Jepa äänikortin tärkeys tulee esiin siinä vaiheessa kun ruvetaan äänitteleen ulkoisia äänilähteitä, tai ottaan koneelta saundia ulos kortin ulostuloista. Välttämättä ei edes tarvi tuollaista 8 in 8 out korttia, itsekin olen pärjännyt kahdella Terratecillä ihan mainiosti. Ulkoisista midilaitteista kun lähinnä äänittelen nykyään koneelle loopin ja sit sitä työstämään, eli kunhan yhtä ulkoista pystyy kerralla äänittään niin se on riittänyt. Mut tässä tosiaan vaikuttaa tosi paljon se minkälaista musaa tekee ja ennenkaikkea kuinka. Jos on yks mies ja paljon instrumentteja, pärjää pienemmälläkin setupilla, jos taas koko bändi niin sit voi tarvita jonkinlaista multiträkkäystä. Mut tosiaan, vertailussa esim sound blaster kohisee aivan järkyttävän paljon verrattuna vaikka terrateciin. Helpoin tapa selvittää tämä on vaan kääntää nupit kaakkoon, kohinaa ei pitäis kuulua (ainakaan mitään merkittävää, koneen laskutoimitukset mm aiheuttaa jotain muutoksia kans).
Joku iso masterkeyboard on hyvä olla, vaikka viisoktaavinen. Äänikorttiin sen saa kytkettyä pienen välikappaleen avulla, ainakin joissakin joystic adaptereissa on näkynyt noita midi in härpäkkeitä. Nykyiset midikeyboardit (osa ainakin) toimii myös USB:n kautta, joka on kyllä nopeampi vaihtoehto, kuten firewire. MIDI on kuitenkin jo parikyt vuotta vanha keksintö ja TODella hidas ja takkuinen verrattuna näihin nykyisiin järjestelmiin. MIDI2:a odoteltiin kans jonkin aikaa, mut taitaa olla että se on jo kuopattu kun mitään ei ole kuulunut vuosiin. Kunhan saat sen syntikkas kii koneeseen, yleensä sekvensserit tunnistaa sen heti tai pienellä preferences säädöllä. Sen jälkeen voitkin nauhotella kaikki nuotit suoraan koneelle ja pistää ne soimaan vaikka VST:llä tai sampleilla tms.
Softa mitä käyttää on kans aika tärkee juttu. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota audiopuoleen nykyään, kaiken pitää kuulostaa niin älyttömän 'tarkalta'. Eli siis jos et tee jotain lo-glitch housee tms niin kohinat ja muut aiheuttaa demonauhan lentämisen roskiin yllättävänkin usein nykyään. Tarjontaa meinaan on, liikaakin. Fruity Loops kuulostaa kyl hyvältä ja sitä käyttää monet ihan protuottajatkin, ainoa vaan että taas se ympärillä oleva setup vaikuttaa. Heti jos tulee ylimääräisiä laitteita käyttöön koneen lisäks, tarvittais kunnon sekkari. Ja tässä vaiheessa on taas hyvä muistuttaa, että Reason ei ole hyvä vaihtoehto. Ko. sekkarin audiopuoli on vähän kotikutoinen (tai jokin siellä mättää isosti) ja ilman kanavakohtaista masterointia ja miksausta, ei sillä tee mitään muuta kuin jotain riffejä tien päällä. Itse suosittelen tietysti Logic Audiota, joka IMO on se 'pro' valinta. Siinä on kaikki mahdolliset jutut ja ziljoona mitä et tuu ikinä tarviin. Taika onkin siinä et jos omat musantekometodit tai kuviot muuttuu, logic muuttuu loistavasti mukana. Cubasellakin pärjää, vaikkakin siinä on kyllä (taas IMO) todella paljon sellasta turhaakin paketoimista. Toisaalta se on sit taas sen takia helpommin lähestyttävissä, mutta vaikeammin modattavissa. Molemmista löytyy halpoja opiskelijaversioita.
Sit tosta raudasta... Jostain
Thomannilta saa kyllä tosi halvalla kotistudioon tarvittavat mikit ja muut. Kannattaa tsekata esim täältä plattarilta mikkitopikista mitkä vois olla hyviä. Ko. lafkasta saa myös tilattua newsletterin mikä tulee kotiin, siellä on aika usein jotain hyviä spesutarjouksia just tälläisestä 'peruskamasta' studioon. Suosittelisin hankkimaan jonkun pienen mikserin, tarvittavaa kanavamäärää voit arvioida vaikka eri laitteiden määrällä. On meinaan ihan mukavaa kun ei tarvi kun nostaa liukua vähän jos haluaa soitella jotain muuta, jatkuva piuhojen vaihtelu on aika perberistä (tää kattaa myös sen tietokoneen liittimillä juoksentelun). Mikserin ulostulo vaan tietsikkaan kiinni ja kitarat, synat ja muut sit sit siihen mikseriin. Esim Behringeriltä saa aika halpoja pikkumiksereitä. Tässäkään ei kannata mennä ihan halvimman mukaan, koska sitä kohinaa voi tulla paskasta mikseristäkin. Behringerin manuaaleissa on myös mukana kaikenlaisia setuppikaavioita apuun sitten kun rakentelee sitä kokoonpanoa.
Mut tärkein osa rautaa on mielestäni kyllä hyvät monitorit. Jälleen kerran on tärkeää saada se oma 'kuuntelureference' kohdalleen, eli optimaaliseks ilman kohinoita ja ilman kuoppia tietyillä taajuusalueilla. Ulkoiset vahvistimet voi muokata sitä saundia taas lisää, joten aktiivimonitorit on aika essential (joskin kallis) hankinta. Monitoreiden tärkeyden voi kelailla vaikka siten, et jos sulla on jotkut vaan 'peruskajarit' jotka on tullut jossain stereolaitteiston mukana, niissä voi olla vaikka (näin esimerkkinä) kuoppaa jossain korkeilla taajuuksilla. Nyt kun sä sitten teet niillä musaa, sä miksaat sen 'kuulostamaan hyvältä'. Ainoa ongelma onkin, et ton kuopan takia sä ootkin sit tietämättäs miksannut liikaa yläpäitä ja kun biisiä kuuntelee kunnon systeemillä, kuulijoilla valuu veret korvista :) Yleensä tärkeämpää on vielä saada se bassopää kuntoon, ja niissä noi halpiskaiuttimet ei kyl oo pahemmin loistanut :) Eli kannattaa budjetoida hyvät kajarit siihen alkuun. Helposti saattaa ajatella et halvoillakin pärjää, mut vain ja ainoastaan harjoitteluvaiheessa tms. Heti jos tekee biisiä minkä toivoo soivan jossain, pitää huomioida miksauksen ja monitoroinnin tärkeys. Tämä pätee varsinkin klubimusiikissa, koska sitä usein soitellaan isosta PA:sta, helvetin lujalla ja hyvällä bassolla. Ei tarvita paljoa heittoa niin biisi erottuu muusta tarjonnasta, useimmiten epäedullisesti. Sit jos oikein hifisteleen ruvetaan, pitää muistaa et myös tila missä kuunnellaan vaikuttaa, vaikka olis kuinka hyvät monitorit. Mut se on sit jo hienosäätöä ja näitä pienempiä korjauksia voi tehdä ihan korvakuulolta.
Mutjoo, tos nyt jotain mielipiteitäni aiheesta.. Hyvään suuntaan saat vietyä harrastustas jos hankit eka ton äänikortin, koska sit saat kohinat veke ja ton syntikkas kii koneeseen. Tokana tulee hyvä sekkari, koska se vie tota musantekoa eteenpäin valovuosilla. Sit seuraavaks vois hankkia mikserin, tähän asti pärjää kyl piuhoja vaihtamalla. Lopuks sit vielä aktiivimonitorit. Sit alkaakin setup oleen sellanen et sitä voi laajennella etc haluamakseen (voit hankkia vaikka mitä ext saundilähteitä) ja voi tehdä projuttuja kotikutoisesti.
Toivottavasti tästä löytyy jotain apuja ongelmiis.. Piis!
-Tero
Edit: en rupee korjaan kirjotusvirheitä :D