Android, 21.12.2006 17:04:
---
WooShaa, 21.12.2006 15:51:
Suomalaiset ovat suorastaan häpeällisen ahdasmielisiä mitä tahansa muutosta kohtaan...
---
Onko se todellakin näin? Verrattuna keihin? Täällä suvaitaan aika helkkarin paljon verrattuna moneen muuhun maahan. Kansainvälisesti ajatellen Suomi on yksi niistä maista jossa ihmisoikeusrikkomuksia esiintyy hyvin vähän, (perustus)laki antaa suojan erilaisille vähemmistöille, ja vapauksia elää niin kuin haluaa on huomattavasti enemmän kuin rajoituksia.
Vertaapa Suomea mihin tahansa Etelä-Amerikan, Aasian (etenkin Lähi-Idän islamilaiset valtiot), Itä-Euroopan tai Afrikan valtioon (tai vaikkapa USA:han), ja vertaile miten ihmisoikeudet toteutuu. Suomi on pikemminkin edelläkävijä monessa asiassa verrattuna muuhun maailmaan. Tällä en tarkoita, että parannettavaa täällä ei ole, mutta väite siitä että Suomi olisi jotenkin "poikkeuksellisen ahdasmielinen" paikka on minusta hieman kyseenalainen. Joissakin Euroopan maissa toki varmasti ollaan vähemmän "ahdasmielisiä", mutta demografisesti nämä muutamat Euroopan valtiot ovat häviävän pieniä jos vertailukohteeksi otetaan koko maailman väestö.
Logiikkasi mukaan Norjalaiset ovat enemmän ahdasmielisiä kuin Suomalaiset, koska he äänestivät EU:hun liittymistä vastaan (EU:hun liittyminen on iso muutos valtiolle).
Suomalainen yhteiskunta ei ole missään nimessä ahdasmielinen, mutta kansalaiset sitä vastoin ovat. Ei tarvitse kuin katsoa miten aikuiset ihmiset keskustelevat esim. maahanmuuttajista, päihdeongelmaisista, venäläisistä...
Lainsäädäntö pitää huolen siitä, että ihmisoikeusrikkomuksia ei esiinny suuremmissa määrin, mutta esim. yleinen asevelvollisuus ja valtionkirkko ovat sellaista monoliittista historiaa josta pitäisi jo vähitellen luopua. Yleensä pienen väestön omaavissa maissa ollaan huomattavasti liberaalimpia kuin isommissa, ja verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin meillä on paljon ylpeyden aihetta. Meillä ei ole slummeja, eikä myöskään rehottavaa rikollisuutta. Sen sijaan meillä on valtava kansanterveydellinen ongelma johon osaltaan vaikuttavat alkoholi, tupakka, epäterveelliset ruokailutottumukset,kahvin suurkulutus ja huolestuttavana trendinä urakeskeisyys työelämässä. Näihin asioihin on vaikea puuttua ilman lainsäädännön muuttamista. Muutoksen aikaan saaminen on kuitenkin vaikeaa. Onneksi tupakoinnin osalta jotain tapahtuu, ja vaikka itse poltankin olen täysin uuden lain puolella.
Jokin aika sitten Kansanterveyslaitoksen johtaja ehdotti alkoholin myynnin keskittämistä Alkoihin, ja verotuksen roimaa nostamista. Asiasta nousi älämölö, jonka takaa pystyi lukemaan miten koukussa suomalaiset ovat viinaan. Baareissa alkoholilainsäädäntöä noudatetaan vaihtelevasti, mutta yleensä asiakkaan on oltava joko rähinäkännissä tai sammumaisillaan ennen kuin baarimikko kieltäytyy anniskelemasta lisää. Tietty viinan osalta on olemassa se ongelma että Suomenlahden toisella puolella hinnat ovat alhaalla.