Bile HQ: suunnittelu / keskustelu

69 posts, 4 pages, 9,971 views

Avatar
#1 • • Samus Aran Guest
Oma topic, imo mielenkiintoinen aihe..


..pitäisikö laittaa porukalla paikka pystyyn missä olisi vain tietyt klubit eikä muuta.. silloin kaikilla olisi intressi saada paikkakin toimimaan..




Ihmettelisin hieman jos joku muukin kuin minä ei olisi jo aikaa sitten laskenut 1+1 ja todennut että nykyisessä markkinatilanteessa (Kermakin kun poistui markkinoilta) Helsinkiin voisi olla taloudellisestikin kannattavaa avata klubikulttuurille omistettu mesta (siis hieman isompi kuin esim. Oujee joka toki juuri tuota on)?

---

Enpä ihmettelisi vaikka tälläkin hetkellä taholla jos toisellakin suunniteltaisiin jotain tämän tyyppistä, sopivia tiloja zoomaillen..



Joku asiaan perehtynyt vois valoittaa mahdollisia miinus- ja pluspuolia? Itselläni on myös jo kauan ollut sama mielessä, mutta omia ohjelmakohtaisia intressejä pidemmälle en ole ehtinyt/jaksanut asiaa miettiä. Vaikuttais tosiaan siltä, että yksi puitteiltaan laadukas HQ olisi käypä ratkaisu moneen ongelmaan.

Infoa, mielipiteitä, ideoita, visioita?
Avatar
#2 • • JussiS Guest
veikkaan et suurin miinuspuoli tossa olis se, että jengi alkais kyllästyyn aina samaan paikkaan. eikös Kermassakin ollut jossain vaiheessa aika paha yleisökato?
Avatar
#3 • • dixoff Guest

veikkaan et suurin miinuspuoli tossa olis se, että jengi alkais kyllästyyn aina samaan paikkaan. eikös Kermassakin ollut jossain vaiheessa aika paha yleisökato?



Ravintolanpyörittämiseen taitaa aika oleellisena osana kuulua kasvojenkohotus aina silloin tällöin, ja aiheellista on myös pitää huoli siitä, ettei samojen ihmisten tarvitse olla joka ilta paikalla. Yksi ravintola-alan ihminen sen kerran aika hyvin kiteytti, että siinä vaiheessa kun joka ilta on aina sama jengi mestoilla, pitäisi kiireen vilkkaa laittaa konsepti uusiksi, sillä siinä vaiheessa kun se vakiojengi häipyy, mestaan ei jää ketään.
Avatar
#4 • • Edited Samus Aran Guest
@ JussiS

Riippuu aika pitkälti ohjelman skaalasta ja suunnittelusta. Jos tietylle kohderyhmälle sais sopivan harvoin tapahtumia, niin homma saattais toimia. Itseäni ei ainakaan samat seinät haittaa jos peruspuitteet (tila + äänentoisto + ohjelma, esim. FBI @ Kerma) on kohdallaan.

Seiniin kyllästyminen on eri asia kuin musiikkiin kyllästyminen, kysymys taitaakin kuulua, onko stadissa riittävästi musadiggareita vai ei? Jos homma levitetään tarpeeksi laajalle ja otetaan musiikkidiggareiden päälle kaikki biletikkaritkin, niin mun ymmärtääkseni on.
Avatar
#5 • • Edited mekaanikko Guest
Eli ensimmäinen ongelma on nähdäkseni tuo investointitarve. Jos nyt siis spekuloimme tilanteella, että joku jolla ei aikaisempaa kokemusta ravintolatoiminnan vetämisestä ole, lähtee juttelemaan pankinjohtajalle, niin lainaa voi olla melko vaikeaa saada.

Jos vähän tiivistän tuota aikanaan koulussa tekemääni harjoitustyötä jossa hieman tarkastelin tämän tyyppisen putiikin toiminnan taloudellisia edellytyksiä:

(Todettakoon alkuun että minä en tiedä ravintolabisneksestä juuri mitään joten nämä luvut ovat parhaimmillaankin vain suuntaa-antavia, todellisuudessa voivat olla aivan täysin pielessäkin).

Alkuinvestointien suuruudeksi laskin vajaa 100 000 euroa josta 50 000 paikan kiinteään ääni- ja valotekniikkaan, 20 000 remonttiin ja loput baarin kalusteisiin ja tekniikkaan sekä hieman myös toimistolaitteiden hankintaan.

Tilan vuokraksi oletin 7 500 €/kk (puhutaan siis n. 400-500 neliön mestasta Helsingin kantakaupungissa) mikä on siis vielä melko edullinen, lähtöajatuksena oli joku vanha teollisuus-/varastotila joka sitten remontoitaisiin klubikäyttöön. Työntekijöitä laskin yrittäjän lisäksi olevan 2 täysipäiväistä ja lisäksi n. 450 ekstratuntia kuukaudessa [edit: tässä luki aiemmin että vuorokaudessa, LOL] (ei mitään havaintoa miten tämä vastaa ravintolamaailman todellisuutta). Toimisto-, siivous-, kiinteistönhoito-, energia- jne. kustannuksiin on laskettu reilu 2 500 €/kk ja markkinointiin eri muodoissaan (sis. edustuskulut) 2 000 €/kk. Kuukausikustannukset olisivat yhteensä vajaa 30 000 €.

Kun investointikuluihin lisätään 30% kustannusten ylitysvaraus ja käyttöpääomavaraus tehdään kolmen kuukauden kustannusten mukaan, alkupääoman tarpeeksi saadaan n. 215 000 €.

Jos pyritään aluksi nollatulokseen, otetaan vuosittaiseksi poistoprosentiksi 25% ja oletetaan että kaikki pääoma on vierasta 12% korolla, saadaan vuosittaiseksi myyntikatetarpeeksi reilu 390 000 €. Jos oletetaan että lipunmyynnistä ym. saadaan tuloja 4 000 €/kk sen jälkeen kun esiintyjistä ym. koituvat kustannukset on saatu katettua, alkoholinmyynnin pitäisi olla vajaa 15 000 € viikossa jos kateprosentti on 50%. Tuosta suurin osa pitää saada aikaan kahtena viikonlopun iltana (henkilöstökulujen säästämiseksi ajatus oli että normaalisti tuo olisi auki vain neljänä iltana viikossa jolloin ke-to myynti olisi 50% pe-la myynnistä).

Yksinkertaisuuden vuoksi osa kuluista on jätetty laskematta ja muutenkin itselläni on sellainen fiilis että kulut on kautta linjan arvioitu pikemminkin ala- kuin yläkanttiin.

Varmasti kokenut ravintoloitsija osaisi tämän yhtälön ratkaista aivan toisella tavalla (olettamissani luvuissa on varmasti paljon virheitä) ja saa tarvittavan pääomankin kerättyä melko helposti verrattuna tavalliseen kaduntallaajaan joka päättää perustaa klubin. Mutta vaadittaisiin siis, että joku tämäntapainen henkilö asiasta innostuu.
Avatar
#6 • • Samus Aran Guest


Eli ensimmäinen ongelma on nähdäkseni tuo investointitarve..

---

Mutta vaadittaisiin siis, että joku tämäntapainen henkilö asiasta innostuu.



Kyllä, ei kuitenkaan ihan mahdoton ajatus.

Ootko muuten ite miettinyt pidemmälle miten homma vois toimia mikäli alkupääoma ei ole esteenä?
Avatar
#7 • • Ezzy Guest

veikkaan et suurin miinuspuoli tossa olis se, että jengi alkais kyllästyyn aina samaan paikkaan. eikös Kermassakin ollut jossain vaiheessa aika paha yleisökato?



jos tosta nyt kuitenkin kehittyis HIEMAN nätimpi paikka kuin kerma :hah:

...toivoisin ainakin.
Avatar
#8 • • mekaanikko Guest

Ootko muuten ite miettinyt pidemmälle miten homma vois toimia mikäli alkupääoma ei ole esteenä?



Joo no bisnesmielessä tuo nähdäkseni kannattaisi organisoida niin, että tilan omistaja antaa päiviä ulospäin eri porukoille jotka vetävät omia iltojaan. Tämä voidaan organisoida monella tavalla, selkeintä olisi vuokraaminen ulospäin jolloin jokaisen illan organisoijat kantavat itse riskin iltansa toimivuudesta ja tilan omistajalta siirtyy organisointivastuuta ulkopuolelle mikä helpottaa työtaakkaa. Eli vähän niinkuin Kaapelitehdas tms. laitos joka tarjoaa ainoastaan tilat, ei sisältöä, mutta että tilat on suunniteltu ja varustettu nimenomaan klubikäyttöön sopiviksi ja vuokralaisita myös edellytetään näyttöjä tasokkaan ohjelman tuottamisesta.

Toinen vaihtoehtohan on, että ohjelman tuottaminen kyllä hajautetaan ulkopuolisille organisaatioille, mutta niille korvataan joku könttäsumma kustannuksista ja talo ottaa lipputulot jolloin taloudellinen riski jää ravintolalle. Tämäkin ratkaisumalli on toimivuutensa osoittanut ja on erityisen perusteltu silloin kun pääbisnekseksi nähdään nimenomaan alkoholin myynti jolloin tapahtuma voidaan tehdä ikäänkuin lipputulojen puolesta tappiolla viinanmyynnin tukemiseksi.

Ehkä paras kokonaisratkaisu olisi sellainen jossa parhaat päivät (pe, la, arkipyhien aatot jne.) vuokrataan ulos (mahdollisesti esimerkiksi yksi ilta kuukaudessa voisi olla ravintolan oma mutta laajemmin ei mielestäni kannata lähteä resursseja hajottamaan omaan ohjelmatuotantoon) ja viikolla sitten sovelletaan tota mallia jossa riski jää ravintolalle.

Paikan vuokraaja saisi siis käyttöönsä tilan lisäksi korkealaatuisen valo- ja äänikaluston, tarjoilun ja järjestyksenvalvonnan jne. mutta myös markkinointitukea (esim. yhteinen flaijerien painatus) ja muuta eri organisaatioiden verkostumisesta saatavaa synergiaetua.
Avatar
#9 • • mekaanikko Guest

jos tosta nyt kuitenkin kehittyis HIEMAN nätimpi paikka kuin kerma



En kyl tajuu mitä karkkireivaus-uv-helvettiä jengi oikein kaipaa, Kerma oli jokaisessa inkarnaatiossaan erittäin asiallisen näköinen mesta, ehkä nyt vessoja ja snadisti pliisua Talvipuutarhaa lukuunottamatta.
Avatar
#10 • • da_chef Guest

alkoholinmyynnin pitäisi olla vajaa 15 000 e viikossa jos kateprosentti on 50%. Tuosta suurin osa pitää saada aikaan kahtena viikonlopun iltana (henkilöstökulujen säästämiseksi ajatus oli että normaalisti tuo olisi auki vain neljänä iltana viikossa jolloin ke-to myynti olisi 50% pe-la myynnistä).



Ja kun tiedetään kuinka nihkeä Tuotevalvontakeskus nykyään on, ei A-lupaa ainakaan heru kovin äkkiä ja jatkoaikaluvista voi todennäköisesti vain unelmoida, eli paikka olisi auki 02:00 saakka.

Edes keskiolutlupiaa ei saa nykyään lähes automaattisesti kuten oli joitakin vuosia sitten tapana.

Tosin jos joku jolla on A-oikeudet takataskussa lähtee vetämään puljua olisi tiskillä muutakin kuin kaljaa ja siideriä. Mutta jatkoaika on siltikin kiven alla. Pari-kolme vuotta sitten tuttu oli hommissa ison kotimaisen ravintola-alan ketjun baarissa pomona kun siitä muokattiin klubin tapainen. Sekin oli ensin vain kahteen asti auki ja "kolmen luvat" tulivat jossain vaiheessa. Tuotevalvontakeskus pihtaili jatkoaikalupia vaikka paikan omistaja oli iso ja tunnettu ketju.
Avatar
#11 • • alex Guest
Kyllä suurin ongelma on hyvän paikan löytäminen. Mikäli löydät sellaisen on todennäköisesti tehtävä mittavat ilmastointi sekä muut rakenteelliset korjaukset/hankinnat. Vuokrat ovat stadissa jo niin älyttömät ett saattaisi kaatua myös siihen.

Paikassa pitäisi olla trance,house sekä hip hop bileitä jotta on tarpeeksi toimintaa sekä asiakaskuntaa. Ravintolassa täytyisi olla joka viikko vähintään kaksi mielellään kolme täysin toimivaa iltaa jolloin kulut saadaan pois.

Pelkäämpä että summa kaikkineen töineen, laitteineen, kalusteineen yms vaatisi helposti melkeinpä 1 000 000 euron investointia.. ja silloin täytyy tehdä tulosta. Esim uuteen Maestroon varmasti moinen summa uppoaa helposti eikä tuota edes ongelmaa saati sitten tilaan joka ei ole aikaisemmin toiminut ravintolana.
Avatar
#12 • • lauri Guest
Lupien saamista voisi helpottaa, jos ravintola ei esim. olisi välittömässä läheisyydessä asutuksen kanssa (lue: hernesaari, vast. ).

Ja nyt kun päästiin vauhtiin, niin tilan ei tod. pitäisi olla niinkuin Kerma, vaan huomattavasti dynaamisempi. Sitä pitäisi pystyä muokkaamaan erittäin paljon, jotta eri illat saisivat siitä omannäköisensä. Tällä voitaisiin hieman välttää sitä "aina samannäköistä" tylsistymistä.

Musiikillisesti tilan pitäisi syödä kaikkea, eli myös kiksukarvareivaajat pitäisi pystyä ottamaan huomioon. Se on kuitenkin suuri maksava massa.
Klubeja tyyliin Screen, Hallmark ja sitten enempi syvempää koneellista musiikkia sisältäviä iltoja.

Vähintään yksi viikonloppu kuitenkin täysin vaihtuville illoille, jotta mahdollistetaan taas enempi dynaamisuutta.

Tuo markkinointiin käytettävä raha näytti mekaanikon suunnitelmassa todella pieneltä? Se on kuitenkin ainoa tyyli saada sitä rahaa tulemaan sisään.

// L
Avatar
#13 • • Quu Guest
Sanokaa mitä sanotte, mutta imho nykyisestä Premistä saisi vallan upean aihion. Yläkertaan kiksupolkka ja alakerran kellarista saisi väsäämällä kermamaisen house/teknoluolan missä olisi pari punaista lamppua ja siili. Yläkerran parvi olisi vippialue ja loungealuetta on tarpeeksi sekä ylä-, että alakerrassa. Sijaitseekin melko keskeisellä paikalla.
Avatar
#14 • • mekaanikko Guest

Tuo markkinointiin käytettävä raha näytti mekaanikon suunnitelmassa todella pieneltä? Se on kuitenkin ainoa tyyli saada sitä rahaa tulemaan sisään.



Joo täsmennyksenä siis että tämä oli ikäänkuin yleinen mestan oma markkinointi (Kaapelitehdas-analogia tässäkin), jokaisella tapahtumalla ja klubilla on sitten vielä oma markkinointibudjettinsa.
Avatar
#15 • • Erno Guest

Premistä saisi vallan upean



Väittäsin et tanssilattia tuolla on auttamatta liian pieni esim. screenclubin / colorsin kaltaisten klubien suomeen tuomille superstaroille.

Erno //
Avatar
#16 • • Ezzy Guest


En kyl tajuu mitä karkkireivaus-uv-helvettiä jengi oikein kaipaa, Kerma oli jokaisessa inkarnaatiossaan erittäin asiallisen näköinen mesta, ehkä nyt vessoja ja snadisti pliisua Talvipuutarhaa lukuunottamatta.



Mielipiteensä kullakin, imho kerma oli läävä, jossa ei ollut hiventäkään makua sisustuksessa, ei mitään yhtenäistä linjaa. Talvipuutarha oli sentään hieman puhtaamman ja sentään siistin oloinen, vaikka olikin käyttökelvoton tilanpuutteen takia. Ei ne pari valkoista kangasta siellä täällä mitään klubia paskasta tee.

Maestrossa houkutti itseäni lähinnä sen yläkerran avoimuus ja suuri tanssilattia ja juuri bileille kelvollinen pinta-ala. Ne baarien edustan pöydät ja tuolit vois heittää helvettiin ja laittaa reunoille sohvat ja ehkä pöytärivistöä, jotta tanssitila saadaan maksimoitua, muuten oli kyllä loistava mesta.

Karkkireivaus kunniaan, ei se mesta oikeasti voi houkuttaa ketään ineen, jos lattiat ovat mädät ja katosta roikkuu paskaa jne. ei sellasesta saada mitään "the on and only"-klubia. Tästä tulee taatusti tiukkaa vääntöä, jos tilasta aiotaan yleispätevää mestaa joka genrelle. Never say never, tosin...

nämä siis todellakin, imho.

ps. itse miellän edelleenkin Hämeenlinnan ex-Focuksen Suomen parhaana klubitilana ever.
Avatar
#17 • • lauri Guest

Premistä saisi vallan upean



Väittäsin et tanssilattia tuolla on auttamatta liian pieni esim. screenclubin / colorsin kaltaisten klubien suomeen tuomille superstaroille.



Premissä on paljon väliseiniä jne. Siitä saisi tanssilattiapinta-alaa huomattavasti enemmän irti kuin nyt näyttää.
Avatar
#18 • • Kalle Karvanen Guest
Helsingissä varmasti suurin ongelma on löytää sijainniltaan tarpeeksi keskeinen paikka sekä alkuinvestoinnit, jotka helposti nousevat korkeiksi jollei paikka ole ennen ollut ravintolakäytössä, eli jos pitää aloittaa ihan puhtaalta pöydältä.

Turussa noita potentiaalisia paikkoja olisi muutamiakin, mutta asiakaskuntaa täällä ei ole niin paljoa että kannattaisi edes lähteä yrittämään.
Avatar
#19 • • Ezzy Guest

Helsingissä varmasti suurin ongelma on löytää sijainniltaan tarpeeksi keskeinen paikka sekä alkuinvestoinnit, jotka helposti nousevat korkeiksi jollei paikka ole ennen ollut ravintolakäytössä, eli jos pitää aloittaa ihan puhtaalta pöydältä.



joo, ei toi 200keur riitä stadissa kovin pitkälle, eikö ratkaisua voisi tosiaan hakea hieman Helsingin ulkopuolelta, jotta saataisiin lisähoukutetta tku, tre, lti-jengiltä?
Avatar
#20 • • Gnizhak Guest


Seiniin kyllästyminen on eri asia kuin musiikkiin kyllästyminen, kysymys taitaakin kuulua, onko stadissa riittävästi musadiggareita vai ei? Jos homma levitetään tarpeeksi laajalle ja otetaan musiikkidiggareiden päälle kaikki biletikkaritkin, niin mun ymmärtääkseni on.



Mutta sitten se kysymys kuuluukin, että mitkä päivät kuukaudesta kuuluvat kenellekin.. ja kuinka monen eri genren bileitä on tunkemassa samoille apajille. Kuka kokee hiekkalaatikon turhan ahtaaksi tällaisessa tapauksessa ja keille kuuluu ns. prime time?

Ja riittääkö sitten kuitenkaan joka pippaloihin jengiä. Jos yksi alkaa toistuvasti failaamaan, kenen oikeutta on loppujenlopuksi heivata sellainen marginaaliryhmä ulos piiristä? Ja kuinka kauan muutenkin tuloksia joutuu odottelemaan kun pistää uutta lafkaa pystyyn. Ja riittääkö arki-illoille tarpeeksi väkeä ylipäätään aina.

Toinen on, jos jakaa viikonloppuja tasaseen, niin että tapahtumien intervalli on pari kuukautta, onko se liian harvoin joillekin? Tai kuukausittainen liian usein?

Heittelen näitä kysymyksiä ilmoille, jos jollain olisi mietitty niihin jo jotain vastauksiakin. Itse olen jo vuosia "haaveillut" oman klubin pykäämisestä, tehnyt omaksi huvikseni kevyitä laskelmia ja miettinyt asiaa. Tulos on kuitenkin aina sama: Kokemus, "skenetietous", talouspää eikä kärsivällisyys kyllä riittäisi moiseen, pääoma sunmuu tietenkin jätetään suosiolla pois tuolla ajatusleikkitasolla.