Hmm.. esim VST? (AU tulossa ilmeisesti myöhemmin)
joo, tarkoitinkin lähinnä natiiviplugareita jotka sit ainakin on tuettuja ja toimii. mutta nyt kun tsekkailin vähän tarkemmin nykyistä tilannetta niin näyttää siltä että kyllähän noi windows-vst:t aika laajalti näyttää DSSI-VST:llä tai FST:llä toimivan mikä on just jees. pitäis vaan päästä joskus testailemaan käytännössä.
se onkin sit mielenkiintosta että miten meinaavat saada AU:t toimimaan linuxilla. toki se on iisimpää nyt kun niitä aletaan kääntämään intel-OSX:n myötä x86:lle mutta vois silti kuvitella että tulis stanasti ongelmia kun AU:t saattaa olla coreaudiosta, applen guivirityksistä sun muista aika riippuvaisia. löytäsitkö jonkun jutun missä tollasest projektista kerrotaan?
toinen juttuhan on muuten se että aika paljon tota avoimen sorsan softaa saa esim osx:lle jossa on kohtuunätti BSD-pohja helpottamassa porttausta. esimerkiksi jackista ja ardourista löytyy versiot osx:lle jotka kuulemma toimii erittäin hyvin.
Ja sitäkö ei joudu tekemään vaikka Cubasella/Logicilla? Kait sekin sitten työskentelytavoista kiinni, mutta ainakin ite joudun muutaman konffausliikkeen tekeen(hiirellä ja hardissynista) kun biisin loadaan Cubasella. Jos se on ylitsepääsemätön este niin kannattaa vaihtaa planeettaa
joo, mulla ei ole taas tällä hetkel varsinaista hardista käytössä sen kummemmin kuin midikontrolleri, äänikortti ja skobet. klik ja biisi on ladattu.
kun reitittää ääntä eri softien välillä, vaikka niin että on jotain ei-plugari-äänilähteitä tai efektejä, niin pitäs muistaa seivata kaikkiin biisiasetukset erikseen, käynnistellä tarvittavat softat aina erikseen ja latailla ne reititysasetukset ym. joka ei oo mitenkään mahdotonta mutta huomattavasti kömpelömpää kuin se että kliksauttaa biisifileen auki ja kaikki soi niinkuin pitäiskin abt sen kummemmitta säädöittä. kun se kerran ois teknisesti mahdollista.
ok, ehkä vähän liioittelin ongelmaa linux-puolella koska löytyyhän sieltäkin niitä lupaavan olosia plugariarkkitehtuureita ja näemmä VST:t toimii. se suurin ongelma ylipäätään liittyy IMO juuri tohon mainitsemaani - semmonen peruskäytön kömpelyys ja vaikeus on ollut ongelma aika pitkään ja vasta viime vuosina jengi on alkanut kiinnittää siihen huomiota kun linuxia yritetään pushata windowsin ja osx:an rinnalle/tilalle jokapojan deskarikäyttikseks.
esimerkiksi itse oon ollut uudempiin KDEihin aika tyytyväinen ja diggaan bashista (joka muuten on vakkarina myös OSX:ssa) ym. kovasti. kokemus on kuitenkin toistaseks osoittanut että näennäisesti tosi helppo ubuntukin vaatii ihan stanasti konffausta, avustusta ja outouksien selittelyä vähemmän asioista tietävälle - vrt. win xp tai osx jotka on niin tuotteistettuja ja (*köhköh*) pitkälle mietittyjä että niihin tottuu aika näpsäkästi. ei se oo toki semmonen ero et toisessa ois pelkkä komentotulkki ja toisessa maailman nätein ja toimivin GUI ja kyllä kaikissa käyttiksissä on omat vittumaisuutensa. mut ei ne käyttöliittymäekspertit, human interface guidelinet sekä tarkoin karsitut ja valitut featuret oo ihan turhaa tauhkaa.
pointtina oli lähinnä se, että linux ei oo kuitenkaan niin hiottu eikä valmis kuin windows ja OSX deskaripuolella eikä se oo välttämättä sen ongelmattomampi ja hienompi kuin kumpikaan noista - vaikka sitten hinta otettais lukuun. ja valinnan vapaus ja päivitettävyys voi olla myös kirouksia jos ei osaa eikä halua tehdä juttuja itse eikä kellään muulla oo motivaatiota tehdä niitä sun puolesta. vaikka idea onkin ehdottomasti tukemisen arvoinen.
ei ollut kuitenkaan idis löydä linuxia lyttyyn äänityöskentelyplattarina. ehkä me lähdetään miettimään tätä juttua vaan eri suunnilta - sä yrität todistaa että linux on hyvä plattari ja minä että se ei kuitenkaan ole niin täydellisen mainio kuin hehkutetaan. ardour on ainakin kuulemma toimiva multitrackeri / edittisofta. en tosin tiedä kuinka mukava ja nopea käyttää, sehän on tärkeimpiä juttuja.
sikäli toi ammattistudiopointti on ehkä ihan validikin vaikkei se mitään todistakaan. aika monet ammattilaiset kuitenkin varmaan haluaa varman päälle valmiiksi tuotteistettuja Luotettavan Näköisten Heppujen tarjoamia softia ja sitä yhteensopivuutta. ei välttämättä sitä että softaa voi konffata ja käännellä itse. tai välttämättä että se ois ilmaistakaan, mikäli ei sitten oo varmuutta siitä että toimii niinkuin pitäiskin. logicissa sun muissa softissa maksetaan kuitenkin tuotteistuksesta, tuesta ynnä muusta aika paljon kun linux-puolella se on edelleen helposti "tehdään tätä harrastukseksi, toi feature tulee seuraavassa betaversiossa sit kun ton yhen devaajan koulu-/duunikiireet loppuu ja jos tarviit ohjeita niin kysy mailinglistiltä" - noin kärjistetysti.
äh, enpä saa taas ajatusta pysymään koossa, toivottavasti tästä ymmärtää pointin.
ps. se joka alkaa mitata musasoftan käyttökelpoisuutta graafisen ulkoasun perusteella saa läpsäyksen naamalle logic5/6-guilla :)