin vähän kuvaa siitä miltä annokset näyttää.

Ruokajuomana toimi Alkon sedän suosituksesta Jacob's Creek Semillon Chardonnay. Tuollainen pehmeä ja aavistus sokeria sisältävä viini sopi kiinalaisten makujen kanssa oikein hyvin.


Alkuruoka: kevätkääryleet ja hapanimelä kastike, munalla maustettu jasmiiniriisi

01_alkuruoka.jpg

Pääruoka: kantonilainen höyrytetty kala, sichuanilaiset ravut, munalla maustettu jasmiiniriisi

03_paaruoka.jpg

Jälkiruoka: kookosvanukas, mangoa, hunajamelonia

04_jalkiruoka.jpg


Kevätkääryleet

15-18 pienempää (15x15cm), 10-12 isompaa (20x20cm)

1 pkt kevätkäärylekuoria, pakastetut sulatettuina
1 muna kevyesti vatkattuna
1,2 l maapähkinäöljyä tai muuta kasviöljyä uppopaistamiseen

Täyte:
100 g katkarapuja hienoksi paloiteltuna
100 g rasvaista sianlihaa hienonnettuna tai jauhettuna
1,5 rkl maapähkinöljyä
2 rkl valkosipulia karkeaksi silputtuna
1 rkl tuoretta inkivääriä hyvin hienonnettuna
1,5 rkl vaaleaa soijakastiketta
1 rkl kuivaa sherryä tai Shaoxing-riisiviiniä
3 rkl kevätsipulia hyvin hienonnettuna
1 tl suolaa
1/2 tl vastajauhettua mustapippuria
225 g kiinankaalia ohuina suikaleina
20 g kuivattuja kiinalaisia sieniä, liotettuna lämpimässä vedessä

Marinadi:
1 tl vaaleaa soijakastiketta
1 tl kuivaa sherryä tai Shaoxing-riisiviiniä
1 tl seesamiöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl vastajauhettua mustapippuria

Valmista täyte. Pane ravut ja sianliha kulhoon, kaada päälle marinointiliemi ja sekoita. Kuumenna wokpannu korkealla lämmöllä. Pane pannuun maapähkinäöljy, ja kun se on miltei savuavan kuumaa, lisää öljyyn valkosipuli ja inkivääri. Kääntele aineksia öljyssä 20 sekuntia. Lisää joukkoon loput täyteainekset rapu- ja lihaseos mukaan lukien ja pikapaista aineksia 5 minuuttia koko ajan käännellen. Kumoa täyte lävikköön valumaan ja anna sen jäähtyä kunnolla.

Valmista kääryleet. Irrota varovasti sulaneet kuoret toisistaan. Nosta 3-4 rkl täytettä lähelle kuoren reunaa, taita päät täytteen päälle ja kierra lopuksi tiiviiksi rullaksi. Valmista samoin loput kääryleet. Sivele kääryleiden avonainen reuna vatkatulla munalla ja ummista kääryle kevyesti painelemalla.

Pyyhkäise wokpannu kuivaksi, kuumenna se korkealla lämmöllä ja kaada pannuun öljy. Kun öljy on miltei savuavan kuumaa, laske muutama kääryle varovasti öljyyn. Uppopaista kääryleitä noin 4 minuuttia, eli kunnes ne ovat kullanruskeita ja kypsiä. Nosta kääryleet öljystä reikäkauhalla ensin ritilälle ja vielä sen jälkeen talouspaperin päälle kuivumaan. Uppopaista loputkin kääryleet.

Tarjoa kääryleet heti.

Huomioita:
- Suolan määrän voi huoletta puolittaa, erityisesti jos katkaravuissa on suolaa. Siltikin ruoka on melko suolaista.
- Teflonpäällysteinen pannu ei välttämättä kestä tarpeeksi kovaa kuumuutta. Käytä mieluummin teräksistä tai valurautaista pannua tai kasaria.
- Paketista ylijääneet kevätkääryleet voi pakastaa uudestaan sulatuksen jälkeen. Laita ne tiukasti muoviin, etteivät ne kuivu.
- Sieninä voi käyttää myös muita kuivattuja sieniä.



Hapanimelä kastike

1,5 dl vettä
2 rkl sokeria
3 rkl kiinalaista riisiviinietikkaa tai siideriviinietikkaa
3 rkl tomaattisosetta tai ketsuppia
1/2-1 tl suolaa
1/4 tl vastajauhettua valkopippuria
1 tl maissijauhoa vesitilkkaan sekoitettuna

Pane pieneen kattilaan kastikkeen ainekset lukuunottamatta suurustetta. Kiehauta liemi, suurusta se maissijauholla ja hauduta kastiketta minuutin ajan. Nosta kattila liedeltä ja anna kastikkeen jäähtyä.

Suolan määrän voi hyvin puolittaa tässäkin.



Kantonilainen höyrytetty kala

225 g kiinteitä, valkolihaisia kalafileitä (siikaa, kuhaa, ahventa)
1/2 tl karkeaa merisuolaa
1 rkl tuoretta inkivääriä ohuina suikaleina
2 rkl kevätsipulia ohuina suikaleina
1 rkl vaaleaa soijakastiketta
1 tl tummaa soijakastiketta
1/2 rkl maapähkinäöljyä
1 tl seesamiöljyä

Taputtele kala kuivaksi talouspaperilla ja hiero sen pintaan tasaisesti suolaa. Pane kala kuumuutta kestävälle lautaselle ja ripottele sen päälle tasaisesti inkiväärisuikaleita.

Laita vettä höyrytyskattilan pohjalle ja kiehauta se korkealla lämmöllä. Pane kala lautasella ritilän päälle, sulje kansi hyvin ja höyrytä kala kypsäksi. Ohuet kalafileet kypsyvät noin 5 minuutissa, paksut fileet 12-14 minuutissa. Kalan lihan tulee olla kauniin vaaleaa ja mehevää.

Ota kalalautanen pois kattilasta ja valuta lautasen pohjalle kertynyt neste pois. Ripottele kalan pinnalle kevätsipulisuikaleita ja valuta päälle vaalea ja tumma soijakastike. Kuumenna maapähkinäöljy ja seesamiöljy pienessä kattilassa savuavan kuumiksi ja kaada kuuma öljy kalan päälle.

Huomioita:
- Suolan määrän voi tässäkin puolittaa.
- Jos et omista sopivaa lämmönkestävää lautasta, käy foliosta taiteltu kuppi hyvin tarkoitukseen.



Sichuanilaiset ravut

3/4 rkl maapähkinäöljyä
1 tl tuoretta inkivääriä hyvin hienonnettuna
1/2 rkl valkosipulia karkeaksi hakattuna
1 rkl kevätsipulia hyvin hienonnettuna
225 g raakoja tai pakastettuja jättiravunpyrstöjä

Kastike:
1/2 rkl tomaattisosetta
1 tl chilillä maustettua papukastiketta
1 tl kiinalaista riisiviinietikkaa tai siideriviinietikkaa
1/4 tl suolaa (jos ravuissa on suolaa, jätä pois)
1/4 tl vastajauhettua mustapippuria
1 tl sokeria
1 tl seesamiöljyä

Sekoita kastike valmiiksi.

Kuumenna wokpannu korkealla lämmöllä. Mittaa pannuun öljy ja kuumenna se miltei savuavan kuumaksi. Lisää öljyyn inkivääri, valkosipuli ja kevätsipuli. Paista aineksia pikaisesti öljyssä 20 sekuntia ja lisää joukkoon ravut. Kääntele niitä pannussa noin minuutin ajan.

Lisää kastike pannuun ja sekoita aineksia vielä hetki (3 minuuttia jos käytät raakoja katkarapuja, muuten vähemmän). Tarjoa ravut kuumina.



Munalla maustettu jasmiiniriisi

4 dl jasmiiniriisiä
6 dl vettä

2-3 kananmunaa kevyesti vatkattuna
2 tl seesamiöljyä
1 tl suolaa
2 rkl maapähkinäöljyä
1/2 tl vastajauhettua mustapippuria
2 rkl kevätsipulia hyvin hienonnettuna

Mittaa riisi isoon kulhoon ja huuhtele se useaan kertaan vettä vaihtaen, kunnes vesi on kirkasta. Valuta riisi.

Pane riisi isoon kattilaan, kaada päälle 6dl vettä ja kiehauta. Keitä riisiä ilman kantta noin 5 minuuttia, kunnes vesi on haihtunut pinnalta. Riisin pinnalla pitäisi nyt olla ikään kuin pieniä kraatereita. Sulje kansi tiiviisti, laske lämpö hyvin alhaiselle (sähköliedellä ykköselle) ja anna riisin kypsyä kantta avaamatta 15 minuuttia.

Jäähdytä riisi. Pane munat, seesamiöljy ja suola pieneen kulhoon, sekoita hyvin haarukalla ja jätä odottamaan.

Kuumenna wokpannu korkealla lämmöllä. Lisää pannuun maapähkinäöljy ja kuumenna se miltei savuavan kuumaksi. Lisää pannuun kylmä riisi ja pikapaista sitä koko ajan käännellen 3 minuuttia eli kunnes se on kuumentunut läpikotaisin. Valuta munaseos joukkoon ja jatka kääntelemistä kunnes muna on hyytynyt. Mausta pippurilla, kääntele vielä 2 minuuttia ja sekoita viimeiseksi joukkoon kevätsipuli.

Huomioita:
- Edelleenkin suolan määrän voi puolittaa tai jättää vaikka pois kokonaan, sillä pääruoissakin on suolaa valmiiksi.
- Annos on neljälle hengelle, mutta siitä menee osa alkupaloille ja osa pääruoalle.



Kookosvanukas

2 kananmunaa
40 g pehmeää vaaleanruskeaa sokeria (tai valkoisen sokerin ja fariinisokerin sekoitusta)
1,25 dl kookosmaitoa
1/2 tl vanilja-, ruusu- tai jasmiiniuutetta

Kuumenna uuni 150-asteiseksi. Vatkaa munat ja sokeri kulhossa tasaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon kookosmaito ja uute, sekoita ainekset hyvin.

Siivilöi seos ja annostele se pieniin annosvuokiin tai isompaan vuokaan. Nosta vuoat reunalliseen uunipannuun tai -vuokaan, kaada pannun pohjalle varovasti kuumaa vettä vuokien reunojen puoliväliin saakka.

Kypsennä vanukkaita uunissa vesihauteessa 35-40 minuuttia tai kunnes ne ovat hyytyneet. Tarkista kypsyys tikulla. Nosta vuoka uunista ja jätä jäähtymään. Kumoa vanukkaat lautasille ja tarjoa hedelmäviipaleiden kanssa.
Avatar
#346 • • olliS Guest
:excellent: :excellent: :excellent:

Koska pyydätte mut syömään Vaavu? :hah:
Avatar
#347 • • Tapsa Guest
WOW
:heart:
Avatar
#348 • • kytkönen Guest
hyvältä näyttää1! bigup
Avatar
#349 • • Tapi T Guest

Tohon olisi tarvittu kunnon valaistus ja noi syvyysterävyysalueet / tarkennusvalinnat ei ole ihan hanskassa, puhumattakaan siitä että me osattaisiin tehdä yhtä hienon näköisiä annoksia kuin Tapi.


Höpöhöpö, ihan ookoo satseja noi ovat. Erityisesti tuo kevätkääryle näyttävät oikein hyvältä - tuon näköisiä annoksia tarjoavat mm. kaikki Lontoon överikalliit itämaiset kuppilat. Pisteenä iin päällä annoksessa olisi toiminut vaikkapa pusikko korianteria tai pari ruohosipulin riisin päälle aseteltuna.

Vanukas on ehkäpä hieman takeltelevasta esillepanosta huolimatta hyvin kiinalainen aina lisukkeita myöten. Mä tekisin tuon pelkästä vaaleasta sokerista, jotta lopputulos olisi täysin valkoinen. Tuollaiseen vanukkaaseen syntyy hieman uutta eloa, jos vuoan pohjalle kaataa ruokalusikallisen kevyesti karamellisoitua sokerilientä - lautaselle kaadettaessa sokeri levähtää kauniisti.

Mulla ei muuta. :D
Ante

Posts: 16

#350 • • Ante
Tein tässä parisen viikkoa sitten sushia*), tai aidosta sushista nyt ei kannata puhua, mutta lopputulos oli kuitenkin maukasta, sekä tehty saatavilla olevista raaka-aineista, joten ohjeen voi kait laittaa tännekin:

Tarvikkeet:

Puuroriisiä
Sushi nori - kuivattua merilevää
Graavattua lohta
Mätitahnaa
Maustekurkkuja
Purjosipulia
Valkoviinietikkaa
Sokeria
Piparjuuritahnaa
Kananmuna

Valmistus:

Pesin riisiä siivilän avulla kunnes pesuvesi ei ollut enää sameaa. Laitoin sen kypsymään miedolla lämmöllä. Suikaloin purjon, kalan ja kuoritut maustekurkut. Levitin kypsynyttä riisiä merilevälevylle 1/3 levyn pinta-alasta ja tämän päälle lisäsin lisukkeita niin, että jokaiseen tuli sekä vihanneksia (purjo, kurkku) että kalaa (lohi, mätitahna) 2:1 tai 1:2 suhteessa. Lämmin ja kostea riisi pehmittää merilevän niin, että sushirulla on helppoa pyöritellä muotoonsa ilman apuvälineitä. Suositeltava työkalu rullaamiseen on bambumatto, mutta käytin itse tarvittaessa talouspaperia ja keittiöpyyhettä. Annoin rullien jähmettyä hetken aikaa ennen niiden leikkaamista. Tällä välin sekoitin tilkkaan valkoviinietikkaa hieman sokeria. Leikkasin sushirullat pieniksi paloiksi - yhdestä levystä tuli noin viisi kuusi rullaa. Leikkaaminen tulee tehdä nopein varmoin viilloin. Tarjoilin koko komeuden valkoviini-dippikastikkeen, raa'an munan ja piparjuuritahanan kera (wasabin korvaajana). Lopputulos oli herkullista, näyttävää ja itseasiassa aika helppoa valmistaa. Suosittelen kokeilemaan. Näitä suupaloja ei sitten syödä haarukalla ja veitsellä vaan reilusti sormin tai syömäpuikoin. Lisukkeista en osaa sanoa, tuli juotua kotitekoista olutta, joten illasta tuli varsin omavarainen :)

*) Kuva on vain referenssinä, eikä suinkaan minun ruokapöydästäni.
Avatar
#351 • • Taedium Guest
Kiinalaista ruokaa. :)
Itse en kehtaa omia keitoksia mainostaa kiinalaisena, vaan yleensä kuvailen ruokaa: "Suomalaista kotiruokaa kiinalaisvaikuttein".

(Koska olen suomalainen, ja teen kotona ruokaa, on kaikki ruoka ainakin suomalaista kotiruokaa, että siinä ei mene pieleen määreet. Tai megapastamättö tomaatti-, basilika-, valkosipuli- ja oliivimäiskein on "Suomalaista kotiruokaa italialaisvaikuttein". Emmä oikeista maista mitään tiiä - mun kokkaus on soveltamista. Improvisaatio kaiken a ja q.)

Tällaista ruokaa tuli syötyä tammikuussa, kun allekirjoittaneella tuli neljännesvuosisata täyteen.

Onnea vuan!

Me ollaa sit hyvin hyvin samanikäisiä. Oletko kauris vai vesinainen? (Itse pukkaa vesimiehen puolelle. - Vaikken muuten perustakkaan horros-skuupeista.)

Hapanimelä kastike

Mä koitan aina hapanimelässä käyttää mahd.vähän sokuria. Muilla makeutan jos mahdollista. Hunaja sopii lähes kaikkee kiinalaistyyppiseen.

Toi näytti siltä, että esmes appelsiinin olisin tuonne survaissut.

Chiliä kun lisäilen melkee joka ruokaan, niin hapanimelässä on se onkelma, että tulisuus peittää hapanimelän ja toisinpäin. Eli jos sitä chiliä lorahtaa liikaa ja maistuu tuliselle, niin voi sen sitten etikalla/sitruunalla ja hunajalla/appelsiinilla/ananaksella korjata.

Aika hyvää settiä esmes wokkikasvisten ja lihan kanssa on hapanimelä sipuleikin. Laitetaas:

Hapanimeläsipulia
  • Hunajaa
  • Punaviinietikkaa
  • Rypäleensiemenöljyä
  • Sipulia

Ei tartte käyttää pähkinäöljyä, kun tätä ei kärtsätä, vaan ihan vähä kuullotetaan.

Jos on isoi sipuleita, niin puolivälistä halki, jos taas pieniä, niin sitten ei.

Ja ku ottaa kannan ja varren pois, niin ylhäältäkatsottuna pienemmät sipulit neljään, isommat kuuteen-kahdeksaan osaan. Sillee, että on leveimmästä kohdasta joku kolmisen senttiä leveitä.

Sit wokkiin rypäleensiemenöljyä, sitä lämmittäen miedolla lämmöllä, sipulit sekaan ja lisäillään hunajaa ja punaviinietikkaa sekaan. Kun maku on kivan hapanimelä ja sipulit vähän läpikuultavia, kuitenkin vielä rapeita, otetaan pois ja tarjoillaan ruuan sivussa. Aika jees settii.

Niin monta sipulia ku hyvältä tuntuu.

Kantonin Kanaa

Hyvää settiä näytti olevan, tuli mieleen, että noissa kiinalaisissa Wake-Atay mestoissa saa "Sweet & Sour Chicken Cantonese Style" ja sen syön flaid laissilla, niin miksei tekisi itte. Muutenhan tota Varvanan hapanimeläkastikettä voi käyttää, mut ne kanatki on melkosen helppo duunaa itte.

Kana noin 3-4 arpakuution kokosiksi paloiksi ja maustaen vaikkapa paprikalla ja mustapippurilla ja millä kukin kanansa maustaa. Sitten paistaen.

Palaset munaan ja sieltä vehniksiin, eli leivitystyö kyseessä.

Wokkiin riittävä määrä öljyä (mieluummin pähkinäöljyä tms. ku rypäleöljyä, ku lämpöä pitää olla paljon.) ja palaset sinne.

Se oli siinä. Ja sit saa kutsua sitä kantonin kanaksi.

Munalla maustettu jasmiiniriisi

Tätä teen joka kerta ku jotain kiinalaisen tapasta pitää väsätä. Sekaan menee lihan valmistuksessa ylijääneet kimpaleet, ylimääräiset herneet, porkkananpalat ja kaikki muu mikä jää yli ruuanlaitossa. Ne tuo kivaa värikkyyttä siihen riisiin, ni ei oo tylsännäkönen.

Jos ei muuta, niin silpun sinne herneen kokoisiksi sientä, tulitikun mittasina/paksusina porkkanaa, herneen kokoista kanaa, lihaa, muutama eilisestä pizzasta yli jääny katkarapu, pikkusen hernettä... Mausteita ei paljoa, et ihan snadisti paprikajauhoo ja pikkuriikkisen suolaa, muuten jätän maustamatta.

Mut ei kande liikaa laittaa - liika on aina liikaa. Sillee, et tulee ilosemman näköstä.

Munan lisäsin riisien sekaan aluksi, mutta se tekee siitä paljon kiinteämpää. Ei hyvä. :(

Parempi on keittää riisi al-denteksi*, lyödä kulhoon, johon sitten ruuanlaiton yhteydessä ne kaikki ylimääräiset sekaan, joukkoon vielä öljyä, jotta pysyvät irtonaisina. Sit vasta pannulla ku on hetken paistanu niitä, niin muna rikki ja joukkoon.

No irtoriisistä ei paljo kakkuja tehdä... Mut munaa noin yks per pannullinen... Mitähän pannuun mahtuu? Epäilisin, että vajaa puoli litraa riisiä ja yksi muna.

Tip: Ku tekee itään suuntautunutta keittoa, niin esmes kalakeiton sekaan suurustukseen sopii kans kananmuna. Eli muna mukiin, haarukalla rikkoen se, siis vähän vatkaten ja kiehuvaan keittoon koko ajan sekoittaen mukaan. Tulee hyvää, vaikkei näytä hyvältä. Ei tartte muuta suurustusta.

Flaid lais luuls ok!

* Osaan mä sentää ainaki yhden ruuanlaitossa käytettävän termin. :D
Avatar
#352 • • ella Guest
täällä tuntuu olevan nämä itämaiset reseptit nyt kovassa huudossa.. mutta olisikos teillä heittää mulle jotain ihanaa etelä-eurooppalaista reseptiä? esimerkiksi pastaruokiin oon aivan hulluna :heart:
Avatar
#353 • • Taedium Guest

esimerkiksi pastaruokiin oon aivan hulluna :heart:

No ihan yksinkertanen tomaattikastike spagetin kanssa?

Yksinkertainen italialaishenkinen tomaattikastike

Pannuun oliiviöljyä*1, johon pikku hetkeksi valkkaria öljyn kuumennusvaiheessa. (Itse leikkaan ne läpinäkyviksi siivuiksi, mutta kaippa sen saa murskatakkin.) Sen verran, että suurin kärkevyys menee ohi. Sekaan tomaattia tai tomaattimurskaa reippaasti. Chilipalonkin heittäisin sekaan mahdollisimman alkuvaiheessa. (Chiliä kun keittelee kauan, tulee mukava tasanen lämmin, eikä kärkevä poltto.) Tomaattia, esmes 2 sellasta 400g purkkia tai mieluummin pilkkoo repullisen tomaatteja sekaan. (Kaltattuja*2) Punasta paprikaa leikkelisin ehkäpä vielä. Mustapippuria, suolaa ja basilikaa joukkoon, sitten kypsennetty jauheliha (esmes puolisen kiloa), jossa vaikkapa paprikajauhoo ja mustapippuria suolan lisäksi. Sipuliakin voi laittaa jauhelihan joukkoon jos siitä tykkää. Punasta viintä joukkoon, keittelee, kunnes kuivuu, lisää viintä, keittelee...

Ei se sen kummallisempi ole. Jos meinaa löysäks jäädä, ni vaikka maissi- tai perunajauhoa vesilasiin ja sekoittaen sekaan, ni tulee sitkosampaa.

Spagetit al-dentenä lautaselle, soosi päälle ja mozzarellajuustoa pintaan, rouheena pippuria ja snadisti basilikaa, ni näyttää kivammalta. Jos snobbailla haluaa, niin vartiksi uuniin kuumimmalla mahdollisella siten, että se ylägrilli on päällä. Saa se juusto vähän väriä, mut ei sen niin väliä jos nälkä on.

Erittäin yksinkertainen ja hieman italialaishenkinen.

(*1 Oliiviöljyn sekaan kandee sinne pulloon laittaa esmes chilipalkoja, valkosipulinkynsiä, yrttejä... Tulee kiva maku ku ne on viikon-pari muhinu.)
(*2 Hihii... Opin uuden sanan!)
Avatar
#354 • • Edited JussiS Guest

täällä tuntuu olevan nämä itämaiset reseptit nyt kovassa huudossa.. mutta olisikos teillä heittää mulle jotain ihanaa etelä-eurooppalaista reseptiä? esimerkiksi pastaruokiin oon aivan hulluna :heart:


Tässä olis kaksikin erilaista Carbonara-ohjetta, kummatkin opetti mulle italialainen vaihto-oppilas, eli pitäis olla suhteellisen autenttisia ohjeita:

1 pussi kinkkusuikaleita (tai kalkkunasuikaleita jos ei syö punaista* lihaa)
1 iso sipuli
2 dl kermaa
3 kananmunan keltuaista
Parmesan-juustoa
Kermajuustoa (esim Olterman)

Ruskista pilkottu sipuli ja kinkkusuikaleet. Lisää joukkoon kerma ja kananmunan keltuaiset, sekä runsaasti parmesania (n. puoli pussia). Kaada joukkoon keitetty makaroni, ja sekoita. Mausta mustapippurilla ja oreganolla (suolaa maun mukaan). Tarjoiluvaiheessa raasta juustoa päälle runsas kerros ja anna sulaa.

Tän reseptin voi vaihtaa myös tomaattipohjaiseks, eli korvaa kerman ja kananmunat purkillisella tomaattimurskaa, ja valmistaa muuten samalla tavalla.

* kiitos jUSSi
Avatar
#355 • • Edited ville Guest
Tehtiin tällaista joskus marraskuussa, kun mulla oli synttärit. Reseptit on glorian ruoka & viinistä. Kyseinen safka on sopiva alkupala jollekin vähän täyttävämmälle ruoalle.

Riimiporoa ja paahdettuja punajuuria sinappismetanalla

VillenSynttaritSafka.jpg

(kuva ei ole kummoinen, kun valonlähde oli 1 kpl pistespotti suoraan päin lautasta. Lisäksi salaatti on aika karmean näköinen (lollorosso ei juuri auta asiaa). Mutta kyllä tosta kuvasta käy suunnilleen ilmi, miltä safka näyttää)

Riimiporo (2 annosta)

100g poron ulkofileeta
10g karkeaa suolaa
2tl roseepippuria
1rkl sherrya
tuoretta persiljaa
tuoretta timjamia

Suolaa ja pippuroi putsatut ulkofileet molemmin puolin. Anna maustua vahintaan
kaksi tuntia tai jopa yon yli. Lisaa sherry ja anna maustua viela noin kaksi
tuntia.
Hienonna yrtit ja hiero fileen pintaan molemmin puolin. Kaari fileet yksitellen
tiukaksi rullaksi kelmun sisaan. Kirista rulla tiukaksi paista pyorittamalla.
Pakasta yon yli.
Leikkaa jaisesta fileesta ohuenohuita viipaleita sahalaitaisella veitsella.
Tarjoa heti.

Paahdetut punajuuret (2 annosta)

250g punajuurta
1 timjamin oksa
1/2 salvian oksa
1/2 rkl sokeria
suolaa
valkopippuria
1 rkl oliivioljya
1 rkl punaviinietikkaa

Pese punajuuret ja viipaloi ne kauniiksi paloiksi. Laita palat kulhoon ja
mausta lopuilla aineilla. Kaada punajuuret reilun foliopalan paalle. Sulje
folio ja kypsenna punajuuria 200C, 45-60min.

Lisäksi sinappismetana piti sisällään smetanaa, reilusti vastajauhettua mustapippuria sekä makeaa sinappia maun mukaan.

Salaatti meillä oli tossa lähinnä sen takia, että saisi jotain tuoretta lautaselle :)
Avatar
#356 • • jUSSi Guest

1 pussi kinkkusuikaleita (tai kalkkunasuikaleita jos ei syö lihaa)



Kalkkuna ei oo lihaa? Ja takas biologian tunnille :laugh:
Avatar
#357 • • JussiS Guest

1 pussi kinkkusuikaleita (tai kalkkunasuikaleita jos ei syö lihaa)



Kalkkuna ei oo lihaa? Ja takas biologian tunnille :laugh:


Tarkotin punasta lihaa.
Avatar
#358 • • ella Guest
noita tomaattipohjaisia kastikkeita tulee itsekin paljon tehtyä, mutta osaisitteko ehkäpä sanoa jotain muunlaista kastiketta (ei kuitenkaan carbonaraa, koska kinkku on inhottavaa) pastan kera ? esim. jotain kermaista kanakastiketta ? tai mitä vaan sen suuntaista. tai muutenkin kanaruoat on ihania, mutta itsellä on kierrossa vaan ne muutamat reseptit, että uudet kanareseptit olis tässä huushollissa kovassa huudossa.

ja sit iso kiitos teille kaikille kun näitä ohjeita tänne kirjottelette, aivan ihana kuolata ja lueskella. ja sit vielä noi kuvat :excellent:
Avatar
#359 • • JussiS Guest

noita tomaattipohjaisia kastikkeita tulee itsekin paljon tehtyä, mutta osaisitteko ehkäpä sanoa jotain muunlaista kastiketta (ei kuitenkaan carbonaraa, koska kinkku on inhottavaa) pastan kera ? esim. jotain kermaista kanakastiketta ? tai mitä vaan sen suuntaista. tai muutenkin kanaruoat on ihania, mutta itsellä on kierrossa vaan ne muutamat reseptit, että uudet kanareseptit olis tässä huushollissa kovassa huudossa.

ja sit iso kiitos teille kaikille kun näitä ohjeita tänne kirjottelette, aivan ihana kuolata ja lueskella. ja sit vielä noi kuvat :excellent:


Tossa yläpuolella oleva carbonaran ohjeeni maistuu ihan samalta, kun korvaa kinkkusuikaleet kalkkunasuikaleilla. Muutenkin kalkkuna on hyvä punaisen lihan korvike. Kalkkunajauhelihasta voi tehdä kaikki normaalit jauhelihaohjeet jne.
Avatar
#360 • • Sunshine Guest
Tosi ihania ruoka vinkkejä. Ja mikä parasta niin romuttuu taas niin kovin tuo vanha "naiset keittiöön" ajattelu tapa. Hyvä miehet!

ps. Muinullekkin kelpaisi kana reseptit.