Politiikka ja talous

17 posts, 1 page, 5,111 views

m_a

Posts: 1,017

#1 • • m_a
Suomi on täynnä keskustelua siitä, kuinka merkitsevä hallitusohjelma on suomalaisille.
Saanen olla erimieltä.

Talous, työpaikat ja hyvinvointi määräytyvät markkinoilla, rahan liikkeellä. Politiikan rooli kriisien edetessä on tiedottaminen, hallitus on nyt vain iso sylkykuppi ja juustohöylä, kun taas oikean vallan omaavat arjen pyörittäjät, yritykset, eivät ole julkisia eivätkä vastuussa, eivätkä pelastamassa. Julkinen keskustelu on täynnä tilastoja, jotka eivät suoraan kuvaa realimaailmaa, siis käytäntöä. Itse tilastotiedettä lukeneena tiedän, että tilastoja voidaan lukea ja tehdä väärin, vaikka tilastointimenetelmä olisi kuinka suosittu. Luottoluokitsijoiden tai meklarien käyttämät välineet eivät ole täydellisiä. Taloustutkijat ovat yhtä hukassa kuin alkuräjähdyksen tutkijat. Vain aika näyttää.

Historia on nyt näyttänyt että teollinen murros vanhentui kaupungistumiseksi, jossa valta arkeen on edelleen siellä missä on pääoma, ei työntekijällä, kansalla, kuluttajalla, eikä varsinkaan äänestäjällä. Meille jää välillinen, tai sanotaan mieluummin edustuksellinen valta. Meitä tai Kreikkaa voi syyttää jos täällä asiat ei suju. Tai sitten jos ei vastuuta halua niin nostaa kädet kokonaan ilmaan ja syyttää poliitikkoja. Tämä on tätä "nykyajan" retoriikkaa. Yksi tosiasia demokratiaa vastaan on kansan vallan on hitaus. Ei voida tehdä innovaatioita,rahaa, hyvinvointia, jos pitää joka 4. vuosi käydä läpi edustuksellinen byrokratia, ts. demokratia. Käytännössä kaikki aseet mitä poliitikoilla on, muistuttavat juustohöylää. Sitten kun juustopalanen on liian pieni, niin joudutaan tekemään ratkaisuja, ja se ratkaisu on ollut tähän asti pankin tarjoama laina.

Oikeaa valtaa edustavat monenlaiset rahan keskittymät, joita ei voi syyttää, koska kukaan ei hallitse, ts. ota vastuuta järjestelmästä, heidän roolinsa on hyötyä rahan liikkeestä. Vapaan talouden näkymätön käsi ei tavoittele hinnan muodostuksessa tasapainoa silloin kun ostajat ja myyjät ovat epätasa-arvoisia.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Adam_Smith
"Laissez-faire" on kaunis idea, mutta se vaatii valmiin tasa-arvon toimiakseen. Laissez-faire ei estä oligopolisoitumista, eikä itseasiassa monopolisoitumistakaan, mutta kaikille meille liberaaleille muistutukseksi, että sosialistit sentään yrittävät! Fasistikin voi tasata tuloeroja paremmin kuin liberaali. Kuitenkin, palatakseni realismiin, vapaata taloutta ei ole olemassa,varsinkaan vapailla finanssimarkkinoilla. Tätä peliä tietenkin haluavat kaikki hyödyntää, koska kaikille annetaan mahdollisuus osallistua. Mutta se on täysin eriasia kuin vaikuttaminen, pyrkimys hyvään. Valtaan tarvitaan tarpeeksi rahaa. Onneksi meillä on työeläkkeemme, valtioilla on ehkä mahdollisuus vaikuttaa rahan liikkeeseen, mutta todennäköistä on että yksityinen ei valtaa luovuta takaisin, vaikka laiva uppoaisi. Go with the flow!

Itseasiassa vakaus ei ole vallallaolevan talousteorian mukaistakaan. Ei ole moraalisesti tuomittavaa kaataa pankkeja, tai viedä elantoa ihmisiltä. Niin vain käy! Mutta monen mielestä kaatamalla pari pankkia pelastetaan loput. Jos lukija ei ole huomannut, niin siinä tapahtuu uskoon perustuva päätelmä, että olemme voittajien puolella. Jos ja kun rahajärjestelmämme kunnolla kriisiytyy, vaikeuksiin joutuvat ne joilla ei ole varaa mukautua muuttuviin olosuhteisiin, vaikutus on globaali. Se on merkki siitä, että olemme panostaneet vääriin asioihin, ja se on tasapainon hakua. Se on oikein, moni ajattelee vieläkin. Itse ajattelen että tieto ei ole ollut vapaata, valta eli raha, omistaminen on sekoittanut loogisen päättelyketjun. Vapaat markkinat ovatkin olleet sitä vain näennäisesti.

Katsokaa Kreikkaa, jolla on paljon maksukykyä olemassaolevan omaisuuden sekä kansalaisten muodostaman potentiaalin muodossa, mutta markkinat määräävät jälleenmyynnin, joka onkin "yllättäen" sopivampi sijoittajille, onneksi mm. työeläkkeille. Nyt Kreikan kansa joutuu vain kaduille epätoivossaan. Ongelma on että järjestelmä ole vain Kreikka tai EU, eikä yritykset eivät toimi kuten EU tai Kreikka toivoo. Ajatelkaapa sitä että EU on oikeastaan ainoa mikä maailmassa yrittää olla solidaarinen, koska sillä on varaa olla! No ok, tuolla korolla minäkin voisin harkita sijoittamista. Silti, EU on vain osa talousjärjestelmää. Maailma on globaali, siis tervetuloa nykyaikaan Kreikka! Ei tarvitse sotia että omistaisi valtion kriittiset osat, yksityistäminen nähdään vakuutuksena. Mutta Kreikkalainen ei halua olla muiden orja, siis tarkoitan maksaa koron korkoa. Kreikkakin haluaa omistaa jotain tärkeää.

Sinänsä on tasapuolisuuden nimissä oikein, että 3.maiden kaltainen kiusaaminen on vihdoin rantautunut tänne hyvinvoinnin alttarillekin, vanhalle mantereelle! Umpikuja on kuitenkin todellinen, eikä Mr. True Finn Soinikaan ole valitettavasti kertonut miten tästä Ponzi-huijauksesta päästäisiin pois. Tai siis on, mutta kertokaa miten EUsta irrottautuminen vakauttaisi yhtään mitään? Viivästyttää, sen voin hyväksyä ilman perustelujakin. Kysymys on siis verotuloista, hyvinvointipalveluiden kohtalosta. Miljardeista. Elämme samassa kuplassa kuin muutkin valtiot.

Vapaan talouden vastakohta on kommunismi, jota on vainottu varmaan niin kauan kuin ihmiset ovat omistaneet yksityisesti jotain, mitä ei tarvitsisi jakaa. Ei mikään ihme että kommunismia pidetään riistävänä. Käyn siis aihetta läpi nykyisen järjestelmämme, sosialismin avulla, koska kommunismilla on historian taakka harteillaan. Vapaassa taloudessa rakennemuutoksia ei voida kohdentaa hallitusti, olkoon se vastakohtana riistolle. Kuitenkin vastoin yleistä käsitystä, vapaat markkinat eivät ole absoluuttisesti mukautuva, markkinat romahtavat. Tilastoilla on tapana tehdä harhoja, ja romahdusta on mahdollisuus viivästyttää. On hienoa että järjestelmämme on pysynyt vakaana, osaksi sen takia että olemme voineet tuottaa hyvinvointia, mutta hyvinvointimme perusta on vakaus, joka perustuu ikuiseen nousuun. Puhdas matematiikka tulee numerotaloudessa vastaan.

Toinen vaihtoehto kriisejä varten on siis kasvattaa valtioiden omistusta ja suunnitelmia. Jos ajatellaan että joku sosialistihallituksen suunnittelija ottaisi riskin kehittääkseen uutta järjestelmää, siihen tarvitaan aikaa, joka taas mahdollistaa pääoman karkaamisen epävarmasta suunnitelmasta, omistussuhteen määräytymisestä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kommunistinen_manifesti
Marxin manifesti otettiin käyttöön aikanaan vain vallankumousta varten, mutta en ole vielä lukenut mistään valtiosta,missä oikea valta olisi kansalaisella. On se mahdollista, sanon ihan piruuttani Islannin, koska en tiedä mitä se omistaa, eli on hyvä mahdollisuus että valta on silloin kansalla. Lokaali valta on elämänkokemukseni mukaan ainoa järkevä vallan muoto, mutta kun otetaan tarkasteluun nykyaikainen luokkajako, eli (ulkomaalainen) rahoittaja vs. (kotimainen) veronmaksaja, on luonnollista että emme elä tasa-arvossa.

Silti puhdas kapitalismi muistuttaa Marxin manifestia enemmän kuin Neuvostoliitto tai Kiina. Historiallisesti kommunistivaltiot ovat olleet kai siksi vain sotilasvaltoja, riistäjiä, koska ilman(turhaa=pelkoon perustuvaa) valtaa, valtio joutuisi nöyrtymään rahan liikkeen, henkilökohtaisemman vallan edessä. En yksinkertaisesti ymmärrä nykyistä kommunismin määritelmää. Keppihevosiahan on, ihminen ei olisi ihminen ilman pelkoa! Mutta toinen tosiasia on aina, että valta, raha menee rahan luo.

Vapaus ei ole yksinkertaista.
flatstick

Posts: 343

#2 • • flatstick UG-/// Liquid Skies // Playaz Club
*jee* .. eli raha pois ni ollaan onnellisia *joo*. kommunismi on vain kapitalismi-kolikon kääntöpuoli. Ajatukset uusiks, eli ei ajatella sitä kolikkoa. Näin tää onnistuu kahdella rivillä, eiks je? :)

--
Rahat vai kolmipyörä?!
Don't fight the feeling..

Wolverine

Posts: 1,860

#3 • • Wolverine
Mielenkiintoinen ja hyvä kirjoitus, harmi että klubbari on nykyään melkein kuollut pystyyn, tässähän olisi ainesta vaikka mihin! Itse olen asiasta hyvin kiinnostunut ja näitä tuleekin luettua kauppalehden foorumilla hieman enemmän :)

Eipä tuo tämän hetkinen kriisi ratkea juurikaan millään. Mediassa on Soinia haukuttu oikein olan takaa juurikin tästä EU-vastaisuudesta mutta saa nähä onko asia niin että hänellä on sittenkin perää siinä mitä sanoo. Itse en ajaudu internetitse mihinkään poliittiseen valtataisteluun tai väittelyyn mutta tuosta mahdollisesta tulevasta finanssikriisistä sanoisin sen verran että tuo yhteinen valuutta aiheuttaa tässä vaiheessa suuren ongelman. Ideanahan euro on mitä mahtavin, matkustetaan paikasta toiseen ja kaikkialla käy sama valuutta mutta juuri näissä kriisitilanteissa siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Olen Nouriel Roubinin (Dr Doom!) kanssa samaa mieltä että Keikalla ei oikestaan ole muuta vaihtoehtoa kuin poistua eurosta ainakin hetkellisesti niin että saadaan oma valuutta (drakhma tai mitä keksitäänkään) devalvoitua ja maan hintakyky takaisin kilpailukykyiseksi.

Toinen vaihtoehto on ajaa läpi tämä helvetillinen säästöprosessi jota kansa vihaa, osittain syystä, ja päästetään sijoittajat ja syylliset pälkähästä.

Tämä on ehkä kuitenkin se tie mitä yritetäään mennä, sen onnistuminen ei vain näytä kovinkaan todennäköiseltä. Maailmantalous on nykyään niin sidottu jokaiseen kolkkaan eikä mikään paikka säästy damagelta globaalissa kriisissä, sori nyt vaan Jykä mutta myös tämä koskee Suomea.

Kolmas vaihtoehto on Kreikan default. Tämä on se huonoin mahdollinen ratkaisu ja aiheuttaa maailmassa toisen finanssitsunamin jolta ei säästy enää kukaan. Maailma on kuitenkin ollut niin vähän aikaa nousujohteisessa vedossa että firmat ovat selkeästi huonommassa tilanteessa kuin viime finanssikriisin aikaan, minkäänlaisia suuria kriisivaroja ei ole ehditty keräämään (pankkeja lukuunottamatta jotka joutuivat hankkimaan itselleen suuremman puskurin) ja todella moni isokin firma olisi kusessa, otetaan esimerkkinä sykliset yhtiöt kuten Outokumpu.

Näin lauantai-illan myöhäistunteina en rupea sen enempää pohdiskelemaan asiaa mutta jos täällä on muitakin asiasta kiinnostuneita niin mielelläni kuulisin että millä tavoin tämä mahdollinen tuleva finanssikriisi pystytään estämään ja mitä mieltä muut ovat kyseisestä asiasta.
flatstick

Posts: 343

#4 • • flatstick UG-/// Liquid Skies // Playaz Club

Replying to Politiikka ja talous:

Mielenkiintoinen ja hyvä kirjoitus, harmi että klubbari on nykyään melkein kuollut pystyyn, tässähän olisi ainesta vaikka mihin! Itse olen asiasta hyvin kiinnostunut ja näitä tuleekin luettua kauppalehden foorumilla hieman enemmän :)

...

Näin lauantai-illan myöhäistunteina en rupea sen enempää pohdiskelemaan asiaa mutta jos täällä on muitakin asiasta kiinnostuneita niin mielelläni kuulisin että millä tavoin tämä mahdollinen tuleva finanssikriisi pystytään estämään ja mitä mieltä muut ovat kyseisestä asiasta.



Osaatko sanoa miksi sun postauksen jälkeen sain mielikuvan sinusta, että ajattelet, että olisi hyvä rahalla (jossa siis on sisäänrakennettu inflaatio kuten jopa tässä esimerkissä virtuaalirahasta) ja joka siis tekee rahasta täysin älyvapaan vaihdon välineen) motivoida työryhmä miettimään miten ongelma ratkaistaan vaikka ratkaisu on käsien ulottuvissa: poistetaan vaihdon väline kokonaisuudessaan? Sitähän toki vastustetaan, koska kukapa ihminen nyt haluaisi omaa lankkua sahata jalkojensa alta, varsinkaan asiassa, jossa lankku on valta :) ..

--
Rahat vai kolmipyörä?!
Don't fight the feeling..

NwB

Posts: 327

#5 • • NwB
Ei sitä kelluvaa valuuttaa voi leikkiä silloin kun huvittaa tai monikansalliset yhtiöt vetää pääomansa kokonaan vittuun ja USA, Venäjä ja Kiina asettaa EU:lle tullitariffeja joilla syödään devalvoinnilla saavutettu hyöty.

--
Jee! Kumpi voitti!!

Zuho

Posts: 81

#6 • • Edited Zuho
Olipa mielenkiintoinen keskustelun avaus. Kuten kirjoittaja mainitsi ei järjestelmämme ole todellista kapitalismia, elämme oikeastaan taloudellisessa järjestelmässä, jossa ei ole vapaata kilpailua, vain näennäistä. Kapitalismin määritelmän mukaan vahvojen yritysten pitäisi pysyä pystyssä ja heikkojen kuolla pois. Mallia voi verrata evoluutioon. Tosin näin ei ole todellisuudessa, EU tukee "heikkoja" instituutioita sekä Yhdysvallat takauksillaan. Yksinkertaisesti pankit ovat laittaneet itsensä asemaan, jossa he ovat korvaamattomia. Vahvat pysyvät pystyssä kuten heikotkin. Kummallinen tilanne, jota kaikki inhoavat, niin kapitalistit ja vaihtoehtoismallien kannattajat.

Elämme globaalissa maailmassa, jossa kriisit liikkuvat, mutta voitot eivät välttämättä tule kaikille. Joka tapauksessa heikoin häviää eniten. Ja se on nykysysteemimme kulmakivi. Nyky"kapitalismia" olisi lähes mahdotonta kuvitella reiluna. Se merkitsisi että kaikilla olisi mahdollisuus. Afrikkakin voisi nousta ylös, suojatullit häviäisivät jne.

m_a puhuu myös kommunismista, se on yksi vaihtoehto. Tosin on muistettava että NL ja Kiina EIVÄT edusta kommunismia, oikestaan koko kommunismi on sekava termi, jonka alle on laitettu kaikki maailman paha. Tosi asiassa NL esimerkiksi edusti totalitarsmia, joka oli kiedottu kauniiin propagandakuorrutuksen alle.
Sosialismi taas luultavasti teorian tasolla olisi monelle ideaali, tasajako jne. Harmi vain, että ihmisen perusluonne (kilpailu) estää rauhallisen mallin luonnin. Kuten Matrixissa sanottiin, ihminen ei kestänyt täydellistä maailmaa.

Joten pointtini on, emme elä tosikapitalismissa, ei ole vapaata kilpailua, monopolismi ja markkinointi itsessään estävät sen että kuluttaja tietäisi tuotteiden erot ja sehän sekoittaa tätä maailmaa. Kuitenkin on muistettava että elämme mallissa joka on ajanut itsensä AINA lamaan, mikään kapitalismin muoto ei ole vakaa jo siitä perusolettamuksesta että kapitalimi tarvitsee koko ajan kasvua.

Ironista on, että Marxin ajatukset ja kapitalismi puhtaimmillaan luultavasti edustaisi lähes samanlaista maailmaa.

PS: Itse en tiedä vastausta miten tästä talouden umpikujasta tulisi lähteä pois. Edes huippuasiantuntijoilla ei ole minkäänlaista kunnollista mallia, puhutaan vain löperöistä termeistä kuten talouden kasvu kun kuitenkin suurin osa Euroopasta on vielä sekaisin. Sen tiedän, että jotain pitäisi muuttua, koko asenne taloutta kohtaan tulisi muuttua. Yritysten tulisi tajuta vastuunsa sekä meklarien ei tulisi pelata toisten ihmisten omaisuuksilla riskittä. Ehkä jonkinlainen rajoitettu kapitalismi olisi mahdollisuus. Tosin kuka jaksaa odottaa että se malli tulisi toimivaksi?
lopez

Posts: 1,972

#7 • • lopez pahan päivän pakkasukko!
Suomen työvoiman kasvu on jo miltei pysähtynyt, ja tulevaisuudessa se vain laskee, tällöin talouskasvu perustuu tuottavuuden kasvuun, ja näillä eväillä tyhmempikin ymmärtää suunnan sekä sen synnyttämät uhat.
Globalisaatio pakottaa kasvamaan ja yhdistymään vaan mitä jää jäljelle järjettömästä riistohyödyntämisestä?

--
My life fades.... the vision dims.
All that remains are memories.
I remember a time of chaos.
Ruined dreams. This wasted land.

m_a

Posts: 1,017

#8 • • m_a

Replying to Politiikka ja talous:

Suomen työvoiman kasvu on jo miltei pysähtynyt, ja tulevaisuudessa se vain laskee, tällöin talouskasvu perustuu tuottavuuden kasvuun, ja näillä eväillä tyhmempikin ymmärtää suunnan sekä sen synnyttämät uhat.
Globalisaatio pakottaa kasvamaan ja yhdistymään vaan mitä jää jäljelle järjettömästä riistohyödyntämisestä?



Tämä juuri oudoksuttaa tässä yhtälössä, olemme saaneet nauttia n60vuotta noususta, eikä meillä ole enää päättäjiä, jotka ovat joutuneet tekemään järjestelmän nousujohteiseksi. Meitä ei voitu ostaa 50-luvulla, kansa teki töitä, eikä Suomi ollut kaupungistunut. Sitten 90-luvusta nouseminen oli Peace of cake, koska satuimme hyötymään rahan liikkeesta, automaagisesti, koska globaalitalous oli nousujohteinen. Nykyään on aivan toisin, ja poliitikkojenkin suunnitelmat ulottuvat max vuoden neljänneksien mukaan. Jäljelle jää omistajien suojelu, koska eihän tavallinen tekijä luo uusia työpaikkoja,vaan masentuu.
m_a

Posts: 1,017

#9 • • m_a

Replying to Politiikka ja talous:

Harmi vain, että ihmisen perusluonne (kilpailu) estää rauhallisen mallin luonnin. Kuten Matrixissa sanottiin, ihminen ei kestänyt täydellistä maailmaa.



Voisin rinnastaa käsityksen kilpailusta ja sen luonnollisuudesta käsitykseen kuinka agressiivisia varsinkin pojat ovat. "Pojat on poikia"-lausahdus pitää sisällään oletuksen, että on luonnollista sietää poikien riehumista, ja sen että riehuminen ei ole luonnotonta. Se käsitys ihmisluonnosta ei ole ohjaava, vaikka mielestäni moraalikasvatus tulisi olla lesson nro1 yli3vuotiaalle, saati sitten täysikäiselle kilpailijalle.
Zuho

Posts: 81

#10 • • Edited Zuho

Replying to Politiikka ja talous:


---
Harmi vain, että ihmisen perusluonne (kilpailu) estää rauhallisen mallin luonnin. Kuten Matrixissa sanottiin, ihminen ei kestänyt täydellistä maailmaa.

---


Voisin rinnastaa käsityksen kilpailusta ja sen luonnollisuudesta käsitykseen kuinka agressiivisia varsinkin pojat ovat. "Pojat on poikia"-lausahdus pitää sisällään oletuksen, että on luonnollista sietää poikien riehumista, ja sen että riehuminen ei ole luonnotonta. Se käsitys ihmisluonnosta ei ole ohjaava, vaikka mielestäni moraalikasvatus tulisi olla lesson nro1 yli3vuotiaalle, saati sitten täysikäiselle kilpailijalle.




Totta, kilpailuluonteisuus ei välttämättä ole luonnollista, suuri osa kilpailumaisuudesta voi johtua ympäristöstä. Tosin on otettava aina huomioon yksilön oma valinta. Kun ilmiötä kuten kilpailuluonteisuus on vaikeata tutkia niin ei voi sanoa varmaksi kuinka dominantti kilpailuhenkisyys on ihmisessä. Jotkuthan eivät välitä kilpailemisesta, jotkut taas kokevat kilpailun olevan suuri osa heidän identiteettiään. Ja tämähän heijastuu ihan talouteenkin, yksilöt eroavat toisistaan suuresti. Nykymalli on kilpailuhenkisille paras, mutta huono henkilöille joille oman edun tavoittelu ei ole tärkein prioriteetti. Kuitenkin biologisesta lähtökohdasta kilpailu voi kytkeytyä jonkinlaiseen nautintoon, luulisisi ihmisessä olevan jonkinlainen halu kilpailla ja siten pysyä hengissä (en voi sanoa varmaksi, koska en ole törmännyt pomminvarmoihin tutkimustuloksiin)
aform

Posts: 291

#11 • • aform
Nykyisen ajan politiikka keskittyy mielestäni aivan liika ihmiselämälle epäolennaisiin asioihin. Ihmiselämän kannalta oleellista on resurssitehokkuus, puhdas ja terveyttä edistävä ravinto, uusiutuvaan energiaan pohjautuvat mekanismit kaikilla elämän osa-alueilla, terve sosiaalinen ympäristö (elämistä varten) ja ympäristön huomioiminen.

Se, että me käytämme resursseja sotakoneiden kehittämiseen on todiste siitä, että me emme ole viisaita tai sivistyneitä. Poliitikot eivät ymmärrä miten asioita voi parantaa, eivätkä arkkitehdit suunnittele äläykkäitä asumisen kokonaisuuksia, jossa resurssitehokkuuteen vaikuttavat asiat sekä ihmisen henkiseen hyvin vointiin vaikuttavat asiat on otettu huomioon. Raha ja rahanympärille kehittyvä järjestelmä on suurin oikean hyvinvoinnin ja teknisen kehityksen este ja hidaste.

Jacque Fresco on mielestäni tämän ajan tärkein ihminen ja minä toivon, että herätän tällä ponnekkaalla mielipiteellä mielenkiintoa tutustua hänen erinomaisiin ajatuksiin ja suunnitelmiin.

Jacque Fresco-Relation to Academia-Dec.19, 2010
http://www.youtube.com/watch?v=h5-0McAzBcE&feature=fvst
http://www.youtube.com/watch?v=TK1JP-1eeb4&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=KjBFZNqpbJo&feature=relmfu

Se, että Jacque Frescon ja Peter Josephin tiet ovat menneet ristiin ei yhtään vähennä Jacquen ajatusten ja suunnitelmien arvoa.
NwB

Posts: 327

#12 • • NwB
Sen voisi resurssitalouden kannattajat kertoa, miten arvotetaan banaani, jos banaanin arvo on banaani.

Sen tahtoisin myös tietää, että jos siirrytään vaikkapa kultakauteen, niin miten ihmiset jotka hamstraavat kultaa saadaan luopumaan siitä jos ja kun sitä tarvitaan?

90-luvun lamasta ei muuten ihan tosta noin vaan selvitty, vaan markka devalvoitiin, jonka jälkeen sen annettiin jälleen kellua. Nykyään se ei taida olla enää mahdollista, kun devalvointi vain vähentää ulkomaalaista tuontia sen kallistuessa ja kasvattaa velan määrää. Siis velan, jota otetaan sellaista vauhtia että ollaan hetkessä kusessa jos kaikki ei toimikaan kuten on ajateltu.

--
Jee! Kumpi voitti!!

SamHard

Posts: 2,098

#13 • • Edited SamHard
Itseä on aina ihmetyttänyt tämä jatkuvan kulutuksen ja sen ylläpitämisen suhde maailman
jossain vaiheessa romahtaviin kala/vesi/raaka-aine kantoihin ja varoihin. Se on selvää, että vain totaalisen romahduksen jälkeen voi tulla uusi nousukausi, ja vain silloin luonto voi elpyä.

Tällä populaatiolla, ja kulutuksella (millä harhaisesti ylläpidetään ikuista kulutusjuhlaa), on ehkä vuosikymmenten kysymys kun aletaan ottaa sotaa vesivarannoista, tai tapellaan viimeisten kalakantojen luvista. Nykyinen puhtaan veden litrahinta on jo halvimmillaankin lähes öljyn hintaista
muualla maailmassa. Suomen kokoomus on iloisesti kannattanut pohjavesivarojen yksityistämistä..
Siihen kilpaan ei Suomalaisilla ole varaa, koska rahaa löytyy rajojen ulkopuolelta niin paljon. Se että puhdas vesi on Suomelle (jos pidetään kansallisena), norjan öljyjä arvokkaampaa määrissä ja rahassa mitattuna moninkerroin, saattaa asettaa paineita valtiolle myydä ne pois.. tosin Suomen arvokkaimman omaisuuden myyntiä pitänee kai kysyä kansanäänestyksessä. Jokaisessa maassa missä vesi on yksityistetty, on veden hinta noussut vähintään 5 kertaiseksi. Joissain maissa jopa monikymmenkertaiseksi. Siihen että nostetaanko Suomea sillä puhtaalla raaka-aineella lamasta ja saadaan taas yhteiskunta jotenkin päin hyvinvoivaksi, vai myydäänkö sijoittajille, on varmaan monta mielipidettä.

Joku aika sitten tuli muuten dokkari Kiinasta, siitä pienestä kaukaisestä kommunistisesta valtiosta, ja aiheena oli juuri viljelyn ja vääränlaisen maankäytön aiheuttamat korroosiot ja autiotuminen.. Tokion (olikohan) 20 miljoonaa asukasta pelkästään on vain vuosien päässä totaalisesta vedenpuutteesta, jota pitää alkaa kuskata jostain? Kyllä meidän uusiutuvilla pohjavesivaroilla nyt ainakin yhden kaupunkin juottaisi ilman minkäänlaista vaaraa pohjavesien tai järvien kuutiotten vähenemisestä. Pelkästään päijännetunnelin Puhdistettua vettä lasketaan pois miljoonia kuutiometrejä vuodessa.. Kevyt avautuminen, mutta olen tässä asiassa juuri tätä mieltä, ja käyn mielelläni debattia eriävistä mielipiteistä.
aform

Posts: 291

#14 • • Edited aform

Replying to Politiikka ja talous:

Sen voisi resurssitalouden kannattajat kertoa, miten arvotetaan banaani, jos banaanin arvo on banaani.



Resurssipohjaisessa taloudessa kaikki maapallon resurssit kartoitetaan ja ne julistetaan yhteiseksi perinnöksi. Asoilla ei rahamielessä ole arvoa vaan ihmisten tarpeet tyydytetään resurssitehokkaasti. Automaatio on avainsana. Jo tänä päivänä voidaan esim kerrostaloja tehdä täysin automatisoidulla tuotantolinjalla no problem. Ajan kanssa on vääjäämättä edessä se, että suurin osa töistä katoaa.

Toki on asioita missä automaatiota ei pystytä heti hyödyntämään kuten vaativat terveydenhoidon leikkaukset ja vaikka esimerkiksi robottien suunnittelu

Resurssipohjaisessa järjestelmässä rakennukset ja esineet rakennetaan kestämään maksimaalisen paljon ja keinotekoisia rajoituksia, jotta voidaan myydä kalliimpi ja parempi ei harrasteta.

Sellainen irrationaalinen toimintatapa, joka esim. dokumentissa Hehkulamppuhuijaus tuodaan esiin. Toimintatapa jota tänä päivänä on vallalla surillisen paljon. Se, että tuotteet suunnitellaan hajoamaan tietyn ajan kuluessa, jotta saadaan myytyä enemmän ja uudestaan. Tuotteen koko elinkaari pitäisi suunnitella tuotteen varsinaista tuotantoa suunniteltaessa.

Tämä nykyinen meno on aivan järjettömän retardia ja lyhytnäköistä toimintaa rajallisten resurssien planeetalla.

Resurssitalouden konsepti tuntuu varmasti vieraalta ja utopistiselta nyky menoon tottuneille.

Mutta ajatelkaapa kirjastoa jo nyt on osittain automatisoituja kirjastoja. Miksei kirjaston tyylisestä puljusta voisi myös lainata harrastevälineitä (jotka btw. on suunniteltu kestämään) esim jos henkilö on kiinnostunut valokuvauksesta hän käy hakemassa titaanirunkoisen uuden digijärkkärin sieltä harrastetavaroiden lainauskeskuksesta ja palauttaa sinne kun hän ei enää tarvitse sitä.

Otetaan esimerkiksi vaikka mun hyllyssä seisovat kalastusvälineet ja kirjat. Ne on suurimman osan ajasta siellä käyttämättöminä. Eli ne resurssit, jotka mulla on kotona ei ole käytössä kuin murto-osan niiden olemassa olosta. Se ei ole siis erityisen resurssitehokasta, että mun kalastusvälineet lojuu siellä hyllyssä ja olettaen, että ne kestäis todella hyvin, joku muu vois käyttää niitä silloin kun minä en niitä tarvitse. Sitten kun minä saan innon kalastaa, kävisin hakemassa parhaasta teknologiasta valmistetut vehkeet lainaan siksi ajaksi kun aion kalastaa.

Mitä olisi arki resurssipohjaisessa taloudessa. Matkustaminen olisi erittäin nopeaa (ei mitään hitaita lentokoneita vaan luotijunia), ruoka on puhdasta luomu ruokaa ja sitä on tarjolla helposti, sähköä on tarjolla energiatehokkaille kodin tarpeille.
Robotit hoitaa mm imuroinnin ja tiskauksen jne. Miksi kuluttaa aikaa moiseen kun kyseessä on kuitenkin tekniset ongelmat. Vapaa aikaa on reilusti harrastaa mitä mieleen juolahtaa tai osallistua parempien elämisen mentelmien tutkimiseen käytössä supertitokoneiden resurssit ja simulaatiojärjestelmät suoraan koti koneelta. Eli jos haluat tehdä simulaatioita sun uuden automallin suunnitelmilla, sä voit käyttää massiivisia laskentaresursseja suoraan kotoa.

Resurssipohjaisessa taloudessa elämänlaatu ja se miten ympärisö vaikuttaa meihin on keskeinen peruste suunnitella asioita. Eli vapaa-ajan viettomestoja ja tekemistä olisi runsaasti tarjolla nuorille. Vehreitä puistoja ja ulkoilualueita aina asuinaluiden yhteydessä jne.

Resurssipohjaisessa taloudessa Glooriaa ei saa siitä, että puhuu tyhjää päivät pitkät kuten nykyajan poliitikot vaan sitä, että kehittää uuden menetelmän ratkaista elämisen jokin ongelma, Esim parempi automaattinen kasvatusjärjestelmä tai rakennusmateriaali jne. Kuuluisia ihmisiä olisi ne, jotka innovoi meidän kaikkien eduksi tai lisää meidän ympäristön kulttuuria tekemällä taidetta jne. Homman henkihän olisi se, että kehittämällä elämänlaatua parantavia asioita saan myös itse samat parannukset käyttööni.

Inspistä ja realiteettien ja mahdollisuuksia tutkailuu seuraavasta videosta.

OUR TEHCNICAL REALITY 1-6
http://www.youtube.com/watch?v=M2nxCp9Hwxs

3/6
http://www.youtube.com/watch?v=GH2OFQvkx5A&feature=related

peace - suunnitellapa tuleva huomen yhdessä. . . se jos mikä ois worth doing. *piis* *piis*
lopez

Posts: 1,972

#15 • • lopez pahan päivän pakkasukko!

--
My life fades.... the vision dims.
All that remains are memories.
I remember a time of chaos.
Ruined dreams. This wasted land.

lopez

Posts: 1,972

#16 • • lopez pahan päivän pakkasukko!

--
My life fades.... the vision dims.
All that remains are memories.
I remember a time of chaos.
Ruined dreams. This wasted land.

NwB

Posts: 327

#17 • • NwB
Miksi ihmiset aina selittää The resurssitaloudesta jo tänään, kun siihen ei ole tekniikkaa?

Toiseksee miten dollarit muutettuna virveleiksi korjaisi tilannetta kun edes niihin dollareihin ei ole varaa?

--
Jee! Kumpi voitti!!