Iskälle ja äiskälle syötettiin tätä:
Prosciuttoon käärittyä karitsan paahtopaistia, grillattuja vihanneksia, salmorigliota ja tomaattikastiketta
Liha
[*]4 karitsan paahtopaistia
[*]4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
[*]4 oksaa rosmariinia
[*]4 isoa oksaa timjamia
[*]1 kokonainen valkosipuli
[*]1 sitruunan kuori
[*]oliiviöljyä
[*]suolaa ja mustapippuria
1. Murskaa valkosipuleita, yrttejä ja sitruunan kuori morttelissa reilun suolan ja pippurin kera karkeaksi tahnaksi. Hiero seos lihan pintaan ja anna marinoitua päivä tai kaksi.
2. Ota lihat 3 h ennen paistamista huoneen lämpöön. Pyyhi ne tarkoin puhtaaksi marinadista ja kääri jokaisen paistin ympärille viipale kinkkua.
3. Sido paistit narulla kiinni ja paista kummalla pannulla pinta kiinni. Kypsennä 150-asteisessa uunissa n. 10min. Anna vetäytyä n. 15min, poista narut ja tarjoile.
Vihannekset
[*]1 munakoiso
[*]1 kesäkurpitsa
[*]1 keltainen paprika
[*]1 punasipuli
[*]karkeaa suolaa
[*]Oliiviöljyä
1. Leikkaa munakoiso ja kesäkurpitsa n. 1,5cm paksuiksi paloiksi, paloittele myös paprika ja sipuli reiluiksi paloiksi.
2. Ripottele munakoisojen ja kesäkurpisoiden leikkuupinnoille hieman karkeaa suolaa ja anna seista n. 10 min. Näin saat poistettua niistä hieman ylimääräistä nestettä.
2. Grillaa munakoisot, kesäkurpitsat ja paprikat kuumalla parilalla al dente. Freesaa sipuleita vähässä oliiviöljyssä.
Tomaattikastike
[*]3 salottisipulia
[*]1 porkkana
[*]1/3 selleristä
[*]puolikas palsternakka
[*]3 dl punaviiniä
[*]1l lihalientä
[*]1dl sokeria
[*]½dl balsamicoa
[*]2dl paseerattua tomaattia
[*]kourallinen timjamin oksia
[*]laakerin lehti
[*]suolaa ja pippuria
[*]50g voita
1. Paloittele kaikki kasvikset.
2. Kuumenna sokeri kattilassa kunnes se karamelisoituu kunnolla. Lisää vihannekset ja yrtit ja pyörittele niiitä hetki. Lisää balsamico ja keitä se kasaan.
3. Lisää paseerattu tomaatti ja viini ja keitä jälleen kasaan. Lisää lopuksi lihaliemi ja keitä kasaan kunnes jäljellä on about 4dl soosia. Siivilöi ja vatkaa mukaan voi antamaan kastikkeelle kiiltoa ja pehmentämään makua. Lisää halutessasi mukaan hieman pippuria ja suolaa.
Salmoriglio
[*]1 nippu minttua
[*]puolikas valkosipulin kynsi
[*]merisuolaa
[*]oliiviöljyä
1. Salmoriglio on italialainen, hieman pestoa muistuttava tahna, joka valmistetaan tuoreita yrttejä ja suolaa huhmareessa murskaamalla. Normaalisti se tehdään kai oreganosta, mutta tällä kertaa käytetään minttua.
2. Murskaa siis mintunlehdet, valkosipuli ja suola morttelissa tahnaksi. Ohenna tahnaa hieman oliiviöljyllä.
Annokset:
Viipaloi hyvin vetäytynyt liha. Asettele ne grillatuiden vihannesten päälle ja sivele niille hieman salmorigliota. Roiski kastiketta ympärille.