"Torstai 31. elokuuta 2006 klo 16:05
Asiantuntijan mielestä epäinhimillistä
400:lle potkut sähköpostilla Yhdysvalloissa
Suuri Yhdysvalloissa toimiva RadioShack -ketju turvautui elektroniikkaan joukkoirtisanomisessa: neljäsataa työntekijää sai sähköpostitse ilmoituksen työsuhten päättymisestä.
Elektroniikkaketjun työntekijät osasivat odottaa vähennyksiä, sillä RadioSchackin kauppa ei ole viime aikoina käynyt odotetusti, etenkin matkapuhelinmyynti on ollut heikkoa. Yhtiö ilmoittikin elokuun 10. päivänä vähentävänsä 400-450 henkeä, pääasiassa pääkonttorista Fort Worthista.
RadioSchackin tiistaina lähettämässä sähköpostiviestissä luki: "The work force reduction notification is currently in progress. Unfortunately your position is one that has been eliminated." (Työvoiman vähennys on jo käynnissä. Valitettavasti Sinulle ei ole enää töitä.)
RadioSchack puolustautui sanomalla, että työntekijöille kerrottiin ilmoitusten tulevan sähköpostitse.
- Työntekijät saattoivat esittää myös kysymyksä intranetin kautta, tiedottaja Kay Jackson totesi AP:lle.
Asiantuntija pitää sähköpostia erikoisena ja epäinhimillisenä tapana ilmoittaa irtisanomisesta.
- Jos olisi heidän asemassaan, kysyisin: Eikö teillä ollut paria minuuttia aikaa kertoa minulle, Pohjois-Teksasin yliopiston professori Derrick D'Souza aprikoi."
Kyllä, mielestäni erittäin epäinhimillistä ja niin nykyaikaista. Seurustelusuhteita sanotaan irti tekstiviesteillä, sairaslomia ilmoitetaan tekstiviesteillä, nettikeskusteluissa tuodaan julki mielipiteitä, mitä ei muuten uskaltaisi tuoda esille; mieluummin kommunikoidaan persoonattomasti ja toisaalta, miksi ei? Onhan se paljon helpompaa miettiä pitkään, kuinka muotoilla sanansa, kuin kohdata ihminen elävänä ja tuntevana. Hyviä ja huonoja puolia.
Uskon silti, että ihmistä kehittäisi enemmän se, että esim. esimies esittäisi alaisensa eron suoraan kasvokkain eikä persoonattomasti sähköisesti. Sama pätee seurustelusuhteisiin (ihq, teinix). Kun muistelee omaa nuoruuttaan (wow, olen vanha, jopa jo 27v, ainakin joulukuussa), niin on jopa kiitollinen siitä, että kännykät eivät teiniaikoinani, 12-15v olleet vielä yleisiä, arkipäivää. Suhteen katkaistakseen oli kohdattava tyttönen, koska lankapuhelin ei tullut kuuloonkaan; se EI olisi ollut machoa. Nykyään on suotavaa, että on mahdollisimman törkeä, tai ainakin näin tuntuu kun kuuntelee nykyteinien juttuja.
Mutta eri asia onkin, jos kyse ei ole niin vakavasta, elämääsi horjuttavasta asiasta - keskustelufoorumeilla on mukava olla anonyymi, vaikka osa tietää kuka on. Silti voi seisoa sanojensa takana.