299 posts, 15 pages, 99,995 views
nansipoi:
mitä Dorka tekee työkseen?
Mikko Grönroos:
---
Tuon taustalla on varmaankin ajatus siitä, että ensiksi pitäisi saada omat asiat kuntoon, ennen kuin aletaan auttamaan muita. Musta toi on ideana ihan järkevä, joskaan se ei tarkoita sitä, että musta omien asioiden priorisointi täytyisi tapahtua muiden kustannuksella tai että muita ei voitaisi tukea mitenkään, ennen kuin kaikki olisi "täydellistä" (raja-arvon lähestyessä ääretöntä).
Jos tilannetta tarkastellaan etiikan kannalta, on kysymyksessä kyllä monia epäkohtia. Ne johtuu tosin musta vain siitä, että maailma ei ole rakentunut yhden ja saman moraalin pohjalle. Eri valtioilla on erilaiset moraalit, joita on joskus vaikea yhdistellä parhaan tuloksen saamiseksi (esim. lähetetään rahaa valtiolle, missä on korruptiota tai maksetaan minimipalkkaa, jotta saadaan voittoja).
KarriN:
teen opintojen ohella duunia 20h/vko. vuoden alkupuolella siitä irtosi n. 400e/2vko ja lisäksi kelalta 400e/kk. eli aika mukavasti, kun vuokra oli siinä 230e. sitpä tulikin kesä ja tuli lomarahojen lisäksi tehtyä duunia muutama viikko hieman enemmän ja totesinkin, että joutuu jättämään opintotuet syksyllä pois. lisäksi verottaja rupesi nykimään enemmän palkasta, nyt saan reilut 300e/vko. vaan kun oli tottunut siihen parempaan elintasoon, niin sitä tottumusta onkin vaikea karistaa pois.
anqqa:
[offtopic]
huh, aika tiukka tulojen romahdus.. eka kaveri tienaa 400e/2vko + 400e/kk = 1200e/kk mut sit joutuu tulee toimeen 300e/vko = 1200e/kk
[/offtopic]
S-T:
Mikä olisikaan teidän muiden mielestä tyydyttävä elintaso/palkka? Pärjäisitkö minimipalkallakin vai tarvitsisitko vaikkapa yli 5000 palkan kulujesi kattamiseksi?
mikkihiiri:
Ja mitä siihen tulee, ettei meidän suomalaisten kermaperseiden tule vaatia parempaa palkkaa ja elintasoa, elämä ei ole reilua. Tarkoitan sitä, että totta kai vituttaa ajatella kuluttavansa päivässä enemmän kuin suurin osa maailman asukkaista ikinä, mutta sille ei voi mitään. Tauno Tavallinen kadulla ei sinällään voi vaikuttaa kolmannen maailman ongelmiin ja krooniseen nälkäongelmaan maailmassa, mutta jos tarpeeksi monet tekevät pieniä asioita tilanteen muuttamiseksi, tällöin voi jo vaikuttaa maailman menoon.
Jone:
Toi kappale sisältää niin monta ristiriitaa, että saat itse korjata ne. En edes viitsi lähdetä revittelemään.
mikkihiiri:
Selvensikö?
---
Äh... joo.
Tarkoitin tuolla kappaleella sitä, ettei siitä oikeasti tule mitään, jos ottaa harteilleen kaiken sen, joka tässä maailmassa on väärin ja huonosti. Kuitenkin kovin harva tällä kivellä pystyy suoraan vaikuttamaan globaaleihin epäkohtiin.
Minua ainakin ahdistaa tietää, että kulutan suunnilleen puolessa tunnissa enemmän kuin somalialainen suku vuodessa, mutta toisaalta en ole laittanut opintotukeani ja palkkaani suoraan suoraveloituksella amnestylle, punaiselle ristille, lääkäreille ilman rajoja kokonaisuudessaan. Syynä tähän on se, etten edellämainitussa tilanteessa pystyisi tyydyttämään itsekkäitä tarpeitani.
Lisäksi mielestäni ei kuitenkaan pitäisi ruveta ruoskimaan suomalaisia siitä, että he haluavat parempaa elintasoa, vaikka opiskelijakin on rikkaampi kuin moni afrikkalainen. Vaikka ihan jokainen suomalainen eläisi aaltopeltihökkelissä ja pukeutuisi rääsyihin, ei maailma sillä paranisi.
Kirjoittaessani pienistä teoista tarkoitin sitä, että jos jokainen suomalainen lahjoittaisi omiin varoihinsa sopivan pienen summan suoraan hyväntekeväisyyteen saataisiin varmasti paljon hyvää aikaiseksi ja ehkä jopa pienenpienen muutoksen maailman menoon.
Selvensikö?
EDIT: typ0ja
Zyklonius:
Mutta mikä pohjimmiltaan puhuu sen puolesta, että ensin on saatava "omat" ja sitten vasta "muiden" asiat kuntoon?
Ehkäpä praktisella tasolla on logistiikan ja avun perillesaamisen kannalta hivenen vaivattomampaa viedä sitä apua Saharan eteläpuolisen Afrikan asukkien sijasta naapurin jampalle, mutta moraalisella tasolla tuo "eka omat, sitten muut" -ajattelu ei tarjoa mitään perusteluita omalle erinomaisuudelleen.
Viittaat tuossa relativistiseen moraalikäsitykseen, joka on allekirjoittaneelle eräs suurimmista saatanoista tällä planeetalla. Minusta puhe siitä että "eri valtioilla on erilaiset moraalit" on varsin makaaberia, ellei jopa groteskia. Eivät valtiot 'määrää' moraalia, sen 'määräävät' ihmiset.
Valtioiden tehtävä on nähdäkseni taata ihmisille hyvä elämä ja mahdollisimman aukottomasti ihmisoikeuksien toteutuminen.
Uskon vahvasti siihen että ihmiset kykenevät 'löytämään' universaalisti päteviä moraaliperiaatteita (ks. esim. ajatus universaaleista ihmisoikeuksista), olkoonkin että niiden toteuttaminen bugaa vielä nykyään eri puolilla maailmaa.