Pitaleivät
- 800g naudan sisä- tai ulkofileetä
- 400g tomaattimurskaa
- 2 salottisipulia
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 varsisellerin varsi
- 2rkl tomaattipyreetä
- 1 oksa rosmariinia
- 4 oksaa timjamia
- 3 tuoretta chiliä
- 1 sitruuna
- 500g maustamatonta jogurttia
- nippu persiljaa
- nippu basilikaa
- suolaa
- pippuria
- oliiviöljyä
- pitaleipiä
- punasipulia
- tomaattia
- paprikaa
- salaattia
1. Vuoraa siivilä talouspaperilla ja kaada valuta siinä jogurttia muutama tunti, kunnes se sakenee reippaasti. Mausta jogurtti hienonnetulla persiljalla, basilikalla, sitruunalla, suolalla ja pippurilla.
2. Pilko salottisipulit, chilit, varsiselleri ja valkosipulit. Kuullota oliiviöljyssä pehmeäksi. Lisää tomaattipyree, timjami, rosmariini ja kuullota hieman lisää. Kaada mukaan tomaattimurska ja ½l vettä. Keitä hiljaisella n. 2h. Lisää välillä vettä, jos soosi kiehuu liikaa kasaan. Mausta suolalla ja pippurilla.
3. Poista yrittien varret ja poraa sauvasekoittimella tasaiseksi. Chiliä saa olla kastikkeessa reippaasti, lisäpotkua kaipaavat voivat lisätä mukaan Tabascoa tai cayenne-pippuria.
4. Mausta lihat oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Paista pannulla mediumeiksi.
5. Täytä pitaleivät suikaloidulla lihalla, salaatilla, punasipulilla, paprikalla ja jogurtti- ja tomaattikastikkeilla. Ahmitaan hyvässä seurassa kokiksen tai bissen kera.
***
Pro-vinkkejä: Normaali persilja on usein rakenteltaan vähän kovaa ja varsinkin kylmissä ruoissa se saattaa tuntua epämiellyttävältä. Tämän vuoksi todellinen chef käyttää persiljanippua muutaman sekunnin kiehuvassa vedessä ja heti tämän jälkeen huuhtelee sen kylmällä vedellä. Näin persiljan rakenne pehmenee, mutta väri ja maku säilyvät. Saman tempun voi tehdä reseptissä raakana tarjottavalle punasipulille, jolloin sen maku paranee hieman.
Tomaattikastikkeen vesi kannattaa korvata hyvällä kanaliemellä. Soosiin kannattaa lisätä lasillinen punaviiniä, jos kaapista löytyy.
Jallulla liekitetyt omenat
- 4 omenaa
- ½dl sokeria
- 3rkl voita
- 1tl kanelia
- ½dl Jallua
1. Poista kuorituista omenoista siemenet ja pilko ne reippaiksi lohkoiksi. Kostuta sitruunalla jotta eivät tummu.
2. Paahda sokeri pannulla ruskeaksi. Lisää voi, omenat ja kaneli. Anna omenoiden saada kunnolla väriä.
3. Ota pannu liedeltä, kaada jallu mukaan ja sytytä tuleen. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.
***
Pro-vinkkejä: Kypsennettäviin omenaruokiin parhaiten sopivat happamat omenat (mm. granny smith), sillä niiden maku ja rakenne säilyy parhaiten. Palkkapäivänä mukaan kannataa laittaa puolikkaan vaniljatangon siemenet.