Tippien antaminen

208 posts, 11 pages, 67,284 views

hallucinogen

Posts: 8,190

#201 • • hallucinogen Edain

ezzy, 30.7.2007 11:47:
En käytä ikinä käteistä mistä jättää hiluja, enkä o eläissäni saanut niin hyvää palvelua, jotta jaksaisin moista roskaa kantaa mukanani.


Kun maristaan, että ei ole saanut hyvää palvelua niin olisi mielenkiintoista tietää missä paikoissa ihmiset ovat sitten käyneet.

--
pikku-*possu*

Tanjiz

Posts: 370

#202 • • Tanjiz Yhdyssana on yhdyssana.

hallucinogen, 30.7.2007 10:10:
---
Tanjiz, 30.7.2007 09:11:
Ku on ite duunis, niin kyl sen huomaa, millon on asiakkaana paljon ravintola-alan tyyppejä; he nimittäin osaavat jättää tippiä!! *piis*

Sellases mestas, joka on K18, jengi jättää hiluja tosi nihkeesti, ainakaan siis baarimikoille, ehkä pokeille kuitenkin jotain..(??) Aika ymmärrettävää kyl sinänsä..ehkä..joo..

Itse jätän juomaa ostaessani (lähestulkoon) jokaikinen kerta edes jonkun verran tippii (määrä riippuu sen hetkisestä taloudellisesta tilanteestani..). Se on kohteliasta ja tulee jotenkin ihan luonnostaan.. Narikkaa maksaessani annan aina hieman ylimääräistä rahaa. Yksinkertaisesti en vaan kehtaa olla jättämättä...

---

Mulle taas juottolassa ollessani harvoin tulee edes mieleenikään jättää tippiä, toisin on ruokaravintolassa. Baareissa jos ostat oluen on työn määrä suhteellisen pieni ja taitoa ei juuri tarvita mutta hinta on sitäkin suolaisempi ja jos on kiireempää niin naama on kuin norsun vitulla. Eipä juuri tuolloin kiinnosta tippien antaminen. Eri asia on sitten esim. Foxy Winehousen kaltaiset paikat joista oikeasti saa palvelua, Pöydissä on juomalistat ja tarjoilija auttaa juomien valinnassa, juomat tarjoillaan pöytiin ja lasku maksetaan lähtiessä.


Mut ei kaikilla oo kiireen keskellä naama norsunvitulla..*pepsodent*

Tottahan ymmärrän, ettei huonoa palvelua saadessaan kiinnosta jättää tippii, eikä kyl tarvikkaan.. Se olkoon tarjoilijan oma ongelma, jos tippii ei tuu palvellessaan asiakasta huonosti. Tietty jokaiselle asiakkaalle pitäisi jäädä ostotilanteen jälkeen hyvin palveltu olo, koska asiakas on asiakas, vaikka ostaisikin esim. vain pelkän kahvin..

--
Avaan ikkunan hengitän sisään maisemaa, niin täydellistä, että pelottaa..

luode

Posts: 287

#203 • • luode
eikös tipittämisessä ole joku 10 prosentin kirjoittamaton sääntö?
z

Posts: 1,146

#204 • • z

luode, 1.8.2007 22:59:
eikös tipittämisessä ole joku 10 prosentin kirjoittamaton sääntö?


10 prosenttia liittyy normaalin tipin maksimimäärään ravintoloissa syödessä (erityisesti maissa, missä tippiä odotetaan). baareissa ja takseissa sopiva summa lienee prosenttiosuuden sijaan pyöristys ylöspäin. 8.80 maksava taksi kymppiin, 1.50 narikka kahteen, 4.5 juoma vitoseen.

ulkomailla harmittaa toisinaan vaihtorahojen antaminen tippi mielessä. jos safka maksoi 7,80e niin ei vahingossakaan anneta kympistä takaisin 20 sentin kolikon lisäksi kahden euron kolikkoa, vaan 50 senttisiä. järkeillään kai siis, että muuten saataisiin vain 20 senttiä tippiä, mutta noin sitten 0,50 - 1,00 enemmän. tavallaan palveluahan tuokin on, kun autetaan "oikean" summan löytämisessä, mutta jotenkin se vähän häiritsee..

kannattaa muistaa, ettei tippaaminen ei usein kuitenkaan ole pelkästään kiitos / velvollisuus. esim. viime viikolla viikon hotelliasumisen alussa huonesiivojalle henk. koht. annettu parin euron tippi näkyi loppuajan tuoreina hedelminä ja puhtaina pyyhkeinä (epäekologista!) hotellihuoneessa. ..toisin kuin naapurihuoneissa. jätettiin toki lähtiessä muutama euro lisää, mutta hotelleissa (ja miksei baareissakin) saa itselleen tipistä enemmän hyötyä, kun tippaa tullessa, eikä vasta lähtiessä. ei heitä portsarikaan niin kovakouraisesti pihalle :D
Avatar
#205 • • Annakins Guest

miikkah, 2.8.2007 10:21:
---
luode, 1.8.2007 22:59:
eikös tipittämisessä ole joku 10 prosentin kirjoittamaton sääntö?

---

10 prosenttia liittyy normaalin tipin maksimimäärään ravintoloissa syödessä (erityisesti maissa, missä tippiä odotetaan). baareissa ja takseissa sopiva summa lienee prosenttiosuuden sijaan pyöristys ylöspäin. 8.80 maksava taksi kymppiin, 1.50 narikka kahteen, 4.5 juoma vitoseen.



Mä kyllä väittäisin, että se 10% on tipin minimimäärä ulkomailla. Esim. Jenkeissä jätetään 10% vain jos on saanut todella huonoa palvelua, yleensä aina 15-20%.
z

Posts: 1,146

#206 • • Edited z

Annakins, Mä kyllä väittäisin, että se 10% on tipin minimimäärä ulkomailla. Esim. Jenkeissä jätetään 10% vain jos on saanut todella huonoa palvelua, yleensä aina 15-20%.


jenkkien 15-20% taitaa kansainvälisesti olla enemmän poikkeus, kuin sääntö. ainakin esim. kaikkialla euroopassa pätee suositus 5-10% (oikaiskaa, jos tiedätte paremmin). mutta kannattaa toki tarkistaa aina ennen matkaa netistä, matkaoppaasta tms.

edit: pikaisella googlella löytyi esim tuollainen: http://www.hs.fi/matkailu/artikkeli/Tippausohjeita+maailmalle/HS20060726SI1AU01vo3
josbe

Posts: 1,982

#207 • • josbe suomalainen juhlakinkku

Annakins, 2.8.2007 11:06:
---
miikkah, 2.8.2007 10:21:
---
luode, 1.8.2007 22:59:
eikös tipittämisessä ole joku 10 prosentin kirjoittamaton sääntö?

---

10 prosenttia liittyy normaalin tipin maksimimäärään ravintoloissa syödessä (erityisesti maissa, missä tippiä odotetaan). baareissa ja takseissa sopiva summa lienee prosenttiosuuden sijaan pyöristys ylöspäin. 8.80 maksava taksi kymppiin, 1.50 narikka kahteen, 4.5 juoma vitoseen.

---


Mä kyllä väittäisin, että se 10% on tipin minimimäärä ulkomailla. Esim. Jenkeissä jätetään 10% vain jos on saanut todella huonoa palvelua, yleensä aina 15-20%.


No jenkkilässä tunnetusti PITÄÄ antaa ihan törkeen suuret tipit.

Tästä on varmaan huomautettu jo aikaisemmin, mutta ei se ole ihan niin yksioikoista, että Suomessa jengi on niin pihiä, ettei halua maksaa tippejä. Maissa, joissa tippejä annetaan enemmänkin, myös tarjoilijoiden yms. palkat ovat niin pieniä, että noin puolet palkasta kertyy tipeistä. Suomessa palkat ovat kuitenkin sitä luokkaa, että niillä pärjää, joten se asiakas maksaa tarjoilijalle siten ravintolalaskunsa kautta, mikä - niinkuin tiedetty - ei ole kovin halpaa hupia. Toki on kiva antaa tippiä, jos saa hyvää palvelua, ihan senkin takia, että sama toistuisi. :)
Damien

Posts: 2,882

#208 • • Damien [tr3ox]
Juu, voin todeta samaa. Tippiä tulee jätettyä yleensä vaan pikkumestojen ovimiehille tai oman pitäjän ovimiehille. Syykin lienee selvä, muistavat toivottaa aina tervetuloa takaisin ja hyviä öitä. Yleensä baaritiskillä on niin kiire ettei mikot ja maijat muista hymyillä, vaikka ite smailaiski siihen suuntaan. Sitten on vielä tämä humalaisena kohtelu, kun ei satu dokaamaan mutta välillä koitetaan vedättää kuin känniläistä (palvelun suhteen), nii pistää se pettyneeksi pienen mielen.