Mua vituttaa suunnattomasti lähes kaikki valtion takaamat palvelut, ja varisinkin se, ettei niille voi järkevästi hoitaa yksityistä kilpailua.
Esim: Jonotat kelassa tunnin muiden ihmisten kanssa, kun Kelan tädit nauttii kahvia takahuoneessa (kuultavasti), ainoastaan yhden kassan olevan auki. Sitten kun huomautat että voisiko saada toisenkin kassan auki "olisi muutakin tekemistä tänään kun kököttää täällä" niin sitten tuhahdetaan että "mitäs et tullu aikaisemmin"... Jos olisi yksityinen Kelan toimisto, niin varmasti ihmiset kävisivät siellä mieluummin asioimassa varmasti paremman palvelun ansiosta.
Sama pätee muihin valtion paikkoihin: Alko, Vr, Terveyskeskukset, jne jne..
kela on lyhenne sanasta K-A-N-S-A-N-E-L-Ä-K-E-L-A-I-T-O-S. kyseisen puulaakin tarkoitus on vastata peruseläkkeestä, toimeentulotuesta, opintotuesta, sairausvakuutuskorvauksista eli verovaroin kustannettavasta perustoimeentulosta. jos tämä pohjoiseurooppalaisen hyvinvointivaltion malli ei miellytä, kannattaa muuttaa yhdysvaltoihin, jossa kaikki on yksityistä ja kaikki myös MAKSETAAN OMASTA tai isipapan pussista. täysin yksityisyrittämisen varassa toimivassa yhteiskuntamallissa ei saa mitään, jollei siihen ole varaa. ennen kuin valittaa kelan palveluista kannattaa laskea oma tulotasonsa ja miettiä olisiko varaa elää täysin yksityisten sosiaalivakuutusten tms. varassa toimivassa yhteiskunnassa.
kieltämättä kelassa jonottaminen ei ole 'kivaa ja mukavaa', palvelu on surkeaa ja työntekijät stressaantuneita ja ärtyneitä. mistäköhän moinen voisi johtua? mahtaisikohan syy olla valtion alati jatkuvissa säästömenoissa - soneran suhteen ei tki, heh, sinne vaan kaikki.. :) - ja budjettivaron ohjautumisessa johonkin muualle kuin hyvinvointivaltion turvaamiseen. kelan työntekijöiden - kuten myös julkisen sektorin naisvaltaisten alojen yleensä - työpaikkoja ja palkkakustannuksia leikataan. tälläiset toimenpiteet eivät varmaankaan ole omiaan parantamaan työntekijöiden motivaatiota ja palvelualttiutta.
lisäksi, suomessahan on perinteisesti varsin surkea palvelukulttuuri etenkin julkisella sektorilla, mutta se heijastuu myös yksityisille palvelualoille. muutamissakin nimeltä mainitsemattomissa trendibaareissa olen törmännyt seuraavaan: annas olla kun menet sellaiseen mestaan väärät vaatteet päällä, niin jopas on palvelu nihkeää ja tylyä, jos sitä satut saamaan ollenkaan. mene seuraavana päivänä uudelleen, pistä geesukset ja pepejeansit päälle ja tukka beckhamiksi niin varmaan palvellaan ja vielä hymyn kanssa. ja nämä eivät liene valtion yrityksiä? :)
ja kuten tres mainitsi posti esimerkkinään , yksityistäminen ei aina ole tie erinomaiseen palveluun. päinvastoin. perkele.
case study: turun pääposti
vielä noin pari vuotta sitten pääpostissa oli monta luukkua, jolla asioida. tämän lisäksi oli myynnissä vain postittamiseen välttämättömiä tarvikkeita, ja postitustoimenpiteistä selvisi kohtalaisella jonotuksella. nyt, yksityistämisern, tehokkuuskonsultoinnin, brandingin ja muun bullshitin jälkeen pääpostimme näyttää enemmän tiimarilta kuin postitoimistolta. myynnissä on kaikkea kirjekuorista pokkareihin. kas kun ei mattinykäs-siideriä. postissa on kaksi luukkua postin vientiä varten, ja näillä luukuilla on aina hitonmoinen jono. pakettien, kirjattujen kirjeiden tms. noutoa varten on yksi piste, jossa kaikki on hyvin niin kauan kuin haet ean-kooditettua pakettia. mutta annas olla kun yrität saada kirjatun kirjeen. haku kestyää ikuisuuden, koska tehokkuuskonsultoidulla postilla eei ole em. materiaalin säilyttämiseen minkäänlaista jarjestelmää. todellakin, posti ei ole enää entisensä. kerrankin mainosslogan joka antaa mitä lupaa.
vielä hiukan vr:stä. vr:n palvelutasosta olen caro2.n kanssa samaa mieltä. vr:n palvelut ovat surkeat. todennäköisesti useimmat asemavirkailijat on palvelukoulutettu neuvostoliitossa. kyseisessä valtiossa käyneenä tiedän mistä kirjoitan. mutta eikös vr:kin ole yhtiöitetty ja osin yksityinen tuslosvastuullinen firma nykyään?
suomalainen yleinen jurnutusmentaliteetti ja kaikenlaisen kunnollisen palvelu (-ja kaupunkikulttuurin) puute on syynä tähän, ei se, onko puulaaki valtion vai yksityinen. suomi elää metsästä, ja satavuotta sitten suomi eli metsässä. silloin muualla euroopassa oli jo tuhatvuotinen kaupunkikulttuuri.