Tyydyttävä elintaso ja palkka?

299 posts, 15 pages, 97,056 views

S-T

Posts: 1,195

#1 • • S-T Pieni
Toisella forumilla oli osin varsin mielenkiintoista keskustelua siitä, kuinka suurta palkkaa itse kukin pitää tyydyttävänä.

Yleisesti voisin olettaa, että tulojen muuttuessa kulutustottumuksetkin muuttuvat huomattavasti. Ainakin tässä elämäntilanteessani (opintotuella ja vanhempien pienoisella avustuksella elelevänä) hekumoin ajatuksella lähes minkä tahansa kokoisesta palkasta, jota normaalista kokoaikaisesta työstä voisi saada. Luulen, että tulen pitämään tulevassa ammatissani saamaani palkkaa tyydyttävänä, jollen jopa hyvänä. Nopeasti netistä kaivetun luvun mukaan keskipalkka vuonna 2000 matemaattisten aineiden opettajalla oli 2600/kk. (En tietenkään odota saavani heti urani alussa tuota palkkaa, kysehän on tosiaan keskiarvosta.) Uskon tulevani toimeen tuolla palkalla varsin hyvin, vaikkakin pääkaupunkiseudun asumiskustannukset ovat nykyisellään mitä ovat, enkä todennäköisesti halua muuttaa täältä pois. Oletan myös, että jatkossakin jaan kuluni avopuolisoni kanssa (joka muuten valmistuu samaan ammattiin, joten huipputuloja ei ole siltäkään suunnalta odotettavissa) ja pystyn varmaan kustantamaan vaatteet ja leivän tulevalle jälkikasvullenikin *hymy* Esimerkiksi autoa tai omakotitaloa en katso tarvitsevani, mutta noin kolmen huoneen omistusasunnon kerrostalosta, hyvien liikenneyhteyksien päästä kylläkin.

Mikä olisikaan teidän muiden mielestä tyydyttävä elintaso/palkka? Pärjäisitkö minimipalkallakin vai tarvitsisitko vaikkapa yli 5000 palkan kulujesi kattamiseksi?

--
Pieni on kaunista.

Aziz Combat Fighter

Posts: 6,592

#2 • • Aziz Combat Fighter
Kuluthan seuraa palkkaa. Kyl mä saisin 5000 eur kuussa menee helposti elämättä mitään luksuselämää, mut tähän hätään riittäis mainiosti 2500 eur kuussa. Tällä hetkellä tienään yli tonnin vähemmän ja maksan siitä hirviömäisiä veroja :(
S-T

Posts: 1,195

#3 • • S-T Pieni

Ana-5000:
Kuluthan seuraa palkkaa. Kyl mä saisin 5000 eur kuussa menee helposti elämättä mitään luksuselämää, mut tähän hätään riittäis mainiosti 2500 eur kuussa.


Noinhan se taitaa mennä. Toisella forumilla kuitenkin yllättävän yleinenkin mielipide oli, että rahaa tarvitsisi vähintään 5000/kk luokkaa normaaliin elämiseen. Tämä kummastutti ainakin itseäni suuresti...

--
Pieni on kaunista.

kilobitti

Posts: 2,419

#4 • • kilobitti 1-2-3 techno
Hyvä aihe, olen itsekkin miettinyt samaa*joo*

Tohon on vaan paha antaa mitään kovin yksioikoista vastausta, kun se riippuu todella paljon elämäntilanteesta. Juuri nyt pärjäisin aika hyvin suht alhaisellakin palkalla, mutta tilanne ois heti aivan toinen jos mulla ois esim. pieni taapero kasvatettavana ja asuntolaina niskan päällä.

--
I´m serious as cancer, when I say rhythm is a dancer - Snap, 1993

HS

Posts: 162

#5 • • HS
En usko et koskaan kellekkään tulee sellaista fiilista et palkka tyydyttäisi....aina sitä vaan haluaa lisää ja nälkä kasvaa syödessä.....*igor*
Aziz Combat Fighter

Posts: 6,592

#6 • • Aziz Combat Fighter

amx:
En usko et koskaan kellekkään tulee sellaista fiilista et palkka tyydyttäisi....aina sitä vaan haluaa lisää ja nälkä kasvaa syödessä.....*igor*



Kato maailmassa on ihmisiä joille raha on välttämätön paha.
S-T

Posts: 1,195

#7 • • S-T Pieni

amx:
En usko et koskaan kellekkään tulee sellaista fiilista et palkka tyydyttäisi....aina sitä vaan haluaa lisää ja nälkä kasvaa syödessä.....*igor*


Itse todennäköisesti tekisin jossain vaiheessa työuraani sen ratkaisun, etten ole valmis uhraamaan enempää vapaa-aikaani ja ajatuksiani työlle tienatakseni enemmän. Uskon siis, että kyllä se "riittävästi" jossain vaiheessa tulee vastaan (monilla muillakin ihmisillä kuin itselläni).

--
Pieni on kaunista.

Avatar
#8 • • GoA Guest
Kyllähän sitä olisi hyvä saada väh. 2000 euroa/kk. Käytännössä vartijana ollessa se tulee jäämään siihen 1300 euroon kuussa tjsp. Ja kun tuosta nykyisestä koulusta ei kuitenkaan mitään hyödy niin voipikin loppuelämän tuolla sitten elää. *jiihaa*
A-E

Posts: 528

#9 • • Edited A-E Detroit Techno Militia
Mahdottomuus ainakin mulle, koska mä olen juuri sellanen kaveri, joka suhteuttaa kulutustottumuksensa tuloihinsa. Nykyisellä alle 2000 euron palkalla ei paljoa juhlita, mutta onneks sentään jää menojen jälkeen rahaa levyihin, safkaan, matkakorttiin, bailaamiseen ja jopa hieman säästöön. Jos itse tienaisin nyt 3000 euroa palkkaa kuussa lähtisin vakavissani miettimään uuden Audin hankkimista ja oman asunnon ostamista.

Rahan kanssa ihmisellä kasvaa nälkä syodessään eli siis mitä enemmän tienaat sen enemmän kulutat myös. Paitsi tietty nämä harvat onnekkaat ihmiset tässä maailmassa jolla jo raha tekee rahaa. Bill Gates ja jne. eivät ehdi kuluttaa rahaa kuussa niin paljoa kuin heille kertyy sitä vastaava aikana. Joten heille se on kait ihan sama kuinka paljon rahaa he kuluttavat, kun ei se oikeastaan missään näy paitsi tietty ehkä elintasossa.

Kyllä sitä mieluummin itkee Audissa ongelmiaan kuin Ladassa vai mitä?

--
The true rebels always walk alone anyways...

-- Derrick May

Kianoni

Posts: 357

#10 • • Kianoni pomputtaako?
mitä enemmän on rahaa sitä enemmän sitä menee.
mut jotain 2000 kuussa olis parempi kuin mieli maassa
Juhgu

Posts: 7,921

#11 • • Edited Juhgu Virnistelijä
Tonni kuussa riittäisi hyvin, siis ilman veroja. 1500 olisi jo luksusta.

Tosin mitään 8h/päivä paskaduunia en jaksaisi sen tonnin eteen tehdä, sillä olen laiska.

--
Mitään juuri kirjoittamaani ei ole sellaiseksi tarkoitettu.

Byproduct (live)

kilobitti

Posts: 2,419

#12 • • kilobitti 1-2-3 techno

A-E: Paitsi tietty nämä harvat onnekkaat ihmiset tässä maailmassa jolla jo raha tekee rahaa.



Joskus mietittiin tätä kavereiden kanssa, ja todettiin että semmonen 2 milj. lottovoitto riittäis hyvin loppuiäksi. Pitkällä tähtäimellä sen sais tuottamaan vähintään 5% korkoa vuodessa, ja silläkin kk-tuotoksi tulis reilut 8000 kuluttamatta alkuperäistä pottia ollenkaan.

(2.000.000*0,05)/12 = 8333/kk

--
I´m serious as cancer, when I say rhythm is a dancer - Snap, 1993

Janne

Posts: 1,330

#13 • • Janne kipee ukkeli

kilobitti:
Joskus mietittiin tätä kavereiden kanssa, ja todettiin että semmonen 2 milj. lottovoitto riittäis hyvin loppuiäksi. Pitkällä tähtäimellä sen sais tuottamaan vähintään 5% korkoa vuodessa, ja silläkin kk-tuotoksi tulis reilut 8000 kuluttamatta alkuperäistä pottia ollenkaan.

(2.000.000*0,05)/12 = 8333/kk


Laskeneiden korkojen aikakaudellakin voit konservatiivisestikin olettaa saavasi osakemarkkinoilta noin kymmenen prosentin vuosituottoa. Jos tuotoilla aikoo elää, niin kannattaa tietysti vähentää hieman riskiä ja toisaalta sijoittaa yhtiöihin jotka maksavat kunnon osinkoa. Olen itse miettinyt tuota samaa juttua, mutta koska tuotto-odotukseni on korkeampi, jo miljoonalla eurolla voisi ehkä mahdollisesti jäädä varhaiseläkkeelle (varsinkin jos muuttaisi jonnekin halvempaan maahan). Kaksi milliä soisi elämään jo pientä ylellisyyttä *kuolaa*. Mut se on ihan siitä kiinni, että kuten täälläkin on todettu, nälkä kasvaa syödessä ja sitten alkaa tekemään mieli tuhota tuotto-odotukset esim. omistusasuntoon tai autoon.
hrdkvr

Posts: 3,929

#14 • • hrdkvr KURGO
nyt vasta kun päästy 2hlö perheessä n. 4000e/kk (siis yhteensä) tuloihin niin alkaa tuntua elämä vapaalta.. ei tarvitse laskea ihan jokaista penniä.

olen tähän tyytyväinen ja kaikki tästä ylöspäin on vaan plussaa

--
-keep it hard-

ezzy

Posts: 8,060

#15 • • ezzy Droid-pappa
Nykyinen elintaso on aika minimi, että pystyy elämään suht huolettomasti ja kuitenkin tekemään piristäviä hankintoja kokoajan :) liksa on nyt toi 2500ekii. Työsuhdekämppä on ihan positiivinen asia myös, vuokra kun olisi ilman sitä noin 700Eur/kk (nyt alle 500e verotusarvo). Tosin elätän myös avopuolisoa tuloillani, koska Kela oli hänelle ihana ja myönsi 20Eur/kk työttömyyspäivärahaa mun tulojen takia (vitun reilua btw *ding*)

Kaikki menee mitä tulee, mutta pyrin pitämään pienen puskurirahan tilillä ettei aina mene miinukselle kuun loppua kohden (tässä kuussa jo liian myöhäistä) ts. pitää elää luottokortilla.
Urjala

Posts: 134

#16 • • Urjala vauhko
Olen tässä muutaman vuoden elellyt ihan helevetin mukavasti arviolta 800-900 eurolla. Tokihan joku 1000-1500 euron kuukausiansatsi mahdollistaisi kaikkea mitä tämän aikaa on mieleen tullut (ja oikeastaan muutaman pakkohankinnankin), mutta kyllä siinä jo pitää ottaa huomioon että mitenkä montaa tuntia sitä joutuu tonninkin edestä käheksimään päivittäin. Tai sitten ei. :P
kilobitti

Posts: 2,419

#17 • • kilobitti 1-2-3 techno

Janne:
Laskeneiden korkojen aikakaudellakin voit konservatiivisestikin olettaa saavasi osakemarkkinoilta noin kymmenen prosentin vuosituottoa.



Näinhän se on, lähdin tohon arvioon varovaisimman kautta*joo*

--
I´m serious as cancer, when I say rhythm is a dancer - Snap, 1993

Dementation

Posts: 2,892

#18 • • Edited Dementation wednesday?
Toki rahaa voisi tuhlata suunnatomia summia jos haluaisi, mutta sanotaanko niin, että jos mulla olis kivan kokoinen (vaikka 30 neliötäkin) oma yksiö ja joku toimiva uudehko (jotta ei tarttis koko ajan huoltaa) auto, niin kyllä mulle riittäis hyvin tollainen 500 - 1000 euroa kuussa... Sillä pärjäis ihan hyvin... Sais ostettua silloin tällöin vaatteita, CDitä tai muuta kivaa ja elettyä silti vielä ihan kivasti. (siis ruoka, bileet etc.)

--
Verba volant, scripta manent {Sanat lentävät, kirjoitettu pysyy}
Quod scripsi, scripsi {Minkä kirjoitin, sen kirjoitin}
Dixi, et animam levavi {Olen puhunut ja huojentanut mieleni}

2000

Posts: 420

#19 • • 2000 Opetuslapsi
Tyydyttävä...
Minä olen tyytyväinen elitasooni ja tuloihini, ne eivät ole suuren suuret, mutta sillä tulee mainiosti toimeen.
Toki aina haluaisi enemmän, kukapa ei, mutta silloin kun rahaa ei ole lainkaan, huomaa että on erittäin tyytyväinen pieneenkin summaan.
N. 3000 kuussa on tyydyttävä ( brutto )

--
2 nasty 4 U

Jone

Posts: 8,258

#20 • • Edited Jone Archibald Haddock
Mä myönnän kuuluvani niihin "bleeding heart"-ihmisiin, joille usein naureskellaan "Niin kauan kuin kolmannen maailman maissa ihmiset kuolevat nälkään, niin pidän kohtuuttomana vaatia suunnatonta elintasoa itselleni"-lausahduksista. Mut näin on. Mua suoranaisesti vituttaa perisuomalainen kitinä keskimääräisen ostovoimamme pienuudesta ja "liian alhaisesta" elintasostamme, jota kuulee vähintään joka toisen itseään jonkinasteisena intellektuellina pitävän kermaperseen suusta samalla kun se perse lepää design-sohvalla ja taustalla huutaa viiden tonnin kotiteatteri.

Valmistumiseni jälkeen saan palkkaa mitä saan ja sen mukaan sitten eletään.