phanatic, 22.12.2007 10:17:
Kyllä me pystyisimme rakentamaan pyramidit vähintään yhtä hyvin kuin muinaiset egyptiläiset, kerrostalojen kestävyydellä ei ole mitään tekemistä sen kanssa. Pystyisimme myös rakentamaan kerrostaloja, jotka kestäisivät 5000 vuotta, mutta aika harvalla olisi rahaa ostaa asuntoa sellaisesta.
Öh, mä en ainakaan menis tosta takuuseen. Esim. Suomessa on tyyliin ehkä muutama hassu talo jotka on yli 300-vuotiaita, ja nekin olis sortunu aikoja sitten ilman säännöllisiä remppoja. Pyramidissa ei paljoo remontteja ekaan 4400 vuoteen kyhätty, ja silti se siellä seistä pönöttää. Toisekseen, vasta meidän nykyaikasilla laaserhifimittausvälineillä on saatu tsekattua sen pytingin suuntaukset, mitotukset ja asemoinnit. Väitän että esim. pyramidin 0.05 asteen heitto pohjois-eteläsuunnasta olis pystytty toistamaan _vasta_ sen lasermittauksen keksimisen jälkeen (jos sillonkaan). Ja jos nyt vähääkään perehdyt sen pytingin geometriaan, mittasuhteisiin ja sen sisältämään matematiikkaan, et voi väittää etteikö se olis suht korkeatasoisen tieteen omaavan porukan rakentama. Mitä mieltä oot esim. piistä ja pyramidista? Koulussa mulle opetettiin et se on kreikkalainen keksintö, mut miks se löytyy pyramidista (ja huom, sekä Meksikosta että Egyptistä)? Aika melkonen loikka jengille joka vain muutamaa sataa vuotta aikasemmin opetteli maanviljelyksen alkeita.
Juice Leskinen sano aikanaan Tampellan tehdashalleista melko hienosti: "Siellä ne nyt purkaa koneilla taloja jotka tehtiin sata vuotta sitten käsin. Sitten siihen tilalle rakennetaan koneilla taloja jotka voidaan viidenkymmenen vuoden päästä purkaa käsin."
Meillä saattais _ehkä_ olla teknologiaa rakentaa jotain joka kestäis sen 5000 vuotta. Mutta olisiko meillä a) visiota ja b) käsityskykyä rakentaa jotain joka sen kestäis? Vaikee uskoo et nykyihmisen aikakäsitys venyis sellasiiin mittoihin. 5 vuotta vanha auto, puhumattakaan jostain tietokoneesta, alkaa meidän silmissä olemaan jo "vanha" - miten meillä olis edes mahdollisuutta käsitellä asioita jotka olis olemassa tuhansia vuosia sen jälkeen kun meitä ei enää oo olemassa?
Olisi ehtinyt, mutta ei tapahtunut. Kehitys on ollut kiihtyvää, eli alussa kaikkein hitainta. Ennen luku- ja kirjoitustaitoa, ja ihmisunnan ollessa erittäin vähälukuinen ja hajallaan sijaitseva, tieteen tekeminen, tai lähinnä toisten tekemien tulosten harteille nouseminen ja uuden tutkiminen, oli melko mahdotonta. Kellään ei varmaankaan ole millintarkkaa kuvaa siitä, millaisia yhteiskuntia oli 50 000 vuotta sitten, mutta sen voi sanoa, että katalysaattoriautoja siellä ei ollut.
Homo Sapiens Sapiens on noin 100 000 vanha laji. Eli sen 100k vuotta sitten eläneen ihmisen vois kylvyn ja parranajon jälkeen pukea pukuun ja viedä firman yhtiökokoukseen, ja se olis suunnilleen yhtä paljon ajan tasalla hommista kuin noin 90% sen kokouksen osanottajista. Mun on aika mahdotonta sulattaa skenaariota et ekat 95k vuotta elettäis tasasesti metsästäkerääjänä, ja sen jälkeen _yhtäkkiä_ 5 tuhannessa vuodessa pompataan siitä kerääjästä surffamaan nettiin puhumaan paskaa. MItä ihmettä se ihminen, jolla oli ihan tasan samanlaiset sielun- ja ruumiinlahjat kuin meilläkin, oikein teki sillä ajallaan? Me kuvitellaan et kivikautinen ihminen asu jossain luolissa, mut eihän se niissä _asunu_, ne oli rituaalipaikkoja. Se asu jossain ihan muualla, mut on aika paha mennä sanomaan minkä mallisessa puumajassa nekin on kämpänny koska se puu ei säily niinku kivi säilyy.
Vedän tässä taas esiin sen katastrofiskenaarion: kuvitellaanpa nyt vaikka että, ööh, Grönlannissa on joskus ollu vaikka miljoonakaupunki. Nykyään siinä on se 3 kilsaa mannerjäätä. Mitä siitä miljoonakaupungista jää silloin jäljelle kun siitä kulkee sellainen jäämassa yli? Ja mitä mahdollisuuksia meillä on tutkia niitä jäännöksiä? Niinpä, eipä paljoo paskaakaan. Tai vaikka Etelämanner, ei sielläkään aina oo jäätä ollu, ja siellä on saattanu olla jopa lauhkee ilmasto joskus aikoinaan. Mut siitä on paha heittää muuta kuin tosi laimeeta spekulaatiota, -80 asteen pakkanen ja monta kilsaa jäätä estää kaikennäköset tutkimushankkeet suht tehokkaasti.
Kaikkien kansojen myytit kertoo jonkunnäkösestä vedenpaisumuksesta - tarinoita siitä löytyy Gilgames-eepoksesta, Raamatusta, Veda-kirjoituksista, Australian aboriginaaleilta ja mayojen legendoista ja ylipäätään vähän joka puolelta palloa. Ei pitäis vaatia kovinkaan suurta mielikuvituksen loikkaa, että jos tollanen stoori on noin laajalle levinny, sellanen on joskus myöskin tapahtunu ihan oikeesti. Ja jos sellanen katastrofi, josta jää jäljelle yks perhe ja kourallinen eläimiä jossain suht pienessä paatissa, on oikeesti tapahtunu, ei myöskään vaadi kovinkaan suurta mielikuvituksen loikkaa kuvitella et kaikki se tieto ja se kulttuuri jossa ne ihmiset on eläny, on kadonnu niiden ihmisten mukana. Mikäli meitä kohtais raamatunkaltainen kataklysmi, ei meidän mp3-soittimista tai sähkökäyttösistä lattevatkaimista paljoo iloa jälkipolville olis.
Lähinnä uskonnolliset fundamentalistit väittävät tietävänsä kaiken, jokainen järkiperustaisella maailmankuvalla varustettu ihminen tietää, ettemme tiedä monesta asiasta juurikaan. Tämä ei silti muuta sitä tosiasiaa, että tiedämme paljon enemmän kuin muinaiset ihmiset.
Jep, eipä tiedetä nk. vittujakaan - eihän me edes tiedetä sitä mitä ne muinaiset ihmiset on tienny. Kuten sanottua, eihän me osata edes rakentaa yhtä hyvin kuin ne.
Mut kyllä, ihminen kyllä kuvittelee hyvinkin olevansa luomakunnan kruunu, vaika ihan tasan täsmälleen kaikki todistusaineisto väittää päinvastaista.