Tyydyttävä elintaso ja palkka?

299 posts, 15 pages, 99,995 views

nansipoi

Posts: 17

#61 • • nansipoi
kun kuukausitulot on 380/kk ja vuokra saman verran niin siinä ei paljon elintasoa mahdu väliin.
toivottavasti kohta saan kaipaamani työpaikan ja tulot nousee 1200-1500 euroon, saa jo vähän syödäkkin sen jälkeen ^^
Avatar
#62 • • Dorka Guest
...hmmm, omat tulot siinä 2500e /kk ja hyvin se riittää minun elämiseen. asumiseen menee tällähetkellä 800e, kun maksan aika rivakasti asuntolainaa pois. 1000e karkeesti jää muuhun elämiseen rahaa ja tässä tilanteessa, kun on asunto ja kaikki mitä tarvittava siihen liittyen riittää se hyvin. Mitään säästöjä en kyllä tosin saa kerättyä, mutta taas toisaalta joka kesä tulee 4000-6000e nettona osinkoja joilla hyvin kattaa erittäin leveän elämisen kesälomilla *hymy*

Oma liksa ei varmasti tule ikinä nousemaan yli 2500e vaikka mitä tekisin vaan tulee sitten ylimääräiset osinkona - eipä muuten Suomessa pääse kartuttamaan varallisuutta - paitsi verottajan varallisuutta *igor*
nansipoi

Posts: 17

#63 • • nansipoi
mitä Dorka tekee työkseen?
Epailija

Posts: 5,636

#64 • • Epailija Physicist, 2nd class.
Tämänhetkinen budjetti koostuu seuraavista asioista:

Opintotuki: n. 420e/kk
Stipendi: 180e/kk
Opintolaina: 360e/kk
Summa summarum: n. 960e/kk

Vuokraan uppoaa vajaa 230 e per kuukausi ja lopuilla elää ihan kohtalaisen hyvin, vaikka tällä hetkellä omaankin hieman budjettivajetta. Onneksi veronpalautusta tulee semmoiset 600e. Toisaalta menotkin ovat tällä hetkellä aika pienet. Ruokaan menee tällä hetkellä vajaa 60kr päivässä (reilu 6e. Joka toinen päivä nuudeleita ja joka toinen päivä vähän tukevampaa...), sitten elokuun puolenvälin olen ruotsalaisesta liittymästäni soittanut puheluita alle 60:llä eurolla eikä minulla ole vakuutus-, sähkö- tai vesilaskuja makseltavana. Kuukausilippu lohkaisee budjetista reilu 60e/kk, mutta teoriassa rahaa jää välillä jopa shoppailuun tai ulkona syömiseen asti. Ei siis suuremmin valittamista, mutta paljoa pienemmillä tuloilla ei enää olisi niin kivaa.

--
Life is complex - it has both real and imaginary parts. -Anonymous

Avatar
#65 • • Edited Dorka Guest

nansipoi:
mitä Dorka tekee työkseen?


moon nörtti *heiii* *nauru* ...liksa tosin pitäis nousta parin vuoden päästä +10000e/kk, mutta saas nähdä miten saan tehtyä mun omat "opinnot" ja miten mä jaksan tätä duunia tällä vauhdilla. Liksa kummiskaan ei oo kaiken a ja o. Fyysinen ja psyykkinen terveys ajaa kyllä liksan ohi tässä vaiheessa, kun nykyiselläänkin pärjää hyvin. Monet o liksan suhteen liian ahneita...
Zyklonius

Posts: 1,629

#66 • • Zyklonius Velvet Kevorkian

Mikko Grönroos:
---

Tuon taustalla on varmaankin ajatus siitä, että ensiksi pitäisi saada omat asiat kuntoon, ennen kuin aletaan auttamaan muita. Musta toi on ideana ihan järkevä, joskaan se ei tarkoita sitä, että musta omien asioiden priorisointi täytyisi tapahtua muiden kustannuksella tai että muita ei voitaisi tukea mitenkään, ennen kuin kaikki olisi "täydellistä" (raja-arvon lähestyessä ääretöntä).



Mutta mikä pohjimmiltaan puhuu sen puolesta, että ensin on saatava "omat" ja sitten vasta "muiden" asiat kuntoon? Ehkäpä praktisella tasolla on logistiikan ja avun perillesaamisen kannalta hivenen vaivattomampaa viedä sitä apua Saharan eteläpuolisen Afrikan asukkien sijasta naapurin jampalle, mutta moraalisella tasolla tuo "eka omat, sitten muut" -ajattelu ei tarjoa mitään perusteluita omalle erinomaisuudelleen.

Jos kiinnitämme huomion niihin käytännön seikkoihin, jotka puhuvat "ensin me" -ajattelun puolesta, niin nekin voidaan ampua alas aika tehokkaasti vetoamalla oikeudenmukaisuuden ja sen ilmentymien (ruoka, hyvinvointi, turvallisuus, perusvapaudet, jne.) keinotekoisen eriarvoiseen distribuutioon taikka nykyisten kuljetus- ja viestintäyhteyksien mahdollistamaan tehokkaaseen ja nopeaan avustamiseen.


Jos tilannetta tarkastellaan etiikan kannalta, on kysymyksessä kyllä monia epäkohtia. Ne johtuu tosin musta vain siitä, että maailma ei ole rakentunut yhden ja saman moraalin pohjalle. Eri valtioilla on erilaiset moraalit, joita on joskus vaikea yhdistellä parhaan tuloksen saamiseksi (esim. lähetetään rahaa valtiolle, missä on korruptiota tai maksetaan minimipalkkaa, jotta saadaan voittoja).



Viittaat tuossa relativistiseen moraalikäsitykseen, joka on allekirjoittaneelle eräs suurimmista saatanoista tällä planeetalla. Minusta puhe siitä että "eri valtioilla on erilaiset moraalit" on varsin makaaberia, ellei jopa groteskia. Eivät valtiot 'määrää' moraalia, sen 'määräävät' ihmiset. Valtioiden tehtävä on nähdäkseni taata ihmisille hyvä elämä ja mahdollisimman aukottomasti ihmisoikeuksien toteutuminen. Uskon vahvasti siihen että ihmiset kykenevät 'löytämään' universaalisti päteviä moraaliperiaatteita (ks. esim. ajatus universaaleista ihmisoikeuksista), olkoonkin että niiden toteuttaminen bugaa vielä nykyään eri puolilla maailmaa. Tarpeethan ihmisillä ovat eri puolilla maailmaa (hivenen yksinkertaistettuna) varsin samanlaiset. Sekä rikas länsimainen pohatta tai sisälmyksiään Kalaharin aavikolla ripuloiva aids-orpo lienevät molemmat sitä mieltä, että ruokaan ja terveyteen ja fyysiseen turvallisuuteen on olemassa kiistaton oikeus.

Jos hyväksytään ajatus siitä, että "eri valtioilla on erilaiset moraalit", tullaan samalla nostaneeksi kädet ylös illegitiimien kansanmurhaajahallitusten ja vastaavien kyseenalaisten tahojen edessä. Se millainen moraalikäsitys kulloinkin kulloisessakin valtiossa on vallitsevinaan, ei voida johtaa siitä, miten valtiovalta on sen suuressa viisaudessaan päättänyt. Ei tarvitse kuin arvioida Saksan yhteiskunnallista ja eettistä ilmapiiriä viimeisen sadan vuoden aikana: Valtiovaltahan siinä pitkälti sai aikaan sen, että ikiaikainen kulttuurikansa päätti johtajiensa esimerkin mukaisesti kaivaa tulukset esiin ja iske kipinää maailmanpalon toivekuvat silmissään. Mutta tuohon nazi-problematiikkaan en nyt halua vajota. *hihu*

Mitä noihin esimerkkeihisi tulee, niin kehitysyhteistyötä tai sen dramaattisempaa muotoa eli humanitaarista apua ei läheskään aina kanavoida vastaanottavan "korruptoituneen" valtion kautta, vaan erilaiset avustusjärjestöt pystyvät toimimaan [i)lähestulkoon[/i] täysin itsenäisesti katastrofialueella, välittämättä paikallisten seteliselkärankaisten virkamiesten ja poliitikkojen mielipiteistä. Toisekseen kirjaimellinen minimipalkka tai pikemminkin sen alittava palkkataso on ikävä kyllä varsin länsimainen keksintö, joka on saatu aikaan tietoisilla talouspoliittisilla päätöksillä, jotka ovat varsin epäilyttäviä moraalisella tasolla. Nykyään taloudellinen globalisaatio on pitkälti vaikuttanut siihen, että tuosta on tullut sangen universaalihtava ilmiö, kiitos tuon taloudellisen toiminnan, jota voisi ilkeämielisesti kutsua postmoderniksi taloudelliseksi imperialismiksi/kolonialismiksi.

--
A short fuse to scatter steady hands if I forget to remember that better lives have been lived in the margins, locked in the prisons and lost on the gallows than have ever been enshrined in palaces.

vanhus

Posts: 889

#67 • • Edited vanhus
joku sellanen 1000 e tunnille olis hyvä mut työnantajat olis aika vähissä sillon*joo**nauru**pahis**ding*
no kyl toi vois olla viikko palkkakin ehkä sillä jo pärjäis*joo**lmao*
anqqa

Posts: 4,035

#68 • • anqqa tirehtööri

KarriN:
teen opintojen ohella duunia 20h/vko. vuoden alkupuolella siitä irtosi n. 400e/2vko ja lisäksi kelalta 400e/kk. eli aika mukavasti, kun vuokra oli siinä 230e. sitpä tulikin kesä ja tuli lomarahojen lisäksi tehtyä duunia muutama viikko hieman enemmän ja totesinkin, että joutuu jättämään opintotuet syksyllä pois. lisäksi verottaja rupesi nykimään enemmän palkasta, nyt saan reilut 300e/vko. vaan kun oli tottunut siihen parempaan elintasoon, niin sitä tottumusta onkin vaikea karistaa pois.



[offtopic]
huh, aika tiukka tulojen romahdus.. eka kaveri tienaa 400e/2vko + 400e/kk = 1200e/kk mut sit joutuu tulee toimeen 300e/vko = 1200e/kk *pus*
[/offtopic]

--
.___. .___.
(O,o) {ò,Ó}
(|;|) (|_|)
=´=`===´=`===
ORLY? YA RLY!

[Nuclear]

Posts: 5,855

#69 • • Edited [Nuclear] el aprendiz
Ei ainakaan nykyinen ku tulot on vuokran jälkeen 50/kk muihin kuluihin, niin miinuksella mennään...mut onpahan sitä opiskelua varten jonnin verran säästeltykin. Tosin nyt huomannu hyvin, et ku pitää rahapussin nyörejä tiukalla niin ei sitä juuri kauheasti mee, pikkasen harkintaa vaan ostoksiin, niin halvalla pääsee.

edit: kirjotuserheitä

--
"Onnellisen miehen talossa asuu järjestys" - Kiinalainen sananlasku

Avatar
#70 • • kelasin Guest
Tyydyttävä elintaso ja palkka?

- yksi kappale näitä tänne kiitos
Aziz Combat Fighter

Posts: 6,592

#71 • • Edited Aziz Combat Fighter

anqqa:

[offtopic]
huh, aika tiukka tulojen romahdus.. eka kaveri tienaa 400e/2vko + 400e/kk = 1200e/kk mut sit joutuu tulee toimeen 300e/vko = 1200e/kk *pus*
[/offtopic]



Välillä käy niin paska flaksi et sitä alkaa epäilee onks jumalaa ees olemassa!!
Esa

Posts: 947

#72 • • Esa

S-T:
Mikä olisikaan teidän muiden mielestä tyydyttävä elintaso/palkka? Pärjäisitkö minimipalkallakin vai tarvitsisitko vaikkapa yli 5000 palkan kulujesi kattamiseksi?



Mielenkiintoinen kysymys, tässä snadisti ristiriitaisen henkilön vastaus. ;)

Olen ammatillisessa mielessä kiinnostunut markkinoinnista, organisaatioista, johtamisesta ja sen sellaisista asioista mihin perinteisesti liitetään mielikuvia isoista liksoista ja porvarillisesta elämästä. Henkilökohtaisesti oman taloudellisen edun tavoittelu ja pyrkimys suuriin tuloihin tuntuu jotenkin vieraalta.

Ok, rahalla voi matkustella ja ostaa palveluja, mikä on ihan kivaa. Elän kuitenkin 'tyydyttävää' ja onnellista elämää kuluttamatta rahaa (suomalaisella mittapuulla ajatellen) juuri lainkaan. Ylimääräinen, hintava materia ympärillä lähinnä häiritsee. Esimerkiksi auton hankkiminen ei kiinnosta, myös edullisessa ja pienessä kämpässä voi hyvin asua.

Todennäköisesti tienaan "sitten joskus" 5000+ / kk tai ihan-sama-miten-paljon, mutta tulisin toimeen mainiosti vaikka 1000 kuukausituloilla. En oikeasti välitä. :) Tällä hetkellä tuloni ovat about nolla, mutta en välitä siitäkään niin kauan kuin esim. ei tarvitse nähdä nälkää. Ns. ylimääräinen raha helposti generoi turhaa kulutusta.

Nimim. "sivarin päivärahoistakin jäi aikoinaan säästöön yli puolet"

(Niin joo ja noi esimerkkiluvut suhteutettuna nykyiseen yhteiskuntaan ja rahan arvoon tällä hetkellä.)
Zyklonius

Posts: 1,629

#73 • • Zyklonius Velvet Kevorkian

Esa:
---
Nimim. "sivarin päivärahoistakin jäi aikoinaan säästöön yli puolet"



Kerrohan mulle miten tuo on mahdollista. Elääkö mies jonkinlaisen pylväspyhimyksen elämää?

--
A short fuse to scatter steady hands if I forget to remember that better lives have been lived in the margins, locked in the prisons and lost on the gallows than have ever been enshrined in palaces.

Esa

Posts: 947

#74 • • Edited Esa

Zyklonius:
Kerrohan mulle miten tuo on mahdollista.



Maksuton asuminen, safkat, matkaliput. Pylväspyhimyksistä en tiedä :)
patis

Posts: 1,158

#75 • • patis 10
Tällä hetkellä ainoa säännöllinen tulo on kelan opintotuki ja asumislisä =340e/kk.
Tosta kun maksaa vuokran pois niin jää n. 140e/kk ruokaan, kännykkään ja elämiseen. Mutsi onneks sponssaa vielä bussilipun ja koulu ruuan.

Pärjään tällä hetkellä oikeastaan ihan hyvin. Tosin pienetkin takaiskut kaataa budjetin aika helposti.

Tulevaisuudessa ois kiva saada n.3000e/kk. Haaveisiin kuuluu kuitenkin (suht uus)auto ja omakotitalo.
Claquesous

Posts: 3,206

#76 • • Edited Claquesous viidettä kolonnaa


mikkihiiri:

Ja mitä siihen tulee, ettei meidän suomalaisten kermaperseiden tule vaatia parempaa palkkaa ja elintasoa, elämä ei ole reilua. Tarkoitan sitä, että totta kai vituttaa ajatella kuluttavansa päivässä enemmän kuin suurin osa maailman asukkaista ikinä, mutta sille ei voi mitään. Tauno Tavallinen kadulla ei sinällään voi vaikuttaa kolmannen maailman ongelmiin ja krooniseen nälkäongelmaan maailmassa, mutta jos tarpeeksi monet tekevät pieniä asioita tilanteen muuttamiseksi, tällöin voi jo vaikuttaa maailman menoon.

Jone:

Toi kappale sisältää niin monta ristiriitaa, että saat itse korjata ne. En edes viitsi lähdetä revittelemään. *vink*



Äh... joo.

Tarkoitin tuolla kappaleella sitä, ettei siitä oikeasti tule mitään, jos ottaa harteilleen kaiken sen, joka tässä maailmassa on väärin ja huonosti. Kuitenkin kovin harva tällä kivellä pystyy suoraan vaikuttamaan globaaleihin epäkohtiin.

Minua ainakin ahdistaa tietää, että kulutan suunnilleen puolessa tunnissa enemmän kuin somalialainen suku vuodessa, mutta toisaalta en ole laittanut opintotukeani ja palkkaani suoraan suoraveloituksella amnestylle, punaiselle ristille, lääkäreille ilman rajoja kokonaisuudessaan. Syynä tähän on se, etten edellämainitussa tilanteessa pystyisi tyydyttämään itsekkäitä tarpeitani.

Lisäksi mielestäni ei kuitenkaan pitäisi ruveta ruoskimaan suomalaisia siitä, että he haluavat parempaa elintasoa, vaikka opiskelijakin on rikkaampi kuin moni afrikkalainen. Vaikka ihan jokainen suomalainen eläisi aaltopeltihökkelissä ja pukeutuisi rääsyihin, ei maailma sillä paranisi.

Kirjoittaessani pienistä teoista tarkoitin sitä, että jos jokainen suomalainen lahjoittaisi omiin varoihinsa sopivan pienen summan suoraan hyväntekeväisyyteen saataisiin varmasti paljon hyvää aikaiseksi ja ehkä jopa pienenpienen muutoksen maailman menoon.

Selvensikö?

EDIT: typ0ja

--
32. of December

Jone

Posts: 8,258

#77 • • Edited Jone Archibald Haddock

mikkihiiri:
Selvensikö?



Kovasti. Tosin olen eri mieltä tosta korkean elintason tavoittelusta vaikka muuten ymmärränkin kirjoituksesi ihan loistavasti. Ei munkaan mielestäni tavoitteena pidä olla suomalaisten yleisen elintason suoranainen alentaminen, mutta vastustan pyrkimyksiä sen ylettömään nostamiseen niin kauan kuin muualla maailmassa asiat ovat niin päin persettä kuin ovat. Mun mielestäni ihmisille pitäisi globaalisti pystyä takaamaan edes jonkinlainen perustoimeentulo ennenkuin suomalaisilla on oikeus kitistä siitä kuinka he joutuvat tyytymään pari vuotta vanhaan malliin henkilöautosta.

(Globaalien) epäkohtien fiksaamisen voi jokainen aloittaa omalta kohdaltaan jo ihan vaikka tiedostamalla ja myöntämällä niiden olemassaolon, joka sekin tuntuu olevan enemmän kuin useilta voi vaatia.
henkkat

Posts: 528

#78 • • henkkat
pakolliset laskut ku maksaa ni nakkiin jää..PRRR joku 1400. mut muistan kyll hyvin ne opiskelu ajat ja miten v*tun tiukkaa oli aina.. ja senkii ku tuet meni takasinperintään koulun kämmin takia, ja edelleen lyhentelen niitä.
ee102

Posts: 775

#79 • • ee102 Team Yökukkujat / E102 / ituhippi



---


Äh... joo.

Tarkoitin tuolla kappaleella sitä, ettei siitä oikeasti tule mitään, jos ottaa harteilleen kaiken sen, joka tässä maailmassa on väärin ja huonosti. Kuitenkin kovin harva tällä kivellä pystyy suoraan vaikuttamaan globaaleihin epäkohtiin.

Minua ainakin ahdistaa tietää, että kulutan suunnilleen puolessa tunnissa enemmän kuin somalialainen suku vuodessa, mutta toisaalta en ole laittanut opintotukeani ja palkkaani suoraan suoraveloituksella amnestylle, punaiselle ristille, lääkäreille ilman rajoja kokonaisuudessaan. Syynä tähän on se, etten edellämainitussa tilanteessa pystyisi tyydyttämään itsekkäitä tarpeitani.

Lisäksi mielestäni ei kuitenkaan pitäisi ruveta ruoskimaan suomalaisia siitä, että he haluavat parempaa elintasoa, vaikka opiskelijakin on rikkaampi kuin moni afrikkalainen. Vaikka ihan jokainen suomalainen eläisi aaltopeltihökkelissä ja pukeutuisi rääsyihin, ei maailma sillä paranisi.

Kirjoittaessani pienistä teoista tarkoitin sitä, että jos jokainen suomalainen lahjoittaisi omiin varoihinsa sopivan pienen summan suoraan hyväntekeväisyyteen saataisiin varmasti paljon hyvää aikaiseksi ja ehkä jopa pienenpienen muutoksen maailman menoon.

Selvensikö?

EDIT: typ0ja



Niinpä. *joo* Luulenpa, ettemme me ihmiset ole tarpeeksi älykkäitä ja siten kykeneviä tekemään suuria muutoksia elämäämme, mutta pikkuhiljaa. Pienistä teoista. Vaikka ostamalla reilun kaupan tuotteita tms... osallistumalla välillä hyväntekeväisyyksiin ja tarkkailemalla omia kulutustottumuksia ja siten pikku hiljaa muuttamalla niitä kestävämpään suuntaan.
Avatar
#80 • • Edited greenie Guest

Zyklonius:
Mutta mikä pohjimmiltaan puhuu sen puolesta, että ensin on saatava "omat" ja sitten vasta "muiden" asiat kuntoon?



Intuitio? Kyse on kai loppujenlopuksi kyse vain valinnasta, johon en usko olevan absoluuttisen oikeaa vaihtoehtoa. Syyt, miksi mä valitsisin noin, ovat;

a) Voidakseen auttaa muita, on pystyttävä auttamaan itseään. Analogian muodossa: jääkiekkoilija, jolla on jalka poikki, ei ole paljoa annettavaa joukkueelle ainakaan seuraavassa matsissa.

b) Lait, säädökset ja erilaiset politiiset järjestelmät. Omien rajojen sisällä auttaminen on oletettavasti helpompaa, kuin avun esimerkiksi avun vieminen valtioon, missä ongelman muodostaa paikallinen hallinto. Voi olla, että mä olen asian suhteen väärässä, nimittäin mä en ole hirveästi tutustunut kehitysyhteistyöhön.


Ehkäpä praktisella tasolla on logistiikan ja avun perillesaamisen kannalta hivenen vaivattomampaa viedä sitä apua Saharan eteläpuolisen Afrikan asukkien sijasta naapurin jampalle, mutta moraalisella tasolla tuo "eka omat, sitten muut" -ajattelu ei tarjoa mitään perusteluita omalle erinomaisuudelleen.



Olet oikeassa, jos henkilöllä on moraalisena periaatteena "kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia", niin tuon pohjalta henkilöllä ei ole mitään syytä asettaa omiaan etusijalle. Samanarvoisuutta on vaan joissain tilanteissa hyvin työlästä toteuttaa. Tällä tarkoitan sitä, että auttaakseen toista ihmistä samalla tavalla voi joutua tekemään toisen eteen n kertaa enemmän töitä kuin toisen ihmisen eteen, mikä asettaa taas omalla tavallaan osapuolet eriarvoiseen asemaan.


Viittaat tuossa relativistiseen moraalikäsitykseen, joka on allekirjoittaneelle eräs suurimmista saatanoista tällä planeetalla. Minusta puhe siitä että "eri valtioilla on erilaiset moraalit" on varsin makaaberia, ellei jopa groteskia. Eivät valtiot 'määrää' moraalia, sen 'määräävät' ihmiset.



Pahoittelen yksisilmäisyyttäni, oletin nimittäin tuossa varsin idealistisessa kirjoituksessani, että kaikki valtiot olisivat demokratioita, vaikka tiedänkin, että näin ei ole.


Valtioiden tehtävä on nähdäkseni taata ihmisille hyvä elämä ja mahdollisimman aukottomasti ihmisoikeuksien toteutuminen.



Ei kai niillä ole suoranaisesti mitään universaalia tehtävää. Siitä huolimatta, olen kanssasi samaa mieltä erityisesti ihmisoikeuksien osalta. Niin pitkälle en kuitenkaan mene, että sanoisin "hyvän elämän" takaamisen olevan valtion tehtävä. Se on musta kansalaisen tehtävä. Kansalainen itse varmaan tietää paremmin, että mitä haluaa elämältään. Valtion tulisi taata musta vain puitteet oikeudenmukaiseen kohteluun, eikä olla jokaisen kansalaisen toivomuslähde.


Uskon vahvasti siihen että ihmiset kykenevät 'löytämään' universaalisti päteviä moraaliperiaatteita (ks. esim. ajatus universaaleista ihmisoikeuksista), olkoonkin että niiden toteuttaminen bugaa vielä nykyään eri puolilla maailmaa.



Olen samaa mieltä. Nähtäväksi jää, että pystyvätkö ihmiset tosiaan toimimaan näiden periaatteiden pohjalta. Nykytilanteessa ajatus tuntuu vain niin kaukaiselta, mikä ei tietystikään ole hyvä peruste tehdä asioita tietoisesti väärin.

Edit: fataali typo.. puitteet != puutteet ;)