Sain vanhemmilta joululahjaks erilaisia tryffelistä valmistettuja tahnoja. Tryffeli on siis se lehtipuumetsissä maan alla kasvava sieni, joita jäljitetään sikojen tai koirien avulla ja ne maksavat monta tuhatta euroa per kilo. Sen makua on vaikea kuvailla, mutta se korostaa suolan tavoin ruoan omaa makua ja lisää siihen intensiteettiä - lisäksi sen maku tuntuu poskipäissä asti ja jää viipyilemään suuhun pitkäksi aikaa.
Tryffeli on todella riittoisaa tavaraa ja jo aivan pieni pala sientä riittää maustamaan isonkin ruokamäärän. Tryffeliä voi käyttää about mihin vaan, mutta mun mielestä se on parhaimmillaan yksinkertaisissa kasvis- ja kalaruoissa.
***
Nopeasti marinoitua lohta ja tryffelillä maustettua kukkakaalipyrettä
- 400g tuoretta ja hyvää merilohifileetä
- 100g kukkakaalin nuppuja
- 50g vihreitä papuja
- 2dl kulutusmaitoa
- 1 sitruuna
- 1tl fenkolin siemeniä
- tryffelitahnaa
- merisuolaa ja valkopippuria
1. Suomusta lohi. Raasta puolen sitruunan kuori. Murskaa fenkolin siement morttelissa tai veitsen hamaralla. Tee sitruunan kuoresta, fenkolin siemenistä ja reilusta ripauksesta suolaa tahna, jonka levität lohifileen molemmin puolin. Anna olla huoneenlämmössä noin puoli tuntia.
2. Poista kukkakaalien nupuista varret ja ruskeat osat. Laita ne kattilaan, lisää puoli litraa vettä, vähän suolaa ja anna kiehua hiljaisella tulella noin 20min. Kaada vesi pois, lisää kattilaan maito ja keitä hiljaisella tulella kunnes se on kiehunut kunnolla kokoon ja saostunut hieman. Maito palaa helposti pohjaan, joten hämmennä seosta jatkuvasti.
3. Paseeraa kukkakaalit tiheän siivilän läpi ja sekoita massaan maitoa niin paljon, että saat löysän pyreen. Mausta valkopippurilla ja tarpeen mukaan suolalla.
4. Keitä pavut suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.
5. Pyyhi maustetahna lohesta ja paahda sen nahkapuolta kuivalla pannulla kunnes se on saanut hieman väriä. Kypsennä loppuun 125°C uunissa, kunnes lohi on juuri ja juuri kypsää, eli noin 7-8min. Anna vetäytyä hetki.
6. Lämmitä kukkakaalipyree ja mausta se tryffelitahnalla, jota tarvitset aivan pienen nokareen. Keitä pavut kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
7. Kokoa annokset ja tarjoile.