Originally posted by Zeta:
No tämä menee kyllä vähän jankkaamisen puolelle, mutta nuo nyt on vielä synkkien tulevaisuuden visoiden spekulointeja...
Ei mitään tämän hetken faktoja, ellet satu omistamaan ennustajan kristallipalloa?
Puhe oli muistaakseni ihmisen *aiheuttamista* radikaaleista globaaleista muutoksista.
Enkä kyllä tiedä missämäärin merkittävää on se, että sateelliitti näkee valoa öisestä New yourkista.
Näkeehän ne satelliitit senki kuin pieni kalu mulla on, jos käyn ulkona kusella.
Siellä joku kyttää ja nauraa; aika pieni.
No joo, paree mennä goisaan.
Faktoja on tarpeeksi, ennusteita muutoksista ja ilmiöiden dynamiikasta on riittävästi. Ovatko ne täysin oikeita on aivan eri kysymys.
Eivätkö nämä muutokset ole mielestäsi radikaaleja?
Missä määrin merkittävää? Kyllä mielestäni ympäri vuoden hohtava valomeri kymmenien kilometrien päästä kuvattuna kertoo jotain. Ainakin joku laji on urbansoitunut massiivisiin metropoleihin melkoisen menestyksekkäästi.
Kerro mulle mikä satelliitti näkee sun kalun niin alan itsekin pelkäämään niitä vakavissani. Kuulemma EU:n suunnitelema Galilei voi löytää esineiden sijainnin kymmenien metrien tarkkuudella, jos kalusi on niin pieni niin onneksi olkoon. Nykyisen paikannusjärjestelmän tarkkuus on käsittääkseni satoja metrejä.
Nuo 'synkät' visiot ovat YK:n alaisten tiedejärjestöjen ja IPCC:nkin visioita, jos olet eri mieltä perustele miksi he olisivat niin pirun hysteerisiä ja väärässä.
Originally posted by mmm...:
Juu, ymmärsin kyllä. Mutta pointti ei muutu miksikään: Ihmisiä ei ollut vuonna 1950 _koskaan aiemmin_ ollut yhtä paljon, eikä teknologia silloinkaan _koskaan aiemmin_ ollut ollut yhtä vaikuttavaa. Samaten aiemmin kokematon oli vuoden 1850 tilanne. Ja vuoden 1750. Ja.. ei tarvinne enää jatkaa.
Et ilmeisesti ymmärtänyt ollenkaan. Ydinpommi keksittiin noin 1944-1945, ydinvoima tuli käyttöön 50-luvulla, väestö on kaksinkertaistunut 40 vuodessa. Paljonkohan autojen määrä on kasvanut? Entäs kuinka paljon enemmän dumpataan kaikkia kojeita ja high-tech vekottimia luontoon? Onko tämä prosessi mitenkään hidastumassa? Ovatko päästöt vähentyneet, paitsi CFC-yhdisteiden kohdalla? Voitko kuvitella edes 6 miljardia ihmistä elävän kuten amerikkalaiset? Ollaanko me pääsemässä eroon fossiilisista polttoaineista ja tehomaataloudesta? Tarvinneeko jatkaa?
Joopa joo. Siis jos ihmistä ei olisi koskaan ollut niin maapallo olisi avaruudesta katsottuna täysin eri näköinen? Voidaanko puhua mistään "katsomisesta" ja "näköisyydestä", jos ihmistä ei ollenkaan olisi?
Oliko maapallo olemassa ennen ihmistä? Loiko ihminen jälkikäteen maailman mielessään, joka näyttää olevan miljardeja vuosia vanha vai onko se pelkkää joidenkin hämäystä? Onko maailmankaikkeutta ihmisen ulkopuolella? Kun kivi putoaa päähäsi onko se sosiaalinen konstruktio?
Ei meillä ole mitään käsitystä sellaisesta näkökulmasta joka olisi ihmisestä riippumaton. Sen takia emme voi "katsoa" ihmisen suhdetta muuhun luontoon ulkopuolelta, emmekä voi sanoa miten "suuri" ihmisen vaikutus on.
Voidaan aivan helposti katsoa ihmisen suhdetta muuhun luontoon ulkopuolelta, tietenkin aina jostakin sosiaalisesta näkökulmasta. Voidaan olettaa että mitkä vaikutukset ovat ihmisen aikaansaannoksia ja mitkä eivät. Komeettojen iskeytyminen Jupiteriin 90-luvun alussa on tuskin ollut ihmisen aikaansaama vaikka ihmiset sen havaitsivatkin omiin kuva-arkistoihinsa. Tottakai voidaan yrittää ajatella ihmisen vaikutusta yhtä objektiivisesti kuin ajatella omia tekojaan ja tunteitaan objektiivisesti reflektoiden.
Suuruus on suhteellista; mitä laajempi on perspektiivimme, sitä pienempi on ihmisen vaikutus, ja kääntäen, kapeammassa perspektiivissä ihmisen vaikutus esittäytyy suurempana. Mitään absoluuttista perspektiiviä meillä ei ole, ja siksi ei myöskään pätevää perustetta arvioida ihmisen vaikutuksia luontoon.
Meillä ei tietenkään ole absoluuttista perspektiiviä. En kysynyt mikä on ihmisen vaikutus Magellanin pilveen tai Andromedan tähtisumuun vaan nykyiseen globaaliin ekologiaan. Ei muinaisessa historiassa, eikä hamaassa tulevaisuudessa vaan melko lyhyellä vuosikymmenien tai vuosisatojen aikajänteellä .
Puhe jostain "globaalista näkökulmasta" on helposti harhaanjohtavaa. Se, mitä ymmärretään globaalilla, laajenee, täydentyy ja muuttuu koko ajan tiedon kasvun myötä. Eli suhteellisuuteen törmätään taas. "Globaali"-sanaa vain käytetään usein harhaanjohtavasti viitaten johonkin muka absoluuttiseen näkökulmaan, jumaluusperspektiiviin (kristillisen ajattelun peruja, taas...).
Tieto globaalista ilmiöistä varmasti laajenee ja täydentyy. Globaali sanaa ei tässä yhteydessä käytetä ollenkaan harhaanjohtavasti. Jo antiikin kreikkalaiset ja varmasti monet ennen heitä tiesivät että Maa on pallo. Siihen ei tarvinnut olla mikään valovoimaisin ruudinkeksijä. Tällä pallolla on oma globaali ekosysteeminsä, johon toki vaikuttavat myös kuu, Aurinko ja kosminen säteily jne. Mitä kristillistä tässä muka on? Pallo on pallo on pallo, vaikka onkin navoilta hieman litteä.
Pahoittelen että meni aika filosofiaksi, mutta tarkoitus on vain osoittaa (taas kerran..) että liian laajoissa puitteissa liikkuva spekulointi ei johda minnekään.
Miten niin liian laajoissa puitteissa? Ne puitteet voidaan helposti määritellä keskustelun tarpeisiin.
"Liian laaja puite" on ihmisen vaikutuksen suuruus suhteessa luontoon kokonaisuutena tai kautta historian. Maapallon luonnonoloja ja syitä ja seurauksia voidaan sen sijaan hyvin tutkia yksittäisinä ja toisiinsa liittyvinä tapauksina (näitä on tässäkin topicissa tullut jo hyvin esille). _Vaikutelmien_ pohjalta voidaan sitten toimia ja pyrkiä parempaan. Ongelmana on nyt se, että edes näistä vaikutelmista ei tieteellä ja ihmisillä ole yksimielisyyttä. Lähinnä yksi on varmaa: se että nää asiat on kaikkea muuta kuin itsestään selviä.
Kukaan ei ole väittänyt että kaikki olisi itsestäänselvää. Ihmisen tulevaisuudessa, varsinkin kun tekijöitä on oikeasti lukemattomia, on aika harvasta asiasta kovinkaan isoa varmuutta. Mikä estää ajattelemasta "ihmisen" vaikutusta luontoon nykyään tai edes kautta historian yhtään enempää kuin mammuttien tai dinosaurusten vaikutusta? Ajattelu on symbolien yhdistämistä ja käsitteellistämistä, lähes kaikkea voidaan käsitellä symbolisesti ja käsitteellisesti, joten en näe mitään estettä ajatella mikä on ihmisen vaikutus koko luontoon kautta sen historian. Ihminen on lajina kuitenkin hyttysen pieraisu koko luonnon historiassa, ainakin jos on uskominen käsitykseen geologisesta ja maailmankaikkeuden ajasta nykykäsityksen mukaan.
ps. faktat kohdalleen dammit
[ 29 March 2002: Message edited by: Dani Cior ]