Kiinalainen synttärimenu
Tällaista ruokaa tuli syötyä tammikuussa, kun allekirjoittaneella tuli neljännesvuosisata täyteen. Reseptit on ryöstetty kahdesta kirjasta, Ken Hom: Kiinalainen wokki sekä Kit Chan: Klassinen thai-keittiö. Tuo Ken Homin kirja on muuten oikein mainio, mutta siinä on yksi vika: kaikissa ruoissa on aika paljon suolaa. Alla olevat ohjeet sisältävät alkuperäisen annostuksen, mutta määrät voi hyvin leikata puoleen, ja siltikin ruoan kokonaissuolamäärä on korkea.
Kaikki annokset on mitoitettu kahdelle, lukuun ottamatta kevätkääryleitä (joita tulee 10-18 kpl) ja riisiä (jota on neljän hengen annos). Riisiannos riittää sekä alku- että pääruokien kumppaniksi.
Noista alla olevista kuvista ei kannata liikaa perustaa, me haluttiin kuitenkin nauttia ruoasta eikä hinkata kuvien kanssa. Tohon olisi tarvittu kunnon valaistus ja noi syvyysterävyysalueet / tarkennusvalinnat ei ole ihan hanskassa, puhumattakaan siitä että me osattaisiin tehdä yhtä hienon näköisiä annoksia kuin Tapi. Erityisesti toi jälkiruoka-annos meni ihan päin mäntyä, siinä vaiheessa iltaa kun oli jo aika hyvissä meiningeissä. :hah: Noista nyt saa kumminkin vähän kuvaa siitä miltä annokset näyttää.
Ruokajuomana toimi Alkon sedän suosituksesta Jacob's Creek Semillon Chardonnay. Tuollainen pehmeä ja aavistus sokeria sisältävä viini sopi kiinalaisten makujen kanssa oikein hyvin.
Alkuruoka: kevätkääryleet ja hapanimelä kastike, munalla maustettu jasmiiniriisi
Pääruoka: kantonilainen höyrytetty kala, sichuanilaiset ravut, munalla maustettu jasmiiniriisi
Jälkiruoka: kookosvanukas, mangoa, hunajamelonia
Kevätkääryleet
15-18 pienempää (15x15cm), 10-12 isompaa (20x20cm)
1 pkt kevätkäärylekuoria, pakastetut sulatettuina
1 muna kevyesti vatkattuna
1,2 l maapähkinäöljyä tai muuta kasviöljyä uppopaistamiseen
Täyte:
100 g katkarapuja hienoksi paloiteltuna
100 g rasvaista sianlihaa hienonnettuna tai jauhettuna
1,5 rkl maapähkinöljyä
2 rkl valkosipulia karkeaksi silputtuna
1 rkl tuoretta inkivääriä hyvin hienonnettuna
1,5 rkl vaaleaa soijakastiketta
1 rkl kuivaa sherryä tai Shaoxing-riisiviiniä
3 rkl kevätsipulia hyvin hienonnettuna
1 tl suolaa
1/2 tl vastajauhettua mustapippuria
225 g kiinankaalia ohuina suikaleina
20 g kuivattuja kiinalaisia sieniä, liotettuna lämpimässä vedessä
Marinadi:
1 tl vaaleaa soijakastiketta
1 tl kuivaa sherryä tai Shaoxing-riisiviiniä
1 tl seesamiöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl vastajauhettua mustapippuria
Valmista täyte. Pane ravut ja sianliha kulhoon, kaada päälle marinointiliemi ja sekoita. Kuumenna wokpannu korkealla lämmöllä. Pane pannuun maapähkinäöljy, ja kun se on miltei savuavan kuumaa, lisää öljyyn valkosipuli ja inkivääri. Kääntele aineksia öljyssä 20 sekuntia. Lisää joukkoon loput täyteainekset rapu- ja lihaseos mukaan lukien ja pikapaista aineksia 5 minuuttia koko ajan käännellen. Kumoa täyte lävikköön valumaan ja anna sen jäähtyä kunnolla.
Valmista kääryleet. Irrota varovasti sulaneet kuoret toisistaan. Nosta 3-4 rkl täytettä lähelle kuoren reunaa, taita päät täytteen päälle ja kierra lopuksi tiiviiksi rullaksi. Valmista samoin loput kääryleet. Sivele kääryleiden avonainen reuna vatkatulla munalla ja ummista kääryle kevyesti painelemalla.
Pyyhkäise wokpannu kuivaksi, kuumenna se korkealla lämmöllä ja kaada pannuun öljy. Kun öljy on miltei savuavan kuumaa, laske muutama kääryle varovasti öljyyn. Uppopaista kääryleitä noin 4 minuuttia, eli kunnes ne ovat kullanruskeita ja kypsiä. Nosta kääryleet öljystä reikäkauhalla ensin ritilälle ja vielä sen jälkeen talouspaperin päälle kuivumaan. Uppopaista loputkin kääryleet.
Tarjoa kääryleet heti.
Huomioita:
- Suolan määrän voi huoletta puolittaa, erityisesti jos katkaravuissa on suolaa. Siltikin ruoka on melko suolaista.
- Teflonpäällysteinen pannu ei välttämättä kestä tarpeeksi kovaa kuumuutta. Käytä mieluummin teräksistä tai valurautaista pannua tai kasaria.
- Paketista ylijääneet kevätkääryleet voi pakastaa uudestaan sulatuksen jälkeen. Laita ne tiukasti muoviin, etteivät ne kuivu.
- Sieninä voi käyttää myös muita kuivattuja sieniä.
Hapanimelä kastike
1,5 dl vettä
2 rkl sokeria
3 rkl kiinalaista riisiviinietikkaa tai siideriviinietikkaa
3 rkl tomaattisosetta tai ketsuppia
1/2-1 tl suolaa
1/4 tl vastajauhettua valkopippuria
1 tl maissijauhoa vesitilkkaan sekoitettuna
Pane pieneen kattilaan kastikkeen ainekset lukuunottamatta suurustetta. Kiehauta liemi, suurusta se maissijauholla ja hauduta kastiketta minuutin ajan. Nosta kattila liedeltä ja anna kastikkeen jäähtyä.
Suolan määrän voi hyvin puolittaa tässäkin.
Kantonilainen höyrytetty kala
225 g kiinteitä, valkolihaisia kalafileitä (siikaa, kuhaa, ahventa)
1/2 tl karkeaa merisuolaa
1 rkl tuoretta inkivääriä ohuina suikaleina
2 rkl kevätsipulia ohuina suikaleina
1 rkl vaaleaa soijakastiketta
1 tl tummaa soijakastiketta
1/2 rkl maapähkinäöljyä
1 tl seesamiöljyä
Taputtele kala kuivaksi talouspaperilla ja hiero sen pintaan tasaisesti suolaa. Pane kala kuumuutta kestävälle lautaselle ja ripottele sen päälle tasaisesti inkiväärisuikaleita.
Laita vettä höyrytyskattilan pohjalle ja kiehauta se korkealla lämmöllä. Pane kala lautasella ritilän päälle, sulje kansi hyvin ja höyrytä kala kypsäksi. Ohuet kalafileet kypsyvät noin 5 minuutissa, paksut fileet 12-14 minuutissa. Kalan lihan tulee olla kauniin vaaleaa ja mehevää.
Ota kalalautanen pois kattilasta ja valuta lautasen pohjalle kertynyt neste pois. Ripottele kalan pinnalle kevätsipulisuikaleita ja valuta päälle vaalea ja tumma soijakastike. Kuumenna maapähkinäöljy ja seesamiöljy pienessä kattilassa savuavan kuumiksi ja kaada kuuma öljy kalan päälle.
Huomioita:
- Suolan määrän voi tässäkin puolittaa.
- Jos et omista sopivaa lämmönkestävää lautasta, käy foliosta taiteltu kuppi hyvin tarkoitukseen.
Sichuanilaiset ravut
3/4 rkl maapähkinäöljyä
1 tl tuoretta inkivääriä hyvin hienonnettuna
1/2 rkl valkosipulia karkeaksi hakattuna
1 rkl kevätsipulia hyvin hienonnettuna
225 g raakoja tai pakastettuja jättiravunpyrstöjä
Kastike:
1/2 rkl tomaattisosetta
1 tl chilillä maustettua papukastiketta
1 tl kiinalaista riisiviinietikkaa tai siideriviinietikkaa
1/4 tl suolaa (jos ravuissa on suolaa, jätä pois)
1/4 tl vastajauhettua mustapippuria
1 tl sokeria
1 tl seesamiöljyä
Sekoita kastike valmiiksi.
Kuumenna wokpannu korkealla lämmöllä. Mittaa pannuun öljy ja kuumenna se miltei savuavan kuumaksi. Lisää öljyyn inkivääri, valkosipuli ja kevätsipuli. Paista aineksia pikaisesti öljyssä 20 sekuntia ja lisää joukkoon ravut. Kääntele niitä pannussa noin minuutin ajan.
Lisää kastike pannuun ja sekoita aineksia vielä hetki (3 minuuttia jos käytät raakoja katkarapuja, muuten vähemmän). Tarjoa ravut kuumina.
Munalla maustettu jasmiiniriisi
4 dl jasmiiniriisiä
6 dl vettä
2-3 kananmunaa kevyesti vatkattuna
2 tl seesamiöljyä
1 tl suolaa
2 rkl maapähkinäöljyä
1/2 tl vastajauhettua mustapippuria
2 rkl kevätsipulia hyvin hienonnettuna
Mittaa riisi isoon kulhoon ja huuhtele se useaan kertaan vettä vaihtaen, kunnes vesi on kirkasta. Valuta riisi.
Pane riisi isoon kattilaan, kaada päälle 6dl vettä ja kiehauta. Keitä riisiä ilman kantta noin 5 minuuttia, kunnes vesi on haihtunut pinnalta. Riisin pinnalla pitäisi nyt olla ikään kuin pieniä kraatereita. Sulje kansi tiiviisti, laske lämpö hyvin alhaiselle (sähköliedellä ykköselle) ja anna riisin kypsyä kantta avaamatta 15 minuuttia.
Jäähdytä riisi. Pane munat, seesamiöljy ja suola pieneen kulhoon, sekoita hyvin haarukalla ja jätä odottamaan.
Kuumenna wokpannu korkealla lämmöllä. Lisää pannuun maapähkinäöljy ja kuumenna se miltei savuavan kuumaksi. Lisää pannuun kylmä riisi ja pikapaista sitä koko ajan käännellen 3 minuuttia eli kunnes se on kuumentunut läpikotaisin. Valuta munaseos joukkoon ja jatka kääntelemistä kunnes muna on hyytynyt. Mausta pippurilla, kääntele vielä 2 minuuttia ja sekoita viimeiseksi joukkoon kevätsipuli.
Huomioita:
- Edelleenkin suolan määrän voi puolittaa tai jättää vaikka pois kokonaan, sillä pääruoissakin on suolaa valmiiksi.
- Annos on neljälle hengelle, mutta siitä menee osa alkupaloille ja osa pääruoalle.
Kookosvanukas
2 kananmunaa
40 g pehmeää vaaleanruskeaa sokeria (tai valkoisen sokerin ja fariinisokerin sekoitusta)
1,25 dl kookosmaitoa
1/2 tl vanilja-, ruusu- tai jasmiiniuutetta
Kuumenna uuni 150-asteiseksi. Vatkaa munat ja sokeri kulhossa tasaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon kookosmaito ja uute, sekoita ainekset hyvin.
Siivilöi seos ja annostele se pieniin annosvuokiin tai isompaan vuokaan. Nosta vuoat reunalliseen uunipannuun tai -vuokaan, kaada pannun pohjalle varovasti kuumaa vettä vuokien reunojen puoliväliin saakka.
Kypsennä vanukkaita uunissa vesihauteessa 35-40 minuuttia tai kunnes ne ovat hyytyneet. Tarkista kypsyys tikulla. Nosta vuoka uunista ja jätä jäähtymään. Kumoa vanukkaat lautasille ja tarjoa hedelmäviipaleiden kanssa.