Snaggo, 19.11.2006 20:28:
faking fäpsät nyt kaikki tietää...
http://krmi.net/articles.php?artnum=80
Artikkelin kirjoittaja voisi ensin tarkistella lakiasioita ennenkuin ryhtyy kirjoittamaan täysin vääriä väitteitä.
Esim:
"Heidän kerrotaan seuranneen ihmisiä ruokakauppaan ja ottaneen heitä kiinni myymälävarkaudesta, mikä ei kuulu heidän toimivaltaansa"
Myymälävarkaan (näpistelijä, näpistys) kiinniottaminen kuuluu jokamiehen oikeuksiin. Vartijan kiinniotto-oikeus on täsmälleen samanlainen kuin jokamiehen kiinniotto-oikeus. Vartiointialueella vartijalla on vartijan kiinniotto-oikeus ja vartiointialueen ulkopuolella jokamiehen kiinniotto-oikeus. Joten riippumatta siitä onko vartija vartiointialueella tai edes työtehtävässä, hänellä on jokamiehen kiinniotto-oikeus, johon siis sisältyy oikeus ottaa kiinni näpistelijä.
Laki Yksityisistä Turvallisuuspalveluista, 2. luku, 28 §:
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020282
Pakkokeinolaki, 1. luku, 1 §:
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1987/19870450
Vartijalla on vartioimistehtävää suorittaessaan oikeus ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavattu rikoksentekijä, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai jos rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos. Vartija saa ottaa kiinni myös sen, joka on viranomaisen antaman etsintäkuulutuksen mukaan pidätettävä tai vangittava. Kiinni otettu on viipymättä luovutettava poliisille.
Että se siitä...
edit:
Jone, 19.11.2006 23:42:
Mä en ole kauhean syvällä stevarien maailmassa ja täytyy sanoa etten ihan tarkkaan edes tiedä mitä oikeuksia heillä on. Ilmeisesti vartijat tosiaan voivat ihan fyysisesti poistaa henkilön vartioimastaan tilasta?
Yllämainitusta linkistä (Vartijan oikeudet) löydät myös poistamisoikeuden. Ja tässä tarkoitetaan nimenomaan sitä fyysistä poistamista (mitäpä muutakaan, henkistä?).
Ja vielä palatakseni kiinniottamiseen. Tutustukaapa Rikoslaki, 17. luku, 6§: Järjestystä ylläpitävän henkilön vastustaminen:
Joka käyttämällä tai uhkaamalla käyttää väkivaltaa estää tai yrittää estää järjestystä ylläpitävää henkilöä suorittamasta hänelle lain tai asetuksen nojalla kuuluvaa tehtävää tai muuten vaikeuttaa sanotun tehtävän suorittamista, on tuomittava, jollei laissa muualla säädetä ankarampaa rangaistusta, järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
Järjestystä ylläpitävällä henkilöllä tarkoitetaan tässä pykälässä
1) järjestyksen pitämisestä joukkoliikenteessä annetussa laissa (472/1977) tarkoitettua kuljettajaa, häneen rinnastettavaa henkilöä taikka heitä kuljettajan tai häneen rinnastettavan henkilön pyynnöstä avustavaa matkustajaa,
2) joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetussa laissa (469/1979) tarkoitettua matkalippujen tarkastajaa ja tarkastuksessa apuna olevaa järjestyksenvalvojaa, (8.6.2006/449)
3) yksityisistä turvallisuuspalveluista annetussa laissa (282/2002) tarkoitettua vartijaa sekä (12.4.2002/284)
4) järjestyksenvalvojista annetussa laissa (533/1999) tarkoitettua järjestyksenvalvojaa. (22.4.1999/536)
Eli jos vastustat poistoa väkivaltaisuudella tai muutoin vaikeutat (vastustat) poiston suorittamista, syyllistyt järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamiseen. Siitä voi seurata vankeutta, mikä antaa perusteen jokamiehen (ja vartijan) kiinniotto-oikeudelle.