Niksauttaminen ei kaikkiin selkävaivoihin auta ja useammin toistettuna myöskin vahingoittaa nikamia koska kyseessä on pakkoliike jolla väännetään selkää.
Lähde?
Mutu / jossain vaiheessa tässä selkärumbassa kuultua.
Sängyn tulee tukea selkää ja nukkumisasennosta ja selkärangan muodosta riippuu millainen patja sopii ihmisille.
Korjaisin että sängyn ja patjan tulee tukea selkää. Pelkkä sänky ei auta :)
Nykyään saa niin monetyyppisiä patjoja, jopa omalle selälle custom tehtyjä patjoja, makaa sitten mahallaan/selällään/kyljellään. Lisäksi saa kaikenlaisia tyynyjä pään alle/ristiselän alle jne löytämään kunnollista nukkuma-asentoa.
Jos kärsii jonkinsortin selkävaivoista niin kannattaa vilkaista sänkyyn ja oikeasti etsiä semmoinen patja/sänky-yhdistelmä mikä tukee omaa selkää.
Patja löystyy/pehmenee/painuu kasaan ajan kanssa ja lopulta ei enää ole tarpeeksi jämäkkä tukemaan selkää oikeaoppisesti.
Esim mulla, jolla on notkoselkä, täysin jämäkkä patja ei tue selällään nukkuessa alaselkää lainkaan, koska alaselkä ei ota kiinni patjaan. Tällöin patjat pitää antaa pikkusen perseestä periksi, jolloin koko vartalo lepää patjalla.
Patjan jämäkkyydellä tarkoitankin että se kestää ihmisen painon ja tukee vartaloa siten että lihakset lepäävät yön aikana. Patjoja on monenlaisia, mutta jos selkävikainen/vaivainen käyttää patjaa joka on erittäin löysä/pehmeä niin tuo aiheuttaa enemmän kipuja kuin selän rentoa asentoa yön aikana.
Omiin kokemuksiin viitaten cocolatex futon on ollut tähän mennessä paras ostos patjan puolesta. Ylemmät/alemmat kerrokset puuvillaa joka on pehmeää ja sisusta kookoslateksikuitua joka pitää patjan jämäkkänä.
Ensisijaisesti AINA jos on selkäkipuja kannattaa mennä lääkärille. Normaalit selkäkivut poistuvat yleisesti n. 2kk aikana jos lihaskunto eritoten vatsalihaksien kannalta on kunnossa ja aiheuttajana ei ole mikään muu vaiva.
Tottakai, mutta kun se lääkäri ei aina osaa antaa oikeita neuvoja.
Mutta jos lääkärillä ei koskaan käy, niin ei sinulle kerry minkäänlaista faktaperäistä hoitohistoriaa mitä hoitoja sinulle on kokeiltu/tehty ja mitä vielä on tekemättä.
Selkävaivoissakin on kyseessä monta vuotta jatkuneista/jatkuvista oireista, jotka varmasti kestävät ihmisen elämän loppuun saakka. Monelle ihmiselle on hankalaa muistella minkälaisia oireita on ollut kk takaperin tai puoli vuotta takaperin tai 5 vuotta takaperin, saati sitten milloin ja miten oireita ilmenee (raskas fyysinen rasitus/kuntosali, toimistotyö, jotkut liikkeet).
Hoitohistoria on tärkeä asia lääkärille koska niistä pystyy katsomaan miten vaivat on kehittyny ja tarvittaessa voidaan ohjata muiden lääkäreiden / ortopedien / fysiatrien konsultaatioon hoitohistorian kanssa.
Tällaisessa tapauksessa konsultaatiossa voidaan katsoa suoraan hoitohistoriaa ja minkälaisia vaivoja on esiintynyt, eikä konsultaation perustana ole ihmisen heikot muistikuvat siitä mitä on joskus mahdollisesti ollut (useimmiten jää jotain kertomatta kuitenkin joka olisi voinut olla erittäin ratkaisevaa hoidon suhteen).
mm. Migreeninkin kanssa on olennaista että pitää kirjaa oireista ja milloin niitä esiintyy, jotta pystyy harventamaan niiden esiintymistiheyttä tietämällä mistä aineista / asioista niitä useimmiten tulee.
Monet lääkärit eivät usko, että selän niksauttamisesta saattaa olla apua eripituisiin raajoihin ja notkoselkäisyyteen, jotka molemmat aiheuttavat vakavia selkävaivoja.
Entäs sitten kun nämä keinot eivät auta?
Ihmisiä hekin ovat ja pohjaavat hoitomuotonsa aiemmin hyviksi havaittuihin ratkaisuihin(tm).
Tämän takia onkin hyvä mielellään käydä samalla lääkärillä ja kerätä hoitohistoriaa siitä mitä on tehty ja kokeiltu vaivojen parantamiseksi.
Lääkäreillä käy useampia satoja (tuhansia?) potilaita kuukaudessa. Jos et itse muista milloin oireet esiintyy ja minkälaisia ne ovat olleet vuosien varrella, niin aika epätodennäköistä on että lääkäri muistaisi sinun kohdalla kokeillut hoidot ja tehdyt toimenpiteet ilman hoitohistoriaa.
Nykypäivänä vaivoja on niin monelaisia ja varmasti saman verran on hoitomuotoja. Toiset ovat virallisesti hyväksyttyjä hoitohistoriaan perustuen, koska niillä on saatu parannettua vaiva x kertaa y tapauksesta.
Jos yksi ei toimi niin kokeillaan seuraavaa.
Joillakin ihmisillä auttaa ensimmäinen kokeiltu hoitomuoto kun kokeillaan niitä mitkä ovat auttaneet useimpien vaivoihin, jolloin todetaan että lääkärit antavat oikeita ohjeita... Ja joillakin hoidon etsiminen kestää kuukausia, jopa vuosia, jolloin todetaan ettei lääkärit anna oikeita neuvoja.
Muutamille henkilöille ei nykylääketieteellä jopa ole olemassa / tiedossa mitään hoitokeinoa.
Esimerkiksi kaverilla on nikamien rappeuma joka on erittäin kivulias, vaiva ollut 10v mutta tuohon ei nykylääketiede ilmeisesti muuta voi kuin antaa kipulääkkeitä ja kuntoutusta. Joistain kipuja aiheuttavista selkävaivoista hän on päässyt eroon, joten sen suhteen on jotain helpotusta ollut mutta kärsii kivuista vieläkin.
Pitääkin kysellä onko jotain uutta löytynyt/tapahtunut kun hän pääsi erikoislääkäreille yksityissektorille, josko olisi ollut enemmän apua vrt julkinen puoli.
Mutta mä väitän, että monet tukielinlääkärit ja fysioterapeutit eivät osaa tunnistaa lukossa olevia niveliä sekä niiden mahdollisia vaikutuksia vaikkapa ryhtiin, notkoselkäisyyteen ja eripituisiin jalkoihin.
Tuonpa takia lääketieteessäkin on erikoistumishaaroja ja lisäopiskelua.
Oletko koskaan jutellut / käynyt OMT-fysioterapeutilla?
- -
Ortopedinen Manuaalinen Fysioterapia (OMT) on fysioterapian erikoisala, joka keskittyy fyysisen toimintakyvyn arviointiin, hermo-, lihas- ja nivelrakenteiden tutkimiseen ja terapiaan sekä toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn. OMT sisältää ohjauksen omatoimiseen harjoitteluun ja ongelmien uusiutumisen ehkäisyyn.
OMT-koulutus on erikoistumiskoulutusta fysioterapeuteille ja lääkäreille. Siinä syvennetään osaamista ja asiantuntemusta tuki- ja liikuntaelinongelmien tutkimisessa, hoitamisessa ja ennaltaehkäisyssä.
Käsittelymenetelmien valintaperusteena on potilaan huolellinen ja monipuolinen tutkiminen sekä lääkäriltä saatu informaatio. Potilaan fyysiseen toimintakykyyn vaikutetaan mm. nivelen spesifillä mobilisoinnilla ja manipuloinnilla sekä terapeuttisella harjoittelulla.
- -
Mulla itsellä oli kovissa kiputilanteissa enemmän apua OMT fysioterapiasta, kuin tavallisesta fysioterapiasta.
Tuo on samantyylistä hoitoa kuin "niksauttajat", mutta sen lisäksi sulle oikeasti kerrotaan miten voit itse hoitaa / ennaltaehkäistä vaivojen syntymistä, sen sijaan että pelkästään niksautetaan jotain paikalleen.
Tämän lisäksi on olemassa fysiatri jonka konsultaatiossa kannattaa käydä...
- -
Ortopedin ja fysiatrin erona on että ortopedi on koulutettu hoitamaan tuki- ja liikuntaelinten vammoja ja sairauksia leikkaushoidoilla. Tietysti osa ortopedin työstä on ns. ei operatiivista diagnostista ja hoidollista vastaanottotyötä.
Fysiatrian erikoislääkäri on taas opiskellut vuosia pitääkseen ihmiset kokonaan poissa leikkaussaleista. Jos tuki- ja liikuntaelimistön vaivan kirurginen hoito on ainoa vaihtoehto kuntoutuaksesi on fysiatri usein ensisijainen erikoislääkäri kertomaan sen. Fysiatri tuntee usein erikoislääkäreistä parhaiten muutkin kuin operatiivista hoitoa vaativat tuki ja liikunta-elimistön sairaudet sekä niiden hoito- ja kuntoutusmahdollisuudet. Fysiatrian koulutukseen kuuluu toiminnallisen anatomian hallinta ja tarkka käsintehdyn kliinisen tutkimuksen osaaminen.
- -
Esim sun tapauksessa, onko kukaan tehnyt diagnoosia mistä toi välilevyn pullistuma saattaa johtua?
Välilevy on kuivunut joten se painuu kasaan ja pullistuu ulos nikamien välistä :)
Mutta pidempiaikaisina aiheuttajina mm. istumatyö. Selkävaivoista lannerangan LIV-V välilevyn pullistuma on yleinen vaiva istumatyötä tekevillä.
Lisäksi lannerangassa on useampi nikama liikaliikkuvainen, mitä lääkäri epäilikin vuosia takaperin (mulla on siis pitkä hoitohistoria selän suhteen jo). LII/III väli, LIII/IV väli, LIV/V väli. Röngentaivutuskuvissa ko. nikamat ovat ylempiin/alempiin verrattuna 3-4mm "yliliikkuvia", röntgenkuvasta voisi näyttää/selittää joskus. Lisäksi LIV nikamassa on nikamakaaren höltymä.
Aikanaan nuoruudessa kasvoin myös n. 10cm yhden vuoden aikana (semmonen omituinen kasvupyrähdys), mistä johtuu mm. mun polvivaivat. En yhtään ihmettele etteikö tuo olisi vaikuttanut muutenkin elimistön/luuston rakenteeseen, esim juuri tuohon nikamien liikaliikkuvuuteen kun polvilumpiotkin on liian mobiilit ja tulee ulos kuopistaan helposti.
Tätä varten mulla on varattua aika tukielimien erikoislääkäriltä sekä fysioterapeutilta, joka laatii kuntoutusohjelman selkälihaksia varten. Molemmat on ensi vuoden alussa.
Tuota, vatsalihakset on tärkeämmät selkävaivaisella kuin selkälihakset.
Eritoten sisemmät vatsalihakset.
Vatsalihakset muodostavat "tukikorsetin" joka pitää ryhdin kasassa ja auttaa tukemaan selkärankaa esim. kantaessa/nostaessa jos jännittää vatsalihakset ennen sitä. Tän on joutunu oppimaan niin että tapahtuu luontaisesti ilman ajattelematta, helpottaa nostamista ja tulee vähemmän selkäkipuja tavaroiden nostelusta, sen lisäksi että nostaa ns. jaloilla eikä selkää vääntämällä/kääntämällä.
Mulla on oma ohjelma minkä mukaan harjoitan vatsaa & selkää, kun vaan kivut antaa myötä. Leikkauksen jälkeen taas kuntoutus & uusi harjoitusohjelma.